Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 782
(#) MaSTeRFoXX válasza cimopata hozzászólására (») Jún 28, 2007 /

A kimeneti GND-re kell kötni, (vagyis ami a házra is megy). A PC-táp trafókban lévő fólia is oda megy. A kapacitív csatolás megakadályozására szolgál ez a kis rézfólia (én ilyet hőlégfúfóval bontottam NYÁK lapról....)

Hogy ez most mennyit segít azt nem tudom. Amúgy a TL494 3mas lábára szoktak valami RC tagot rakni (PCtáp kapcsolásból megnézheted hogyan...).... A PC-táp enélkül nem működik stabilan. (fütyül , csattog...)
(#) dB_Thunder válasza cimopata hozzászólására (») Jún 29, 2007 /

DEHOGY NULLÁZNI !!!
Készülékekben nem nullázunk !!!
Földelni kell...(az is aki készülékben nullázni akar) Magyarul az érintésvédelmi vezetékkel (az a szép zöld-sárga csíkos...) kell összekötni !!!
(#) cimopata válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 29, 2007 /

Megnéztem a PC-tápban hova van kötve és ott a trafónak annak a lábára kötötték, ami az 1u\250V os kondira megy.
(#) Prinner válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 29, 2007 /

Idézet:
TL494 3mas lábára szoktak valami RC tagot rakni”

Igen a 3-as láb a hibajel erősítők közös kimenete, egy soros RC taggal van összekötve a hibajel erősítők invertáló bemenetével. Így frekvenciafüggő visszacsatolást alkot, megakadályozza a magas frekvenciás gerjedést.
Amúgy 10n és 27-47k az rc tag.
Én is építettem egy tl 494-es hálózati félhidasat de csak próbapanelre, ha érdekel rakok fel róla képet.
(#) MaSTeRFoXX válasza Prinner hozzászólására (») Jún 29, 2007 /

Engem érdekel! Sőt, érdekel minden ami vele kapcsolatos
(#) Prinner válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 30, 2007 /

Megtaláltam, a próbapaneles verzió maradványait , csatolok néhány fényképet róla.
Már nem működőképes, mivel hiányzik belőle a teljesítménytranzisztorokat meghajtó apró EE10-es kistrafó, és a hálózati Graetz-híd (hálózati zavarszűrő, szimmetrikus fojtó nem is volt benne soha, mivel ahogy megfigyeltem a gyártók is szeretik kispórolni termékeikből).

Kapcsrajz is van róla, de a próbapaneles mérések közben módosítottam rajta. Ha lesz időm, akkor újra átrajzolom, és felrakom.

Az áramkörről:
-hálózati bemeneti rész: itt egy F3,15A-es bizti és egy 22ohmos NTC van. Zavarszűrőt nem raktam bele, de van egy aranyszabály: a biztosíték minenek előtt :yes: . Ahogy bejön a 230, rögtön a biztosítékot kell elsőként, bekötni, utána jöhet a többi.
-a kék színű 380V/18V-os 1,5VA-es kistrafó a szekunder oldali vezérlőáramkört és a tl493-et látja el tápfesszel. ATX-es, pc tápokban egy kisteljesítményű flyback kapcstáp van, ami főleg olcsóbb fajtáknál önrezgős is lehet. Csak azért 380V-os primerű, mert csak ilyen volt kéznél.
-A vezérlőáramkör egy tl493-as (asszem csak abban különbözik a 494-től, hogy az 2. hibajel erősítő bemeneten van 100-200mV offszet eltolás, az áramhatárolás végett, de ez ebben az alkalmazásban nem használt)
-A 493-as kimenetei egy egy 2n2222-őt hajtanak meg, amik meghajtják a tranyómeghajtó kistrafót. Először bc639-et használtam, de azzal nem volt olyan meredek a kapcsolgatás, és bizony a a telj. tranyók (2sc3039) melegedtek . De volt itt valamilyen probléma az elején: mivel a 2n2222-ők push pull formációban hajtják a trafót, és először a trafó közepét felkötöttem a közvetlen a +tápra. Ilyenkor picit gerjedt az egész. Szkóppal megnézve rájöttem, hogy a 493 nagyon érzékeny a tápján keresztül behallatszó zajokra :felkialtas:
Végül is az lett, hogy a trafó közös pontját egy soros RL, 1n4148 és egy elkó szűrési formációval kötöttem be, és így már nem gerjedt.
-A telj. kör: amint már írtam, ez egy félhidas formáció, a a hálózati graetz után van egy soros puffer 2*470u/250V, aminek a közös pontján egy 1u-os tömbkondin sorba van a trafó egyik vége, a trafóval párhuzamosan van egy soros RC tag (2,2n 1kV/47R 5W). A trafó másik vége megy a meghajtó trafóba, ahol 1menetes tekercs után megy a két tranyó közös pontjára. A meghajtó trafó 1menetes tekercsén való átvezetés a meghajtó tr. lemágnesezését segíti elő.
-Egyenirányító+szűrő: a trafó szekunderének közepe a GND, a két vége megy egy-egy schottky diódára. a diódákkal párh kell kötni egy-egy soros rc tagot (10n/15r 0,66W), mert mivel alacsony a max. záróirányú feszültségük, könnyen elszállhatnak tranziens jellegű feszlökésektől. a diódák katódja közös, és egy ~50uH-is toroid induktivitásra megy, utána egy egy 1000u-os elkó. Fontos :felkialtas: az elkok a kimeneti energiatárolórészben low esr típusuak legyenek. Jó az is, hogy ha 105c-os hőmérséklettűrésűeket használsz. Ne használj semmiképpen 4700u-nál nagyobb elkot, mert ennek már nagyon nagy az ESR értéke. Inkább több kicsit párhuzamosan, azzal sokkal kisebb a kimeneti zaj Meg bontottat se nagyon használj.
-zavarszűrő lc tag: ilyent most nem raktam bele de jó ha van . Néhány uH-is nagyjóságú induktivitás (vagy ami még jobb: 2-3cm-es ferritcső. Ilyent régi Videoton tévékből bontottam: baromi jól szűri a nagyfrekis zajt ajánlom figyelmedbe). És egy 100-470u-os low ESR elkó. Ennél nagyobbat nem érdemes belerakni, mert a nagyfrekis szűrés miatt nagyon kicsi esr kell.

Néhány adat:
A kimeneti fesz +13,8V, TDA IC-s autós erősítőket probáltam vele, és nagyon jól szóltak. Szinte ugyanúgy mint a rendes tápoknál (viszont itt nem volt egy gagyi hálózati brumm sem :yes: ) .
A terhelhetőségéről annyit, hogy 1 ohmos ellenállást hajtotta 30mp-ig. Tovább nem mertem rajthagyni, mert a hűtőborda ami a tranyókon van, sajnos kevés volt.
Mivel a túlterhelés. túláramvédelem nincs rajta, vigyázni kell vele. Egyszer műterhelésként egy 50W-os halogénizzót használtam, aztán a valamelyik bekapcskor a tranyók megadták magukat. Végül is érthető mert hidegen kb. 0,1 ohm az ellenállása. Ennek kompenzálása érdekében LÁGYINDÍTÁSt kell alkalmazni a vezérlőáramkörben, az adatlapokon van rá példa (soft-start). Ennek hiányában akár a halogénizzóhoz hasonlóan az elkók is megdögleszthetik a tranyókat (vagy a táp vágja haza az erősítőt )

A félhidas tápot sajna nem fejlesztettem tovább, mert:
- a megfelelő túlterhelésvédelem megvalósítása nehézkes
-a tranyók nagyon melegednek --> kicsi hatásfok: ~50W-nál is csak 70% . Helyette célszerű inkább MOSFET-ekkel próbálkozni
- a TOPSWITCH-ekkkel sokkal jobban lehet a célt megvalósítani powerint.com, ha érdekel.
(#) cimopata válasza Prinner hozzászólására (») Jún 30, 2007 /

Engem az érdekelne hogy nem volt e a kimeneten zavar vagy valamiféle zaj ami belehallatszott volna a zenébe?
Mert lényegében az één tápom is unyanilyen felépítésű csak fetekkel és a kimenetén nagyonfurcsa jelet mértem.
A nagyfrekis zaj mellet megjelentek alacsonfrekvenciás zavarok is amik teljesen tönkretezsik a hangzást.
Egy kép és akkor érhető:

IM000507.JPG

(#) Prinner válasza cimopata hozzászólására (») Jún 30, 2007 /

Nálam háromszögjel volt a kimeneten, aminek alsó felső csúcsánál volt, valamekkora nagyfrekis zaj. A háromszögjel frekvenciája megegyezett a kapcsolási frekvenciával (65kHz), és nagy terheléseknél (halogénizzó) sem ment 350mVpp fölé. A nagyfrekvenciás zajt könnyen meg lehet szüntetni ferritcsővel, ahogy fent írtam.

Nálad gáz van, mert az oszcillogrammból ítélve, kicsit gerjed az egész PWM hurkod. Próbáld ki a következőket:
- az IC referenciakimenete és a föld közé tegyél 100n-1u-ot.
- az ic tápfeszültségébe, tegyél rc, lc szűrőtagokat, vagy esetleg 78l12-es stab ic-t is megpróbálhatod.
-Nem tudom, hogy a másik hibajel erősítőt használod-e, de ha nem, akkor a bemeneteket kösd be fix szintekre, úgy hogy a kimenete H szint legyen.
-A hibajel erősítő referenciabemenete legyen a egy 2-szer 4,7k-ás feszosztóra kötve, ami az ic ref. kimenetére csatlakozik.
-a hibajel e. inv. bemenetét egy 270k-ás ellenállással csatold vissza a kimenetre (3.as láb), és legyen a frekvenciafüggő soros rc (10n/27k) párhuzamosan vele.

Ha ezek megvannak, akkor szerintem jónak kell lennie.
De még nézd meg szkóppal az IC tápfeszét, és a 3-as lábat.

Oké megnézem az IC 3. lábát. Meg teszek 100nF os kondit a referenciafeszre.
Amugy a vezérlés egy fix feszülségről megy. Szóval nem nagyfrekis segédtápról (eddig)

ˇ-a hibajel e. inv. bemenetét egy 270k-ás ellenállással csatold vissza a kimenetre (3.as láb), és legyen a frekvenciafüggő soros rc (10n/27k) párhuzamosan vele.ˇ
Ez egy kicsit zavaros
(#) Prinner válasza cimopata hozzászólására (») Jún 30, 2007 / 4

Végül is a hibajel erősítő kompenzálására gondoltam, nem tudom nálad hogyan van, de végül is erről volt szó egy kicsit feljebb, kiegészítve egy 270k-val.
A rajzon az 1.es hibajel erősítőhöz rajzoltam a kompenzálást.

Áhh igy már értem. Kössz.
Kipróbálom.
Csak a szövegben leírva kicsit zavarosvolt
(#) cimopata válasza Prinner hozzászólására (») Júl 1, 2007 /

Üdv!

Jóvolt az ötleted kössz.
Betettem ezt az RC-tagot, meg tettem 100nF os kondit a referenciafeszre és tényleg csökkentek a tüskék a kimeneten.
Érdekes:
Az egyik ágban (+) kb 500Hz es tüskék vannak ritkán ( amelyik felét most megcsináltam)
A másik ágban (-) pedig ugy 1500hz es tüskék vannak sürűen úgy, hogy a szkóp nem is tidja triggerelni.

De már javul a jel.

Mégegyszer kössz az ötleted
(#) cimopata válasza Prinner hozzászólására (») Júl 1, 2007 /

Most azt fogom tenni hogy kiveszem az álltalam tekert trafót és beleteszek egy gyári trafót és mengnézem hogy lesz e ottis zavar.
Kiváncsivagyok, én még a menetszámra gyanakszom:
30/2x15 16/2x10 (aszthiszem).
(#) roland8lsm hozzászólása Júl 3, 2007 /

Sziaszok! bss-en lévő kapcsolás szeretném megépíteni, de L1 és L2 ről nem tudna valaki valamit mondani?
(#) potyo válasza roland8lsm hozzászólására (») Júl 3, 2007 /

3uH/4A-on kívül még mire lenne szükséged?
(#) cimopata válasza roland8lsm hozzászólására (») Júl 3, 2007 /

Ilyen tekercset találsz PC tápban is. 6x30 as vasmagon van kb 30 menet. Én úgy mértem hogy az 10uH de az értéke nemolyanfontos.
(#) roland8lsm válasza cimopata hozzászólására (») Júl 3, 2007 /

köszi szépen a gyors válaszokat
(#) Tetye hozzászólása Júl 4, 2007 /

Sziasztok!
Szerintetek lehetne erősítőhöz kapcsoló üzemü tápot csinálni kb 900VA és +-70V ra kéne...
Nagy meló lehet vagy drága mi a véleményetek érdemes? tudtok rajzot?
(#) potyo válasza Tetye hozzászólására (») Júl 4, 2007 /

Olvass már vissza legalább két oldalt!
(#) Tetye válasza potyo hozzászólására (») Júl 4, 2007 /

vissza olvastam nem csak 2 oldalt de nem találtam csak egy rajzot az is -+39V-os csak de szerintem 900VA nem tud
(#) Dudus válasza Tetye hozzászólására (») Júl 4, 2007 /

Az olvass vissza nem a rajzra vonatkozott, hanem a nehézségekre

Olvass figyelmesebben!
(#) cimopata válasza Tetye hozzászólására (») Júl 4, 2007 /

Üdv!

Sajnos eddig konkrét kapcsit itt nemnagyontalálhatsz csak elvi próbálkozásokat.
Énis most nyüglődöm ilyesfajta munkával. Meg jónéhány társam. Ha akarják megemlítik magukat.
A nehézsége függ attól hogy van e valamilyen tapasztalatod e téren. Építettél e már hasonlóp.
Pl autóba 12V ról. Az egy jó kiindulópont.
És nem akarok elijeszteni senkit, de szerintem szkóp nélkül nemérdemes belekezdeni egy ilyen nagy munkába.
(#) Prinner válasza Tetye hozzászólására (») Júl 4, 2007 /

Lehet rajzot találni róla, de hidd el, a rajz a legkevesebb. Tudni kell, hogyan kell megtekerni a trafót leárnyákolni a rétegeket... stb. Meg a szkóp is nélkülözhetetlen, hacsak nem vagy nagyon jártas ezekben.

Nem tudom, hogy már láttad-e: k6amp
(#) Ragathol hozzászólása Júl 10, 2007 /

Üdv mindenki!

Érdeklödni szeretnék hogy valakinek nincs véletlenül 230V /12v és 5V max 5A re egy müködö áramkörröl kapcsolási rajza? Külsö racknek lenne táp, az eredeti elpukkant, olyan szinten hogy a nagyfesz rész az darabokban jött ki a dobózbol /nem azért mert kalapácsal kezdtem szétszedni, hanem azért mert anyira eléget/.

A segitséget elöre is köszönöm.
(#) potyo válasza Ragathol hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

Mennyire kell, hogy hordozható legyen? Így elsőre egy régebbi AT tápegység jut eszembe...
(#) Ragathol válasza potyo hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

hm... az elpukant dobozának adatai:
11,4cm x 4,5 cm x 3cm /hosz x szél x magasság/

A válasz: Magyon. A PC-táp azé nem jo mert nehéz és sok kábel lóg rajta.
(#) potyo válasza Ragathol hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

Mondjuk a kábelek számát le lehet csökkenteni...

Vannak ezek a power integrations gyártmányú, topswitch névre hallgató chipek. Elég egyszerű tápegységek építhetők velük, az egyetlen nagyobb méretű, és problémás alkatrész a trafó lenne. Egy TOP247Y, ami neked kell, az kb. 600Ft (RET-nél néztem, lehet, hogy máshol olcsóbb), a trafó hozzá kb. 800, összesen a többi alkatrésszel együtt szerintem kb. 2000Ft-ból megúszható. Viszont az a 12V 5A és 5V 5A nekem elég soknak tűnik. Vagy rack alatt nem azt érted, amibe merevlemezt lehet tenni, és usb-n csatlakoztatni a géphez?

http://www.powerint.com/topgxproduct.htm
(#) Ragathol válasza potyo hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

A kimenő oldal teljesitménye max 5A. Több már értelmetlen. Bocs hogy az elsö hsz-ben félre érthetöen fogalmaztam.
Külsö mobil rack-hez lesz.
Az IC-t már nézegettem én is, csak a tekercs azzal leszek bajban. De meglesz oldva.
(#) kurtyka hozzászólása Júl 12, 2007 /

Üdv!Érdekelne engem vmi egyszerű kapcsolóüzemű táp ami 12V körül és olyan 10A-t tudna leadni pc táp cuccaim vannak rengeteg és azokat fel is szeretném használni régebben kérdeztem itt a fórumon hogy a Skory féle 12V/20A-es táp jó e szerintetek de eddig még nem jutottam oda hogy megépítsem mert volt egy balesetem és most két hete fekszek az ágyba még egy hétig gipszbe leszek szal addig tervezgetek vmi jó kis tápot tudnátok ajánlani???Előre is köszi!
(#) cimopata válasza kurtyka hozzászólására (») Júl 12, 2007 /

Melyikis az a kapcsolás?
Következő: »»   15 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem