Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fluoreszcens kijelzők (VFD) használata
 
Témaindító: eSDi, idő: Márc 23, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   28 / 51
(#) BEMcorp válasza Buvarruha hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Nincs ilyen kialakítva, 2db 100ohm -os ellenállattal fesz.osztó van képezve, de az se a testponthoz, hanem egy külön áramkörhöz megy el (egy kicsi tranzisztorhoz), aminek semmi köze a fűtéshez (legalábbis úgy néz ki).
(#) Buvarruha válasza BEMcorp hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Annak az a szerepe, hogy a fűtés nulláját pár voltal feljebb tolja az áramkör testjéhez képest. Erre szükség van, különben az egész kijelző halványan világítana, villogna inaktív álapotban. Ezt egyszerűen sorba kötött diódákkal, vagy zener diódával is meg elhe toldani.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
(#) sooty válasza BEMcorp hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Az AC fűtés és az alternáló fűtés (TC428 fetes driver pl. lásd iv-18 óra) akkor szükséges, ha a cső hossza mentén fényerősség csökkenést látsz. A példakapcsolásban is, amit linkeltem, egyenáramú fűtés van. ( A tehnicsből kiszedett áramkör is jól elvolt az egyenáramú fűtéssel a képen látható enyhe halványodást a gombelem merülése okozta, nem volt elég fűtés. A panelen volt 0db szint állítási lehetőség. Ezek a vu meter ic-k gyàrilag kalibráltak a különböző feszültségszintekre, amit az adatlapjukon meg is adnak)
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
(#) moltam válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Ezeket találtam... Bővebben: Link
(#) Buvarruha válasza sooty hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Ilyen hosszú kijelzőnél nem jó az egyenfeszes fűtés, kötve hiszem, hogy a gombelem merülése okozta, attól maximum csak jobban látszódott.
(#) sooty válasza Buvarruha hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Kipróbáláshoz elgendő az egyen fűtés. Ez a kijelző valóban hosszabb mint amit én próbáltam. A végleges kapcsolásnál én is minimum az alternáló fűtést (2,5v-0v; 0v- 2,5v) javaslom.
(#) BEMcorp hozzászólása Jan 15, 2014 /
 
Nos, kipróbáltam, és 'kicsengettem' a lábakat. A fűtést szabályozható táppal próbáltam, 1,2V-nál 30mA, 3,4V -nál ~60mA -t evett, és 15V-os meghajtással szépen világítottak az egyes szegmensek.
Egyelőre nem mertem feljebb tekerni a fűtést, majd később még lehet próbálkozom.
2 láb kivételével megvan minden, de ez a kettő nem tudom mi célt szolgálhat. Hátulról látszik a lábak végeinél, hogy valami belső átvezető/csatlakozó pont van ott, de nem reagál semmire.
(#) BEMcorp válasza BEMcorp hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Hoppá, most olvastam el az elektroncso.hu vfd oldalát végig, és pont ugyan ilyen csövet mutat a képen, de sajnos semmi leírást, vagy alkalmazást nem mond hozzá
kép
(#) moltam válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Nekem bekapcsnál U001 et ír, elvileg ez azt jelzi, hogy a post rendben lefutott. Elvileg ha megtörténik a soros kommunikáció initje, U003 t kell neki írni. Küldeni kell neki egy pollt, erre ő egy ROL lal válaszol. Utána kiküldeni egy SNRM parancsot, erre NSA választ ad a kijelző és kiírja az U003 at. Innetől fogadja a karaktereket, parancsokat. Csak nekem ez a protokoll rohadt bonyolult, CRC ellenőrzés stb...
(#) rockersrac válasza moltam hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Vagy azt is lehet csinálni, hogy veszel ebayről kb 200ft-os áron egy olyat, hogy USB-Serial converter ami ttl jelszintekkel dolgozik, és az icnek az adatlapját megnézve a ttl jelszintű rx-tx lábak helyére teszel be egy-egy szál vezetéket, és akkor meg van oldva a probléma ezen része. Ezt a módszert mutatta ismerősöm, és így sikerült rájönni részben már, hogy az én 2x20 karakteres vfd-m hogyan működik...
(#) rockersrac válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Igen, már rájöttem. Akkor javaslom azt megpróbálni, hogy az rs232 analyzer nevű program free verzióját beszerezni, és azzal küldeni rá adatokat, mert az visszajelzi hogy mit kaptál. Nekem is van egy 2x20-as karakteres vfd kijelzőm, és bár látszólag ,,sima" rs232 szabványon kommunikál, még sem teljesen sikerült kideríteni mindent róla, ellenére annak, hogy megvan hozzá a gyári szoftver, meg adatlap hozzá. Baud rate-t javaslom elsőként mondjuk olyan 2400-ra beállítani, hátha az még egy fokkal könnyebbé teszi! Mert nekem a kijelző tudja a 9600-at is, de valami miatt az alap az a 2400-as baud rate.
(#) rockersrac hozzászólása Jan 22, 2014 /
 
Sziasztok! Lenne egy kérdésem: epromnak a tartalmát(régi cerdip tokos, uv ablakos eprom) hogy tudom kiolvasni? Mert van egy vfd kijelzőm, ami még ezt használja adattárolásra(ugyanis a mikroproci az egy ROMless verziós példány) és szeretnék ékezetes betűket elmenteni bele valahogy, de ahhoz tudnom kellene hogy mely karakternek mi a címe. Tud ebben segíteni valaki?
(#) sooty válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Valakinek csak van egy régi willem epromégetője. Mondanám, hogy szaladj át vele, de messzebb vagy...
(#) tasirobert hozzászólása Feb 8, 2014 /
 
sziasztok! segitséget szeretnék kérni....vettem egy pioneer gr 555 equalizert.a hang mindkét csatornán rendesen szol...viszont az egyik kijelző nem müködik...ez javithato -e?elöre is köszönöm trobi
(#) Moderátor hozzászólása tasirobert hozzászólására (») Feb 8, 2014
 
Látom most regisztráltál. Kérlek, hogy igyekezz betartani a helyesírási szabályokat!
(#) progee hozzászólása Feb 9, 2014 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy 12digites VFD kijelző beüzemelésében!

Spórolni szeretnék a PIC lábszámán, ezért úgy gondoltam, hogy az első 8 digitet egy MAX7219 IC-vel hajtom meg. Ez az IC közös katódos 7szegmenses led kijelzőknél működik rendesen.

A kapcsolást úgy gondoltam kialakítani, hogy a max7219 szegmens lábain megjelenő +5v-ot LTV847-es optocsatolón keresztül adom át a VDF megfelelő lábainak, amelyek +20v-ot várnak.
A max7219 digit vezérlő lábain megjelenő gnd-t, szintén ugyanilyen optocsatoló felhasználásával alakítanám át a VDF megfelelő digit lábán várt +20V-ra.
Így amikor a max7219 kiadja az első digitre a gnd-t, akkor a megfelelő optocsatoló zárja a VDF első digitjének +20V-os áramkörét, ill ugyanekkor a max7219 megfelelő szegmenslábain megjelenő +5V szintén kapcsolja optocsatolón keresztül a hozzá tartozó VDF szegmenslábak +20V-ját.

Két fotót készítettem is a végeredményről.
Tettem egy 7szegmenses led kijelzőt az áramkör bal oldalára, aminek közös katódját egyenként érintem a max7219 digit vezérlő lábaihoz. Szépen meg is jeleníti sorban a 0, 1, 2 számokat. A képen épp a 2-es látható.
A VDF-en ugyanekkor 3db 8-as látható, mivel valamilyen oknál fogva mindhárom digit egyszerre jeleníti meg mindhárom számot (0,1,2).
Ha csak egyetlen számot küldök a PIC-ről, akkor azt helyesen jeleníti meg.

Mi okozza ezt? Valamilyen sebesség problémára gyanakszok. Talán túl gyors a VDF-nek a max7219, vagy az optocsatoló nem nyit, zár elég gyorsan?

Mi a véleményetek?
(#) vicsys válasza progee hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Az optocsatoló lesz a ludas... Ebbe már én is belefutottam, csak nixie csőnél.
(#) progee válasza vicsys hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
És sikerült megoldanod a problémát?
(#) vicsys válasza progee hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Igen. Tranzisztorokat használtam helyette.
(#) progee válasza vicsys hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
De a max7219 a digitekre gnd-t ad, ha használni szeretné. Azt hogyan lehet tranzisztorral kiváltani?
(#) vicsys válasza progee hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
PNP vagy P csat. FET. Persze a vezérléshez párok kellenek. Nézd meg ezt: Bővebben: Link
(#) sooty válasza progee hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
A max7219 800Hz-el multiplexeli a katódokat, ezt lehet, hogy nem viseli el az opto és állandóan zárva van az áramkör. Én inkább Hv5812 vagy Hv518pj ic-t használnék. Ha a max7219-nél az a szimpatikus, hogy van belső tárolója és elintézi a multiplexelést , akkor meg PT6311-et használnék helyette, akkor ez a sok opto feleslegessé válik.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2014
(#) progee hozzászólása Feb 9, 2014 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek!
A sooty által javasolt alkatrészek úgy látom nehezen beszerezhetőek, pedig a pt6311 szimpatikus lenne.
Valószínűleg tranzisztoros megoldás lesz a vége.

Próbálkoztam mikropascalban a spi_init_advanced függvénnyel inicializálni az SPI funkciót.
Ekkor lehet szabályozni az órajelet. 4, 16, 64-es osztóval, vagy timer2 időzítővel szabadon.
Ez viszont semmit sem segített, ugyanis a kijelző digitjeinek frissítése lassult ugyan jelentősen, de a proteusban futtatott teszten azt tapasztaltam, hogy a katódok léptetésének ideje változatlan maradt. Így a probléma is változatlanul megmaradt.

Ha egy PIC-re rákötném az optocsatolók lábait, és saját magam programozom le, a megjelenítést, akkor saját magam szabhatom meg a katódok léptetésének sebességét is.
Szerintetek az járható út lenne? Adott sebességcsökkenéstől nem fog vibrálni, villogni a kijelző?
(#) progee hozzászólása Feb 9, 2014 /
 
Találtam egy elvileg működőképes megoldást: max7219 vfd
A kapcsolásban szereplő UDN2981 helyett van itthon olcsóbb ULN2003-asom, azt hiszem azzal is kiváltható, ill. az LM358 sem drága alkatrész.
Rápróbálok erre a kapcsolásra.
(#) progee válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Igazad van.
(#) Sneider77 hozzászólása Feb 19, 2014 /
 
Üdvözlet. Van egy POSIFLEX PD-2500 kijelzőm,ehhez nem tudna valaki ajánlani egy kezelő programot amivel szöveget tudnék ki írni rá.Ja és ami tudja az ékezeteket is.Előre is köszönöm.
(#) rockersrac válasza Sneider77 hozzászólására (») Feb 19, 2014 /
 
A Honlapján van driver szerintem hozzá.
(#) Sneider77 válasza rockersrac hozzászólására (») Feb 20, 2014 /
 
A driver megvan de maga a kezelő szoftver hibádzik.Próbáltam hitperterminállal de az nem ismeri az ékezeteket.
(#) rockersrac válasza Sneider77 hozzászólására (») Feb 20, 2014 /
 
Ha van a gépeden soros port, dugd rá arra, és rs232 analizert tedd fel, azzal egész jól boldogulhatsz... Csak tudni kell hány bites módban kommunikál, kell-e neki stopbit, ha igen mennyi(1, vagy 2 stopbit) kell-e neki paritás, vagy sem, mekkora baudrátával dolgozik a kijelző, stb.... Ha otthon leszek majd még írok. Addig próbáld meg ezeket kideríteni!
(#) Sneider77 válasza rockersrac hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Köszi 1 stopbit,9600baud
Következő: »»   28 / 51
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem