Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   265 / 563
(#) GPeti1977 válasza Temela hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
A tápoldali kapcsoló eszközhöz kell trafó vagy más, nézd csak meg! Az emitter - gate feszültség "ugrál".
(#) Temela válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Bocs,de ezt nem értem. A vezérjel az nényszög. Szerintem e tekintetben nem lenne szükség közbenső kapcsolóra. (,ha már beszélegetünk róla...) , ami indokolttá teszi ugyebár a leválasztás ill. a meghajtó áramszükséglet. ...- csak gondolkodni próbálok-...
(#) mpisti válasza Temela hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
A leválasztás azért kell, mert az alsó és a felső oldali kapcsolótranzisztorok nem kaphatnak vezérlőjelet azonos potenciálról, hiszen a felső tranzisztor a buszfeszültség pozitív oldalát, az alsó pedig a negatív oldalát kapcsolja a trafóra. Mivel a kapcsolótranzisztor be-ki kapcsolása a G-E(G-S) elektródok között történik, a Maci esetében azonos időpillanatban, így a két kapcsolótranzisztor meghajtójelének egymáshoz képest potenciálfüggetlennek kell lenni.A leválasztás lehetne akár optikai is, de itt trafó van. Ha ezt szerinted meg lehet oldani másként, akkor légy szíves áruld el az ötletedet.
(#) (Felhasználó 46585) válasza erdgab hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
A zenereken, 200 ohmokon lehet változtatni, ez megoldható. Hogy az orosz mit csinált, hát lehet, mindenféle. Viszont a lényeget a végén írtad le: egy áramszünetnél a főkörből hamarabb elfogy a lendület, mint a segédtápból, tehát, mire lecsökken a segédtápfesz, vagyis mire csökkenne a gatefesz, már nincs energia a főkörben. Tehát, nagyon úgy néz ki, hogy nem árt egy erősebb segédtápfesz.

( Ez még akkor sem probléma, ha a bekapcsolásnál lassabban épül fel a segédtáp, mert mindjárt 10 V-os gatefeszültség lesz és a főkör még nincs megterhelve. ( hacsak nem rövidzárban történik az indítás, de hát ennek semmi értelme, egyébként is biztosan kibírná, mert nagyon rövid időről van szó. ) A gép kikapcsolása meg szintén a főkör üresjárásában történik és az sem baj, ha a főkörben még van feszültség, hiszen áram nem folyik. Ha meg folyik áram, akkor a főkörből hamarabb elfogy az energia mint a segédtápból. )
(#) jati hozzászólása Márc 21, 2012 /
 
Láttam egy orosz oldalon, hogy argonnal hegesztettek ezzel a géppel (MACI 160A). Argonnal nem alumíniumot szoktak hegeszteni?

argon_.JPG
    
(#) Iceman válasza jati hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Azt is. Az AWI/TIG (Argon védőgázas, volfrámelektródás ívhegesztés) hegesztést leginkább alumínium és rozsdamentes acélötvözetek hegesztésénél alkalmazzák. Alumíniumhoz AC vagy impulzus üzemmódban működő gép a jó.
(#) Cavalier válasza jati hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
AWI hegesztésnél nagyobb az energiasűrűség (vagy hogy hívják ezt magyarul) és így kevésbé melegszik az anyag, ha megnézed az ámerikan csoppert ott a finom lemezmunkákat awi-val csinálják. Nem vetemedik a lemez, ha hosszában végighegeszted. MIG/MAG technikával csak rövidebb szakaszokban lehet vékony lemezt hegeszteni.
Alu-hoz, ahogy a kolléga is mondja AC AWI-t használnak, méghozzá a profi gépeknél úgy, hogy állítható, hogy mennyit legyen az elektróda negatív, illetve pozitív. Olyan párszáz Hz-ről van szó, és ennek a kitöltését állítják. Alapból negatív elektróda kell, így ez kapja a nagyobb kitöltést de mivel az alu-n oxidréteg is van, ezt a pozitív tartományban löki le. Van a miller cégnek pár remek PDF-je, ha tudsz angolul, azt érdemes átolvasni.
(#) Temela válasza mpisti hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Köszi!
-nem gondoltam másra, s nem gondoltam az "alsó ill. felső" tranzisztorra..., csak "gate feszültség ugrál"-ra írtam,hogy ez a lényeg. Amit írtál odáig én nem gondolkodtam
(#) Phile80 válasza mpisti hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Ha már Telwin-t említed, ez elég extrém: http://www.telwin.com/telwin_news/News/2012_TelwinNews/Advance187_GB.htm

Új gép. Kíváncsi lennék a rajzára.
(#) GPeti1977 válasza Phile80 hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Valószínűleg van benne egy aktív pfc, itt a sematikus rajza:

pfc_gif.gif
    
(#) Papp Ferike válasza Phile80 hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Szerintem ez csak egy PFC-vel ellátott sima kisgép. Valahol van egy 2KW-ra tervezet verzióm.
(#) svandras0404 hozzászólása Márc 22, 2012 /
 
Üdv Mindenkinek!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Szabályozható kapcs üzemű töltőt szeretnék építeni, de a DRIVERREL gondom van UC3825NG4.
Egyenlőre csak a vezérléssel küzdök varia p-on.
Az a gond , hogy a kimeneteken a kitöltést a minimumon tartja és nem hajlandó növelni.
A kimeneteken csak 1-1 led van soros ell-al.
A 9 lábat áramlimit földre húztam.
1-es lábon fesz osztó közös pontja 4,7k-4,7k.
1-es 3-as láb között 20k ell.
2-es láb on 10k poti csuszkája poti másik kiv 27k val földre.
A poti másik lába és a 16-os között optocsat foto tranyója és vele sorba 22k ell.
Bárhogy állítgatom az opto led fény erejét vagy a potit a kimeneteken vagy minium kitöltés vagy az is eltünik és semmi.
Az ic biztos, hogy jó most cseréltem, az előzővel is ugyan ez volt.
Légyszi segítsetek nem tudom mi lehet a baj.
Előre is köszi.
(#) Damian666 hozzászólása Márc 22, 2012 /
 
Szép jó estét mindenkinek! Olyan segítségre lenne szükségem, hogy szert tettem egy energia 130 típusú inverteres hegesztőre. IGBT-ket cseréltem benne, de akkor vettem észre hogy előtte már valaki babrálta. És kiforrasztotta az igbt sorok között lévő 2 db fólia kondit, sajnos nem tudom milyen értékű kell oda. Ha valaki tudna ebben segíteni azt megköszönném. a kondi pozíció száma C8 és C7. De ha egy rajzhoz lehetne jutni az lenne a legjobb. Előre is köszönöm! További szép napot!
(#) jati hozzászólása Márc 23, 2012 /
 
Egy ilyennek a rajza jó lenne
Bővebben: Video
(#) ha8lkn hozzászólása Márc 23, 2012 /
 
Szép jóestét!!
Érdeklődni szeretnék hogy van -e valakinek információja,esetleg kapcsolási rajza vagy tapasztalata egy SMARTY TX150 inverteres hegesztő power panelját illetően.
Van egy alkatrész ami ledobta a burkolatát igy nem tudom beazonositani,úgynézem hogy talán a vezérlő elektronika tápját biztositotta, TO220-5 tokozású.
Nem lelek a neten rajzot hozzá. Köszönettel.......
(#) granpa hozzászólása Márc 23, 2012 /
 
Szervusztok!
Derék fórumtársunktól kaptam egy EXTOL Premium nevű 8896010 számú inverteres hegesztőt, kis hibával. Viper20 ment el benne(nincs is meg), meg ki tudja még mi; nem álltam neki. Szlovákiában készült: Zlin(Zsolna) Pr(zs)iluky.Ha valaki tud hozzá kapcsolási rajzot, nagyon hálás lennék érte (kevesebbet kellene küzdenem a javítás-átalakításával). Olvastam már kevésbé jókat a Viperes technikáról, ezért gondoltam így (bár nagynak látszik a fa, az én kis baltámhoz). :worship:
(#) zoly15 válasza ha8lkn hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Szia!
Én is ugyan ilyen cipőben voltam, csak nekem ki volt törve a FET a panelból... Fogalmam sem volt hogy mi lehet az, csak az alkatrész oldali rajzból tudtam hogy TO220-as tok.
De a mellette lévő UC3843 segített. Megnéztem az adatlapját, benne a mintakapcsolást, aztán megkerestem ki hová megy, így megkaptam a lábkiosztást és hogy egy FET kell oda. Beleraktam és láss csudát, megy
(#) Ricsi89 válasza zoly15 hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Csak neki 5 lábú valami kell oda, mivel a tokozása TO220-5!
(#) zoly15 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Hoppá, már értem... Nem néztem utána mi az az "5"....
Keresgetéssel meg lehet találni...
Nekem is van itthon többféle ilyen táp IC.
Csak sok idő kibogarászni a lábakat ki hová megy, majd megtalálni a mintakapcsolást hozzá...
(#) Pásztor István válasza granpa hozzászólására (») Márc 25, 2012 /
 
Tessék.
Ez nagyon hasonlít az EXTOLra
(#) GPeti1977 hozzászólása Márc 25, 2012 /
 
A kimeneti egyenirányítót meglehet úgy csinálni hogy asszimetrikusan? Gyári gépbe láttam. Van két darab 2x30A diódám ha így jó akkor csak 3-at kellene venni hozzá. Ha nem akkor 6-ot. A nulldiódába kell több vagy a trafóból jövőre?
(#) zoly15 hozzászólása Márc 25, 2012 /
 
Sziasztok!
Még mindég a Kuko 130A-es géppel "szenvedek"...
Valószínűleg megvan a hiba oka van benne 2Db 4093-as IC és az egyik hibás lehet..
Valamennyire működik a gép, ha 500W-nyi izzóval terhelem, vagy rövidzárban üzemeltetem (a védelem lekapcsolja) akkor a Rajzon lévő '"1" és a "3"-as FET melegszik míg a "2" és a "4"-es jég hideg..
Miért van ez? Ahogy méregettem szkóppal minden G-en van vezérlő jel.. Ám észrevehető hogy a meghajtó fokozatok is jég hidegek ezeknél a FET-eknél...
Gondolom valami a meghajtással lehet.. Mit gondoltok róla?
(#) granpa válasza Pásztor István hozzászólására (») Márc 25, 2012 /
 
Köszönöm szépen! Valóban nagyon hasonlít, csak az enyém kisebb teljesítményű (100A-30%, 40A-100%)). Amúgy alkatrészileg, felépítésben analóg. Mindössze apró problémáim: Repair Equipment Required; 2 sugaras szkóp, 0-300V toroid, static load generator. Ebből a két utóbbit megcsinálom; a szkópom: 1trace, 1ch., 20 éve nem volt bekapcsolva (de készül hozzá az elektron-kapcsoló). Jelenleg 200 km-re van tőlem.
Az anyagot elmentem, és majdcsak sor kerül rá (addig a jó öreg Hetra!).
(#) Damian666 hozzászólása Márc 25, 2012 /
 
Szép jó estét mindenkinek! Olyan segítségre lenne szükségem, hogy szert tettem egy energia 130 típusú inverteres hegesztőre. FET-ket cseréltem benne, de akkor vettem észre hogy előtte már valaki babrálta. És kiforrasztotta az FET sorok között lévő 2 db fólia kondit, sajnos nem tudom milyen értékű kell oda. Ha valaki tudna ebben segíteni azt megköszönném. a kondi pozíció száma C8 és C7. De ha egy rajzhoz lehetne jutni az lenne a legjobb. Előre is köszönöm! További szép napot!
(#) dara válasza Damian666 hozzászólására (») Márc 26, 2012 / 1
 
Szia. Ha van ott egy ellenálás is a kondival sorba,akkor Kb 4,7n-10n ig lehet belerakni.Ez lenne a snuber.
(#) dara válasza Damian666 hozzászólására (») Márc 26, 2012 /
 
Szia.
Valamit férreértettél,nem kelleek a képen levő műszerek,az élesztéshez.Elég egy multiméter,de egy szkóp sem árt.Van aki egy multiméterrel készítette a gépét(ergab)és működik.
(#) mpisti válasza zoly15 hozzászólására (») Márc 26, 2012 /
 
"Mit gondoltok róla?" Azt hogy a híd egyik fele nem megy.
(#) zoly15 válasza mpisti hozzászólására (») Márc 26, 2012 /
 
Hosszas méregetés után én is erre jutottam...
Ez egyik híd FET G-jein mérhető a négyszögjel, míg a másik két FET en valami "lépcsőszerű akármi"
Az egyik 4093 okozhatja a gondot...
Anyagbeszerzés folyamatban, csak ki kell várnom :no:
(#) Damian666 válasza dara hozzászólására (») Márc 26, 2012 /
 
igen én is erre tippeltem 4,7 nF osat tettem bele 1500V ost, de valami nem stimm, vagy a szabályzása feküdt meg vagby nem tudom, mert mihelyt elkezdtem felfelé tekerni az áramot 0-ról erős ciripp, és durr. bizti ki, és 2 fet kuka ill a 18 voltos zener ill a tranyó amiről megy a jel r-eken keresztül a fet-ek re :S
(#) erdgab válasza Damian666 hozzászólására (») Márc 27, 2012 / 1
 
Tudnál valami szép képeket mutatni a készülékről?Azt a vezérlést nagyfesz és fetek nélkül jó lenne leellenőrizni.
Következő: »»   265 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem