Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sajnos nem jó az ocx file. Megtennéd ,hogy elküldöd az email címemre a jót.
Köszönöm !!!
Építettek már olyan mélyládát, amin (részben) kívül van a cső?
Én még nem, de rengeteg ilyet láttam már neten.
Az ok az az, hogy egyrészt nem fér bele, másrészt meg minek csináljak a cső űrtartalmával nagyobb dobozt.
Sziasztok!
Meg tudnátok mondani, hová tegyem fel ezt a kérdésemet? Melyik topic-ba?
hello mindenki. Van egy régi orosz kis hangszóróm, a pereme az idők során elporlott, nagyon rosz állapotban van de igy is elég szépen szol, hogy lehetne megcsinálni, érdemes e foglalkozni vele, árt e neki valamit ha csak igy hallgatom(esetleg nagy hangerővel). Képek lejebb (csak teloval csináltam)
www.hangszoro.net, itt szerintem kapsz hozzá megfelelő alkatrészt.
Nem biztos hogy megéri rendelni , főleg ha csak egy van belőle.
Ártani már sok minden nem árthat ennek, de meg lehet próbálkozni kis reparálással. Az elporladt habgumit a papír membránig alaposan le kell takarítani róla. Le kell szedni a körbe futó távtartó peremet is. Aztán vékony gumilemezt kell nézni. Kerékpárbelső ehhez szerintem durva, de régebben pl. megfelelő anyagú gumikesztyűkből vágtunk ilyeneknek peremet.3-4 darabból össze lehet hozni úgy, hogy kis íveket vágsz, ami összeköti a peremet a membránnal. Ragasztáshoz pedig pálmatex vagy hasonló rugalmas ragasztó (nem taknyokol!) alkalmas. Arra kell figyelni, hogy a központosítást el ne húzasd ragasztáskor.
Egy kis érdekesség. Beszereztem 2x2.5m elég vastag kábelt, amivel a villamos hálózatot szokták a villanyórához kötni. Előtte az egyik oldalon nagyon vastag 1m hosszú kábel volt, a másikon vékony 2.5 méteres darab. Szándékosan nem csináltam meg mind a kettőt, csak a vékony kábelest cseréltem le az új kábelre és nagyon jó lett, végre a jobb oldalon sem hiányzott a magas, de mégsem volt az igazi. Ekkor kicseréltem a másik oldalt is és máris nagyon jó lett a sztereó hangkép, szóval ez megerősített abban, a mit korábban is tapasztaltam, hogy a kábel vastagsága, vezetőképessége nagyon fontos és főleg az, hogy a két oldalon egyforma kábel legyen, különben nem lesz jó az összkép.
Van egy másik "bolt" is: Bővebben: Link
Kedves Ptesza fórumtársnak nem tudom mi nem tetszett a megoldásomban hogy kaptam tőle egy negatívot.
Én is adhatnék azoknak, akik a kadargeri kezében látható kb. 3 colos hangszóróhoz olyan linkeket adnak, ahol 5 colos membránszél méretnél kezdődnek . Megérné egy 50 Ft-ot érő hangszóróhoz rendelni postadíjjal 2000-ért habszélt??? Vagy mint hobbista inkább megpróbálja az én megoldásomat?
Nem részletezném. Gumikesztű... Taknyol... Ezek nem tetszettek és még most sem tetszik.
350 Ft egy szél nagyjából ennyibe kerül egy gumikesztű is... Megfelelő dolgot a megfelelő helyen.
Nem taknyol... taknyokol ! Nem mindegy! A Technokol Rapid nevű szörnyűségnek a jelzővel összebarkácsolt becézése.
De 3 coloshoz nem kap szélet, viszont gumikesztyű otthon is akadhat. Mindenre annyit költsünk amennyit megér.
Sziasztok
Egy Orion Rumba HS280-as 50 / 80W hangsugárzó javításába fogok. Beszereztem az összes működő hibátlan állapotú 8 Ohm-os eredeti hangszótóját. Hangváltónak az oldalon található módosítottat építeném meg: Bővebben: Link Hol tudok venni az alkatrészlidtában szereplő MKP kondenzátort, ellenállást és légmagos tekercset ? A belső kábelezésre milyen vezetéket ajánlotok ? Nekem van egy pár darab régi de még bontatlan kb 2 méteres csomagolású két eres vezetékek ami olyan 1,5mm2-es, apám szerint rendes hangsugárzó kábel, sok szálú és eléggé hajlékony is. Ez a felirat található a vezetéken: X KABELMETAL X 105°C SPT - 1 2/18 AWG A külső kábelezésre is mit ajánlotok ? A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2014
Mielőtt belevágsz, javaslom olvasd el ezt a hasznos és szórakoztatóeszmefuttatást !
Szerintem az alkatrészeket a Logotechnél vedd meg. (=H2000 Kft.)
Böngészgettem a H2000 Logitech-nél az alkatrészeket kevés szerencsével.
Ami a kapcsolási rajzban fel van tüntetve alkatrészek Lásd itt nem mindegyikből van olyan amilyen nekem kellene. A légmagos tekercsekből egyet sem találtam. Az MKP ERO kondenzátorokból csak az 1 µF-t találtam. Ellenállásból meg több is van és nem tudom hogy melyiket válasszam hozzá ? A további segítségeket megköszönném.
Ott minden alkatrész jó hangváltóhoz. A remix kondik nagyon jók.
Van 1 mH tekercs csak éppen 1000mH nek van írva.
A kapcsolási rajzban és a leírásban nekem oda van írva hogy " KÖTELEZŐ MKP ERO vagy Q6 ".
Idézet: „Nem muszáj a legdrágábbik alkatrészeket beletenni, MKP kondenzátort viszont kötelező, ajánlom az ERO-t, vagy a drágábbik Q6-ot. Nyákra is szerelhető a váltó, de szerintem abszolút felesleges, ha csillapítóanyagot is használsz a dobozhoz. Amire figyelj, a tekercseket ne tedd túl közel egymáshoz, illetve a mágnesekhez.” A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2014
Keresd Szatmári Sándort (hangszoro@t-email.hu, +36 20/9286-933) a cégvezetőt, MKP ERO-t lehet náluk kapni, biztosan be tudnak szerezni más értékűt is.
Egy doboznak a térfogatát hogyan lehet utólag csökkenteni reverzibilisen?
Számít valamit, ha kívülről szerelem a hangszórót, vagy ha belülről? A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2014
Igen számít. Vagy teszel bele az aljába egy műkölapot amit azért leragarsztasz persze a belső arányokat nézd meg nehogy rontsál vele.
Mennyit számít az, hogy kívülre vagy belülre van szerelve? Mik az előnyök, hátrányok?
Az a hangszóró mértétől függ. De például a Bassbox progi számol ezzel. Ott konkétan ki tudod számolni mennyit jelent.
A példa 20 centis hangszóróval van számolva.
Nem térfogat szempontjából gondolom. Ott nyilvánvaló, hogy elvesz, ha belül van. Hang szempontjából?
Szerintem semmit. A belülre is szerelhetőeknél van egy tömítő körben. Van olyan típus amit csak kívülre lehet. De ezt biztosan tudtad. Csak a konstrukció miatt van. A belülre szerelhetőseket takarni kell mert nem néznek ki túl szépen.
Sziasztok!
Egy két hangszórós ládát szeretnék építeni gitárhoz de az ohmokkal kicsit gondba vagyok Szóval kettő darab 120w-os,8ohm-os hangszórót szeretnék 8ohm-ra öszekötni...ugye a 4 és a 16 simán menne de hogyan kéne 8ohm-ot csinálni? Előre is köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |