Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3233 / 3994
(#) Jules2 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 21, 2018 /

Hát küzdök azzal is!
(#) jani1987 hozzászólása Okt 22, 2018 /

Szeretném kiszámolni egy tekercs lehetséges induktivitását négyszög oldallal de a kalkulátorom csak kör alakba engedélyez. Van valami ötletetek? Az adaptert akartam megszűrni.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2018
(#) ferci válasza jani1987 hozzászólására (») Okt 22, 2018 /

Számold át a négyszög kerületét kör alakúra és úgy tovább.
(#) zeman hozzászólása Okt 22, 2018 /

Sziasztok!
Adott egy 18650-es cella alapú tápellátás, amely egy TP4056-on keresztül megtáplál egy PAM 8406-os erősítőt.
A cella feszültsége 3.0-4.2V között alakul, töltöttségtől függően. A PAM 8406 erősítő 3.0V estén 1.1W-ot, 4.0 esetén 2.0W-ot ad le csatornánként, viszont 5.5V-nál 3.8W-ot is tudna a specifikáció szerint 4 Ohm-on.

A különbség elég jelentős, ezért nagyon szeretném 5.0-5.5V-ra felemelni a feszültséget, amihez vettem egy MT3608 step-up konvertert. Szépen el is indul a zene, de amint felhangosítom, lekapcsol.

Létezik valamilyen megoldás arra, hogy fenntartható legyen az 5.5V körüli felkonvertált feszültség zenehallgatás közben? (Ilyenkor az erősítőnek 1.8A-ra van szüksége 7.6W leadott teljesítményre, 85%-os hatásfokkal, ha jól számolom.) Ez nyilván romlik a feszültség átalakító miatt is, de ez részemről oké, nem baj, ha jobban szívja az akkut, viszont az 1 cellás mód alapfeltétel.

Lehet, hogy az MT3608 gyenge ehhez (bár 2-2.5A-es csúcsot simán el kéne viselnie).
Esetleg tudtok olyan feszültség átalakítót ajánlani, ami már 2,5V-tól működik és komolyabb 3A feletti bemenő árammal is elbír?

Előre is köszönök minden segítséget, mivel az erősítő így most félgőzzel szól
(#) Bakman válasza zeman hozzászólására (») Okt 23, 2018 /

Egy erősítő messze nem konstans árammal terheli a tápgységét. Az MT3608 kimenetére próbáltál kondenzátort rakni? Hátha alapon. 100 - 1000 uF.
(#) zeman válasza Bakman hozzászólására (») Okt 23, 2018 /

Köszi Bakman a válaszodat!
Igen, megpróbáltam, 1000uF, 2200µF és 6800µF próba is volt. Mindhárom esetben egy 2-3 mp-es "pukizás"-szerű (bocs) egyre halkuló zaj kíséretében (a hangszórókból) egyből lekapcsolt a rendszer, gyakorlatilag a bekapcsolás pillanatában.
Az számíthat, hogy a kondit az erősítő tápbemenetére rakom (ami az MT3608 kimenetével van 15cm vezetékkel összekötve)?
Vajon miért?
(#) qvasz2 válasza zeman hozzászólására (») Okt 23, 2018 /

Nem lehet, hogy a TP4056 a szűk keresztmetszet? Mert az a töltést 1A-nél korlátozza, de mi van a terhelés iránnyal? Esetleg próbáld ki e nélkül, direktben a cellát terhelni!
(#) komisa válasza ferci hozzászólására (») Okt 23, 2018 /

Köszönöm a segítséget.
(#) komisa válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 23, 2018 /

Köszönöm a segítséget.
(#) Bakman válasza zeman hozzászólására (») Okt 23, 2018 /

Hogyan próbáltad ki? A javaslatom: DC-DC konverterre rákötöd a kondenzátort, bekapcsolod, majd ha az működik, kösd rá a kis erősítőt.
(#) zeman válasza Bakman hozzászólására (») Okt 23, 2018 /

Így kötöttem össze. A hétvégén lesz időm bütykölni vele, kipróbálom a TP4056 nélkül, ámbár úgy láttam, hogy 3A-ig bírnia kellene a specifikáció szerint. Hálásan köszi a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2018
(#) antikzsolt válasza zeman hozzászólására (») Okt 23, 2018 /

Egy apró de lényeges kérdés. Milyen márka az a 18650 cella?
(#) pipi válasza zeman hozzászólására (») Okt 24, 2018 /

Hali!
Az is kérdés a tp4056 modulon mekkora feszültség esik.
Qvasz2 javaslatát kipróbáltad, a tp modul kihagyásával?
Terhelve mérd meg az akksi feszt, és a tp modulon a kimenő feszt. Hiába 3A-t írnak a tp modul kimenetére, ha közben esik rajta 0,5-1V...
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2018
(#) Kovidivi válasza pipi hozzászólására (») Okt 24, 2018 /

Igazad van! Nem csak a TP4056-on eshet feszültség. 3A terhelés egy 18650 cellának már elég megterhelő, jó minőségű cella kell. Lehet mérni a cella feszültségesését is. Vagy lehet párhuzamosan kapcsolni 2x, 4x ennyi cellát, és meghallgatni, hogy javul-e a hang.
(#) BEMcorp válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 24, 2018 /

Sziasztok!
Ennek így működnie kellene. Én is építettem ilyet, igaz nem vagyok biztos a step-up típusában, de az enyém lazán üvölt órákon át is régi laptop akku-cellával.

Nincs szó tényleges 3A-os terhelésről, az csak egy elméleti határ, a PAM8406-tal kivezérelve max 400~500mA -t tudtam mérni, azt is csak pillanatokra(és ekkor már hallgathatatlanul torzít).

A TP modulon alig nagyon kicsi feszültség esik.
Szerintem a DC-DC lesz a ludas.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2018
(#) ottobacsi hozzászólása Okt 24, 2018 /

Sziasztok!

Van nekem egy usb endoszkóp kamerám, de sajnos a képeken látható szabályzó része meghalt.
Ha ezt a részét pöckölgettem csak akkor ismerte fel a laptop és a telefon is, majd idővel már csak ismeretlen usb eszköz lett belőle.
Levágtam a kábelek végét és újraforrasztottam, hátha valamelyik eltört de ez sajnos nem segített.
Honnan tudnék szerezni hozzá másikat? Kutakodtam pár helyen(ebay, ali, stb...) de nem találtam.
A másik kérdés hogy a szabályzót kihagyva direktben is össze lehet kötni a kábeleket szín szerint?
Ha esetleg működne így is, és mondjuk egy kapcsolóval tudnám ki be kapcsolni a ledeket, akkor egyenlőre az is megfelelne.
A segítségeteket és a rám fordított időtöket előre is köszönöm!
A képek ocsmány minőségéért pedig elnézést kérek!
(#) abcdabcd válasza ottobacsi hozzászólására (») Okt 24, 2018 /

Szia! Az IC típusát ha megtudnánk, akkor talán ki lehetne deríteni, hogy mennyire lehet lényeges része az áramkörnek... Esetleg azt a 12Megás oszcillátort is próbáld újraforrasztani, hátha az engedte el magát... meg a két kis smd kondi forrasztása se tűnik innen túl jónak a többi forrasztás viszont rendbenlévőnek látszik... hátha...
(#) yocilee hozzászólása Okt 24, 2018 /

Sziasztok!
Segítséget kérnék. Egy nagyon pici modult keresek, amin keresztül két kis potméterrel a nyitás és a szünet hosszát állítva kapcsolgatnék egy kis mágnesszelepet (9 vagy 12V).
Létezik ilyen modul? vagy összerakható kapható alkatrészekből???
A legegyszerűbben legyártható és legkissebb kell legyen.
Előre is köszönöm a tippeket
(#) bitmixer válasza yocilee hozzászólására (») Okt 24, 2018 /

Szerintem ilyet készen nemigen kapsz, de mikrovezérlővel ujjgyakorlat megcsinálni, egészen piciben is megoldható. Ha érdekel, én segítek megalkotni, de akkor több infora lesz szükségem.
(#) tbarath válasza yocilee hozzászólására (») Okt 24, 2018 /

Amit én csinálnék: AtTiny25, egy DIP-8 tokozású mikrokontroller, kb. 500 Ft. Potinak én valamilyen precízebben állítható trimmert vennék (3296), darabja egy százas. A mágnesszelepet egy FET-tel kapcsolod, esetleg egy opto-n keresztül. Ha a a 9-12 Voltról hajtanád, akkor még egy 7805 és 1-1 kondi elé-mögé. Szerintem Kb. 1000 Ft alatt kijön, méretre mint egy fél gyufásdoboz.
Ami nehézség az a uC programozása, de maga a kód áll max. 10 sorból.
(#) vargham válasza ottobacsi hozzászólására (») Okt 25, 2018 /

Az IC az egy FE1.1 USB HUB. A potméter az csak a LED fényerejének állítását csinálja. Javítottam már ilyet (kíváncsiságból), mert beázott. Azt írják, hogy vízálló, de ez nem igaz.
Az IC beszerezhető Kínából (1-2 dollár). Kérdés, hogy megéri-e, lehet hogy a kamera részt is károsította a HUB hibája. Kidobod, és veszel másikat 8 dollárért.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2018
(#) Kovidivi válasza ottobacsi hozzászólására (») Okt 25, 2018 /

Érzékeny áramkör van a képen. Az összes gyantát mosd le a nyákról, próbáld ki, működik-e, ha nem, mosd le ismét, ismételgetheted ezt a folyamatot. A vezetékeket forraszd újra, ha kell, vágd le a jelenlegi végét, és blankold újra, nézd meg, a vezeték folytonos-e az USB csatlakozóig, és a kameráig.
(#) iciszka hozzászólása Okt 25, 2018 /

Sziasztok lenne egy szerelős kérdésem. Vásároltam ma egy gevládányi szerszámgépet amik közül egy sarokcsiszoló szénkefe hibás lehet, de ezt mint hozzá nem értő mondom: bekapcsoláskor búgó hangot ad és nem mozdul. Van itt valaki aki el tudná magyarázni a szénkefés motorok felépítését és működési elvét? Előre is köszönöm
(#) Bakman válasza iciszka hozzászólására (») Okt 25, 2018 /

Ha zúg, akkor inkább szorul. Könnyen forog a motor?
(#) Bakman hozzászólása Okt 25, 2018 /

Estét!

A mellékletben látható áramkörben milyen elektronikus alkatrésszel lehetne helyettesíteni az SW1 jelű kapcsolót? Egyszerűen nem ugrik be semmi.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2018
(#) iciszka válasza Bakman hozzászólására (») Okt 25, 2018 /

Nem szedtem széjel szóval nem tudom de szerinted akkor nem szénkefe?

Ha a szénkefe nem érintkezik a kommutátorral, akkor elvileg zúgnia sem kell. Nem feltétlen kell szétszedni a gépet. Áramtalanítás után valamilyen műanyag pálcával próbáld meg forgatni a forgórészt a hűtőventilátornál fogva. Könnyen kell mozdulnia.
(#) iciszka válasza Bakman hozzászólására (») Okt 25, 2018 /

Aha most bemozdult. Szétszedem és bezsírozom. De ettől függerlenül a szénkefés motorokról hol tanulhatok?
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 25, 2018 /

Relével. Leválasztás is megoldott.

Egyszerű, Google keresőbe: szénkefés motor működése.
Következő: »»   3233 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem