Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   91 / 193
(#) troby hozzászólása Dec 23, 2015 /
 
Valakinek van hosszabb távú tapasztalata az ebay-es hakko pákákkal kapcsolatban úgy látom két féle típus van belőle amelyiknek egyben van a hegy a fűtőbetéttel meg aminek külön van. Szerintetek melyik lehet a jobb választás?
(#) Bakman válasza troby hozzászólására (») Dec 23, 2015 /
 
Nem ismerem a pákatípust, de józan paraszti ésszel jobb választásnak túnik az, amelyiknek egyszerűbben/olcsóbban cserélhető a hegye. Előbb-utóbb mindegyik kilyukad.
(#) vzoole válasza troby hozzászólására (») Dec 23, 2015 /
 
Az egybeépítettel egész jól lehet dolgozni nagy hőt igénylő helyeken is, ellenben drágább.
Én ezt választanám.
(#) troby válasza vzoole hozzászólására (») Dec 23, 2015 /
 
Köszönöm és Bakman nek is.
(#) kovitomi hozzászólása Jan 3, 2016 /
 
Sziasztok!
Szeretnék kérni egy kis segítséget. Kezdő pákát/állomást keresek. Meg szeretnék tanulni rendesen forrasztani...semmilyen különösebb oka nincs, nem is ilyesmivel foglalkozom. Pusztán érdekel és szeretnék barkácsolni, javítgatni. (most pont van egy régi Samsung telefon amin power gombot kellene cserélni)
3-4 napja olvasgatok (ezt a fórumot is túrom) aminek az eredménye az, hogy gyorsan ki is vettem a "kosárból" (hestore) a Fahrenheit 28020 állomást.
Ahogy olvasom, sokan használnak olcsóbb, de tartósan és jól használható pákákat épített állomással. Mivel én nem értek hozzá, szakértelem és szerszám hiányában azt szeretném kérdezni, hogy van olyan ember itt vagy ismer valaki olyat aki építene nekem egyet? Pákával együtt kihozható 8-10e Forintból a történet szerintetek? Nem sürgős abszolút, ha valaki tud segíteni akkor privátban keressen meg legyen szíves.
Ha valakinek van ötlete a nyűgömre vagy tud ajánlani konkrét termékeket akkor azt is szívesen fogadom.
Köszönöm szépen!
Üdv
(#) Ge Lee válasza kovitomi hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Ha olcsó de azért használható megoldást szeretnél, akkor veszel egy Solomon pákát (kb. 3000Ft). Figyeled az apróhirdetésekben a 22-24V körüli, legalább 60-80VA-es trafókat, ez is meglesz néhány ezresből. A szabályozót elkészítteted hozzá valakivel, abban van pár száz Ft-nyi alkatrész. Megkérsz valakit a közeledben hogy forrassza őket össze hogy működjön, és örülsz.
A Solomon páka hegyeinek minősége nem valami jó, de a kattogós welleré általában belemegy, és az már egész jó, ezért inkább olyanokat érdemes venni hozzá utólag.

A másik megoldás hogy rendelsz az ebay-ről 230V-os pákát (kb. 3500Ft) aminek a nyelében benne van a szabályozó, így semmi más nem kell hozzá, csak bedugod a konnektorba, beállítod a kívánt hőfokot és forrasztasz.
(#) kovitomi válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Köszi a választ! Előbbinek jobban örülnék...utóbbiak mennyire használhatók? Szoktam rendelni külföldről, majd keresek egyet.
(#) kovitomi válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Ami itt az oldalon van fent 'Alkotó' kommentjében, olyat fogok rendelni. Meg keresek hozzá gyári Hakko hegyeket. Azt szeretném még kérdezni, hogy mi az az extra kábel ami kijön a pákából és egy csatlakozó/érintkező/csipesz vagy micsoda van a zsugor alatt? Valami hőszenzor vagy mi a bánat lehet?
Köszi
(#) icserny válasza kovitomi hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Minden bizonnyal földelő zsinór, hogy feltöltődés miatt ne vágja tönkre az erre érzékeny forrasztandó alkatrészeket.
(#) kovitomi válasza icserny hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Buta kérdés...és azt hova kell tenni, hogy tuti ne legyen baj?
(#) Ge Lee válasza kovitomi hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
A védőföldre, mert ha megnézed amivel árulják az egy mezei kétpólusú földeletlen dugó. Ha nem adják hozzá akkor ehhez még kell venned egy pici adaptert ami ebből a dugóból csinál eu szabványos, földeltet. Laptop meg ahhoz hasonló kisebb tápokat szokták még így árulni, hogy a 110V-os és a 230V-os hálózathoz is lehessen használni egy mozdulattal.
(#) kovitomi válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Olyat néztem 3-4e körül ami EU villásdugóval van szerelve, de ahhoz is van ilyen "védőföld" vezeték.
(#) Csupasz válasza kovitomi hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Saját magadat is le kell földelni a sztatikus feltöltődés miatt. Csuklóra megy a vezeték.
(#) siletto válasza kovitomi hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Tudtommal még nem forrasztottam semmi nagyon érzékeny alkatrészt, de tényleg nem vicc ez a feltöltődés dolog.

Az én forrasztómat(solomon) egy kapcsolóüzemű laptopkocka hajtja, aminek nincsen védőföldelése. Emiatt terhelés nélkül hallhatóan zúg, de nem is ez a lényeg.
Nemrég forrasztottam vele egy zöld Cree xp-e power ledet, és arra lettem figyelmes, hogy ha a forrpákát odaérintem a led bármelyik kivezetéséhez, a másikat meg kézzel megfogom, a led halványan izzik.

A pákám fém része nem földelt, és hiába van a fém része elszigetelve a fűtőszáltól, szerintem a kapcsolóüzemű táplálásból összeszed annyi töltést, hogy azt a 2,5V 1mA-t át tudja adni a lednek, ami kell hozzá hogy izzon.


Szóval szerintem amíg nem forrasztasz integrált áramköröket, nem fontos, de ha jól tudom főleg a régebbi logikai áramkörök(ttl) nagyon érzékenyek rá.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2016
(#) Monster02 válasza siletto hozzászólására (») Jan 7, 2016 /
 
Helló! Nagyon rossz minőségű a kapcsoló tápod ha ilyen probléma van. Én egy sima hálozati transzformátort használok és nincs ilyen probléma nincs. Az esd védet solomon fekete csak anyi külömbség van hogy a fűtőtest le van hùzzva egy 1mohm-os ellenálásal a főldre hogy a töltéseket elvezese lassan. A túl gyors kisülés elektrosztatikus kisülés eredményez ami azt alkatrészekre veszélyt jelent.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2016
(#) kovitomi válasza siletto hozzászólására (») Jan 7, 2016 /
 
Húgom megúsztatta a nagyon régi Samsung Galaxy S telcsimet ami egy tök jó tartalék telefon lenne. Működik, de a bekapcs gomb nem akarja az igazságot. Már rendeltem hozzá újat, ezt le fogom forrasztani majd vissza az újat. Nem egy bonyolult művelet.
Akkor ezt a csipeszt magamra (hogy,mivel?) aggasszam vagy a konnektorba a védőföldre? (a két fém horony az ha minden igaz), tanulom én ezt.
(#) siletto válasza kovitomi hozzászólására (») Jan 7, 2016 / 1
 
Szerintem a védőföldre a konnektorba.

De ha igazán kemény vagy akkor a csipeszt a bimbire, és mehet a javítás
(#) kovitomi válasza siletto hozzászólására (») Jan 7, 2016 /
 
Megmondom őszintén már eljátszadoztam a gondolattal én is.

Különben találtam egy ILYET. Ez ha jól látom elég home made kütyü. Ilyet nem árulnak készen szerintetek? Házikó kéne még neki és tök jó lenne. (na meg egy trafó)
(#) siletto válasza kovitomi hozzászólására (») Jan 7, 2016 /
 
Dehogynem, ha eBayen rákeresel, pár ezer forintért van rengeteg, a klón Hakko 936 pákához.
Ugyanilyen is van, mint a videón, 9 ezer Ft-ért.
(#) joker89 válasza Monster02 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
Helló! Nekem egy SL-I 24V/48W fehér nyelű sárga szilikonos pákám van. Ez elvileg solomon lenne. Kb. 8 éve használom és flottul megy a gyári heggyel, igaz nem napi szinten, de azért sűrűn előkerül.
Már régebben én is észrevettem, hogy bizserget, illetve a LED-es példa is előfordult. Viszont idáig sehol nem okozott még problémát. Most viszont fülembe raktátok a bogarat! Lehet nekem is meg kéne ezt csinálni, de, hogy? Kötni egy darab drótot a fűtőtestre és egy ellenálláson kersztül a földre kötni?
(#) morgo válasza joker89 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
Szia!
Milyen tápegységről használod? 20-24 V-nak nem lenne szabad bizsergetni!
(#) joker89 válasza morgo hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
Szia!
220/24V+triac-os szabályzó, csak akkor bizserget ha van egy kis elevenebb rész a kezemen, de nemsoká megmérem.
(#) joker89 válasza joker89 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
Nos elég érdekes dolgot tapasztaltam. A pákát megfogva egyik kézben a másikkal központifűtéscsőhöz érve bizony bizserélt. Rámértem és 210 AC-t mértem. Nem igazán tudom hova tenni a dolgot...valaki ötlet?
(#) Ge Lee válasza joker89 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
A lakásban minden fém dolog ami kapcsolatban van valamilyen módon a hálózattal, de nincs közvetlen kapcsolatban a védőfölddel, annak szükség szerűen "bizsergetni" kell. Egyrészt a trafón is átmegy kapacitíven a feszültség, másrészt a kapcsolóüzemű eszközöknek része a zavarszűrő, vagy a védőföld, vagy a szekunder oldal felé.
Ha bedugsz a hálózatba egy mezei trafót és a vasmagját nem kötöd a védőföldre, akkor annak a vasmagja is bizsergetni fog. Megrázni nem, mert csak kapacitív áram folyik. Ha simán rámarkolsz nem érzel semmit, mert a kéz belső felén vastagabb a bőr, így nem olyan érzékeny. De ha a kézfejeddel vagy az ujjad külső felével érinted meg, már érezni fogod. És ha ráteszel egy nagy belső ellenállású műszert (digit multi) az is fogja rajta mutatni a feszültséget.
(#) joker89 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
Áhá így már minden világos! Köszönöm! Érdemes lenne a páka fémrészét lekötni védőföldre? Értelme gondolom leginkább akkor lenne ha a forrasztandó dolog kapcsolatban van a földeléssel és arra záródik az áramkör.
(#) Monster02 válasza joker89 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
Helló. Igen meg oldható, de szerintem nem a védőföldre kéne kötni. Földhurok lenne belőle. Én egy 1Mohm-os vagy 2 Mohm-os ellenállásra gondoltam és a földre kötni (GND). Csatoltam 2 db képet.
(#) Ge Lee válasza joker89 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
Ártani nem árt. Nekem egyik pákám sem ESD-s, és nem is jelentett sosem problémát semmilyen alkatrész forrasztása. A fogdosása sem, kivéve a PIC-et mert az nem szereti. Mostanában úgy voltam hogy mindig kettőt kellett venni belőle, mert az egyikkel biztos hogy gond volt (hogy miattam, vagy már a boltban úgy került a zacskóba az rejtély). Beteszem az égetőbe, felismeri, írás, visszaellenőrzés, néhány adat eltér. Mondom akkor újra. Felismeri, újabb írás, visszaellenőrzés, az adatok helyén csupa nulla. Kuka. Beteszem a másikat, felismeri, írás, visszaellenőrzés, minden adat egyezik.
(#) morgo válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
Szia!
Ez érdekes, én is jártam így mostanában néhány 16F628 pikkel. Régebbieknek semmi bajuk nem volt a fogdosással. Mostanában is csak az említett pókokkal fordult elő, beszerzési helytől függetlenül...
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2016
(#) Ge Lee válasza morgo hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
Nálam eljátszotta a 628, a 676, meg az F84A is ugyanúgy.
(#) joker89 válasza Monster02 hozzászólására (») Jan 11, 2016 /
 
Üdv! Ez most lehet hülyén hangzik de akkor nem kéne egy 5. érnek is lenni a páka kábelben? Mert én is erre gondoltam (csak a GND helyett a védőföldre, de az előbbi jobb ötlet), szét is szedtem a pákát de csak 4 ér jön a kábelből, így én itt meg is akadtam.
Következő: »»   91 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem