Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   399 / 782
(#) 1984white válasza storm hozzászólására (») Aug 31, 2013 /

Idézet:
„és egy picit belehallatszik az audió kimenetbe.”

Szia! Ez a gond a hangkártyának a kritikán aluli minősége miatt van. Gondolom alaplapi integráltról beszélünk. Nekem sajnos az usb-s is ilyen.!!
A megoldás: Vegyél egy sound blaster audigy típust, ami belülre a pc-be való. (pci vagy pcie-s) Ezzel elfelejtheted a zajt, mert nagyon jó minőségű cucc és olyan 5-7000ft körül megkapod.
(#) emmzolee hozzászólása Szept 1, 2013 / 1

Hello

Pénteken Úgy alakult, hogy pont a Vácon a Tali BT. melleti állomáson volt munkánk.
Mondom nehogy úgy menjek haza, hogy nem veszek semmit. Bementem és vettem 5db ETD34 trafót, 5db ETD29 trafót, 5db EF25 trafót. Ezek mind N67 anyagból vannak. És vettem még 10 db M6 Ae:16-os ferrit gyűrűt.
A ferritek árát párben kell érteni.
Ebből még lejött 15% kedvezmény is.
Az egészért fizettem 7430Ft-ot. Nagyon jó vétel volt ajánlom mindenkinek ezt a helyet.
Beteszek képeket az árakról is.
(#) mackomester hozzászólása Szept 2, 2013 /

Üdv Mindenkinek!

Azt a feladatot kaptam egy barátomtól, hogy egy ózongenerátorhoz építsek tápegységet. Nem az első kapcsitápom ez, de a nagy szekunder feszültség miatt (kb 8-10kV) kicsit más a helyzet... Teljesítményre 2-300W elég, a kérdésem inkább az, hogy kell-e a szigetelésen kívül egyébre is figyelnem. Magát a generátorcellát a szekunder váltófeszről kell táplálni, néhányszor 10kHz megfelelő. A terhelés tisztán kapacitív. Tanácsot szeretnék kérni....
(#) proli007 válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 3, 2013 /

Milyen mókás, hogy egy vacak fröccsöntött műanyag drágább, mint egy porkohászati égetett termék, aminek szerintem a gyártástechnológiája nem hasonlítható össze az előzővel.
(#) (Felhasználó 46585) válasza proli007 hozzászólására (») Szept 3, 2013 /

Igen. Egy időben 9,- Ft-ért vertek bele a csévetestbe egy lábat. Én próbáltam, de vagy a láb volt vastag, vagy a luk volt kicsi. De azt is lehet mondani, hogy a vásárolt lábak és a csévetesten levő lukak nem voltak kompatibilisek. Két fajta csévetest létezik náluk... Persze, ez csak akkor derül ki, amikor fel akarod használni. Azóta megveszem készen...
(#) lorylaci válasza mackomester hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Sajnos ilyen nagy szekunder feszültésgű tápok kivitelezése házilag nagyon nehéz.
A legtöbb szigetelő anyag ilyen feszültségeknél már nem működik.

Egy ilyen táphoz olyan speciális csévére lenne szükséged, amely alapból két részre van osztva, és a szekunder rész is több fakkra. Én ebből indulnék ki, ez már nyújtana egy védelmet. Utána pedig szükséged lenne egy olyan nyákra, ami a különböző szekunder sávok között be van marva, hogy megnövelje a kúszóutakat.

Szerintem elég problémás, én sem rendelkezem ilyen nagyfeszültségű ismeretekkel, így további utánajárást javasolné.
(#) (Felhasználó 46585) válasza mackomester hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Nehéz ügy. Ráadásul, ha jól látom, nem egyenfesz kell. Valamilyen rezonáns táp kellene, ahol a terhelés kapacitása be van építve a rezgőkörbe. A szekunder jó nagy menetszámú lesz, jó nagy kapacitással. Ez is be lenne építve a rezgőkörbe. Komoly feladat...
(#) voodoo válasza lorylaci hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Szerintem van/lenne két megoldás:

1.)
Vagy csak simán ferrit rúd, aminek hosszúsága elég nagy. Megtekeri az egyik végét primernek és közbe hagy elég széles sávot szigetelésnek (nemtudom mennyit) és a másik végére szakszerűen feltekeri a szekut.

2.)
Fog egy ideális (mondjuk EE) magot, és azt megtoldja közte az E "lábainál" 3 darab ferrit rúddal. Így a cséve test jóval hosszabb lesz légtávolság is megnő.
(#) cimopata válasza mackomester hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Kaszkád egyenirányítás:
Bővebben: Link
(#) lorylaci válasza cimopata hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Az egyik oszcilloszkópomban is így állítják elő a nagyfest, de ahhoz is 1-2kV-ról indulnak ki. Szóval attól még érvényesek a nagyfeszültségű védelmi dolgok. A nyáknál továbbra is figelni kell, hogy az egyes lépcsők között megfelelő tisztázási távolságok legyenek.

Voodoo megoldásai sajnos elég problémásak. Sok szórt induktivitás lenne, és ez is kifele menne, eszméletlen inhomogén lenne a mágneses tér satöbbi...
(#) Ge Lee válasza cimopata hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Azt írta hogy váltó kell neki. Gyűrűre kell megtekerni és akkor nem lesz vele gond. Csináltam már hasonlót, mezei önrezgő, 3kV körül volt a szekunder.
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Azért én a gyűrűel vigyáznék. Egyrészt rendes epxoi, vagy valami más jó szigetelő bevonatú toroidra van szükség (vagy akkor kezdheti rögtön pár réteg kaptonszalaggal, vagy mással).

Az oké, hogy a menetenkénti szigetelést bírni fogja a huzal, de nagyon figyelnie kell arra, hogy zsépen egymás mellé kerüljenek a menetek, és ha elért egy sort, akkor a következő sor előtt sorszigetelést kell alkmaznia. Ezt természetesen ki kell számolni, hogy a az első sor eleje és a második sor vége között mennyi a feszültség csúcsértéke.

Cimopata által javasolt feszültésgsokszorozó azért előnyős, mert így a szekunder fesz 1-2kV körül maradhat, amit még egy jobb szigetelő (1350F, 1350T, kapton) biztonságosan tud. Utána már csak a nyákra kell figyelnie.
(#) mackomester hozzászólása Szept 4, 2013 /

Hali!

A szekunder már közvetlenül a terhelésre lenne kötve, a nyákot megkerülve. Kapton szalag van, a mag a sorkimenőkre hasonlít, n87 anyagú azt hiszem. Cimopata féle rezótápom van, működik is ahogy kell. A kérdés az inkább, hogy maga az elektronika kiheverné-e, ha a trafó szekunderét áttekerném és egyenirányítás nélkül használnám.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2013

Jó lenne tudni mi a terhelés. Vagyis milyen pontosan. Ha tisztán rezisztív, akkor nincsen baj. Ha van reaktivitása, akkor ez a reaktivitás erősen befolyásolja a rezonáns működést. Ha ez a reaktivitás lineáris, és mérhető, akkor bele tudod venni a rezonáns körbe, és oké lesz.

Ha a szekundered jelentősen kapacitív, akkor LLCC konvertert kapsz, ami jelentősen eltér az LLC konvertertől (a cimopata féle táp az LC soros rezonáns konverter, csak fixfrekvenciás).
(#) mackomester válasza lorylaci hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

A terhelés tisztán kapacitív, ez egy ózongenerátor kisülő-cellája. A kapacitást nem tudom fejből, de holnap megmérem. Néhányszáz pF körül lehet.
(#) (Felhasználó 46585) válasza cimopata hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Csak neki nem DC, hanem AC kimenet kell. Le is írja, hogy tisztán kapacitív terhelés lesz.

Biztos nem tisztán kapacitív, hiszen különben csak meddő lenne, van rezisztív tagja is (hiszen az ózon generálásához energia kell, kötéseket kell felszakítani)
De ezt érdemes lenne minél pontosabban meghatározni.
(#) mackomester válasza lorylaci hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

A teljesítménytényező 0,1-0,3 között van az ilyen cuccoknál többnyire. Jogos, nem teljesen kapacitív, de legnagyobb részben. Rezó vagy flyback tápot szoktak hozzá használni a megtalált leírások szerint.
(#) cimopata válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Jah, látom utólag felhívták rá a figyelmemet.
(#) fordkapcs válasza mackomester hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Ilyesmi készen kapható - elektronikus neontrafónak hívják, 20kHz környékén működnek, és szimmmetrikus AC kimenetük van. Kb. 2x 10kV a felső határ. Amikkel eddig talákoztam kivétel nélkül ki voltak öntve (az egész elektronikával együtt) valamilyen műgyantával. Persze nem olcsó, de erős a gyanúm, hogy 1..2 darab esetén, mire működő berendezésed lesz, te sem fogod olcsóbban megúszni, sőt...

Ezt találtam így hirtelenjében a googleval Ja, bocs, úgy nézem ez 50Hz-es, csak a kinézewte tévesztett meg (ami nekem van az is kb. igy néz ki, de az 20kHz-es)
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2013
(#) Ge Lee válasza lorylaci hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Amit nekem kellett csinálni az eleve szigetelt gyűrű volt, ami kapott még egy réteg lakkot. Hoztak valami trutymót ami száradás után valami szigetelővé keményedett, ebbe lett minden sor után belemártva, illetve száradás után ismét kapott lakkot, soronként. Tehát semmilyen szigetelést nem használtam csak a trutymó+lakkot, azóta is jó. Nehogy már egy gyűrű esetén ez gondot okozzon. Egy cséve esetén inkább.
(#) emmzolee válasza proli007 hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Én nem akartam másik boltba szaladgálni tekercs testért. Itt megkaptam készen, olcsón. Most mehet a reszelés.
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Légréshez ne reszelj! Inkább papír, kartonpapír, többréteg.
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Szerintem rossz helyre ment.
Vannak fejlemények a tápommal. Majd megírom Ha nem unod még...
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

A légrést nem próbáltam ki. Kipróbáltam viszont, hogy mi van, ha a rezonancsia freki alá és fölé viszem a kapcsoló frekit. Hát...
A képeken a kék az alsó fet Uds, a sárga a primer áram. 200W-al terheltem.
A (NewFile0) képen a kapcsoló freki gyorsabb, mint a rezó freki. Viszont az Uds szép. Nincsenek belengések a holtidőnél. Az áram is elég közel van a 0-hoz.
A (NewFile1) a szokásos rossz állapot. A kapcsoló freki 61,6KHz. Az Uds-nél belengés. Az áramban a tüske.
A (NewFile2) A kapcsoló freki a rezó freki alatt van. Itt is szép az Uds. Viszont ha még lejjebb megyek a kapcs. frekivel akkor megint be leng az Uds. (NewFile3) Aztán lejjebb megint nem és lejjebb megint beleng. Ide nem jó tervezni, mert nem stabil.
Aztán betettem egy PC trafót, sorba tettem vele egy 53uH induktivitást, és azzal is össze-vissza belengett. Tehát nem az ETD49 trafóm okozza.
nem tudom mi ez a jelenség, de ha megnézem a Cimopata cikkében a terhelt primer feszt, akkor ott is látszik egy kis torpanás a fel és lefutó éleknél. Bővebben: Link

Arra gondoltam nem segíthet-e, ha egy 1µF 400V-os kondit rá forrasztanék az alsó fet source-jára és a felső fet drain-jére. (hidegítésnek)
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Nem értetted meg az előző posztom. Pont azért volt a négy jel egymáson.
Ez a jelenség pontosan az, amit előbb leírtam. A meddő áram a holtidő vége előtt kiürül, és az iránya megfordul. Amikor megfordul akkor másik irányba pakolgatja a félhíd kapacitásán a töltéseket.

Számolni vele azért nehéz, mert az alap rezonáns képletek elhanyagolással dolgoznak:
- Az egyik az, hogy a holtidő viszonylag kicsi, és ez alatt max annyi történik, hogy a félhíd kapacitása áttöltődik (egyszer, nem kétszer, mint a képeken)
- A másik az, hogy az Uds négyszögének csak az alapharmonikusa visz át teljesítmény.
Az első következménye az, hogy a holtidő alatt történt jelenségeket csak becsülni tudjuk. Pontos számításhoz az általam előbb elvégzett szimuláció szükséges.
A második következménye az, hogy üresjáraton a feszültség megemelkedik jelentősen.

A hidegítés ezen NEM javítana. Ha azt látod, hogy belenegések vagy tullövések vannak, azt lehet javítaná, de ilyen neked nincsen.
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Elolvastam megint a postodat. Na ez érdekes, mert semelyik IR2153 kapcsolásban amit eddig láttam nem láttam, hogy írták volna, hogy tegyek be légrést, hogy csökkentsem a mágnesezési induktivitást. Működhet ez elvileg csökkentett mágnesezési induktivitással is? Pl: a Cimó sem használt ilyen megoldást és neki jól működik a tápja. Mi lehet itt a különbség?

Ki fogom próbálni a 300uH értékkel is. Nem azért írom, hogy nem hiszek benne.
(Eddig más dolgokkal kellett foglalkoznom. Nem volt időm a tápommal tökölni. Most már lesz időm. )
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Idézet:
„Cimó sem használt ilyen megoldást és neki jól működik a tápja”

Pont az előbb linkelted be ezt, ami szerint Cimó alap tápjánál is jelentkezett ez.

Valószínű többeknél is jelentkezett, csak nem figyelték, és 50-70kHz környékén a keménykapcsolási miatt veszteséget nem tartoták jelentősnek. Vagyis egyszerűen nem foglalkoztak vele, én sem foglalkoztam vele korábban, a ZVS mániám a stabilizált rezonáns táppal kezdődött

Amúgy skori oldalán a lap alján beszél egy kicsit a ZVS módról, ahol javasolja a kis légrést, de itt sem részletes a dolog.

Hinni én sem hinnék benne, de a szimuláció azt mutatja, hogy azzal javulni fog a dolog, legalábbis a várható teljesítmény tartományban.
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Na igen, de ez nála a primer fesz volt nem az Uds. Nála a fetek nem fűtöttek így.

Hát igen. Mindig mikor újra és újra elolvasok egy értékes írást, (valamelyikőtök cikkét) mindig találok benne olyan dolgot, ami fölött eddig elsiklottam, mert vagy nem értettem, vagy nem arra összpontosítottam. Most megint elolvasok néhány "klasszikust"
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Szept 6, 2013 /

úgy néz ki jó lesz a légrés. Az ETD49 3C85 maggal próbálkoztam. Tettem bele 2 réteg kapton szalagot. Kb:0.2mm légrés. Megmértem a mágnesezési induktivitást, 328.5uH lett. Szerintem így jó lesz.
(NewFile0) Kapcsoló freki a rezó freki alatt. Kék Uds, sárga primer áram.
(NewFile1) Rezonancia freki kb pont jó. Az áram a 0 körül megy át. csak van egy tüske.
(NewFile2) Kapcsoló freki a rezó freki felett.
(NewFile4) jelek szét tolva egymásról, hogy jobban látszódjon.
(NewFile5) Uds szét húzva.
(NewFile6) Uds jobban széthúzva és felfutó él mérés.
(NewFile7) Uds széthúzva, hogy látszódjon nincs a holtidőnél lengés.
(NewFile8) Primer áram egyedül.
(NewFile9) Primer áram durván széthúzva, hogy látszódjon mi történik. Nem tudom mi ez a tüske benne?
(NewFile10) Uds és I primer durván szét húzva.

Ezeket méricskéltem ma. Ekkor 186W volt a terhelés.
Ha sikerül megfejteni az áramban a tüskét, légyszi írd meg. Köszi.
A fetek egy 20 perces terheléskor 50fokosak lettek (mértem) Volt rajtuk egy kis hűtőborda kb 15-20 négyzetcenti felülettel. Kb. fölér egy kicsi bordával amit fetekre szoktak tenni. Arról nem csináltam képet. Ez a melegedés normálisnak mondható?
Következő: »»   399 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem