Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
sziasztok egy olyan kérdésem lenne hogy ha bemegyek egy boltba ellenállást venni kelle mondanom az mellet hogy hány ohmos hogy hány vattos?
A dolog boltfüggő, alapból - szerintem - a 0,6W-ost adják, de lehet, hogy a "Hány darabot?" kérdés előtt tisztázzák a W-igényt is. Mindenesetre - a félreértések elkerülése végett - nem árt, ha mondod.
Helló
Vannak nekem ilyen asztali DVD olvasóból kiszerelt tápjaim! Kb hány ampert tudhatnak? AZ egyiken valami 2 Amper van írva, meg az egyik dobozán az volt hogy 15 Wattot vesz fel a hálózatból, 12, meg 5 voltos kimenetei vannak,....
Sziasztok!
Miként lehet kiszámolni, hogy mennyi idő alatt töltődik fel egy kondenzátor? És minek is a függvénye ez? Ja és mi a helyzet azzal, hogy mennyi idő alatt merül le.
Köszi!
![]()
Egységnyi kondenzátor feszültsége egységnyi áram hatására egységnyi idő alatt egységnyit változik.
![]() Hogy valami konkrétumot is mondjak: Tápegységbe pár periódus alatt feltöltődik, és a szivárgási áramától függ, mikor merül le.
Ezt úgy értsem, hogy egy egyfarados kondenzátor feszültsége 1V-ttal változik 1A-s áram 1 másodperces időegység alatt?
Ha igen, akkor mennyire töltődik fel maximum a kondi? Annyira, amekkora feszültség éri?
Ez így van.
Idézet: „Ha igen, akkor mennyire töltődik fel maximum a kondi?” Ez elmélet, itt a kondi bármekkora feszültségre feltöltődhet. A valóságban nem teljesen azonosak ezzel a viszonyok. Ha konkrétan tápegységben gondolkodunk, ott a transzformátor szekunder váltófeszültségének a csúcsértékére töltődik fel (1,41XUeff.). Ebből még levonódik a diódák nyitófeszültsége. Ez üresjárásra igaz. Terhelten - mindenféle okokból - tovább csökken az elérhető feszültség. Ha más feszültségre kapcsolod a kondit (pl. egy 12V-os akkura), akkor a rákapcsolás pillanatában a feszültségek különbsége, és a kör ellenállásai fogják a pillanatnyi töltőáramot meghatározni. Ez az elején igen nagy is lehet, ami rohamosan mérséklődik, mivel a kondi feszültsége közelít az akkuéhoz, és azt rövid időn belül el is éri. Ez lehet a maximum, ha nagyobb lenne, az kisütő áramot indítana, mely a feszültséget lecsökkentené az akkuhoz.
Szóval az azt jelenti, hogy ha én váltóáramra kötök egy kondenzátort, akkor annak a kondenzátornak az átütő feszültsége legalább 1,41-szer nagyobb kéne legyen a váltóáramon mért feszültségnél?
Váltóáramra zavarszűrés, fázisjavítás, motorindítás miatt kötünk kondit. Csak olyant kell erre a célra felhasználni, amit erre a célra gyártottak (pl. fénycsőkondi, de ezen a ~ jel szerepel).
Váltóáramra kötött kondi másodpercenként 100X töltődik fel, és sül ki, a korábbi kérdésed itt értelmezhetetlen. A feltöltődés, töltéstárolás kizárólag egyenáramú körben igaz. (A tápegység diódahídja után már lüktető egyenfeszültség van!) Bizonyos kondenzátorok váltófeszültség hatására megsemmisülnek!
Köszi! Már nagyjából értem.
![]()
Sziasztok
Nem találtam ennek megfelelő topikot(nem vagyok nagy topiknyitógató,csak ha muszáj) és szerintem nem olyan bonyolult a kérdésem,hogy ide nem férne be Szóval ![]() Ha egy akku gyorstöltővel van feltöltve,akkor hamar fel van töltve,VISZONT sokkal hamarabb merül le. Ezzel szemben,ha sokáig töltöm,kis töltőárammal,akkor sokáig kell rá várni,hogy feltöltődjön,de sokkal hosszabb ideig lehet belölle kivenni a névleges áramot? Tudom,attól függ,hogy az akkut mennyire terhelem,és milyen hosszú ideig,de szerintem nem szerencsés a gyorstöltő Halottam,hogy ez azt befolyásolja,hogy mennyiszer lehet feltölteni az akkut. A telefonom töltőjét szétszedtem,és a telefon,és a töltő közé beraktam egy ellenállást azért,hogy kevesebb árammal töltsön,ezzel megnövelve az akku teljesítmény leadását de gondolom ez minden akkunál így lehet,ha jól gondolkodom Jól gondolom? ![]() (kíváncsi vagyok,hogy biztos így működik-e ez az egész) Köszi előre is Tomi
Hello!
A "10-20mp között" helyett szerencsésebb lett volna a "10-20mp után" kifejezés. Ha jól értem, akkor neked meghúzás késleltető kell. (A kettő között egy egyszerű kimeneti invertálás van tulajdon képen, ami fordítja a működést.) Az időt az R1-C1 tagokkal lehet módosítani. (A kérést az 555-ös topikban kellett volna feltenni!) üdv! proli007
Hello!
Mellékelek egy kapcsolást egy fettel szeretnék egy motort kapcsolni. A FET típusa IRF830.Az R1-es ellenállás értéke volt 100k 10k és 100ohm. De szerintem nem nyit ki rendesen mert a tápfesz 12V és a motor kapcsain csak 8V-ot mérek. Az R2 1Mohm (ezt azért tettem be mert ez nélkül véletlenszerűen elindult a motor először lassan aztán egyre gyorsabban ment). Mit csináljak, hogy jó legyen? (A későbbiekben IRF 4905-öt szeretnék használni de gondolom ez nem játszik közre) Segítséget előre is kösz.
Elsokent nezd meg, hogy a tapod birja-e egyaltalan.
Ha direktbe kotod a tapra a motort, akkor megy-e? Hany wattos a motor? Utana amikor 8V-ot mersz a motoron, akkor mennyi esik a FET-en? Nagyon melegszik? Nezd meg a csatornaellenallast, 1.5Ohm. A motor tekercse hany ohmos? Szerintem osszevetheto a ketto, nem? Innentol siman eshet annyi fesz. Hasznalj valami nagyobb teljesitmenyu fetet, aminek 0.0x Ohm a csatornaellenallasa, mindjart jobb lesz a helyzet, szerintem.
Hello!
Hát ez még köszönő viszonyban sincs a file nevével (h-híd). De a gond, hogy földelt Drain kapcsolásban üzemelteted. Ebben az üzemmódban, a tápfeszültségből hiányozni fog a Fet DS feszültsége ami több volt is lehet. Használd a földelt Source kapcsolást, és akkor kapcsolni fog a Fet. üdv! proli007
Bocs a file név miatt eredetileg egy H-híd volt aminek csak egy részét építettem meg próba képp. A tápom bírja mert mint említettem csak egy próba a motor is pici egy CD meghajtó tálcamozgatójából van ha jól emlékszem.
A komplett hídban akkor működhet jól?
Helló ! Holnap megnézem a müa. boltba mit lehet kapni. Csak az a gond ,hogy ide csak a " víztiszta" Teljesen átlátszó felel meg. Köszönöm a tippeket !
Szia
Értem Köszi Szépen! Csak gondoltam itt arra,hogy azért mégsem mindegy,hogy 1 A-al töltök egy 1 A-es akkumulátort egy óráig,vagy 250mA-al 4 óráig Ez volt az elképzelésem,de mostmár belegondoltam: "A kapacitást úgy képzeld el, mint bármi másnál, ha egy literes üvegbe egy liter fér, akkor egy liter a kapacitása, hiába töltöd tele lassan..." köszi a segítséget,látom kell még tanulnom,ha még ehhez sem értek ![]() ![]()
Sziasztok! Lassan de biztosan haladok az alkatrészek áttanulmányozásával. Eljutottam a tranzisztorig! És elakadtam. Az oldal itt van. A csatolt fájlon nem értem, hogy miért nem lehetne az egyes számú kapcsolás helyett a kettőst alkalmazni, a hármas helyett a négyest. A válaszokat előre is köszi.
![]()
Hello!
Nem! Földelt Drain (forráskövető) kapcsolás, csak abban az esetben használható, ha a Draint meghajtó feszültség magasabb mint a motorfeszültséget szolgáltató tápfeszültség. Ez külön tápot és nagyobb feszültségű meghajtó áramkört jelent. Pont ezért készülnek a Fet-ek meghajtására külön IC-k, mert ezek kondiban biztosítják a szükséges DS nyitófeszültséget. De ezeket statikus módon nem lehet használni (folyamatosan kapcsolgatniuk kell, hogy a feszültség rendelkezésre álljon). üdv! proli007
Hello!
- Az 1-es helyett a 2. használható. A lényeg, hogy a kapcsoló bekapcsolásával, az R2 által szolgáltatott bázisáramot a kapcsoló levezeti. Így a tranzisztor bázis-emitterébe nem folyhat áram, tehát a kollektorában sem fog folyni. Azaz a Led sötét marad. - Alapvetően e 3. kapcsolás helyett is lehet használni a 4. kapcsolást, csak nem helyes. De erre már válaszoltak neked, de most még egyszer megírom. A tranzisztor áramerősítési tényezőjét a kollektor és bázisáram hányadosa adja. Béta=Ic/Ib. Tekintve hogy a béta adott esetben több száz is lehet, kis bázisáram hatására már lehet kollektoráram. A trazisztor kollektor-bázis diódája záróirányban van előfeszítve. De egy zárt diódán is folyhat "visszafelé" un. viszáram. Ha a bázis szakadásban van (lóg a levegőben), akkor ez a viszáram befolyik a bázis-emitter diódába. Ezt a tranzisztor felerősíti, és már folyik is a kollektoráram, holott a tranzisztor "ki van kapcsolva". De ha a tranzisztor bázis-emittere közé egy ellenállást teszünk, akkor a kollektor-bázis viszáram azon keresztül folyik le. Ha az ellenállás értéke és a viszáram nagysága akkora, hogy az ellenálláson nem esik akkora feszültség, hogy a tranyó bázis-emitter diódáját kinyissa, (kb. 500.600mV) akkor nem folyhat bázisára. Következtetés képen nincs kollektoráram sem. A gyakorlatban korszerű szilícium tranyok viszárama olyan kis mértékű, hogy egyszerű alkalmazásoknál ez nem jelent hibát. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a viszáram mértéke függ a tápfeszültségtől, a tranyó teljesítményétől és a hőfoktól. Tehát ezek minél magasabb értékűek, a viszáram annál nagyobb. (Régen a germánium tranzisztoroknál és kapcsolóüzemnél mint itt, nem hogy szükséges volt a lezáró bázis-emitter ellenállás, hanem még azt nem is az emittere kötötték, hanem annál alacsonyabb feszültségre, hogy a bázis-emitter dióda biztos zárva legyen kikapcsoláskor. De ez a módszer, gyors kapcsoló tranzisztoroknál, még ma is alkalmazzák a zárási sebesség fokozására.) Remélem így már érthető a dolog, olvasd el figyelmesen, ha már vettem a fáradságot és leírtam! üdv! proli007
Köszönöm a választ. Már értem.
![]() ![]()
Ha nem, akkor bocs, valakivel összekevertelek. De hogy erre volt (igaz rövid) válasz, az tuti..
üdv! proli007
Semmi gond. Előfordul.
![]()
Mint egy jó becsületes kezdőtől az elvárható, a kapcsolási rajzokat is most tanulom. Sajnos a weboldalon nem találtam semmilyen magyarázatot arra, hogy mit is jelentenek valójában azok a rajzok, amiket a képen mellékeltem. Már frászom van tőle mikor meglátom. Azt sem tudom, hogy hova kössem azokat a kábeleket. Földbe dugjam, vagy micsoda? Ja és ami a legfontosabb: A kettő ugyanazt jelenti-e?
Nem egészen értem. Mi is az a védőföld? És melyik esetben, mit hova kell kötni? A testeket össze kell kötni egymással? És a földeléseket?
A védőföld véd meg téged. Azon keresztül menne az áram a földbe (rendesen a földbe) probléma esetén.
Pl.: fémdobozos gép, a fém dobozra rá van kötve a föld vezeték, az az első jelölés a két jel közül, a fázis kábel valahogy kiszabadul a helyéből a gépen belül, és hozzáér a fém dobozhoz, ekkor téged megrázna az áram, mert rajtad keresztül folyna az áram, ha hozzá érnél a fém dobozhoz, te földelnéd le a gépet, és zárnád rövidre az áramkört. De ahelyett, hogy te vezetnéd az áramot, ahelyett, a védőföld vezetéken keresztül fog folyni, de csak egy ideig, amíg a kismegszakító, alias biztosíték vagy ahogy nevezik le nem kapcsol. |
Bejelentkezés
Hirdetés |