Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
sziaszok..
aki megcsinálta a PCB féle tápot az tudna nekem néhány olyan képet mutatni amin a doboza szerepel? meg hogy hogyan néz ki... megköszönném, mert ötletet adna.. thx.
szia
Q2 jól van benne, D10 is okés D7 Zener diódán viszont nem mérek 5,6V-ot, szerinted az baj, asszem 4,7V van rajta. Az nem gáz, hogy negatív feszeket mérek a testhez képest?? üdv és köszi
Szia!
P1 külső fesz szabályzó P3 (belső)max fesz szabályzó P2 külső áramkorlát P4 belső max áramkorlát P3 - P4 trimmer ( trimmer rajzjele különbözik a sima poti rajzjelétől ) Üdv!
És még valami:
P1-feszszabályzó? És a többi? Csak azért kérdem, hogy tuggyam, hogy melyik legyen trimmer és melyik poti. ÜDV
Köszi a választ, hűtőbordára csak a két nagyteljesítményű tranyót kell tenni,
Szia !
0-24V 5A Ha csak 4A -es trafód van akkor az áramkorlátot max 4A -re állítod be. 23V -ból egyenárányitva + puffer, elég lesz a feszültség hozzá. Üdv!
Szia !
Igen a mérést testhez képest(GND) Q2 bázisa alacsony lesz, nem vezet át a tranyó. Q1 tarnyó és a D10 dioda jól van bekötve ? Üdv!
És az sem volna rossz, ha egy potivel be lehetne rajta állítani, hogy max mekkora áram mehessen(szóval áramkorlátozó)
Hellótok, labortápot szeretnék építeni. Van hozzá 23AC és 4A-es trafó(két trafó összekötve). Tudnátok valamilyen kapcsolást ajánlani?
Feltétel: állítható fesz 0-??? V, stabilizált. Előre is köszi :yes:
az U2 6.lábán a fesz: -5,1V trimmerpotival nem állítható
a Q2 bázisán a fesz: -1,27V a Q4 bázisán a fesz: -0,6V szerntem ez nem joó.... :no: :no:
mihez képest mérjem? a 4-es ponthoz képest pl?
Szia !
Mérd meg az U2 6.lábán a feszt Mérd meg az Q2 bázisán a feszt Mérd meg az Q4 bázisán a feszt Ez rögtön elárulja, hogy a szabályzásal avagy a tranyókkal van a gond. Üdv!
Igen, jó a képen lévő bekötés. Ebben a tokban (TO3) lakó tranyók mind így vannak bekötve.
na akkor egy alap dolog: ugye így néz kia a lábkiosztása a 2n3055-nek, úgy rajzoltam, hogy a kis fém sapka nem látszik, tehát a hasát látom a tranyónak, a lábai az égnek állnak, é ugye nincsenek isszintesen középen, és az a furat van felém, amelyikhez közelebb állnak a lábak...
Szia!
Szerintem az alapján amit elmondtál, a kimeneti tranziaztorok nem nyitnak ki. Azt kéne megnézned, hogy halál biztosan jó polaritással, és lábkiosztással kötötted-e be a nagy 2N3055 tranzisztort. (én speciel 3 2N2219-est égettem el, mire rájöttem, hogy rosszul van a nagy bekötve.) Ha ez tuti okés, akkor mérd meg még a 2N2219-est, hogy él-e még. Elsőre ennyi, ha ezek jók, akkor folytassuk. üdv.
szia.
Először is köszönöm hogy segítesz. a probléma a következő:első tapasztalat,: kimeneten 0,6 volt van, nem álítható semerre. az r1 nagyon melegszik, valszeg azon folyik minden áram, mert az ugye a pufferkondival párhuzamosan van. mondok értékeket... váltófesz: 25,4V, pufferkondin a fesz 33,9V viszont a U2, U3 müv.erősítő 7-4 lábán 38,6V D8 Zener dióda 5,4V D7 Zener dióda 4,7V (ennek nem 5,6nak kellene lenni??) így első nekifutásra ennyi üdv kocsgab
Szia!
Azért ennyire nem egyszerű a dolog. (ami a rövidzárást illeti, ahoz persze elég a kapcsoló) De ha megnézed ezt a hszt akkor azon a bekötést is megtalálod. (ami persze azért jóval egyszerűbb, mint csinálni egy másik mérőműszert, és törni a fejed, hogy hogyan kösd össze. üdv
Szia!
Nekem jelenleg úgy van megoldva ez a probléma, hogy egy kapcsolóval át lehet kapcsolni a fesz mérőt áram mérő állásba. Így fele annyi alkatrész kellett hozzá (nem beszélve a plusz tekercsről). Ami pedig az előre beállított áramkorlát értékét illeti, az csak annyi, hogy rövidre zárod a tápodat, beállítod az áramkorlátot (amit ugye az árammérőd kijelez) és utánna nem nyúlsz hozzá. Biztos hogy kellene emiatt még egy külön kijelzőt beépíteni? De ti tudjátok... én annak a híve vagyok, hogy minnél egyszerűbben oldjunk meg mindent. Ugye a lustaság fél egészség, a kosz meg melegít... üdv
Szia!
Én megépítettem már ezt a tápot, és jól is működik. Jó lenne, ha elmondanád, hogy mi nem jó rajta, mert akkor esetleg tudok segíteni. Így egy kicsit nehéz. üdv
Ez mind rendben van, ismerem az oldalakat, ami be van linkelve, meg is építettem, igaz, még nem próbáltam ki, de vhol azt olvastam, hogy ezeket nem lehet összekötni, ill. a bemenetüket. Szval két műszer nem lehet ugyanazon az ágon.
A másik porbléma pedig az, hogy az éppen beállított áramkorlátot kellene mérni, és ez jelenleg nem megoldható, ill. jelentős átépítés után lehetne csak. a pbalazs által felvetett ötlet nem tűnik rossznak!
Az áramkorlát beállító potin DC feszültség van. Ezt kellene erősíteni, meg tologatni egy kicsit. Szerintem 2-3 OPA megoldja.
Szia !
A legegyszerűbb ha készítesz egy változtatható műterhelést, amit beépítesz a tápba. Mikor beakarsz állítani egy áram értéket akkor a műterhelést beállítod és a táp áramkorlátozó potiját addig tekered amíg az nem szabályoz vissza. Üdv!
koszi de azt már olvastam
és onnan jött az ötlet, hogy ICL7107-el csináljam meg... de nem láttma sehol áramkorlát!!! és nem áramfelvétel kijelzőt... de azért köszi..
súgok:
A legelső oldalon az a hozzászólás van elfogadva megoldásnak, ahol áram, és fesz mérők vannak belinkelve.
Feladtad a leckét!
Én is gondolkodtam ezen, hogy hogyan lehetne kijeleztetni vele az éppen beállított áramkorlát mértékét. De egyelőre 0-nál állok vele. Arra gondoltam, hogy lehetne az áramkorlát beállítást végző poti helyett egy kettős potenciométert berakni, és azzal szabályozni egy feszültséget, ami arányos lenne a beállított áramkorláttal. Megfelelő körítéssel sztem meg lehetne oldani.
Ez engem is érdekelne, mert nekem is 2 ICL7107-es ic mérné az áramot meg a feszt...
De én ennyire nem érdeklődtem utána, és nem hallottam ilyenről, hogy mit lehet meg mit nem vele... Technikailag miért nem lehet? A másik kérdésem az lenne, hogy (ugye ez a két ic csak a feszültséget meg a kimenő áramot méri) hogyan lehetne azt is kijelezni, hogy mennyi az áramkorlát éppen...? Mert sztem ha már csinálom akkor szeretném elegánsan megcsinálni, nem minden alkalommal ilyen próba terheléseket berakni, és nem szeretnék skálázni sem mer azt mindenki tud...(az az utolsó megoldás lenne )
Olvastam vhol hogy az ICL7107-el felépített feszültségmérőket nem lehet összekötni a bemenetüknél. Namármost én ilyet akarok betenni a labortápomba és az lenne a kérdésem, hogy hogy oldjam meg? Ugyanis egy IC nézné a feszültséget, egy pedig az áramot. De ha nem lehet őket összekötni, akkor hogy?
Már a mérőket megépítettem, tápot mindegyik külön kapja, külön tekercsekről, külön feszstabokkal. Megoldható a probléma?
Sziasztok!
Megépítettem ezt a labortápot de nagyon nem akar műküdni, esetleg elkészítette már más is? egyeztetnék feszültségértékeket, hátha megtalálom a hibát.Előre is nagyon köszönöm mindenkinek. üdv Kocsgab |
Bejelentkezés
Hirdetés |