Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolási rajzot keresek
 
Témaindító: Kallai Csaba, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   21 / 375
(#) Moderátor hozzászólása galambos hozzászólására (») Máj 1, 2008
 
Nem vagyok hegesztőmérnök, de értek a dolgokhoz, meg azért tudok is hegeszteni, de a Te hozzászólásodból alig veszem ki mi a bajod.

LEHETNE érthetőbben fogalmazni?
Idézet:
„48v-ból csak 22-v maradt”
? Mit, hogy, milyen feszültség, hogyan kapcsoltad, mennyi az egy pár dióda? Kettő vagy négy? Milyen trafód van?
(#) galambos válasza (») Máj 1, 2008 /
 
a hegesztő ttrafóm eihell 220-380v 160a akimenö +ra és- ra raktam a diódákat 1-et-1-et a gyujtó áram 20 voltra esett a48v helyett igy viszont alig fog ivet
(#) _ampervadasz_ válasza galambos hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
Akkor párhuzamosítani is kéne, meg sorosan is kéne rakni a diódákat, akkor egyenirányítani is tudsz és az áram növekszik valamelyest, mert a diódák is (valamilyen szinten) ellenállások.
Azon ne csodálkozz hogy lecsapja a kismegszakítót, mert csillagban 3fázis-0 között 230V deltában fázisok között 400V van! És mind a két féleképen be lehet kötni!
Te gondolom egy szem fázisra kötötted!
Ez azt jelenti hogy gyök3szorosára csökken a hegesztőáram a szekunderen, a primeren 3szorosára emelkedik a terhelés!!!
(#) aflmor válasza galambos hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
Hátha segitség:
(#) galambos válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
kérlek rajzold le a bekötést egszerüen hogy megértsem mert nem nagyon értek ezekhez 4 darab diódám dióám van hozzá a száma:d160/1000-f typ 05 ez van ráirva
(#) aflmor válasza galambos hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
Ott az első kép. Annyi, hogy nekeg a primer más.

ampervadász meg kész van teljesen! Tölts nekem is
Idézet:
„Te gondolom egy szem fázisra kötötted!”
Szerintem a szekunderre rakta :yes:
(#) _ampervadasz_ válasza galambos hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
Fogalmam nincsen hogy milyen diódák, azok, de sgítek itt van egy rajz!

diódák.jpg
    
(#) galambos válasza aflmor hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
a kimenetnél csak egy + - van a 220-380 felől 3csatlakozás van amiből egy a hőkioldóra megy
(#) galambos válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
ezek igen nagyok az alu hütőbordái kb 10x10esek
(#) kobold válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
Odaírod, hogy "trafó primer körére", aztán berajzolsz 4 diódát egy ágba, majd a végére a pálcát, és a test fogóját... Kicsit elsietted

Galambos: keress olyan rajzot, amin Graetz-híd van, illetve nézd meg a "Váltóáramú hegesztő egyenirányítása" témát, és mindent tudni fogsz.
(#) _ampervadasz_ válasza aflmor hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
Az irta galambos hoy 230/400 V os
Akkor be lehet kétfélekppen bekötni!
De ez tökmindegy, ebben az esetben, mert azt kérdeztem hogy egyfázisra lett bekötve vagy 3 fázisra, mert ha három fázisra kötöm, a primer tekercset, akkor a szekunderen 3szor akkora áramot lehet levenni, mintha rákötném 1 db fázisra ami 230V -os, (a primer tekercset) akkor ezen az egy tekercsen 3nagyobb áram fog áthaladni, illetve a szekunderen 3mada vagyis gyök3szorasa vehető le,!
(#) _ampervadasz_ válasza kobold hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
Tényleg elsiettem, mert "szekunderkörére" szót akartam odaírni!!!!!
Az egy példa volt az egyenirányításra, és áramosztásra!

Ha ezek egy bazinagy diódák akkor greatz hídba is kötheted! (próbáld meg!)
A képen egy greatz híd van!

kép.jpg
    
(#) galambos válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
most csak 220v hassználom igy is érdemes egyenirányitani????
(#) _ampervadasz_ válasza galambos hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
Persze! Az egyenirányítás, lényege az ívtartás miatt lényeges!

De te most 1vagy3 fázisról használod (230V -on)?
mert ha egyről, akkor ne i csodálkozz hogy nemtudsz rendesen hegeszteni! Mind a 3fázis kell használni, hogy jó legyen a hegesztőáram!
Amúgy tirisztorral kéne szabályozni az áramot!
(#) galambos válasza aflmor hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
sajnos ez nem az én szakterületem megnéztem arajzot de nem lettem okosabb nem tudom lerajzolni hogy van bekötve de holnap megnézem és mepróbálom feltenni a trafóm rajzát
(#) potyo válasza galambos hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Nézd. Ezen a fórumon lassan de biztosan haladunk azirányba, hogy csak olyan kérdésre válaszolunk, amelynek az írója megfelelő tisztelettel van irántunk. Ezt a tiszteletet pedig úgy lehet kifejezni, hogy nem csak úgy odahányjuk a kérdésünket, hanem tisztességesen, normális ember módjára megfogalmazzuk és használjuk az írásjeleket is!
(#) potyo hozzászólása Máj 2, 2008 /
 
Látom, itt alapvető dolgokkal nincsenek egyesek tisztában. Amikor azt mondjuk, hogy valami 400V-ról megy, az nem azt jelenti, hogy az három fázisról megy! Az azt jelenti, hogy 400V-ról megy és a fogyasztót a jelenlegi villamos hálózat két fázisa közé kell bekötni, semmi többet nem jelent. Az így bekötött fogyasztó ugyanúgy viselkedik mint a 230V-os fogyasztó, csak ugyanakkora teljesítményhez gyök3-szor kisebb áramot vesz fel a hálózatból, vagy ugyanakkora áram mellett gyök3-szor nagyobb teljesítményt ad le. Alapvető különbség van aközött, hogy egy fogyasztó háromfázisú, és aközött, hogy mekkora feszültségről üzemel!

Namost ez hegesztőre kivetítve azt jelenti, hogy 400V-ra kötve a hegesztőtrafó primer oldalát a hálózatból kisebb áramot vesz fel, tehát kisebb biztosítóval is lehet hegeszteni. Pl. ha 230V-ról kellene 20A, de csak 16A-os kismegszakító van felszerelve, akkor 400V-ra átkapcsolva elmegy a 16A-os kismegszakítóról is. Amikor a hegesztőt 230V-ra kötjük, akkor nem ugyanarra a tekercsre kötjük a 230V-ot, mint amire a 400-at, hanem van neki egy megcsapolása a 230V számára, a 400V pedig a teljes primer tekercsre kerül! Tehát a hegesztőnél alapvetően azért van az átkapcsolhatóság, hogy minden körülmények között lehessen hegeszteni. Hiába tudná maga a gép akár az 5mm-es pálcát is olvasztani, ha 230V-ról nem tud elég teljesítményt felvenni a hálózatból hozzá a túl kicsi kismegszakító miatt. Ekkor jön az, hogy átkapcsoljuk 400V-ra, és akkor már lesz elég teljesítmény.
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Máj 2, 2008 /
 
Ma nem remekelek, de sajnos írásban is rossz vagyok, (vagyis szóban jobban eltudom mondnai amit akarok)

Ezt a rajzal is alá tudom támasztani!
Többször is megkérdeztem hog rákötte a 220Vra de megkérdeztem 3fázisban vagy csak egyben? - Nem kaptam rá egyértelmű választ!
A terheléssekkel próbáltam magyarázni dolgokat, pl a kismegszakító ,miért ku*ja le!
Igen is tisztában vagyok a bekötéssel!!!

De viszont igaz amit írtál!
(#) leono válasza galambos hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Megpróbálom nem szaknyelvi kifejezésekkel összefoglalni számodra a lényeget. Az eredeti problémára visszatérve, ha az autómata cseréje egy erősebbre nem lehetséges, próbáld meg egy dobra feltekert hosszabítón keresztül csatlakoztatni a trafót a konnektorba. (kb 10m vezeték legyen feltekerve) Nem bonyólodom itt szakmai magyarázatba, de ezt a trükköt nyugodtan próbáld ki. Az ívfogáskori autómata leverés nagy valószínüséggel megszünik, vagy jelentősen lecsökken. Az, hogy a trafó 1 vagy 3 fázisú azzal neked nem kell bajolni tudományosan. Ha van rajta ilyen (egyfázisú) és olyan (háromfázisú) csatlakozó is, akkor használhatod bármelyiket. A Te szempontodból teljesen mindegy, hogy a trafó ténylegesen 3 fázisra van e tekercselve, vagy csak egy fázisra, de 400V-on is tud üzemelni. Ezt potyó részletesen ismertette. A kisfeszültségü oldalon 1 db. diódával nem lehet megoldani az egyenirányítást. Megint csak nem bonyolódva részletes szakmai magyarázatba, csak annyit, hogy ebben az esetben a fele villany vissza van tartva. Ezen nem segít semmiféle párhozamos kötés ez egyszerüen elektrofizikai jelenség. Ha az ívfogáshoz szükséges feszültség valamilyen más módon biztosítva is lenne, a pulzáló (bocs \"szaggatott\") heggesztő áram csak taknyolásra jó nem minőségi heggesztésre. Ezen csak a 4 diódából kialakított egyenirányító segít, ahogy azt már ampervadász lerajzolta neked. Aki a trafódat tekercseli az biztosan ért a diódák bekötéséhez is.

Bocs, hogy belekottyantottam a témába, de úgy vettem észre, hogy a különböző válaszok nem akarnak összeállni, egy nem elektromos szakember számára, egy érthető egységes rendszerré.
(#) potyo válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Idézet:
„Igen is tisztában vagyok a bekötéssel!!!”


Igen? Akkor miért rajzolsz le hülyeséget? Közös vasmagra tekert, három fázisra bekötött három tekercs eredő mágneses mezője nulla, így a szekunder tekercsben egyik esetben sem indukálódik feszültség. Három fázisról így nem lehet egyfázisú fogyasztót táplálni. Mint írtam, az hogy 400V-ra kötünk valamit, és az hogy valaminek a végén háromfázisú dugó van, abból nem következik az, hogy a fogyasztó is háromfázisú.

A hegesztőtrafó bekötése így néz ki.

hegeszto.GIF
    
(#) _ampervadasz_ válasza potyo hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Ok értem, mit akarsz mondani, elnézést kérek mindenkitől!!!

De akkor légyszives mond el nekem, hogy akkor mégis a háromfázisú transzformátor mégis akkor hogyan működik?
pl ami lakótelepeken van, ami a lakossági feszültséget állítja elő! Ott a promer 3X22kV Delta -ba kötve, a szekunder már viszont csillagban, és a nullája levan földelve, és össze van kötve az üzeminullával, és 0-3f között 230V f-f között 400V mérhető.
Pedig ha a szekunderen lévő össze tekercsből, egyet kötnék be, és egy db fogyastóval terhelem, úgyanúgy megy rajta a feszültség? (ez most egy példa volt a hegesztőtrafórafóra, tudom a kettő elüt egymástól, de az elv az uygan az)
(#) _ampervadasz_ válasza potyo hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
(Upsz! Az a kérdőjel egy felkiáltójel akart enni!)

Esetleg a tekercselés miatt van ez így ahogy te mondod: "Közös vasmagra tekert, három fázisra bekötött három tekercs eredő mágneses mezője nulla, így a szekunder tekercsben egyik esetben sem indukálódik feszültség.", vagyis a 22 / 230/400 as közcélú kisfeszültségű hálózatra méretezett transzformátor tekercselése más, hogy mégis van feszültség ha csak egy szem tekerset használok a szeunderéből? (illetve azon is amire semmit nem kötöttem de az csak üresjárásban megy)
Az a baj hogy a transzformátorokról, még annyit nemtudok. (de érdekel! :yes: )
És bocs az otromba hasonlatért! (szigetelő csigákat már kellett cserélni ilyen helyen)
(#) Imi65 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Ampervadász, az a baj, hogy a közcélú villamosenergia elosztó hálózatán üzemelő trafóknak nem egy vasmagon van a 3 fázistekercs. Képzelj el 3 db 1 fázisú trafót, 3 primerrel, és 3 szekunderrel. Ezt aztán közösítik egy 3 oszlopos magra, de ahova felteszik a 3 primert, ugyanezekre az oszlopokra a szekundereket is. Szó sincs arról, hogy a szekunder a mag közös részén van.
(#) _ampervadasz_ válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Ja igymár világos, és érthető is, köszönöm a válaszd!

( már utána néztem és ez igz, úúú mekkora h*lye vagyok )
(#) mex válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 8, 2008 /
 
Sikerült előkotornom.

R999F.pdf
    
(#) oregtamas0202 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 8, 2008 /
 
Üdv.Este elküldöm,ha beindúl a gépem. Sokat javítottam annó a fénykorába. A hálózati trafón kivül van mindenem hozzá.Mindenek előtt az egyenirányító/EZ/ FOGLALATÁN VAN 2DB 4,7VAGY 10nf azt kapásból cseréld nehogy a trafód égjen.Öreg Tom
(#) oregtamas0202 válasza potyo hozzászólására (») Máj 8, 2008 /
 
Üdvözletem.Jogos, sőt! A baj az hogy 2 sorral,max4 sor és a válasz már elhangzott.Ez az ÖNÖK dolga hogy az embereket kezeljék.Tudom nehéz .Ha másként nem megy törölni -törölni és hátha leesik a (tantusz ).Tisztelettel Öreg Tom.
(#) Doncso hozzászólása Máj 9, 2008 /
 
Sziasztok, kaptam nemrég egy funkció generátort egy ismerősömtől csak az a probléma vele,hogy még akkor készítette amikor iskolába járt, ez nem is lenne baj ha befejezte volna, de az áramkör sajnos hiányos, felteszem a képét hátha valakinek ismerős valahonnan és van kapcsija hozzá, nagyon szeretném feltámasztani mert jó lenne egy generátor, ráadásul szerintem ez egy teljesítmény generátor nem holmi kacat. Ha valakinek ismerős lenne kérem jelezze. Még annyit hogy a végtranzisztorok BD245 és 246, a tranzisztorok BC303, ha ez segit.
Előre is köszi: Doncso
(#) Travolta válasza Doncso hozzászólására (») Máj 9, 2008 /
 
Ha minden igaz akkor ez az XR2206-osra épül.Az adatlapja alapján szerintem rá lehet jönni a hiányzó dolgokra.A DIP8-as IC meg 741-es lehet.
(#) Sebi válasza Travolta hozzászólására (») Máj 9, 2008 /
 
Nekem is úgy tűnik: a 13-as lábon van poti, THD-adjust.
A 8038-nál nem lenne...
Következő: »»   21 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem