Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3236 / 3994
(#) ferci válasza HoH11 hozzászólására (») Okt 30, 2018 / 1

Ne rakjál össze ilyen egyszerűsített félhíd darabot, mert pontosan azt várod el tőle, ami teljes tévedés: a függőleges ág, oldal egyszerre nem nyithat, mert az totál zárlat lenne.
Természetesen npn tranyókból összerakhatod, csupán a közös emitterből ( felső ) és kollektorból ( alsó ) megy a terhelés egyik vége a másik ( hasonló ) oldalhoz és átlósan kell nyitnod, ill. zárnod felváltva attól függően, hogy polaritást akarsz váltani, vagy éppen kombinálva pwm meghajtással.
Átkapcsolások között holtidő legyen, fék-üzem előtt szintén ( pl. a két alsó tranyót egyszerre nyitni, felsőket zárni ).
A szabadonfutó diódákról se feledkezz el.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2018
(#) bencio100 hozzászólása Okt 30, 2018 /

Valaki tudna segíteni, hogy ennél a kapcsolási rajznál miért így kell kiszámolni az U2 feszültséget?
A segítséget előre is köszönöm.
(#) Bakman válasza bencio100 hozzászólására (») Okt 30, 2018 /

Nem így kell, hanem így is lehet. Ettől sokkal egyszerűbb, ha lépésenként hajtod végre a feladatot. Kiszámolod qaz eredő ellenállást, ebből meghatározható az az áram, ami Rg és R1-en átfolyik. Onnan tovább lehet lépni jobbra...
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2018
(#) kendre256 válasza bencio100 hozzászólására (») Okt 30, 2018 / 1

A képlet "első fele" (ami a két tört közötti szorzásjelig tart) egy olyan "kombinált" feszültségosztó, aminek a kimenő feszültsége az R2 ellenálláson lévő feszültség. Azért mondom, hogy kombinált, mert a felső tagja két soros ellenállásból (Rg és R1), az alsó tagja meg az R2, R3 és Rt ellenállások vegyes kapcsolásából áll.
Az R2 ellenálláson keletkező feszültség pedig tovább osztódik az R3 és Rt ellenállásokból álló "mezei" feszültségosztóval.
Ahogy Bakman írta, lehet ezt lépésről-lépésre is kiszámolni. Először kiszámolod az U1-et, (az utána következő áramkör egyszerűsítése után) majd az UR2-t (az utána következő áramkör egyszerűsítése után ), majd az U2-t, mint egy egyszerű feszültségosztót. Behelyettesítésekkel kijön ugyanaz a képlet, mit amit itt is látsz.
(#) Domino78 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 30, 2018 /

Köszi a tippet mindkettőtöknek, az AO3400-at megjegyzem magamnak. A végső verzióhoz mindenképpen jó lesz. Van neki valami nem-SMD-változata, amit a tesztekhez könnyebben tudnék használni? Az adatlapján csak egyféle tokozással szerepel...
(#) Bakman válasza Domino78 hozzászólására (») Okt 30, 2018 / 1

Tudtommal nincs THT változata. Ha nagyon kell, elvetemült megoldásként ez jó lehet: Bővebben: Link.

SOT23-SIP.jpg

(#) vargham válasza Domino78 hozzászólására (») Okt 30, 2018 / 1

2,54 mm osztású lyuknyákra is fel szoktam forrasztani. Majdnem pont kiadja a három lábát a három luk.
(#) jdani hozzászólása Okt 30, 2018 /

Üdv. Láttam már ilyen méret különbséget régi és újabb gyártású kondinál. De ez a két kondi egy tvből van kivéve. Oké hogy más gyártó, de akkor miért nem egy gyártó alkatrészét rakják bele? Vagy a kapacitás / feszültségen kívül van más különbség is közte? (természetesen kivéve a méret
(#) pipi válasza jdani hozzászólására (») Okt 30, 2018 /

Még az esr, hőmérséklettűrés.
De indokolhatja a méret, ha oda más nem fér el, és a másik 0.0001 centtel olcsóbb
(#) kadarist válasza jdani hozzászólására (») Okt 30, 2018 /

Esetleg nem egy javítás során beépített kondenzátor az egyik?
(#) tbarath hozzászólása Okt 31, 2018 /

Ha már kondizunk, akkor lenne nekem is egy kérdésem: van-e bármilyen hátránya annak, ha egy áramkörben egy 1 µF elkó helyett egy 1 µF multilayer kondit használok? TFH a feszültségtűrése megfelelő, az ára nem érdekel, viszont a helyigénye sokkal kisebb, és van amikor ez a prioritás.
Szóval van-e valamilyen hátránya annak, hogy elkó helyett multilayer kondit használok?
(#) ferci válasza tbarath hozzászólására (») Okt 31, 2018 /

Szerintem nincs hátránya.
(#) aramis hozzászólása Okt 31, 2018 /

Kedves fórumozók! szeretném kérdezni tőletek egy rádiós magnó tápegység hibája okozhat trafó melegedést és zárlatot?
(#) Gafly válasza aramis hozzászólására (») Okt 31, 2018 /

Igen.
(#) jdani válasza kadarist hozzászólására (») Okt 31, 2018 /

Eredeti forrasztás.
Tényleg a nagyobb, olcsóbb/silányabb, valahova jó az is?
Vagy hogy?
(#) (Felhasználó 116638) válasza jdani hozzászólására (») Nov 1, 2018 /

Nagyos sok paramétert figyelembe vesznek tervezéskor, hogy milyen kondik kerülnek az adott áramkörbe/adott pozícióba.
Ahol nem fontos a magas hőmérséklettűrés, oda megy a sima 85 'C-os, ahol viszont fontos, oda 105, 125'C-os kondit tesznek.
Ugyanígy figyelembe veszik a tűrést, ESR-r, D,Q paramétereket.
A jobb minőségű kondik jellemzően nagyobbak a kommersz társaiknál, tapasztalataim szerint.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2018
(#) jocka0012 hozzászólása Nov 1, 2018 /

Üdv!
Az lenne a kérdésem , hogy az lm393d komparátor(Bővebben: Link) használható 10x erősítésű nem invertáló erősítőként?
(#) Peter65 válasza tbarath hozzászólására (») Nov 1, 2018 /

Tudtommal vannak olyan táp IC-k, amiknek a stabil működéséhez szükség van az elko nagyobb ESR impedanciájára. Azoknak az adatlapja külön felhívja erre a figyelmet.
(#) pucuka válasza jocka0012 hozzászólására (») Nov 1, 2018 /

Igen is, meg nem is. De inkább nem. Ha jól megnézed az adatlapján a belső kapcsolási rajzát, végül is az egész áramkör egy igen nagy erősítésű tranzisztor, a vége legalábbis egyszem nyitott kollektoros kapcsoló üzemű tranzisztor. Ennek pedig a linearitásával, meg minden egyéb paraméterével gondok lehetnek lineáris üzemben.
(#) jocka0012 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 1, 2018 /

Igazából egy shunt-ön levő kb. (100-300mV) nagyságrendű pwm jelet kéne felerősíteni és egy komparátorral egy referencia feszültséggel összehasonlítani.Arra lenne szükségem , hogy egy tokon belül legyen a műveleti erősítő és a komparátor.Akkor pl ezt a műveleti erősítőt használhatnám komparátorként?(Bővebben: Link)
(#) pucuka válasza jocka0012 hozzászólására (») Nov 1, 2018 /

Ha lineárisan kell erősíteni, akkor opamp. Azzal lehet komparálni is. PWM jelet lehet erősíteni komparátorral, mert a linearitás nem lényeges, de mit kell mihez hasonlítani? Körtét a krumplihoz nehéz, csak azonos típusú dolgokat hasonlíthatsz, (komparálhatsz) egyenfeszültséget (referencia feszültség) egyenfeszültséggel. Először a PWM -et egyenfeszültséggé kell alakítani, és akkor komparálhatsz.
(#) jocka0012 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 1, 2018 /

Igen.Az egész úgy nézne ki , hogy először egy rc taggal egyenfeszültséggé alakítanám aztán ez a jel rá lenne kapcsolva egy x erősítésű nem invertáló erősítő bemenetére és akkor annak a kimenete meg egy komparátorra menne.
(#) tbarath válasza jocka0012 hozzászólására (») Nov 1, 2018 /

Opamp-ot simán használhatsz komparátorként, legalábbis inkább így mint fordítva. Fogsz egy tetszőleges dual opamp-ot (LM358, TL072, stb.), az egyik opamp a noninv. erősítő módban erősíti az RC tagról jövő jelet, és ez megy a másik opamp egyik bemenetére, a másikra pedig a referencia. Az analóg forrasztóállomások tipikusan ilyenek szoktak lenni: Bővebben: Link
(#) jocka0012 válasza tbarath hozzászólására (») Nov 1, 2018 /

Igen.Én is hasonlóra gondoltam.Esetleg abban tudnál segíteni , hogy az rc tag elemeit , hogy kell méretezni a pwm jelhez?
(#) Kovidivi válasza jocka0012 hozzászólására (») Nov 1, 2018 /

A legjobb: Bővebben: Link
(#) jocka0012 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 1, 2018 /

Köszönöm , de érdekelne a konkrét számítás is vagy legalább az elv ami alapján ki lehet számolni.
(#) tbarath válasza jocka0012 hozzászólására (») Nov 1, 2018 /

Én nem szoktam számolgatni, hanem összedobom szimulátorban és addig farigcsálom amíg meg nem felel az igényeimnek. Ami nálam a következőket jelenti low pass filternél: max pár mA-rel terhelje az uC kimenetet, és a jel legyen minél simább. A "reakcióideje" általában kevésbé érdekel, de valahol ez is fontos, ezért általában több RC filtert teszek egymás után.
Jellemzően 1kOhm-1µF vagy 1kOhm-100nF tagokat szoktam használlni.
(#) nagym6 válasza tbarath hozzászólására (») Nov 2, 2018 /

Idézet:
„Én nem szoktam számolgatni, hanem összedobom szimulátorban és addig farigcsálom amíg meg nem felel az igényeimnek”
Szintén nem számolgatok, én szkópon nézem, és farigcsálom jóra.
(#) NaLa válasza jocka0012 hozzászólására (») Nov 2, 2018 /

Egy tokban opamp+comparator pl. LM392.
(#) jocka0012 hozzászólása Nov 2, 2018 /

Köszönöm a válaszokat!Közben lenne egy másik kérdésem is.Szoktam látni kapcsolási rajzokban , hogy a teljesítmény fokozatoknál van egy mosfet meghajtó ami meghajt egy alsó oldali és egy felső oldali fet-et amik kapcsolgatnak pl. egy motort.A meghajtó kimenete és a fet Gate-je közé szoktak rakni egy kis értékű ellenállást.Ez milyen funkciót tölt be?Mik az előnyei esetleg a hátrányai?
Következő: »»   3236 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem