Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Esetleg ez jó lenne-e?
Bővebben: Link
Ha ez a Pioneer megfelelő lenne az jó lenne mert innen most amúgy is rendelni fogok így postaköltség nélkül megúsznám, meg a Pioneer csak minőségi cucc gondolom.
A szélessávú tölcséres hangszóróknak általában picike a lengőcsévéje, és ez a Pio a textilszél miatt nem annyira jó mechanikailag.
Hab vagy gumiszélű legyen inkább. Szétnézek a weblapon, hogy mi lehet értelmes választás.
Végülis nem gyártja ezeket, csak vesz-elad, tehát nem teljesen övék a felelősség.
![]()
Ha már autós, akkor onnan pl. JBL CS4-re szavaznék. A magashangszóró kiforrasztható.
![]() ![]()
Szerintem meg keress egy olcsó 4" -os woofert, amelyik szimpatikus, nemigen fogsz egyikben sem csalódni. Az a Logitech woofer sem high-end kategóriás volt, ami elszállt.
Sziasztok! Van egy mély sugárzó ládám, egy Magnat típusú hangszóró van benne, de a végfokhoz kötve minden hangtípust lehet hallani, az megoldható hogy csak a mély hangot lehessen hallani ? Esetleg kell e bele még valamilyen alkatrész ?
A) Megoldás: aktív szűrés az erősítés előtt. ( professzionálisabb )
B) Megoldás: passzív szűrő az erősítő és a hangszóró közé. Előbbit mélyreható ismeretek hiányában elég strapás kivitelezni, ha nem vagy különösebben járatos a témában, inkább utóbbit válaszd, mondjuk egy SAL HVS 14 szerintem megfelelő lenne a célra.
Értem, és köszönöm. Mit kell vennem hozzá, ha passzív szűrőt akarok az erősítő és a hangszóró közzé, mert ugyebár a hangdoboz adott és a hangszóró is.
Ahogy Benji94 kolléga írta, egy SAL HVS 14 megfelel a célra, attól függ hány Ohmos a hangszóród és milyen frekvencián szeretnéd vágni. Ha készet akarsz, még a SALon kívűl megnézném a helyedben a Logotechnél is, 4 és 8 Ohmos hangszóróhoz is van 150Hz aluláteresztő szűrőjük. De akár te magad is építhetsz.
Utóbbival mindenképp jobban járna, mert a SAL megkínozza az erősítőt a névleges alá futó impedanciamenettel.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2015
Sziasztok! Szeretnék építeni egy hang(falat)sugárzót itthonra szép hangzással. A kérdésem az lenne, hogyan álljak hozzá? Mik kellenek hozzá? Olyat szeretnék amit akár bulikon lehet használni, esetleg kölcsönadni koncertekre (tehát ha mellé állok éreztem, hogy mozognak a szerveim , de otthon is jók legyenek.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015
Otthonra egész más kell mint egy szabadtéri rendezvényre. Ami mindenhova jó az leginkább sehova. Mekkora szobád van?
Szerintem csak az igényektől és a rendelkezésre álló összegtől függ a dolog, ha koncertesen hangos, nagy terhelhetőségű hangsugárzót akarsz, ami jól szól, az drága lesz.
![]()
ha választanom kell akkor inkább szobába(.) (16m2)
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015
Azt is jó lenne tudni, hogy milyen erősítővel szeretnéd meghajtani ,azon kívül az anyagi lehetőségek is fontosak.
Namost a 16 négyzetméterből eleve következik, hogy egy 17-20cm átmérőjű mélyközép már megfelelő, egy 30-assal már mozog a berendezés. Erősítőnek alapból ha félvezetős (a csövesnek semmi valószínűsége, gondolom), kb. 2*50W megteszi, ezt a legtöbb 170mm-es, vagy nagyobb hangszóró tolerálja.
A nagyobbaknál (250mm fölött) ott a probléma, hogy háromutasítani kellene, az viszont így fórumon keresztül nem fog menni. Így lehetne röviden összefoglalni a lehetőségeid.
Szép napot !
Egy jó pár kérdéssel fordulnék hozzátok. van két Jamo professional 400 ládám meg vannak hozzá a mély hangszórók és a hangváltók . Szeretnék hozzá venni 2 közép hangszórót és 2 magas hangszórót . Az lenne a kérdésem hogy ti mit szóltok hozzá elfogja bírni a hangváltó és mekkora teljesítményű legyen a magas és a közép hangszóró ? Előre is köszönöm még biztos lesz kérdésem ! ( ha valaki ráér és van kedve kérem írjon rám privátban és tennék fel neki még pár kérdést ) ÜDV MINDENKINEK : franyotamas
I. Kérdésekre nem a privát üzenet való, arra ott a fórum. Oka: Az információ valószínűleg közérdekű, és későbbiekben maradjon visszakereshető mások számára is
Sziasztok. Nem rég vásároltam 2db 3 utas Hangsugárzót, és nincs benne hangváltó csak simán össze vannak kötve a hangszórók párhuzamosan. A kérdésem az lenne hogy tehetnék e bele egy három utas hangváltót ha a végfokomnak ettől nem lesz baja , mert a mély hangokat nem nagyon lehet érzékelni, vagy a mély hangszórót cseréljem egy másikra ? Csatolok képet. Köszönöm a válaszokat előre is.
Mivel piezo magasak vannak benne, nem feltétlen szükséges hangváltó, mivel "végtelen" az ellenállásuk ha belerakod azt a 3 utas hangváltót semmit sem fog érni. Mély hangokkal kapcsolatban: ha kicseréled a hangszórót valószínűleg nem lesz jobb, az új hangszóró valószínűleg érezné jól magát ebben a ládában.
A piezokkal sorbakötött kondendenzátorokkal lehet csökkenteni az érzékenységüket, átvitelbe szinte nem szól bele. 100-500nF nagyságrendben kell gondolkodni, de ehhez tudni kell a piezo névleges kapacitását- 2 kondenzátorazonos értékű sorbakötve felezett érték. Feszültség 200 Volt felett ajánlott. Próbáltam már ilyet.
Ez nem egészen így működik. A piezóknak is van impedanciája, csak a hallható frekvenciatartományban elég magas. Ezt kell a névleges értékre korrigálni, utána lehet bármilyen hangváltóval, és szűrővel használni, amire éppen szükség van a megfelelő illesztéshez. Más esetben az erősítő sem lesz túlzottan hálás sajnos.
Most kiszereltem a mély hangszórót, és beletettem egy másikat de azon sokkal nagyobb a mágnes, nem tudom hogy ez mennyire fontos, de lényegesen jobb volt.
Esetleg ha megnézem hogy melyik hangszóró mekkora teljesítményű illetve mekkora az impedanciája akkor egy rajzot és anyag szükségletet esetleg tudnál adni a hangváló készítéséhez? Vagy ha lehet akkor veszek kész hangváltót.
A mágnes méret nem olyan lényeges, de az könnyen lehet, hogy hangosabb lett mélyben a másik hangszóróval.
A terhelhetőség adatok nem segítenek, inkább képet a hangszórókról/dobozról.
Csak egy kérdés:
Hangszóró átvitel méricskélésnél jól gondolom, hogy fontosabb a nagyobb mintavételezés, mint a nagyobb felbontás? Nem akarok mérni, csak ezen töprengtem.
Nem tudom mit értesz felbontás alatt, de a nagy mintavételifrekire sincs szükség.
Idézet: „Nem tudom mit értesz felbontás alatt,” Felbontás = kvantálás, azaz, hány biten dolgozza fel a mért eredményt. Nem mindegy, hogy a mintavételkor hány különböző értéket tud megkülönböztetni a mintavételi eljárás.
Annál pontosabb értéket kapsz, minél nagyobb mind a kettő.
Csak az a kérdés, mennyire szükséges a nagy felbontás. Ha elég a kisebb is, akkor felesleges. Ha 20k -ig akarsz mérni, akkor minimum 44,1..48k legyen a mintavétel, bár ez már 20k környékén nem ad jó eredményt, a kvantálást pedig állítsd 16 bitre, azt minden pc -s hangkártyának tudnia kell. A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |