Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Mostmár értem
De akkor a test rádió váza? De holnap már tényleg megcsinálom... És köszönöm a linket!
Sajnos nem az enyém. Múzeumé. A lemezjátszó mellett van belógatva maga a rádió, ott van a skála meg a gombok, vagyis a készüléket is a lemezjátszót kinyitva kell kezelni . Üdv.
Igen, a radio fem sasszeja (vaza) az a test.
gkari hozzászólására kérdeztem ami így hangzik : "A test azonos a főhangszóró testtel."
Akkor most melyik a test? A sasszi vagy valami más?
Folytatom a Marconit: Némi kinlódós hibakaresés után kiderült, hogy törött a hull váltó. Ki kellett szerelni az egyik KF-et, hogy valahogy hozzáférhető legyen, és egy régi telefonreléből csináltam bele új érintkezőt. Egyben rendbe kellett szedni a KF-et is, a hangoló trimmereket kellett javítani. A légmagos oszc. kör volt a következő hiba, itt hangolni kellett volna a tekercset, de nem mertem megmozdítani, mert féltem hogy a régi papír szétesik ezért beleépítettem a közepébe egy vasmagot, és azzal hangoltam. Ezzel lehetővé vált a magasfrekis rész beindítása, jó is lett. Az erős torzítást a végcső okozta. Be kellett állítani az előfeszt, a katódellenállással, kicserélni az átvezetős csatolókondit, és meg kellett emelni a segédrács feszt. ellenállás cserével. Ezzel el is múlt a torzítás. Ezen kívül javítottam még a gerjesztett hangszórót is. Tisztítás, beállítás után az elektromos rész most készen van, jöhet a gramafon. (Ez még nem lemezjátszó)
És folytatásként itt van a kiszerelt garamafon. Örvényáramú tárcsás meghajtó motorja van, mint a villanyóráknak csak minden nagyobb. A fordulatot röpsúlyos regulátorral lehet állítani. A fej hatalmas, és súlyos, meg régi cserélhető acéltű kell bele, és csak 78-as fordulaton jár. Kipróbálni még nem tudtam, mert törött a hál. kapcsolója. Egyébként külön hangerő szabályzóval csatlakozik a készülékhez.
Az alapvető test persze, hogy a fémváz, de nem egészen mindegy, hogy pl. a hangszóró testje ezzel hol kapcsolódik, ezekben a rádiókban általában a külső hangszóró-csatlakozó van egy közeli testpontra kötve a sasszihoz(ugyanide a kimenő egyik sec. vége is), a hangszórókra innen kell a testvezetéket felvinni.
Sziasztok , valaki tudna küldeni egy képet az M10-0 melodia hálózati, és kiemnő transzformátorának bekötéséről, hogy melyik 2 lábon jön ki a 6,3V , melyiken az anódfesz, hova megy a 230 , melyik a közös primer stb.
ÜdV!
A mellékletből mindent megtudhatsz.
Tisztelt fórumozók!
Bejegyzésem célja, hogy segítséget kérjek tőletek. Közelmúltban vásároltam egy régi, magyar torzításmérőt és műszere hibás. Jó pár oldalt megnéztem már, ám ilyet nem találtam. Talán tudtok nekem segíteni, hátha van valekinek a polcon pont egy ilyen. Csővoltmérőkben van hasonló. A képről több fontos adat leolvasható. Ami pedig nem, talán a belső ellenállása (tekercs 1,26 kOhm + 2 párhuzamosan kapcsolt 1,1 kOhm-os ellenállás; 600 mA - műszer dokumentációja szerint). Többet sajnos én sem tudok róla. Köszönöm mindenkinek előre is a segítséget. k* * A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2013
Kedves Köbzoli!
Köszönöm, én is néztem már, ám szerintem méretben nem egyezik. A 101DA jelzésű 10x12 cm méretű. Szerintem a vaterán található az kisebb, de hát semmi nem olvasható a képekről le. Érzékenysége sem lehet hasonló. Szóval nem tudom. Azért köszönöm. Ha lenne valakinek, megköszönöm, hogy gondol rám (120 DA jelzés a bakelites fajta).
Mivel elektronikus műszerről van szó, teljesen mindegy, milyen deprez műszert teszel bele. A lényeg, hogy a mechanikus méretek passzoljanak, és a skála lemezt át tudd tenni az újba.
A tied is sönttel, és előtét ellenállással van ellátva, hogy passzoljon az érzékenysége az áramkörhöz. Ha más érzékenységút is sikerül szerezned, akkor is be lehet állítani az ellenállásokkal, feltéve hogy az alapérzékenység nagyobb a szükségesnél. A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2013
Pucuka, köszönöm. Igazad van, én is így gondoltam, ám ehhez kellene egy hasonló alapműszer. Persze egyáltalán nem baj, ha pont ilyet találok. Szóval érdeklődöm tovább.
Üdv. Tudna e valaki tanácsot adni mit tegyek, ugyanis két készüléket összeházasítottam. Egy rádiót (Videoton Rapsody GR4900), és egy lemezjátszót (Tesla Moderato 1037 A-1). Tulajdonképp kínálta magát az összebarkácsolás ami sikeresen meg is történt, annyi van vele, hogy valamiért még a rádió "bömböl" addig a lemezjátszó körülbelül maximális hangerőn negyed annyit szól csak. Az eredeti (ebben nem vagyok biztos) lemezjátszóján (ami rossz) nem találtam semmi extrát, arról is csak lejön közvetlen a tűről a jel, semmi plusz erősítés, semmi korrektor. vagy esetleg a rádió eredetileg így van beállítva? Esetleg okozhat e galibát, hogy ez sztereó lemezjátszó? Köszi előre is a válaszokat, tanácsokat.
A hangszedők kimenő jelszintje gondolom eléggé messze van egymástól. Én is jártam már úgy, hogy egy ősrégi kristélyhangszedős lemezjátszóba belefabrikáltam egy jóval újabb Tesla hangszedőt, de alig alig szólt.
Van viszont a tű és a becsatlakozás között kerámiakondenzátorok esetleg ezek variálásával lehet e javulást elérni? Persze amúgy nincs vele más probléma ugyanis még csak nem is gerjed, teljesen tiszta a hang, csak csöppet lehetne azért erősebb is....
A VT 4900-as PU bemenete kristály hangszedőhöz van kialakítva, kb 200 mV-os bemenettel 1 mohm körüli belső ellenállással. A lemezjátszóba viszont dinamikus, (mágneses) hangszedő van, ennek kimenő fesz.-e pár millivolt, és belső ellenállása is párszor 10 Kohm Tehát a csatlakozáshoz illesztő egység kell, vagy egy speciális illesztő trafó, vagy előerősítő RIA korrektorral.
Egy időben kapható volt az elektronika boltokban előerősítő készen is, most nem tudom van-e Üdv.
Ha már úgy is átalakított készülék, akkor már lehetne bele egy kettőstriódával előerősítő fokozatot is építeni. Egy közönséges ECC83-mal (de akár az ECC85-tel is egész jól működik) és egy ilyen alap mágneses hangszedővel is sokkal szebb hangot lehet kihozni belőle, mint a már akkoriban is elavult kristálybetétessel. Ez a kapcsolás pl. minden további nélkül ellátható tápfeszültséggel a Melodyn egyenirányítójáról, itt leolvashatók a tápfeszültségek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2013
Sziasztok!
Kaptam egy BRG MK29 "Juno" típusú magnót. A mechanika szét van szedve de néhány alkatrész helye kérdéses. Akinek van ilyen gépe esetleg fényképet felrakhat róla,vagy esetleg aki tudna az küldjön szerelési utasítást róla.
Köszöntem a tippeket és tanácsokat mindenkinek, lényeg, hogy ha többet akarok akkor erősítenem kell, nincs mese. Egyenlőre marad így minden, de be van téve pluszba a lemezjátszó trafója a motormeghajtás végett, amin szerintem vannak olyan leágazások is amiről majd simán elmegy egy korrektor is.
Szerintem a mechanika azonos lehet az MK21-el, ennek szervizleírását megtalálod at RT1970/7. sz.-ban. Letölthető:Bővebben: Link (sajnos ide nem tudom feltenni, mert .djvu-t a rendszer nem enged).
Köszönöm a választ meg is nézem,lehet hasonló.
Igazából a ház másik végében szerencsére 1968? tól megvannak a rádiótechnikák Köszönöm
A Junó mechanikája a gyár megszűnése előtti utolsó fejlesztésű mechanika, nem azonos az MK 21-el. Ilyen mechanika ezen kívül a TV 5642 Európa Star rádiójába van.
Valaki akkor adna segítséget mégis milyen az a mechanika????
Itt vannak a képek,ha valakit érdekelne más részlet is az szóljon.
Ezenkívül a kérdéses alkatrészen kívül,még érdekelne a mechanikát az elektronikával összekötő érintkezők berakása (nem olyan könnyű mint gondolnátok).
Talán majd köbzoli. Száz éve láttam utoljára ilyet, de akkor is gyatrának tartottam, a sajtolt lendkereke és a sok műanyag alkatrész miatt.
Szerintem is elég gagyi a sok műanyaggal,a gyenge katonai külsővel és rossz gombelrendezéssel,
de azért jó lenne feléleszteni
Üdv Jubiláte
A kapcsoló lemezeit ki kell egyenesíteni "( lL )" képre írtam sacc méretett , a rudacska hasonlít s sodrófára (kb 10 mm ). A kis drót vagy a helyéről kifordított kapcsolót működteti vagy a felvétel kapcsolót . A kis rúd műanyag legyen középen 3 mm átmérő és kb 10mm, a kapcsoló lemez furatai határozzák meg a két végén levő átmérőt és legalább 2 mm hosszú . Talán most ennyi . Zolika60 írja " sajtolt lendkerék " EMEz készülék nem nyávogott mint a hasonló Kínai bóvli . Lendkerék súlya a stabil fordulat eredménye . Üdv.: |
Bejelentkezés
Hirdetés |