Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   431 / 1387
(#) roland0327 válasza kadam hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Szia!

Persze nyugodtan később is kimarathatod.
(#) mps válasza kadam hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Szia! Akár egy hét múlva is.
(#) kadam válasza mps hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Mindkettőtöknek köszönöm a választ. Esetleg még egy kérdésemre válaszolhatnátok. Műnyomónak 135 gramosat szereztem, megfelel? Remélen nem túl vastag. Attól félek hogy nem fordítja át a nyomtató, de ha ez sikerül, még akkor is ott van az, hogy nehezebben ázik le.
(#) roland0327 válasza kadam hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Én már újságpapírra is nyomtattam Semmi gond nem volt vele. Ilyen vastagra még nem nyomtattam mert nálunk a papírboltba csak 70G-os van. Nekem ez is megfelel. Sztem neked a vastaggal nem lesz probláma
(#) Attila86 hozzászólása Márc 2, 2010 /

Már csak feliratozott matrica kell rá meg egy hangyányi igazítás a mikrokapcsolón, és kész is.
(#) bbalazs_ válasza kadam hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Ha mar viz alatt van, akkor a felso vastag reteget le lehet huzni viszonylag siman. A gond ugyis mindig az alsoval van, azon van a festek, az tapad a nyakra.
(#) sucuka válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Szép munka Attila! Látom van egy "tartalék" motorod is
(#) sucuka válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Ja én alapból keverek hozzá vizet, igaz, így panelmérettől függően a maratás néha 10-15 percig! is eltart, ami nem probléma, nem vagyok türelmetlen, meg így talán biztonságosabb is.
Az a vicc, hogy kb 8 évvel ezelőtt is ugyanezzel a módszerrel csináltam (csak akkor könnyebb volt beszerezni a H2O2-t), és akkor minta gyorsabban dolgozott volna, kb 2-3 perc, és kész voltam.
Romlott volna az anyagok minősége azóta? Nem hiszem.
Amit én követtem eddig, keverési arányt, az ez volt (kb. 1 literhez):
8 dl víz
1 dl sósav
0.5 dl hidrogén-peroxid
és ezzel produkálta a 2-3 percet. Most hasonlóan keverem be, csak kevesebbet, de arányosan csökkentve mindegyik összetevőt.
Ezt az arányt anno innét néztem ki: "Műszaki könyvkiadó: Nyomtatott áramköri lapok gyártása"
Sajnos nem tudom hol lehet a könyvem, talán könyvtári volt, nem is emlékszem rá már rég volt.
(#) gulasoft válasza sucuka hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Arányosan kevesebbet keversz, hamarabb telítődik, hamarabb meg el belőle a hirogénperoxid. Ha most is egy literrel kevernél lehet ugyan azt tudná.
(#) sucuka válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Igen, csak a kisebb méretekre (SMD) specializálódás és kis darabszámok miatt nem akarok sokat keverni.
(#) patexati válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Nagyon jó lett Látom mégsem maradt az eredeti házban.
(#) janocsi válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Szia Attila!
Ez esetben jobb ez a megoldás ebben a ”nyitott” formában, így nincs a PIC, sem az LCD bezárva egy számára már túl meleg eredeti burkolatban. Jó a fémszerkezetű masszív alaplap, ezzel nemigen lesz gond. Egy ilyen egyedi összeállítás méltán lehet kivétel a szabályok alól, hiszen éppen azt erősíti.
Gratula a mechanikai konstrukcióért is!
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Jól sikerült, gratulálok! Ez ebben a formában elég robosztus és könnyen használható!
Egy dolgot nem látok, hogy le van-e földelve(Műanyag alapnál ez nem annyira gond, bár ott is megérinthető a fém borítása a fűtésnek, ha nincs rajta a tető...)?
(#) sucuka válasza watt hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Ha műanyag alapon lenne, az még mindig problémás, úgy ahogy írod, mert míg a saját "kabátja" volt rajta addig II. ÉV osztályba tartozott, de már nincs rajta tehát I. ÉV osztályba kell tartoznia. Tehát a PE vezető megbízható bekötése kötelező minden érinthető fém részre. Ez vonatkozik az LCD kijelző műanyag dobozon kívülre "kidudorodó" fémkeretére is.
De ezt Attila nyilván tudja, hiszen épített már egyet s mást
(#) sehaxx válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

6900 pénzért vettem egy höfokszabályzós alsó-felsö fütésü minisütöt,ami nem tul mini.
13liter ,1200w, idözítö.Ja és 3 év gar.
Kell ennél jobb.
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

A földelésre nem is gondoltam eddig! Leföldelem...
(#) Attila86 válasza sucuka hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Igen, de mivel már tulajdonképpen készen van, nekem már nem kell. Mint ahogy a gazdaságosabbik teszkós lamináló alkatrészei (hengerek, fűtés, mechanika, burkolat) meg ennek az eredeti motorja és még egy marék egyéb alkatrész sem...
Szóval, jelentkező?
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Szia! Én is az érintésvédelmen gondolkozom a burkolat nélkülinek kell az biztos de szerintem a burkolatosnak sem árt mivel ugye nem papírt teszünk bele hanem réz bevonatú lapot mi nagyon jól vezeti az áramot és hát a fűtőszál és a hővető lapok közti szigetelés egyenlő a nullával mivel bármi belekerül egyből rákerül a fémes rész a hálózati potenciálra és ugye a nyák is közel van még burkolattal használva is szóval én javasolom az összes készülék ellátását védővezetővel mivel nem felel meg az ilyen célú használata az érintésvédelmi szabványnak!
(#) pici válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Attila ha megvan a komplett Tgazdaságos lowcost variáció, akkor érdekelne.
Mivel az enyém egy darab ellenálással tökéletessen működik, építenék még egyet "semmiből komplett" projectben
(#) Attila86 válasza pici hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

De csak egyben lehet ám elvinni az egészet! Egy olcsóbbik teszkós mechanika, burkolat és szétberhelt motor, illetve egy működő motor a drágábbik laminálóból és egy oda-vissza forgó 230V-os motor. Legyen mondjuk 4000Ft mert nekem is pénzbe került. Ha kijön valaki érte az Örs-Vezér térre akkor csak most kaphat mellé ajándékba abból az 1mm*20mm-es alumínium szalagból és 10*10mm-es L idomból amikből a mechanikát építettem.
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Szia!

Nem csak a burkolattal van itt probléma... A 230V és a leválasztott rész között mindenütt be kell tartani a szigetelési távolságot, mert ha ez a távolság valahol < 5.5 ill. < 8.0 mm, akkor az egész áramkört hálózati feszültség alattinak kell tekinteni: minden kezelőszervének 230V-os minősítéssel kell rendelkeznie... A fűtésnél levő kis távolság miatt célszerűnek látszik egy biztonsági leválasztó transzformátorról való táplálás, ami minden ilyen problámát megold.

Szia
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Igen tudom,hogy aggályos csak a leglényegesebbet írtam mi előfordulhat! A leválasztótrafó a megoldás (nekem van egy 400VA körüli a műhelyben) Mert ha valaki beledugja a nyákot rosszul azt még tapogatja is akkor aztán lehet A burkolat nullázása részben védelmet nyújt de a szabványt nem üti meg az biztos mivel hozzáférhető marad a hálózati feszültségű rész! Én azt ajánlom mindenki legalább földelje le és körülteintően használja ezen veszélyek figyelembevételével!
(#) lidi válasza sucuka hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

A 8:1 víz - sósav arány az nem jó szerintem, max 1:1 ben érdemes, különben nagyon lelassul.
(#) sucuka válasza sucuka hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Elírtam a könyv címét ez volt az: Dr. Szalay Miklós: Nyomtatott áramköri lapok amatőröknek, Műszaki k...orozat
Sajnos ma már nyoma sincs az ilyen jó írásoknak.
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Azért ez a szabvány szerinti mm meghatározás elég szigorú, és ne felejtsük el, hogy nem háziasszonyok fogják használni. Attól sem tartok, hogy mondjuk két egymáshoz 3mm közeli nyákvezetőn áthúzna a fesz, miután le van lakkozva a panel!
Ettől függetlenül meg lehet oldani(és meg is lesz), hogy megfelelő alkatrészeket(kapcsoló, poti, stb) használjunk a szigeteléseken innen és az esetleges nyitott kisfeszültségű részeket(potiláb) el lehet látni szigeteléssel(pl. melegragasztó).
(#) pici válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

[off]
Ha azt mondod, hogy működik a cucc, és akár eredeti formába tudom hozni, akkor megyek érte
Ma de leginkább holnap.
Kereslek pű ben
(#) sucuka válasza watt hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

A dolog nem ott problémás, hogy a 230V áthúz, hanem jön egy villám okozta túlfesz, és ha nincs túlfeszvédelem (legalább C osztályú) az erősáramú hálózatban, akkor előferdülhet, hogy átütés következik be és akkor már nem 230 V a feszültség ami "átszalad" hanem több, és lehet, hogy ennek még a 8-mm sem elég. A lakkozás akkor pedig már édeskevés. Mindez persze lehet hogy csak pár milisec, de utána már az átégett részen a 230 is vígan átmegy.
Én már láttam villám okozta túlfeszültség miatt "szétrobbant" többrétegű nyák-lemezt! Nem valami bíztató.
(#) troby hozzászólása Márc 3, 2010 /

Helló!
Laminálót szeretnék vásárolni csak nem tudom hogy mekkorát vegyek jobb lenne az A/4 es mérettől nagyobbat venni, A/3-at abból a szempontból hogy könnyebben megy bele a nyák? Vagy az meg nem nyomná rá a filmet annyira? Szerintetek melyiket lenne praktikusabb venni?
Köszi Üdv
(#) watt válasza sucuka hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Szerintem ezt már erősen túlspirázzuk!
(#) watt válasza troby hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

A4 bőven elég. Nagyobban nyomtatni sem nagyon lehet, vagy veszel egy A3-as nyomtatót is?
Következő: »»   431 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem