Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   502 / 729
(#) atari válasza ptesza hozzászólására (») Aug 24, 2014 /

Sajnos nem jó az ocx file. Megtennéd ,hogy elküldöd az email címemre a jót.
Köszönöm !!!
(#) Primary hozzászólása Aug 24, 2014 /

Építettek már olyan mélyládát, amin (részben) kívül van a cső?
(#) andras99 válasza Primary hozzászólására (») Aug 24, 2014 /

Én még nem, de rengeteg ilyet láttam már neten.
(#) Primary válasza andras99 hozzászólására (») Aug 24, 2014 /

Az ok az az, hogy egyrészt nem fér bele, másrészt meg minek csináljak a cső űrtartalmával nagyobb dobozt.
(#) ptesza válasza atari hozzászólására (») Aug 25, 2014 /

Mit jelent az ,hogy nem jó?
(#) plaschil hozzászólása Aug 25, 2014 /

Sziasztok!
Meg tudnátok mondani, hová tegyem fel ezt a kérdésemet? Melyik topic-ba?
(#) reloop válasza plaschil hozzászólására (») Aug 25, 2014 /

Szia! Témája.
Lehet csak kivezetőszálat kell cserélned.
(#) kadargeri hozzászólása Aug 26, 2014 /

hello mindenki. Van egy régi orosz kis hangszóróm, a pereme az idők során elporlott, nagyon rosz állapotban van de igy is elég szépen szol, hogy lehetne megcsinálni, érdemes e foglalkozni vele, árt e neki valamit ha csak igy hallgatom(esetleg nagy hangerővel). Képek lejebb (csak teloval csináltam)
(#) andras99 válasza kadargeri hozzászólására (») Aug 26, 2014 / 1

www.hangszoro.net, itt szerintem kapsz hozzá megfelelő alkatrészt.
(#) Szpisti válasza kadargeri hozzászólására (») Aug 26, 2014 1 / 1

Nem biztos hogy megéri rendelni , főleg ha csak egy van belőle.
Ártani már sok minden nem árthat ennek, de meg lehet próbálkozni kis reparálással.
Az elporladt habgumit a papír membránig alaposan le kell takarítani róla. Le kell szedni a körbe futó távtartó peremet is.
Aztán vékony gumilemezt kell nézni. Kerékpárbelső ehhez szerintem durva, de régebben pl. megfelelő anyagú gumikesztyűkből vágtunk ilyeneknek peremet.3-4 darabból össze lehet hozni úgy, hogy kis íveket vágsz, ami összeköti a peremet a membránnal. Ragasztáshoz pedig pálmatex vagy hasonló rugalmas ragasztó (nem taknyokol!) alkalmas.
Arra kell figyelni, hogy a központosítást el ne húzasd ragasztáskor.
(#) Buvarruha hozzászólása Aug 26, 2014 /

Egy kis érdekesség. Beszereztem 2x2.5m elég vastag kábelt, amivel a villamos hálózatot szokták a villanyórához kötni. Előtte az egyik oldalon nagyon vastag 1m hosszú kábel volt, a másikon vékony 2.5 méteres darab. Szándékosan nem csináltam meg mind a kettőt, csak a vékony kábelest cseréltem le az új kábelre és nagyon jó lett, végre a jobb oldalon sem hiányzott a magas, de mégsem volt az igazi. Ekkor kicseréltem a másik oldalt is és máris nagyon jó lett a sztereó hangkép, szóval ez megerősített abban, a mit korábban is tapasztaltam, hogy a kábel vastagsága, vezetőképessége nagyon fontos és főleg az, hogy a két oldalon egyforma kábel legyen, különben nem lesz jó az összkép.
(#) dB_Thunder válasza kadargeri hozzászólására (») Aug 26, 2014 / 1

Van egy másik "bolt" is: Bővebben: Link
(#) Szpisti válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Kedves Ptesza fórumtársnak nem tudom mi nem tetszett a megoldásomban hogy kaptam tőle egy negatívot.
Én is adhatnék azoknak, akik a kadargeri kezében látható kb. 3 colos hangszóróhoz olyan linkeket adnak, ahol 5 colos membránszél méretnél kezdődnek .
Megérné egy 50 Ft-ot érő hangszóróhoz rendelni postadíjjal 2000-ért habszélt???
Vagy mint hobbista inkább megpróbálja az én megoldásomat?
(#) ptesza válasza Szpisti hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Nem részletezném. Gumikesztű... Taknyol... Ezek nem tetszettek és még most sem tetszik.

350 Ft egy szél nagyjából ennyibe kerül egy gumikesztű is...

Megfelelő dolgot a megfelelő helyen.
(#) Szpisti válasza ptesza hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Nem taknyol... taknyokol ! Nem mindegy! A Technokol Rapid nevű szörnyűségnek a jelzővel összebarkácsolt becézése.

De 3 coloshoz nem kap szélet, viszont gumikesztyű otthon is akadhat.

Mindenre annyit költsünk amennyit megér.
(#) martin66789 hozzászólása Aug 29, 2014 /

Sziasztok
Egy Orion Rumba HS280-as 50 / 80W hangsugárzó javításába fogok. Beszereztem az összes működő hibátlan állapotú 8 Ohm-os eredeti hangszótóját.
Hangváltónak az oldalon található módosítottat építeném meg: Bővebben: Link
Hol tudok venni az alkatrészlidtában szereplő MKP kondenzátort, ellenállást és légmagos tekercset ?

A belső kábelezésre milyen vezetéket ajánlotok ?
Nekem van egy pár darab régi de még bontatlan kb 2 méteres csomagolású két eres vezetékek ami olyan 1,5mm2-es, apám szerint rendes hangsugárzó kábel, sok szálú és eléggé hajlékony is.
Ez a felirat található a vezetéken:
X KABELMETAL X 105°C SPT - 1 2/18 AWG

A külső kábelezésre is mit ajánlotok ?
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2014
(#) Szpisti válasza martin66789 hozzászólására (») Aug 29, 2014 /

Mielőtt belevágsz, javaslom olvasd el ezt a hasznos és szórakoztatóeszmefuttatást !
(#) andras99 válasza martin66789 hozzászólására (») Aug 29, 2014 /

Szerintem az alkatrészeket a Logotechnél vedd meg. (=H2000 Kft.)
(#) martin66789 válasza andras99 hozzászólására (») Aug 29, 2014 /

Böngészgettem a H2000 Logitech-nél az alkatrészeket kevés szerencsével.
Ami a kapcsolási rajzban fel van tüntetve alkatrészek Lásd itt nem mindegyikből van olyan amilyen nekem kellene.
A légmagos tekercsekből egyet sem találtam.
Az MKP ERO kondenzátorokból csak az 1 µF-t találtam.
Ellenállásból meg több is van és nem tudom hogy melyiket válasszam hozzá ?

A további segítségeket megköszönném.
(#) ptesza válasza martin66789 hozzászólására (») Aug 29, 2014 /

Ott minden alkatrész jó hangváltóhoz. A remix kondik nagyon jók.
Van 1 mH tekercs csak éppen 1000mH nek van írva.
(#) martin66789 válasza ptesza hozzászólására (») Aug 29, 2014 /

A kapcsolási rajzban és a leírásban nekem oda van írva hogy " KÖTELEZŐ MKP ERO vagy Q6 ".
Idézet:
„Nem muszáj a legdrágábbik alkatrészeket beletenni, MKP kondenzátort viszont kötelező, ajánlom az ERO-t, vagy a drágábbik Q6-ot. Nyákra is szerelhető a váltó, de szerintem abszolút felesleges, ha csillapítóanyagot is használsz a dobozhoz. Amire figyelj, a tekercseket ne tedd túl közel egymáshoz, illetve a mágnesekhez.”
(#) andras99 válasza martin66789 hozzászólására (») Aug 29, 2014 /

Keresd Szatmári Sándort (hangszoro@t-email.hu, +36 20/9286-933) a cégvezetőt, MKP ERO-t lehet náluk kapni, biztosan be tudnak szerezni más értékűt is.
(#) Primary hozzászólása Aug 29, 2014 /

Egy doboznak a térfogatát hogyan lehet utólag csökkenteni reverzibilisen?

Számít valamit, ha kívülről szerelem a hangszórót, vagy ha belülről?
(#) ptesza válasza Primary hozzászólására (») Aug 30, 2014 /

Igen számít. Vagy teszel bele az aljába egy műkölapot amit azért leragarsztasz persze a belső arányokat nézd meg nehogy rontsál vele.
(#) Primary válasza ptesza hozzászólására (») Aug 30, 2014 /

Mennyit számít az, hogy kívülre vagy belülre van szerelve? Mik az előnyök, hátrányok?
(#) ptesza válasza Primary hozzászólására (») Aug 30, 2014 /

Az a hangszóró mértétől függ. De például a Bassbox progi számol ezzel. Ott konkétan ki tudod számolni mennyit jelent.

A példa 20 centis hangszóróval van számolva.
(#) Primary válasza ptesza hozzászólására (») Aug 31, 2014 /

Nem térfogat szempontjából gondolom. Ott nyilvánvaló, hogy elvesz, ha belül van. Hang szempontjából?
(#) ptesza válasza Primary hozzászólására (») Aug 31, 2014 /

Szerintem semmit. A belülre is szerelhetőeknél van egy tömítő körben. Van olyan típus amit csak kívülre lehet. De ezt biztosan tudtad. Csak a konstrukció miatt van. A belülre szerelhetőseket takarni kell mert nem néznek ki túl szépen.
(#) Roki91 hozzászólása Aug 31, 2014 /

Sziasztok!
Egy két hangszórós ládát szeretnék építeni gitárhoz de az ohmokkal kicsit gondba vagyok
Szóval kettő darab 120w-os,8ohm-os hangszórót szeretnék 8ohm-ra öszekötni...ugye a 4 és a 16 simán menne de hogyan kéne 8ohm-ot csinálni?
Előre is köszi
(#) Doncso válasza Roki91 hozzászólására (») Aug 31, 2014 /

Ebből nem lehet 8 ohmot csinálni.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2014
Következő: »»   502 / 729
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem