Fórum témák
» Több friss téma |
Igen fémből van Bővebben: Link ,nincs hozzákötve.Igazából nem zavar a leírt hiba mert csak akkor jenlentkezik ha teljes tenyérrel megfogom a dobozt és teljes hangerőn hallható csak, akkor is nagyon halkan.
A bemeneti RCA csatlakozókat szigeteletlenül szereltem, ettől síri csendben van. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
Sziasztok!
Hónapok óta olvasgatom a fórumot, igazán szép megoldásokkal találkoztam. Jómagam abszolult kezdő vagyok ebben a témában, de szeretek igényes zenét hallgatni és a bütykölés sem áll tőlem távol. Így hát nekiálltam az információgyűjtésnek, vettem egy mély levegőt és megszületett az első erősítőm (ezúton is nagy-nagy köszönet Cirokl kollégának a türelemért és a sok segítségért! ) és tényleg gyönyörű a hangja!! Nekiállok a másik oldalnak is, aztán a szűrt-stabil táp, majd a dobozolás.. Mindenféle kritikát, tippet, tanácsot szívesen fogadok!
Szia!
Nem tudom, a stabil táp mennyire szükséges, az megnöveli a tápok belső ellenállását. Én nem éreztem szükségét az enyémnél... Mekkora a tápfesz, nyug.áram, a hangszóró impedanciád, hűtőbordád, tranyó tok hőmérséklet?
Szia.
Dobozolás előtt halgasd meg stabil tápal és nélküle és amelyik tetszik aval építsd meg . Idézet: Nem kell ... de ha ragaszkodol hozzá hát legyen .„szűrt-stabil táp,” Panelkészítés ügyben is tudtam volna mondani egy pár apróságot , szebb lett volna . A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2014
Szia!
Elsőre labortáppal indítottam,így volt megoldható. 24V mellett ~0,7A tudtam beállítani,de majd cserélnem kell a 470-es ellenállást kisebbre. Amúgy 30V környékére tervezem, 1.2A nyugalmival. A hangszórók 8Ohm-osak és a tranyókat még nem mértem, mert csak ideiglenes borda volt rajtuk. A felhasználásra szánt bordákat még méretre kell vágnom,csak még nincs 100%-osan kialakult dobozterv (bocsi a képek minőségéért, csak telefon van..) Sajnos nekem itthon nem sok szerszám áll rendelkezésemre, egyenlőre kedves párom édesapja türelmét élvezem, az ő műhelysarkában tudok alkalmanként bütykölni. Még csak most ismerkedem ezzel a hobbival, de úgy érzem hosszútávú kapcsolat lesz belőle A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2014
Majd ha oda jut a dolog, meghallgatom stab. és nélküle, majd a fülem dönt.
Panelkészítés ügyben is fogadom a tanácsokat, ez még amolyan 0.1.1 - beta verzió! Csak kíváncsi voltam, hogy sikerül-e és hogy hogy szól, tetszik-e..
Jónak látom a terveket, én olyan 60 Celsiusra mértem a tokhőmérsékletet, az én nyugalmimmal ide állt be az adott hűtéssel.
Én direktre forrasztottam a bemeneti pontok huzaljait, táp és hangszóró vezetékeit. Szerintem minél kevesebb csavaros, szorítós kötést az erősítőbe - ha lehet. Még valami - szerintem érdemes lenne a nagyobb áramú vezetősávokra hosszába ráforrasztani 1 mm-es rézdrótot. Ha kiszámolod a jelenlegi 35 mikronos vastagságú fóliával a keresztmetszetet, egész karcsú érték jön ki. Nem fog elégni, melegedni így sem de sokan mondták, hogy rosszabbnak hallották az erősítőt nyomtatva, mint légszerelve. Nekem ónozott 70 mikronos a lemez és még kap egy kis ónos "futtatást" a nagyobb áramú vonalakon. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2014
köszönöm a tippeket! Ezen a verzión megpróbálom ezt a rézdrótos támogatást.
A hozzávaló hangfalak sajnos még nincsenek kész, így a meglévő kis Wharfedale dobozkáimmal fog majd duruzsolni.
Közben eszembe jutott, hogy ősszel "kukáztam" egy egész jónak tűnő bordát, HP gépekbe szokták volt tenni, elvileg 120W-os fűtést is elbír. 5mm-es hőcsövek vannak benne, az alján 32x32mm-es és 5mm vastag réz tömb van.
Mivel szeretem a különleges, egyedi dolgokat, arra gondoltam, hogy beszerzek még legalább 3 db-ot és akkor oldalanként 2-2 ilyen lenne a hűtés. Szerintetek mennyire működőképes ez az elképzelés?
Ez már a te ízléseden múlik. Azonban ezzel leszűkíted a hőátadásra a keresztmetszetet.
Ez a borda és a réz tömb processzorhoz volt illesztve, egy nagyobb felületű közlő "L" idom csak erre a felületre tud illeszkedni. Nem mondom, hogy nem lehet jó, de nem igazán komfortosnak gondolom ide.
Szia! A stabilizált tápról nem írok, biztos találkoztál az ide vonatkozó hozzászólásaimmal.
A proci hűtő csak bizonyos kompromisszumokkal alkalmas a feladatra. Sajnos aktív légáramot igényel. Ebben a kategóriában nem illik a ventilátorral zajongani, viszont magam is használok ehhez az erősítőhöz 12V-os ventilátort 5V-tal táplálva. Kielégítően csendes és megsokszorozza a borda hűtőteljesítményét. A 30V tápod, 1,2A nyugalmi árammal 36W disszpációt eredményez, nem egetrengető.
Üdv!
Köszi az infót! Akkor kerítek neki valami más feladatot (vagy marad levélnehezék az asztalon ). Az erősítő belső kábelezésével milyen tapasztalatok vannak? pl. a kimenet és kimeneti csatlakozó közé, táp szekcióhoz, bemenethez milyen típusú kábel dukál? Mi az a szint ami már nem javít rajta, csak felesleges pénz? Azt már megjegyeztem, hogy a táp legyen messze a jelutaktól.
Sem az 1,2A, sem a 10W teljesítmény nem teszi magasra a mércét.
A táp és a tápvezeték szórása annál kritikusabb minél nagyobb kapacitású a puffer. A nagyobb kapacitás kisebb folyási szöggel és nagyobb töltőárammal jár. Már megint hazabeszélek, az aktív tápszűrés irányába
tehát akkor a szűrt, de nem stabil táp a tutti... (?)
kábelből erre gondoltam a jelnek: http://www.tme.eu/hu/details/tas-c209-black/mikrofon-kabelek/tasker...black/
Ez lehet Off lesz, de részben az előző kérdéshez (is) tartozik:
melóból sikerült szerezni némi kábelmaradékot, ilyen-olyan változatban. van pl. ez, 16x2x1.5 -ös kábel. Ez bontva vagy önmagában mire lehet jó? Ahogy a képen is látható, érpáronként is és egyben is szigetelve & árnyékolva van. Az érpárok 0.5 -ös rézből vannak sodorva sodratonként 7 szálból. ilyen: http://www.partnercable.hu/hu/katalogus/muszerkabelek/re-2ystysway-...0500-v A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
Az aktív tápszűrés valóban lehet stabil, vagy ingadozhat a bemenő feszültség függvényében. A stabilizátor hátránya, hogy a várható legalacsonyabb hálózati feszültséghez kell méretezni a rajta eső feszültséget. Előnye a hatékonyabb szűrés, valamint az, hogy léteznek hozzá céláramkörök, melyek jelentősen egyszerűsítik a kivitelezést.
Készülékházon belül kerülöm az árnyékolt vezeték használatát. Az árnyékolásra rakódó zavar hozzáadódik a jelhez, mivel a belső ér szinte teljesen mentesül ettől a hatástól. Lapos szalagkábellel tudtam a legjobb eredményt elérni (Pioneer erősítőből lestem el). Az egymás mellett futó szálakra egyformán rakódó hiba az erősítő bemenetén kioltódik. Beismerem koránt sem olyan látványos mint egy mívesen gyártott koaxiális kábel.
A 240 Ohmos szalagkábelt használtad? Van olyan még egyáltalán? Ilyen gyári lapos szalagot én is találtam egy Kenwoodban. Annak a dobozába költözött a JLH-m.
Én a trafót körbetekertem rézlemezzel, mint a nagyok, az is fontos lehet. A képen látható a táp kialakítása a 4 kondi és a négyzetes, nagy áramú nyomtatással (kapart) nyák. A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
Erre nem is gondoltam... Nekem abszolúte a legtávolabb van a táp résztől a bemenő vezetékem, így nem is jött elő probléma, vagyis nem akartam/kellett tökéletesíteni.
Majd a mostaninak még jobban a körmére nézek.
Amikor stabil tápról beszéltek,egész pontosan milyen kapcsolásról van szó?
Egészen pontosan stabilizált tápegységről, ez lehet disszipációs, vagy kapcsolóüzemű is. Tápegység témákban van néhány változat.
Félreérthetően fogalmaztam.A stabilizált tápegység mibenlétével tisztában vagyok.A kérdés az ,hogy melyik stabilizált táp képes minőségben ellátni ezt az erősítőt.Közben reloop már adott is egy választ.
Azt olvasom ,hogy reloop-nál bevált a stabil táp,valaki más pedig lebeszél róla .De arról még nemigen olvastam,hogy valaki is megépítette volna a Mr.Hood által javasolt kapacitásszorzót . Pedig a tervező részéről ez kifejezetten ajánlott,másrészt a Doz(a JLH egy variánsa) alkotója,Rod Elliott szerint is nagyon hasznos.
Szia.
Meg kell halgatni mind a 2-3-mal és amelyik tetszik aval véglegesíteni . Te fogod hallgatni napi szinten.
Én megépítettem, viszont nem próbáltam másképp, nincs összehasonlítási alapom. Nincs bekapcsolási koppanás, és kikapcsoláskor ha van bemenő jel, hosszú-hosszú másodpercekig szól még. Én ezzel a táppal 40 V váltóval csinálok 40 V egyent.
Amúgy sajnos áll a projekt, az erősítőnek feltehetően gerjedése, vagy rádió vétele van. Üres bemenettel a hangszóróra tapadva sincs semmi hang, ha bármit rákötök, megjelenik egy zaj. Azt hallani, hogy amúgy csodás hangja lenne. Mostanában talán lesz időm foglalkozni vele. |
Bejelentkezés
Hirdetés |