Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   160 / 564
(#) zoly15 hozzászólása Dec 4, 2010 /

Üdv mindenkinek! Szeretnék építeni egy inverteres hegesztőt ami tud kb 150-160A-t. Vannak nekem elég izmos mosfeteim. 500V 500W 46A N Csatornásak. Valaki épített mér fetes hegesztőt? Meg lehet oldani fettel is? Vagy csak és kizárólag IGBT-vel? A választ előre is köszönöm!
(#) (Felhasználó 46585) válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Meg lehet, még jobb is lehet, legalábbis a veszteségeket tekintve. Mi a típusuk?
(#) dokidoki válasza mpisti hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Sziasztok!
Nekem megvan a másik fele. Remélem a keresés örömét nem vettem el senkitől.
Érdeklődve olvasom mindig a témát, sok sikert mindenkinek!
(#) zoly15 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Szia! Van IRFPS43N50KPBF (de szép hosszú a neve ) És van IRFPS40N50L...
(#) mpisti válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Köszönöm a segítséget!
(#) (Felhasználó 46585) válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Nagyon jók, bár a második inkább inverterbe való, ide pazarlásnak tűnik.
(#) zoly15 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Szia! Tény hogy szép nagy állatok Miért pazarlás ide ez a fet? Akkor a második jó lesz invertert építeni. Valami FET-es kapcsolás létezik 160A-re? Előre is köszönöm!
(#) p_istvan válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Szervusz!
Van legalább négy darab belőlük?
(#) (Felhasználó 46585) válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Mert a második típusban nagyon jó a drain-source közé kapcsolódó dióda és ez invertereknél és nagyobb frekvenciájú ZVS konvertereknél elengedhetetlen. Itt meg tök mindegy, nem folyik rajta áram.
Építsd meg a Maci1-et.
(#) baloghpepe válasza Gabi hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Sziasztok!

Valakinek van-e tapasztalata Güde 160 GC inverteres hegesztőtrafóval kapcsolatban.
http://epitkezes-otthon.vatera.hu/barkacs_szerszam_gep/forrasztas_es_hegesztestechnika/gude_hegeszto_inverter_uj_original_dobozban_188585407.html
Ez a gép most a Baumaxban 60000 Ft.
Mennyire használható félipari célra, vagy csak barkácscélokra használható, mennyire megbízható, és volt-e már valakinek problémája a géppel, ha igen milyen jellegű volt és mennyibe került a javítása.
Mennyire bírja a feszültségingadozást.
Nekem kerítések, kapuk, gépjárműfelépítmények készítéséhez, javításához kellene 80-150 A-ig.
A hegesztési helyszínek változóak, ezért lehet a hálózati feszültségekben nagyobb mértékű eltérés is.
És persze mennyire folyamatosan tudja leadni a 150 A-t.

Ha nem jó topicba írtam elnézéseteket kérem.

Üdv.: Balogh Péter
(#) Ghoost válasza baloghpepe hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Idézet:
„...Üzemidő: 140 A~30% / 100 A~60% / 90 A~100% ... Forras

Ez annyit tesz, ha jol emlekszem, hogy max 90A-t tudsz kivenni belole folyamatos uzemmel.
140A terhelessel hegesztes 3percet, es pihensz 7-t
sorry ez a 140A , de szerintem a 160 se tud sokkal tobbet
(#) mpisti válasza baloghpepe hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Én a te helyedben ZX7-160-at vennék. Olcsóbb is,és sokkal jobb paraméterekkel rendelkezik. Itt megnézheted:Bővebben: Link
(#) zoly15 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Mindegy.. Ez van.. ebből szeretnék építkezni Keresgettem a kapcsolást, de csak hozzászólásokat találtam róla Hol lelhető fel ez a "Maci 1" kapcsolás? Valamint hány FET-el kéne megépítenem? Előre is köszönöm!
(#) jacsu hozzászólása Dec 5, 2010 /

Sziasztok!
Van két ilyen IGBT modulom.Alkalmas lehet ez hegesztő építésére?http://www.plccenter.com/buy/Toshiba/MIG15Q901H?source=AdWords_Part
(#) erdgab válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Biztosan nem jól kerested. Bővebben: Link
(#) Ricsi89 válasza erdgab hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

A második kép az picit kicsi.
(#) erdgab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Látom,már módosítom.
(#) dobo válasza baloghpepe hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Szia gündét ne vegyél szerintem egy hulladék .
Ebben az árkategóriában már lehet jobbakat is kapni.
Vagy gyüjtögess még és vegyél egy jobbat.
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Csak érdekesség képen (maga az áramkör) mutatom ezt a "régebbi" rajzot,sajna,nem a legjobb minőség és egyéb adatom nincs is róla.

VD230.jpg

(#) (Felhasználó 46585) válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Kettő-kettő párhuzamos kapcsolása már jó lesz. De csak akkor állj neki, ha van tartalék is...
(#) mpisti válasza jacsu hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Röviden: Nem . Ezek a modulok más célra készültek. Konkrétan frekvenciaváltóba valók, és modulonként 7db IGBT-t és egy 3 fázisú Graetz hidat tartalmaz. Mellékelem az adatlapját, azon minden adatot megtalálsz róla.
(#) jacsu válasza mpisti hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Köszönöm a választ.Másik forumon olvasom a tanácsaidat a co rol,már gyülnek az anyagok.
(#) zozi83 válasza baloghpepe hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Szia!
Güde inverterből csak a GX 160 E típust érdemes megvenni, megbízható gép. A belső panelja egy az egyben EPS Genera 150...160... Ami 100% - on 100 A -t tud. És garanciaidő lejártával sem olyan drága a javítása. (De ne kelljen javítani ) )
Szerintem is a ZX7-160 at érdemes inkább, mint a Güde 160 GC-t. A Güde szinte összes típusa smd alkatrészekből van kivéve a fent említett gépet.
Pár kép:
(#) staci123 válasza jacsu hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Szia,
ha van 3 fázisod nem teljessen reménytelen a helyzet Csak az a kérdés milyen gyorsak az IGBT-k...A háromfázisú feszültség teljeshullámú egyenirányitása után 10 A szép teljesítmény...Két félhidat szembekötni, a harmadik rezerva...trafóáttétel 1/6,esetleg 1/7...
(#) jacsu válasza staci123 hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Van 3 fázis,de tudást még most szedem össze.
(#) baloghpepe válasza dobo hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Köszönöm válaszotokat, maradok a jobb minőségű gépeknél, barátomnak ez van: kb. 3 éves semmi gond nem volt vele, bírja folyamatosan a 150 A-t, és nem érzékeny a feszültségingadozásra sem:
http://bolthely.hu/hegesztogep/id/00219_ARC_200A_220V_inverteres_he...togep_
A Jasicról csak jó véleményeket láttam eddig.
Igaz drágább, de nem kockáztatok.
Ha erről a típusról van valakinek véleménye, vagy melyik gépekkel van pozitív tapasztalata, szívesen elolvasnám.

Üdv.:Balogh Péter
(#) zoly15 válasza erdgab hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Köszönöm! Ezt a rajzot láttam többször is! Csak nem tudtam hogy ez az De nem értem hogy jön ki a 4mm-es elektróda.. Mikor a 3.2mm-esnek 110-140A kell Valakinek nyákterve nincs? Vagy itt hogyan kell vezetni a vezetősávokat a kapcsüzem miatt? Valamint én FET-el szeretném megépíteni. A rajzon pedig IGBT-k vannak.. Mit kell változtatni ahoz hogy belerakhassam a FET eket?
(#) staci123 válasza jacsu hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Még némi előnyök is vannak...elmaradhatnak a hálózati elkók, elég 20mikro 700V bipoláris kondi,a meghajtás lehet hasonló mint a 300Vos teljes hídkapcsolásnál,a modult nem kell elektromossan szigetelni a hűtőtöl, a trafó szekundere pedig bifiláris duó kapcsolásban...
(#) mpisti válasza staci123 hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Azért ennyire nem egyszerű a helyzet. Kicsit nézz utána a háromfázisról táplált invertereknél alkalmazott félvezetőknek. Találsz-e köztük ilyen vagy hasonló modult?
Az oroszok nagyon sokféle invertert építettek a "fiók mélyén" fellelhető alkatrészek felhasználásával, de ilyen célmodult mégy ők sem használtak. Ettől függetlenül próbálkozni lehet, eggyel több tapasztalattal lesz gazdagabb az építő. A tapasztalat pedig vagy pozitív,vagy negatív lesz. Egyébként a pufferelkók sem maradnak ki egy normális 3 fázisú inverterből. 300A-es gépekben jellemzően 2db 3300µF 450V-os elkó van,sorbakötve.
(#) staci123 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Utána (vagy már előtte 14 évvel) néztem a három fázisról táplált invertereknél használt félvezetőknek és NEM találtam köztük hasonló modult... De emlékszem akkoriban egy 200Amperes svéd gépre amiben csak 20Mikro volt a + és- közt, hídkapcsolásban, perfektül működött, talán még ma is... A modulon a teljeshidas kapcsoláshoz minden kivezetés hozzáférhető, az IGBT-k -szerintem- elbirnak akkora teljesítményt hogy 80-100A kijöjön...Természetessen ez csak az én véleményem,semmikép nem vonom kétségbe a szakmai hozzáértésed...Az alapkérdés az volt hogy ebböl a modulból lehet e heggesztőinverter...
Következő: »»   160 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem