Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Szia !
Pl: csináld meg az elsőt, 1.2V - 25V -ig. Üdv!
Szia !
Táp amiről eddig szó volt, kb 500Ft -ba kerül. Nagy valószínűséggel a te tápod meg ez a táp közt jelentős eltérés nincs, ezek ebben a kategóriában mind egy kaptafára készültek. Üdv!
Nem gondoltátok, hogy 723-as IC-vel épitsétek meg a tápot? 1981-es Rádiótechnikában volt egy kapcsolás, 0-30 V-ig 0- 3A-ig lehet szabályozni, de ezek az értékek könnyen módosithatok. Nálam már régóta müködik (igaz némi módositással) 0-31 V 0-1,6A, de csak az ért ennyi, mert a trafom ennyit bir. (egy közönséges 24V 75W-os trafó) Nagy előnye, hogy nem kiván semilyen extra drága alkatrészt.
köszönöm a jó tanácsot az lesz...
holnap megveszem a PCB féle táphoz az alkatrészeket, és össze próbálom rakni de ezzel az lm338k-val is megpróbálok valamit csinálni :yes: ha van egy kis időtök megköszönném ha megnéznétek a www.alldatasheet.com oldalon található pdf fájlt amiben vannak alapkapcsolások...és hogy melyiket épíccsem meg... köszönöm cooler
Szia!
Műszerek legközelebb a kivezető kapcsokhoz. Üdv!
köszönöm a segítséget, de csóró gyerek lévén mindíg az olcsóbb utat válastom
de a PCB féle tápot is megakarom építeni... Ha megcsinálom az lm338k-nak az adatlapjában lévő egyik alapkapcsolását (ebben is segíthetnétek melyiket érdemes, mert van néhány), akkor ehhhez hogyan tudnék áramkorlátot egyszerűen, és hova célszerű a feszültségmérőt illetve árammérőt kötni..? thx cooler
Heló
Mivel kezdő vagy, így ajánlom, hogy építs inkább egy olyan tápot, amit már nagyon sokan megépítettek, mert ha valami nem működik, akkor sokan tudnak segíteni.
Épp csak ránéztem, elég kusza rajz, maga az IC nincs is berajzolva, csak utalás a lábakra. A bal oldali tranyó kollektorában piezo zümmer van (de miféle rajzjel?!).
A fesz. és árammérő műszereket - feltehetőleg - vagy a 100nF-os kondikkal jelölte(!?), vagy ezekkel párhuzamosan képzeld oda a műszert.
Szia !
Ez szó szerint, ugat, ketyeg, csicsereg Próba szerencse, én sokat nem nézek ki belőle. Üdv!
szijasztok
találtam itthon egy LM338K-t és mivel amúgy is szerettem volna tápot építeni ezért gondoltam megpróbálom ezt... vagyis eköré építeni egyet... talátam is egy kapcsolást, de nem nagyon tudom értelmezni vannak rajta számomra érthetetlen dolgok pl. tranyók mellé nincs semmi írva ez nekem azt jelenti, hogy bármilyet be lehet oda rakni. Vagy nem? Aztán a baloldali tranyó felett van egy dolog amit még nem láttam :no: de van tippem sztem egy kristály lehet... nah aztán van pl. ez a ON LINE [space], [space], voltmeter, meter set amper meter, max v adj... lefordítani le tom, csak mivel kezdő vagyok az elektró terén, ezért nem nagyon tom mit jelentenek... egyszóval mit mondtok erre a rajzra? (nekem az fontos hogy szabályozható legyen az áram)
Na megépítettem a Pcb-féle tápot, szabályoz is szépen, de az áramkorlát kicsit furán működik.. Ill. sztem nem normálisan.. A Potmétert ahogy csavarom, eccercsak hirtelen leugrik a fesz, magyarul leszabályoz.. De elvileg nem így kellene. Hol lehet a hiba?
Jééé4 Szabi! Mit beszélsz itt félre! Mondtam neked, hogy 3 amperes!
sőt..
Idézet: :yes: „Tápegység 0 -24V 5A”
Hali! Tuggya vaki hogy a PCB féle tápot hogy lehet felturbózni vagy 2-3 amperra?
Akkor nem kell sokat szórakozni vele! Két combosabb diódával egyenirányítod kétutasan és rákötöd a motort, nem kell szűrés sem. Persze nem lesz olyan erős, mint akkuval, mert abból csúcsokban 10A-t is képes kiszippantani.
Valójában ez egy akkumulátoros fóró-csvarozó géphez kéne. Merthogy a gép tökéletes csak az aksija nagyon gyorsan lemerül. És arra gondoltam hogy egy ilyen táppal lehetne belőle vezetékeset csinálni. Ezt kéne megoldanom . Amúgy köszi a válaszokat
És egy LDO-val még lehet stabilizálni is. Némelyik típus már 0,2V feszkülönbségnél is működik.
Szabival egy véleményen vagyok: ha 14,4V-ot mondanak a cuccra, az biztosan autós alkalmazás, azoknak 18V a max általában.
milyen ic-d van?
Tipikussan 14.4 VDC kell neki, akkor 100%, hogy a max tápfesz 18VDC lehet. 12VAC -> ~16,92VDC kapsz... így kell: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/egyeniranyitok_-_tapegysegek....l?pg=3 üdv
sziasztok
lenne egy kérdésem : van egy trafóm 2*12V / 4,16 A. Namármost ebből kellen nekm kb. 14.4 V-ot kihozni valahogy. Persze egyenfeszt. Gondolom hogy ez a feszültségérték viszonylag állandó legyen kell v.mi sztabilizázó ic is. ehez kellenénke kapcsrajzok. Előre is köszi.
Szia!
Kis változtatással az alább belinkelt is megfelel. http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html Meg kell változtatni a figyelőellenállás (R7) értékét, (durván a felére 0,47 Ohm ról 0,2 -re), és a végtranzisztort pedig ki kell cserélni egy olyanra, ami elbírja a 6 A huzamosabb ideig. Egyébként a kapcsolás többi része elég jó, és a stabilitásával sincs semmi probléma, egy aprócska változtatást szeretnék esetleg említeni (persze, ha a többiek is egyetértenek velem) lehetne még egy ellenállást (kb 150 Ohm) betenni a Q2 emiterébe áramkorlátozásnak. Üdv!
Sziasztok!
Böngészem már egy ideje a netet egy frankó labortápegység irány...Mégpedig: 0...30V, 0...6A vagy esetleg mégtöbb.Sajnos eddig nem találtam ilyen kapcsolást ,ha van valakinek akkor legyen szives nekem szólni.
Ha pesten tanulsz, nézz el ebbe az üzletbe! Ha nincs is raktáron, megrendelik! (Honlap szerint btto 157,- Ft)
Szolnok megyében, de pesten tanulok. Igazság szerint eddig csak a lomexban néztem de hétvégére kellenne.
Amúgy kösz a gyors választ.
Sziasztok!
Mivel lehetne helyettesíteni a 2n3055-öt. Merthogy sajnos eddig még sehol sem kaptam. :pardon1: Előre is köszi!
Közben megtaláltam a hibát, a panelon összeért valami, aminek nem kelett volna.
Most leterhelve max 19V jön ki belőle, pedig a trafó feszültségkétszerező nélkül terhelve bírja a 14V-ot. Deniel
Sziasztok!
Végre megoldottam a bemenő fesz problémáját. 38V-ot még elbír a PCB féle táp? Ha nem, akkor hogyan tudom csökkenteni? Bekapcsoláskor a Z2-es zener nagyon hamar felforrósodik, és 31V van utána. Az IC 7es lábán meg 10V-ot mérek. És a kimeneten nincs feszültség. Ez lehet mind a nagy bemenő feszültség miatt, vagy valami más hiba is lehet? Deniel |
Bejelentkezés
Hirdetés |