Fórum témák
» Több friss téma |
Megkockáztatom, érdemei elismerése mellett nem szabad egy napon említeni a Quadot és a JLH-t is. Építettem én azt - Quad - amikor Mo.-on újdonság volt, (néhányszor 10 db-ot) azért ne az legyen már a netovább. Egyik barátom 30 évig hallgatta a 405-öt és tavaly világította be az életét a JLH.
Helló. Olyan kérdésem lenne hogy szeretnék építeni egy JLH erősítőt de csak végtranzisztornak valóm ez a típus van: TESLA KU605. Ebből találtam itthon 2 Db-ot és az volna a kérdésem hogy milyen áramkört kell ezek köré alkalmazni hogy jó legyen ebbe a fajta erősítőbe? Illetve mekkora tápfeszültséget bír el maximum így az erősítő? Köszönöm előre a válaszokat.
Üdv! 2 végtranzisztorral 1 mono erősítőt (JLH) tudsz építeni, ez jó így számodra?
Megfelel,egyenlőre még csak ki akarom tanulni hogyan is működik ez a fajta végerősítő.
Félvezetőből kell egy pnp (BC212) és egy npn (BFY34).
De a működést ki tudod tanulni némi pénz ráfordítással is, MJE végekkel és vagy 400.-Ft-os össz. "luxus" meghajtókkal az elején. Tudom, jó dolog a bontványokból és fiókból építkezni, de ez az erősítő megérdemli hogy két yoghurttal kevesebbet vesz az ember és egyforma, jó alkatrészeket tesz bele.
Azért tudok csak bontott alkatrészekkel építkezni egyenlőre,mivel sajnos nincs mindig alkalmam ellátogatni az elektronikai szaküzletbe megvásárolni ami kell. Egyenlőre megépítem abból amim van,és ha megtetszik akkor jövőhéten megveszem hozzá a jobb minőségű alkatrészeket. Esetleg egy kapcsolási rajzot kaphatok?
A topicban számtalanszor megvan, klasszikusan az 1969-es többször is. Indítsd el a keresőt.
Abba ösz-visz bele kell helyeznem ezeket a tranzisztorokat és ugyan azzokkal a beállított értékekkel működni fog?
A tranzisztorok eltérő erősítése miatt be kell állítani a nyugalmi áramot és a féltáp feszültséget a hőegyensúly beállításával, beállásával.
Több megoldás között vacillálva végül is az ős JLH-t építettem meg, nekem és jobb fülű (zenész-elektromérnök ismerős-kolléga) szerint is nagyon jó minőséget hoz. Vannak variációk a kicsatoló kiküszöbölése, plusz-mínuszos táp, feszültség stabilizátoros megoldások irányába, de egy-két szakirodalom szerint - amit én olvastam, megengedve más véleményt is - az ős kapcsolás nagyon jó ár-érték arányban van. Vagyis az újítások korántsem tették jobbá az eredeti kapcsolást. Ebbe én belenyugodtam. A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
Az alap JLH kapcsolásban szereplő tranzisztorok ma is kaphatóak?
Nem valószínű, de születtek nagyon hasonló, illetve jobb tulajdonságú alkatrészek, amik megfelelők ide. Sokan építkeznek/tek 2N30055-el, én az MJE15003-al csináltam az elsőt, de sok dícséretet hallottam a BDY73-al építettről, azt szerencsével és olcsón találtam a netes piactéren.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
Ha találsz ilyen tápot valahol mint ez :
http://www.hobbielektronika.hu/apro/apro_43763.html van trafód gréc hidad és még alap kondid is a végtranyók ha szerencséd van BDY 73 vagy 2n3055 és MEV-es gyártmányúak. Én a 2000-es verziót javaslom megépíteni jobb a brumm elnyomása.
BDY73-t 2300-ért találtam az EBAY-en + szállítás 750.- Viszont a HQ helyette ajánlja a BD317-et 383 +áfa-ért.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
Van itthon egy középmegcsapolásos 2x15V-os trafóm,azis megfele a célra?
A trafó az jó lesz ha elég teljesítményű a BD317 is jó lehet.
Hát nembiztos hogy MEV-es 2N3055-öt találok még de keresek.
Nekem semennyit se nem brummog, így szögezzük le, legjobb brumm elnyomása a helyes topológiának van... Amikor milliós szűrőkondik és egyéb huncutságok kellenek, ott más baj van.
Az új, második erősítőben 2x20ezer mikró lesz és elég kell legyen - monoblokk felépítés. Az eredeti kapcsolásban - Audiofil ...Ágoston könyvbeli ajánlás - 4x4700µF van csatornánként, valamint ezekkel párhuzamosan egy kisebb értékű fóliakondenzátort illik tenni. Trafónak tudom ajánlani a szünetmentesek trafóját, szinte JLH-hoz tekerték őket... Csak be kell kötni, teljesen kész, remek trafók. Mivel főleg a 4 Ohmos dobozaimat hallgatom, így a 19-20V= és kb. 2A nyugalmi látszik megfelelőnek. A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
De viszont a hálózat felöli zavarora érzékeny ha jól emlékszem , sikerült megszüntetni?
Nem foglalkoztam vele, megtanultam a ki-bekapcsolási sorrendet, amikor nincs "pattanás" a hangszórón. Az új erősítőnél majd ráfigyelek és, ha sikerül nem előnytelenyül befolyásolni a paramétereket egyúttal, megpróbálom kiszűrni.
Végfok feszültség stabilizálásra kitérve, mindig olyan aggályom van, hogy szép sima lesz ugyan a tápfeszem, de egyúttal jól megnövelem a táp belső ellenállását is, ezért inkább mellőzöm.
Szia
Megépítettem ezt a JLH fejhallgató erősítőt. Be akartam állítani a nyugalmi áramot és a féltápfeszt.Nos az egyik oldal szépen működik a másik oldal viszont nem vesz fel áramot és a féltápfesz értékét sem lehet állítani.gyakorlatilag a teljes tápfeszültséget mérem a kimeneten. Mi lehet a probléma? A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2014
Na meglett a gond, az egyik trimmer poti volt rossz,most már szépen működik mindkét oldal.
Kíváncsi vagyok a véleményedre, mennyi zajt és torzítást észlelsz?
Szia! A TIP141 helyett mit használtál, vagy mit ajánlanál? Nálunk nem lehet kapni. Köszönöm!
Tegnap végre műsorforrás is került rá.Hát nem kellett volna.Gyakorlatilag mindenhonnan szól minden.Összevissza hullámzik a két csatorna hangja.Ha leveszem az egyik oldal tápfeszültségét akkor is szól mindkét hangszóró.Átnéztem a nyákot hogy nincs-e valahol forrasztási hiba de nem találtam semmit.Még lesz vele munkám úgy vélem
A két csatorna különbségét hallod szerintem.
Vagy a bemeneten, vagy a kimeneten meg kell nézni a GND pontokat, vagy magát az átjátszó kábelt.
Az olcsó alkatrész átka A 6.3 mm-es aljzat volt a ludas.Kicseréltem egy jobb minőségűre most már szépen szól.
Most hogy megtaláltam a hibát ( hibás 6.3 jack) nagyon szépen szól nagyon szép telt mélyei vannak.Hatalmas a dinamikája az előző fejhallgató erősítőhöz képest(Fiio e10).Zaj teljes hangerőn sincs viszont ha hozzáérek a dobozához akkor halkan bejön valami szerb rádióadó. Pedig a két kerámia kondit betettem ahogy a rajzon is volt.A rajzodhoz képest annyit változtattam hogy kicsatoló kondinak oldalanként beletettem egy 4700 uf-os VISHAY elkót+egy 10 uf-os ERO mkt kondit.A nagy JLH-ban is ugyanez a kombináció van és nagyon bevált.Viszont hogy most már mindkét JLH megvan nagyobb tárhely kell ugyanis az mp3-as zene hibáit mindkét gép nagyon durván kiemeli.
Örülök, hogy Nálad is rendben működik! A doboz fémből van? Hozzá kötötted az erősítőhöz?
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |