Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD probléma
 
Témaindító: Szergely, idő: Júl 6, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 16
(#) Gabó válasza bzumi hozzászólására (») Dec 9, 2013 /
 
Hát ebbe nagyon sok hiba lehet. Programtól kezdve a kivitelezésig. Így nehéz megmondani.
(#) eyess válasza bzumi hozzászólására (») Dec 9, 2013 /
 
A mikrovezérlő milyen kapcsolású , illetve mi is lenne ez a dolog ? Igy elég nehéz segíteni is.
(#) pipi válasza bzumi hozzászólására (») Dec 9, 2013 /
 
Hali!
Ha tekergeted a potit akkor a kontrasztnak változnia kell, vagy rosszul kötötted be...
Mintha valamelyik vezérlőláb nem lenne bekötve, EN, RS vezérelni kell, a WR-t vagy vezérled, vagy 0-ba kötöd!
Ennek a vezérlését valószinűleg 2*8 karakteres módban kell, nem 1*16-os
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2013
(#) bzumi válasza pipi hozzászólására (») Dec 9, 2013 /
 
Szia pipi a potit mikor tekerem akkor változik a kontraszt, semmi gond. a bekötést is néztem itt a hobbin, és úgy csináltam, ugy kötöttem be.. ezért se értem mi lehet a probléma, a mikrovezérlő pic16f887-es. felprogramoztam a picket és rákötöttem a próba panelre a kijelzőt.. bekapcsol, poti is működik se irást nem ad csináltam képet hogy is néz ki a dolog.

DSC_0010.jpg
    
(#) bbalazs_ válasza bzumi hozzászólására (») Dec 9, 2013 /
 
Ha 4 bittel vezerled, a kek vezetek mit csinal a hetedik biten?
A 8 vezerlobit nem hasznalt 4 bitjet foldre kell kotni.
Ha ez sem segit, akkor nezd meg az orajelet, mert ranezesre hibas inicializalas tunete ez.
Ha a programot is te irtad, akkor az egy ujabb lehetseges hibaforras. Varj jo sokat az egyes inicializalasi lepesek kozott, akar az eloirt 4x-eset is.
(#) djseed1 hozzászólása Feb 20, 2014 /
 
Sziasztok!

Nekem is lenne egy LCD kijelző problémám, viszont ez egy Nokia Dbox2-es beltériben van. Pixelhibának néz ki. Csíkosan mutat, de néha a nem működő pixel sorok be-be villannak. Valami hontakthibára gyanakszom. Csak nem tudom érdemes e ezt piszkálni, vagy hagyjam így mert még rosszabb lehet. Mellékeltem 2 képet, hogy mit is működik éppen.

Előre is köszönöm ha van valakinek ötlete!
(#) Bubo74 hozzászólása Nov 7, 2014 /
 
Szia! Van egy RC1602B típusú 2 soros LCD kijelzőm. Meghajtom egy PIC-el. Mindkét eszköz közös 5V stabilizált tápról üzemel. A vezérlés szuperül megy. Az PIC 12V-os jelfogókat is hajt tranzisztortömbön keresztül a stab IC előtt levett egyenirányított 12V-al. Amikor a jelfogók közül meghúz egy, akkor hirtelen és bizonytalan időközönként a kijelző megzavarodik. Mindenféle karaktereket mutat össze vissza. Ki és bekapcsolás után újra rendben minden, addig míg egy jelfogó meg nem húz. Szerinted mi lehet a baj? Trafó méretezést átszámoltam 2x akkora áramot tud leadni mint amit a rendszer felvesz. Kondikat pakoltam már mindenhova zavarszűrés céljából (100n+220u), de semmi változás.
(#) Bakman válasza Bubo74 hozzászólására (») Nov 7, 2014 /
 
Relék érintkezőinek szikrázása, a tekercsek mágneses mezeje, a reléken nincsenek diódák, a kapcsolt áramkör nagy mágneses teret generál, túl hosszó a kijelző kábele. Első körben ezek jutottak eszembe.
(#) Bubo74 hozzászólása Nov 7, 2014 /
 
A relén van "vissza rugás" gátló dióda, ULN 2003 IC-t használok meghajtásra ebbe be van építve a védő dióda. A kijelző kábele 8cm, szerintem nem hosszú.
Úgy gondolod, hogy ez a kijelző olyan érzékeny hogy a generált mágneses terek elvihetik, vagy a szikra? Ha így van mit javasolsz? Sajnos kötött az eszközök helye(már dobozoltam). Zavarcsillapítás, árnyékolás, szűrés terén van esetleg egy bevált módszered?
(#) Bakman válasza Bubo74 hozzászólására (») Nov 7, 2014 /
 
Visszarúgás ellen jobb a Shotky dióda (pl. SB 160). Próbaképpen tekerj alufóliát a kijelző vezetékeire, hátha. A relékkel mit/miket kapcsolsz? Akkor is jelentkezik a probléma, ha a relén nincs terhelés?
(#) Gabó válasza Bubo74 hozzászólására (») Nov 7, 2014 /
 
Innen kezd az olvasgatást: Bővebben: Link Nálam bevált.
(#) bbalazs_ válasza Bubo74 hozzászólására (») Nov 7, 2014 /
 
A foldek es a tapok hogyan vannak kotve? A relek foldje es a digitalis fold egy ponton erintkezzen csak! A logika tapvonalba tehetsz diodat es UTANA a kondit. A rele behuzoi koze tegyel gyors diodat.
(#) Bubo74 hozzászólása Nov 7, 2014 /
 
Köszönöm a gyors tippeket Holnap kipróbálom őket és jövök, beszámolok.
(#) Bubo74 hozzászólása Nov 9, 2014 /
 
Kijelző hibás megjelenítésére adott válaszaitok vegyes alkalmazásával megoldódott a probléma.

A reléről levettem a kapcsolt áramköröket (230V-os 50Hz motorokat) és megszűnt a jelenség. Hurrá Bakman, ahogy mondtad ez bizony szikra baj.
Szóval, a jelfogók pogácsáira tettem egy-egy 4,7n/400V kondit, ezzel oldva főként a bontáskori szikra "erejét". A helyzet jobb lett, de még mindig itt-ott a kijelzőn hibás karakterek jelentek meg. Az LCD GND pontja és az áramkör GND-je közé be tettem egy 1n4148 diódát, áramfolyásnak megfelelő irányba, közvetlenül a kijelző kivezetésére forrasztva, itt esik kb. +0,6V. Ha jól gondolom, ezzel megemeltem a LCD földjét a relé tekercsének földjéhez képest. Az biztos, hogy ezzel megjavult minden, a kijelző szuperül üzemel és az áramkör tökéletesen kapcsol.

Tartottam tőle, hogy a kondenzátor túl nagy impedanciát képez 50Hz-en és megnő a fogyasztása a teljes áramkörnek, de számolgattam egy kicsit:

Xc=1/[2*pi*f*C]), C=4.7nf, f=50Hz =>Xc=677k=> I kb. 339uA.

Nyugalmi állapotban tehát jelfogónként kevesebb mint 0,4mA fogyasztásnövekedés van.

Még egyszer köszönöm a szuper válaszaitokat, teljesen rávezettetek a megoldásra.
(#) bibi15 hozzászólása Máj 6, 2015 /
 
Üdv Angelcare AC401 tip.bébiőr szülői egységén az lcd monitor cserére van-e lehetőség?Az előző 2 hónapig bírta,ez most 2 évig,nincs rá már garancia.A szakszervíz nem vállal javítást,csak teljes cserét ami postával együtt 10.000- ft.Tud javasolni valakit aki mégis tudná javítani?köszönet.
(#) abcdabcd válasza bibi15 hozzászólására (») Máj 6, 2015 /
 
Szia! A "cseréhez" alkatrész kell, ha esetleg teszel fel fotót, vagy leírod, hogy milyen típusú lcd van a készülékben, akkor esetleg könnyebben lehet tippet adni, így valószínű legfeljebb olyan tudna neked bármit is mondani, aki tudja, hogy a készülékben milyen lcd van, tehát valószínűleg cserélt már ilyet...
Illetve, honnan tudod, hogy az lcd a hibás a készülékben?
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Máj 6, 2015 /
 
Szóval, egy fényképet, ha teszel fel a készülékről, akár minden tartozékával, illetve ha esetleg a hiba lefotózható, akkor arról is, vagy ha más nem egy pontos hibaleírással (azaz, hogy mit kéne csinálnia, és mit csinál helyette, vagy mit nem), akkor valószínű többen is vannak itt a fórumon, akik tudhatnak mondani a dologra valamit...

Mert így pl azt se tudjuk, hogy ilyen: Szöveges, monokróm LCD - Bővebben: Link
Vagy ilyen: Színes, grafikus LCD - Bővebben: Link
Jellegű lcd-ről beszélünk-e... Mert pl utóbbi esetben, lehet még akár ebay-ről is Xezer Forintos tétel a kijelző, amihez ha valamennyi munkadíjat+áfát+postázást hozzászámolsz, akkor az lehet kb annyira jön ki, mint amennyiért a "szerviz" küld egy cseredarabot... de ezt a fenti infók nélkül a típust jól ismerőkön kívül nem sokan tudhatják (és ezt a konkrét készüléket, vajon hányan ismerhetik alkatrész-szinten, a szervzizen kívül? Még akkor is, ha esetleg hétköznapi alkatrészekből épül fel a belseje...)
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2015
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Máj 6, 2015 /
 
A hiba konkrét leírása nélkül azt se tudhatja rajtad kívül senki, hogy tényleg az lcd-e, ami hibás,vagy esetleg nem -e valami más alkatrész hibája miatt nem kapcsol be az lcd (vagy nem csinál bármi mást, amit szintúgy rajtad kívül itt más nem tudhat, hogy mit )... Tehát ha nem írod le pontosan a hibát, vagy akár azt, hogy honnan tudod, hogy biztosan a kijelző a rossz, akkor a távolból nem nagyon lehet többet tudni, mint amit leírtál, így meg túl sokat mondani se lehet erre a dologra...
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2015
(#) bibi15 hozzászólása Máj 7, 2015 /
 
remélem sikerül feltöltenem a képet így néz ki,a kijelző bizonyos részei nem látszanak.Nem lett leejtve,és néha 1,néha 2 sor is hiányzik nem látszik a számok teteje,vagy középről hiányzik egy dara
(#) bbalazs_ válasza bibi15 hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
A neten latott video alapjan ez egy cel-lcd, eselytelen a rendeles. Es hasonlo, de elpusztult keszulek jo kijelzovel esetleg. De a kinezet alapjan a cucc nem eri meg a faradozast.


Kar, hogy meg a mondatot sem sikerult befejezni, nemhogy kepet feltolteni, de a latottak alapjan a szamok teteje nem hianyozhat kulon, ha megis, akkor valoszinuleg mechanikai serules lehet az ok vagy hiba a hattervilagitasi rendszerben, pl. tores. Nemcsak leejteskor kovetkezhet ez be.
(#) abcdabcd válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
Vagy az is lehet, hogy esetleg forrasztással kapcsolódik a kijelző szalagkábele a főpanelhez, vagy akár magához az lcd-hez és esetleg valamelyik forrszem, félig-meddig elengedte magát, mert ha minden igaz a hiba időszakos.... vagy pont emiatt még akár "sima" kapcsolóüzemű-tápos dolog is lehet, mondjuk valamelyik kondi a készülékben... de hát igen, kéne kép, legalább

Mondjuk igen, meg az is lényeges lehet, hogy ez a "változás", hogy éppen látható-e az adott részlet az lcd-n vagy sem, valamilyen mechanikai behatásra (akár csak egy sima kézbevételkor) történik, vagy mondjuk akkor is van-e bármilyen villogás, vagy hasonló a kijelzőn, ha mondjuk csak simán le van rakva a készülék az asztalra, és az egész meg se mozdul... meg valószínű hasonló kérdések sorát lehetne még feltenni
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2015
(#) koncsik03 hozzászólása Aug 15, 2015 /
 
Üdv!
Kedden jött meg a rendelésem, közte egy RC1602B-BIW-CSV kijelzővel. Ma jutottam el odáig, hogy kipróbáljam és sehogyse tudom életre kelteni. 16x csatlakozót forrasztottam bele, mást nem csináltam. Arduino uno "Hello World" programmal próbálkoztam, de semmi eredmény. Valaki tudna segíteni mi lehet a probléma?
(#) Thowra válasza koncsik03 hozzászólására (») Aug 16, 2015 /
 
Üdv!
Kontraszt nincs nagyon letekerve?
Mikrovezérlő nélkül bekapcsolás után a felső sorban látszanak a "kockák"?
(#) koncsik03 válasza Thowra hozzászólására (») Aug 16, 2015 /
 
Semmi nem látszik a kijelzőn, a háttérvilágítás se kapcsol be.
MOD: Javulás: kiderült, hogy szakadt volt az ellenállás, mostmár látszanak a kockák a felső sorban.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2015
(#) Thowra válasza koncsik03 hozzászólására (») Aug 16, 2015 /
 
Ok, ha most küldesz rá adatot akkor mit csinál?
(#) koncsik03 válasza Thowra hozzászólására (») Aug 16, 2015 /
 
Semmit, marad ugyan úgy.
(#) koncsik03 válasza Thowra hozzászólására (») Aug 16, 2015 /
 
Az Arduino topicban eddig leírtak alapján mostmár jelenik meg szöveg, de csak sötéten, háttérvilágítás nélkül.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2015
(#) koncsik03 hozzászólása Aug 16, 2015 /
 
Rájöttem a problémára.
A háttérvilágítás külön van kivezetve, én nem így gondoltam de mostmár minden rendben.
(#) Thowra válasza koncsik03 hozzászólására (») Aug 16, 2015 /
 
Nem ismerem a hardvered de a háttérvilágítás a kijelző csatlakozó 2 utolsó pinje szokott lenni amit néha megcserél egy egy gyártó.
(#) Thowra válasza koncsik03 hozzászólására (») Aug 16, 2015 /
 
Örülök, hogy sikerült feléleszteni
Következő: »»   14 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem