Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   677 / 3994
(#) mex válasza killbill hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Bocs, tényleg hiszen áramgenerátor. Akkor mi a legjobb megoldás ennél a fetnél?
(#) robotech hozzászólása Okt 31, 2009 /

Helló !
Bocsi a kérdésért: vettem 12db 24VAC-s mágneskapcsolót (motorkapcs, 20A, 4 zárós), ez megy 24VDC-ről is? Az van csak ráírva, hogy 24V 50-60hz... telemechanique márkájú.
Valakinek lenne ötlete?
Köszi! Márk.

Nem használunk dupla sorközt, nem tesszük fel kétszer ugyan azt a kérdést, és akkor nem kapunk figyelmeztetést! Mindezt tudnánk akkor, ha EL IS OLVASSUK a Fórum Szabályzatát!
Frankye
(#) Flatlander válasza Flatlander hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Közben meglett a megfejtés, az oldalsó és az első a -
(#) mex válasza mex hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Lehet, hogy nem igy tanitják, de gyorsabb, az tuti. Cserébe többet fogyaszt.

Vez 1..pdf

(#) borvendeg válasza mex hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Köszi holnap kipróbálom viszont ez a dióda mit csinál ott? Ez mennyire kritikus hogy ilyen típus legyen mert ilyen tuti nincs itthon.Emlékeim szerint csak 1n4148 van meg valami BSY... nem tudom a pontos típusát de emlékei m szerint valami gyors dióda.
(#) killbill válasza mex hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Hat... nem egyszeru. Ebben az esetben kulonosen nem, mert 12.5A induktiv terhelest kell kapcsolgatni. Segedtap nelkul problemas a dolog. A 24V motor tap sok. Ha mar ellenallas osztot raksz be, akkor az disszipal, meg meg is kell hajtani. Nem csinalhatsz 22 ohm-okbol osztot... Az aramgeneratoros megoldas sem az igazi, mert ott is nagy aram kell, ami veszteseg. Ide aktiv nyitas/zaras kellene, de annak meg segedtap kell. Vagy garantalni kell, hogy a PWM jel sosem all le. Akkor talan lehetne pl. IR2113 es tarsai meghajtokkal okoskodni.

Esetleg jelen kapcsolasban az 555 + tapja a motortapon lenne, mig az 555 fold laba egy ellenallason keresztul menne a foldre, es a tapjan lenne meg egy zener. Igy az 555 csak 10-12V taprol menne, de megis a FET-nek megfelelo szinteket tudna adni a kimeneten.

De azt is lehet, hogy marad az aramgeneratoros szintilleszto, csak fent teszel meg ket tranzisztort emitterkoveto kapcsolasban aramerositesnek. Rajz mellekelve.

Tobb otletem most nincs.

motor.png

(#) mex válasza borvendeg hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

A motorral párhuzamos dióda az induktiv ellenirányú feszültséget eliminálja, a másik az egy zener 12V-os, ide feltétlen 1.3W-os tipust kell tenned, vagy nagyobbat. Ami a pdf-en szerepel az nem szentirás. A lényeg, hogy a tranzisztor nyitásakor ezen a zeneren valamivel több mint 100mA folyik, és ezt el kell viselnie károsodás nélkül. Miután a PWM kitöltése nem mindig maximális (gondolom én ) ez azt is jelenti, hogy az átlagárama ennél kevesebb, igy kevésbé van igénybevéve. Ha a 220 ohm helyett 330-470 ohm közti ellenállást teszel, még mindig eléggé gyors marad a fet vezérlése, és a dióda is kevésbé lesz igénybe véve.
(#) borvendeg válasza killbill hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Ajaj! Ha hajlandó lennék venni másik FET-et akkor azzal említettétek hogy egyszerűbb lenne. Tennétek fel ahhoz egy rajzot? Azt hiszem nem érdemes ennyire bonyolítani ezt a dolgot.
(#) borvendeg válasza mex hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Szóval 12V-os zenner dióda kell... értem
kösz a segítséget
(#) killbill válasza mex hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Idézet:
„A lényeg, hogy a tranzisztor nyitásakor ezen a zeneren valamivel több mint 100mA folyik,”

100mA? Mitol? (24V-12V) / 220Ohm = 54mA.
(#) killbill válasza (») Okt 31, 2009 /

Nem hinnem, hogy jol viseli a DC-t.
(#) robotech válasza killbill hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Azaz igazság, hogy meghuztani próbáltam vele, és meg is húz szépen, azt nem tudom, hogy ez a AC DC eltérés vajon az élettartamot befolyásolja-e?

egész pontosan arra lennék kiváncsi,hogy mi a különbség az AC-s,és a DC-s mágneskapcsolók gyártása között ? (az aCsbe tettek egyenirányítót is? vagy mi?)

köszi a segítséget előre is!
(#) kisist1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

bocsi de kiscit belekavarodam a relé bekötésbe
nem agyok biztos benne hogy jól értem a rajzodat. csináltam egy pár másik rajzot, ezekről megmondanád hogy melyik a jó bekötés?

rele1.GIF

(#) moltam válasza kisist1 hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

A felső.. A relé tekercsének ellenkező irányú önindukciós feszültségét rövidre zárja a dióda.
(#) kisist1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

köszi fiúk a felvilágosítást! :worship:
(#) killbill válasza robotech hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Nem tesznek bele egyeniranyitot, csak maskepp meretezik a tekercset (es talan a vasalast is). Az AC-ra tervezett tekercsen ugyanakkora DC feszultseg hatasara nagyobb aram fog folyni, mert a tekercs induktivitasa DC-n nem jatszik szerepet. Ergo DC-n jobban fog melegedni, esetleg idovel leeg. Ha jol tudom, egyeb kulonbsegek is vannak AC es DC behuzomagnes kozott, de ebben total nem vagyok jartas.
(#) kadarist válasza robotech hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Szia!

A váltakozóáramú mágneskapcsolók-relék vasmagjába (ott, ahol érintkezik a mozgó és állórész) beépítenek egy rézgyűrűt. Ezzel biztosítják azt, hogy nullátmenet közelében is vonzzák egymást a vasmagok. Az indukált örvényáram hatását hasznosítják ezzel.
(#) robotech válasza kadarist hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

A-ha!

akkor ha jól értem, ez a rézgyűrű nem okoz semmi problémát DC táplálás esetén, mivel ilyenkor nem indukálódik benne semmi.

Viszont a szerint amit killbill ír, valamiféle ellenállást kellene a tekercs elé tenni, hogy nem folyjon túl nagy áram át rajta? ezt akkor jól értem?
(#) robotech válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Akkor viszont milyen megoldást javasolnál?
12db-ot vettem belőle, valahogyan használnom kellene, mivel nem voltak túl olcsók... PLC vezérlésű géphez lesz, 24V kapcsolóüzemű tápegység van a kapcsolószekrényben.

(#) robotech válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Uff!

hát ez tényleg nem túl egyszerű feladat.
Lehet,hogy a leves többe is kerülne, mint a hús!

Ha ez tényleg csak így kivitelezhető,akkor lenne 12db 24VAC-s relém eladó, vagy elcserélhető 24VDC-re!

Mindenesetre köszönöm a felvilágosítást!
(#) mex válasza robotech hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Ahogy 3zoli irta, kicsit bonyás a dolog. A vasmagfelek közé mindenképp kell vagy réz, vagy valamilyen műanyaglemezke 0.05-0.1mm vastag, különben előfordulhat, hogy az áram megszűnése után sem enged el a mágneskapcsoló, "beragad", és ez ezer gonddal járhat. A helyedben lemérném a váltófeszültségű áramfelvételét a mágneskapcsolónak, és egyenfeszültségen áramgenerátorokkal táplálnám a behúzótekercseket, igy biztosan meghúznak, és nem is égnek le. Csak itt is az a bökkenő, hogy a behúzás inditásakor még nagyobb áram kell mint a benntartáshoz.... Tehát vagy kikisérletezed azt az áramerősséget, ami be is tudja húzni a járomvasat, és benntartva sem okoz túlmelegedést, vagy inditáskor megadod a teljes DC feszültséget neki és behúzás után a benntartást már áramgenerátor végzi egy segédkapcsolón keresztül. Esetleg még szóbajöhetne PTK, de itt is kisérletezni kellene.
Szóval a legegyszerűbb megoldás az lenne ha DC tekercsű kapcsolókra cserélnéd....
(#) kendre256 válasza robotech hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Ha nem túl sűrűn kapcsolgatnak a relék, akkor sorba köthetsz a tekercsével egy PTK ellenállást. Az hidegen kis ellenállású, folyhat rajta a behúzási áram. Miután felmelegedett, megnő az ellenállása és lecsökkenti az átfolyó áramot a tartóáramra. De ahogy mex írta, azzal kísérletezni kell..
(#) kadarist válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Lágyvasból van, nem lesz permanens mágnes a vasmagból. Elereszti az, nem marad összeragadva.
(#) robotech válasza kadarist hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

ez mondjuk igen jó hír lenne a számomra !

Hát, lehet, hogy vannak olyan elvetemült gyártók, akik acélból készítik. Ki kell próbálni, aztán meglátjuk.

Értem én, hogy villanymotor... Próba-szerencse.
(#) nagy_david1 hozzászólása Nov 1, 2009 /

Hello!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy, hogy lehet megoldani pl. 2 led felváltva való villogását úgy, hogy halványodva és erősödve váltakozzanak. Eleinte megjárt a fejemben az, hogy egy sin generátort építek majd a frekvenciáját pl 0,2Hz-re állítom és így megoldom, de aztán az is eszembe jutott, hogy vaJon mennyire marad meg a sin jel így, torzulatlanúl, és amit meghajt pl egy komlementer tranzisztorpár, annál lesz egy olyan gond, hogy 0,7V pl a nyitófeszültség és a sin jel pedig így 1,4V kieséssel fog működni, mert a pnp társa is -0,7V-nál nyitna ki (biztos, ha nagyobb feszültségtartományba dolgozna eltörpülne az 1,4V, de kicsi feszültségnél szerintem észrevehető gondot okozhat). Szóval lehet ha így lenne egy holt pontja, ahol semmit se csinálna, de lehet mint már írtam az alacsony frekvencia gondot jelenthet még minden előtt. Aztán elgondolkoztam, hogy egy rakás komparátorral figyelném kondenzátorok töltését, kisülését és e folyamatok sebességét potméterrel állítanám, de már előre látom, hogy eléggé túl fogom bonyolítani ha nekiállok egy megtervezésének. Ezért inkább előbb megkérdezlek titeket, hogy van-e valami létező megoldás és más által megtervezett egyszerűbb kapcsolás erre. Nem mikrokontrolleres megoldás érdelene. Köszi elre is, remélem érthető voltam.
(#) kaqkk válasza nagy_david1 hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Nem fontos színusz jel , elég a fűrész . Amit pl az 555
ic időzítő kondijáról vehetsz le . Mondjuk egy pnp és egy npn tranzisztort meghajtva róla a két tranyóra kötve a ledeket .
(#) 1lacko3 hozzászólása Nov 1, 2009 /

Sziasztok!
Én abban szeretnék segítséget kérni,hogy az autóba szeretnék csinálni egy stabilizált 9v-ot a notebook-om töltéséhez. Azt gondolom, hogy egy IC -vel nagyjából megoldható, de nem tudom melyikkel és, hogyan. Minden segítséget előre is nagyon szépen köszönök. Sajnos kezdő vagyok még, de remélem belejövők. Vagy, ha annyira nem bonyolult, és megoldható lenne, hogy 8v is kijöjjön belőle egy kapcsolóval, vagy ilyesmi,akkor azt megköszönném, de ez annyira nem fontos.
Köszönöm szépen Laci
(#) kadarist válasza nagy_david1 hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Szia!

Multivibrátor+egy-egy elkó a ledekkel párhuzamosan.
Következő: »»   677 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem