Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Mekkora az a tekercs?? Körbekerítette a telket?
Mondjuk, ezt a kapcsrajzot küldte, hogy tervezzek már egy szép SMD-s nyákot...
Jóféle kapcs rajz Magic smoke Holy water, gyök alatt 2v
Engem LCD monitor javítgatás közbe ért az eset , majdnem le estem a székről ijedtembe . Várpalotán
Pedig ott 1986-ban már volt földrengés (Berhidán).
Azt én nem tapasztalhattam (de valahogy nem is szeretném , kicsit meglepődtem).
Vicces az egészben, hogy én megnyugodtam, hogy nem a sub erősítőm és a mélynyomóm csinálja... Mármint a morajlást. Először megijedtem, hogy basszus valami lett a végfokommal, de aztán huh, csak földrengés Na jó, talán nem ennyire radikálisan...
Én is csak elmondásból, mivel nagyon fiatal voltam.
Én is éreztem én Gyermelyen lakom Oroszlány nincs messze.Leesett a telóm a szekrényről
Tyűű, multkor pont ezt a képet kerestem vagy egy óráig, aztán feladtam.
Erre meg szerintem nem volt semmi földrengés. Nem hiába Békés megye...
Kitalálom, valaki hívott, és rezgőre volt állítva. Én kicsit távolabb lakom, a Balaton mellett, de semmit nem éreztem / hallottam, pedig ment a lemezjátszó is, és annál érzékenyebb szeizmográf nincs a közelemben. A kutyák viszont nagyon csendben voltak.
Ezt az Érdekes cikket kaptam délután. Háromszor is elolvastam, főleg az igazságtartalma miatt. Nagyon sok találó dolgot ír a "next generation"-ról. Ahogy Hofi mondta: A fiatal nemzedék a jövő záloga. [kis hatásszünet] Nem váltanám ki a zaciból. Annyit hozzátennék: legmélyebb tiszteletem annak a bizonyos ezrelék nagyságrendbe eső, de el nem hanyagolható kivételnek!
Idézet: „[...]Huszonegy éve vagyok az éjszakában és fiatalok mindig jöttek, de úgy, hogy fokozatosan cserélődött ki a közönség.Viszont minden évben egyre fiatalabbak jöttek. Nagyjából a '89 után születetteknél kezdődött az, hogy megjelent egy korábban egyáltalán nem tapasztalható generációs szakadék: ami régebben fiatalok és felnőttek között volt, az most fiatal és fiatal között van. A huszonévesek fényévekre vannak a tizenévesektől, és nincs keveredés, ami pedig régebben természetes volt. Akkor a fiatalabbak örülhettek, hogy egyáltalán ott lehettek. Most? Örülhetünk, hogy egyáltalán ott lehetünk. Most nyilván a fejemhez vághatják azt, hogy miért vettem ebben egyáltalán részt. Miért játszottam ezeken a bulikon? Egyrészt ez a munkám, megyek, ha hívnak. Másrészt örökké érdekelt a kihívás, hogy tudok-e még mindig kommunikálni a fiatalokkal (mindig fiataloknak játszottam, csak közben ők mindig megöregedtek, és van úgy, hogy most már az ő gyerekeiknek játszom), valamint most én sem tudnék erről mesélni. Én sem érteném, hogy mi is történik velük. Az utolsó hét év már arről szólt, hogy jöttek a tinik, de nem egyenként, hanem szinte mint egy horda. Legelőször a drum&bass bulikon volt ez tapasztalható. Akik odáig ott voltak, körbenéztek, hogy mi ez az óvoda és mind elhúztak. Van itt viszont valami. A lányomon is láttam, hogy a gyerekkor náluk nagyjából kilenc-tízéves korig tartott. Emlékszem, az első Félsziget Fesztiválon Erdélyben, valamikor 2003 környékén, ott tapasztaltam talán először. Állunk a pultban a Palikával [Dj Cadik], megy a buli, és azt látom a pult mellett, hogy két tizenegy-tizenkét éves gyerek ugrál ott, mint a gumilabda. Kérdeztem is tőlük, hogy na de gyerekek, a szüleitek hol vannak? Hááát, valamelyik rocksátorban. És ez nem most volt és nem is itt. Szóval nagyon gyorsan lesznek kamaszok, viszont nagyon későn felnőttek, elnyúlhatnak a tinédzserévek akár tíz-tizenöt évig is. Spiró Györggyel olvastam egy interjút, aki az ELTE-n tanít, és pontosan erről mesélt. Ha régen bement egy előadóba, nőket és férfiakat látott. Most meg gyerekeket. Aztán hogy mikor lesznek önellátóak? Van úgy, hogy csak harminc fölött.[...]” Idézet: „[...]Ez a fajta csordaszellem, amiről az előbb beszéltél, azért már korábban is létezett, nem? Persze, de nem ilyen erősen. A lányom osztályában néhány éve összesen négy olyan gyerek volt, akiknek még együtt voltak a szüleik. Amikor én voltam annyi idős, akkor meg négy olyan lehetett, akiknek elváltak, tehát ez is teljesen megfordult. A család mára gyakorlatilag felbomlott, és a fiataloknak már a saját közösségük lett a legfontosabb. Szinte csak egymás között érzik magukat otthon. Az iskola sem nagyon tud mit kezdeni velük. A szórakoztatás pedig valahol ott csúszott el, amikor először beengedték a tiniket a bulikba. Sehol a világon nincs ilyen, hogy a tizenhárom-tizenhét éves korosztály ilyen mennyiségben ott van az éjszakában. Mivel persze ez is globális probléma, megpróbálnak megoldást találni erre máshol is.[...]” Érdemes elolvasni az egész cikket. Én csak a nekem érdekes részeket emeltem ki, de mint tudjuk, annyi értelmezés, ahány olvasó.
EZT NÉZZÉTEK
Idézet: „ Székesfehérváron a magasabb lakótelepi lakásokban egyértelműen lehetett érezni a rengést, az Öreghegyen kevésbé, viszont a Felsővárosban is érzékelték a földmozgást. Az epicentrum Győr és Budapest között Oroszlány mellett volt, az erőssége 4.7-es volt.” Az egyik testvérem Fehérváron lakik és most retteng állítólag, mert hatalmas volt a kilengés pedig a földszinten laknak. Itt Komáromban is lehetett érezni, de nem volt nagyon feltűnő ágyban fekve viszont nagyon alacsony frekvenciájú hullámzó érzés fogott el.
A magam lassan 19 évemmel is már sokat tapasztaltam erről. Pedig 19 nem sok... És lám egy szórakozóhelyen, ahova jártunk látjuk, hogy kb 13, 14 éves gyerekekkel van tele...
Karácsony este megyek kocsival a családi vacsorára a mamához, és egy piros lámpánál megállva látom, hogy az előzőkhöz hasonló korú gyerekek részegen randalíroznak a kocsma előtt... Karácsony este :no: A konditerembe, ahova járok van egy srác, aki pultosként dolgozik, és mesélt pár érdekes dolgot ilyesmiről. Hogy már személyi nem kell a kocsmába, hiába látszik, hogy a gyerek még nemrég acskóhintón utazott Talán pont pénteken mesélte, hogy 2-3 14 körüli gyerek magára haragított pár kicsit idősebbet, 16 körülit. Na ennek a vége az lett, hogy jól összeverekedtek így hatan, heten a kocsmában... Persze szegény pultosoknak kellett rendet csinálniuk, akik szintén megkapták a részüket a pofonokból Erre csak gratulálni tudok...
Én is elég közel lakok (Esztergom mellett de nem pest felé, ha nem Oroszlány felé eltolva) Én egy rengést érzékelte, de a mama felhívott, szerinte kettő volt. Bár kitudja, hogy csak másképp értek volna oda a rezgések.
Jó kis energia lehet benne, lehetne róla működtetni a fűtést, mikrosütőt, bojlert, világítást, na meg persze az erősítőket
Már nagyon rég meguntam az egészet. Széllel szembe nem lehet vizelni, illetve egyik jóbarátom szerint lehet, csak üvegbe. Viszont ha jön a fent említett "tinihorda", akkor nem megyek "árral szemben", hanem félreállok. Csak tessék. Egy idő után úgyis kisodródnak a kanyarban, de az bizony nem nekem fog fájni. But who cares?
Mostanában a hozzászólásaid után, a következő mondás jut eszembe:
Mi az apátia? Nem tudom és nem is érdekel!
Én akkor be is fejeztem. Azt hiszem jó időre.
Ha megengeditek, én is hozzászólnék a témához:
Én nap mint nap ilyen "gyerekek" közelében töltöm a hétköznapokat, akik mindég arról dicsekszenek, hogy mennyit vedeltek a hétvégén, és hányszor hányták le az aszfaltot, stb. Ma is például mikor autóval jöttem haza a barátoméktól, szinte 200m-enként láttam fiatalokat falkában, kissé furcsán "sétálva" szét-szét szórva a városban. A mi 25 fős osztályunkból talán 5 ember van (velem együtt) aki nem dohányzik. Nem helyes ez az egész így ahogy van, de mit tehetünk ellene? Sajnos semmit. De mindez elkerülhető: Tudni kell nemet mondani (a piára, a cigire, stb.) Én azt mondom: amég nekem károm ebből nem származik, nem is érdekel!, :yes: Müszi
Nem kell azon kétségbe esni, hogy nem mindenki látja olyannak a világot mint te. Ha mind egyformán gondolkoznánk, hidd el roppant unalmas volna.
Az a baj, hogy ezek már azért sem fogják abba hagyni . Azt hiszik azzal, hogy isznak cigiznek meg csinálják a sok "okosságot" vagányabbak lesznek vagy annak tűnnek kortársaik számára....
Kár agyalni rajta, csak az az aggasztó, ha egyszer lesz gyerekem, akkor akár az iskolában is vajon milyen társaságba fog keveredni?
De hagyjuk is valóban az egészet, kár ilyeneken rágódni. Inkább pákát elő, és előre!
Szerintem ez a feljődésnek (is) köszönhető egyben. Mert a TV, a net teli van szeméttel, és ez ráragad a fiatalabb korosztályra (pl. msn szleng).
Pedig mennyivel jobb dolgokra lehetne felhasználni a távközlés mai formáját.
Még egy jó példa: Jó időben iskolánkba sokan járnak robogóval (köztük én is). Ők azt hiszik az annyira menők, ha bőgetik a motorjukat, és driftelnek az előtéren. Azt hogy kopik a gumi, a variátor, kopik a motor, azt majd anyuci fizeti. És úgyis indulnak el a motorral, hogy tök gáz, csikorgó gumi. Én érdekes módoon el tudok indulni, szépen, csendesen, mikor az én robogóm is 2 ütemű ötvenes?
Egyszerűen nem vigyáznak semmire, mert nem dolgoztak semmit érte. Én a kisautómért dolgoztam nyáron napi 8 órát gyárban, 2 hónapon keresztül, és ha rajtam mulik, 50.000 kilóméter mulva is autó lesz! És azt hiszik hogy ezzel nagymenők... (Csak halkan jegyezném meg nekik, hogy a menőség, nem 50 köbcentinél kezdődik )
Van abban valami, amit írtál. Persze télen egy jó driftet az elhagyatott körforgalomban a jól letaposott havon én sem hagynék ki De csak vigyázva a Seatra
Amikor mondom, hogy én ha motor vásárlására adom a fejem, akkor biztosan csoppert vennék, általában az a reakció, hogy "de hát az nem megy 300km/h-val" Mondom nem is kell, elég, ha eljutok A-ból B-be És ráadásul kényelmesen Jó kis 4 ütemű csopinál nincs jobb (szerintem)
Ha a mai gyerek alatt megfeküdne a motor, akkor apuci vesz egy ujat, sajnos ez így müködik
Már amelyik... Mostanság nem nagyon engedik meg maguknak az emberek a költekezést.
Nekünk egy vállalkozásunk van, gumiabroncsokkal foglalkozunk. Mindig úgy neveltek, hogy meg kell dolgozni azért, amit akarok, és hát egy-egy cuccomért keményen megszenvedtem. Akkor be is voltam rágva, hogy de hát nem is kéne ezt csinálnom... De utólag nézve igencsak megérte. Megtanultam értékelni a dolgokat. Azt hiszem, hogy ha lesz egyszer gyerekem, én is hasonló képen fogom nevelni. Igaz, ha nem megy csődbe addig a vállalat
Megkésve de válaszolok: Na igen, próbáltam elképzelni hogy milyen erővel "állunk" szemben. Részben sikerült.
Sajnos a tapasztalatok hasonlók, egyszer engem is elcsábítottak egy diszkó szerűségű komplexumba, de bennem csak növelte a sztereotípiát a diszkó utálatával szemben szerencsére.
Egyszerűen elkeserítő hogy mi megy itt, sajnos részben a szülő sem okolható, mert lehet egyedül neveli a gyerekét és nem tud annyi időt ráfordítani ami az egészséges neveléshez szükséges lenne, a másik meg a közösség ami nagy százalékos arányban körbe veszi, és persze hogy a közösség "irányító ereje" elhúzza rossz felé, mert különben jön a kizáródás mert hát nem erősen nem trendi' cigizni, drogozni, alkoholizálni stb... Természetesen ez csak egy apró szelete az okoknak ami végül ide vezethetett. Először akkor lettem erre a jelenségre figyelmes, mikor látok egy bandát ami csupa fiatalokból állt és én mondom páran a 10 éves korúak sem lehettek és ment a dohányzás nagyban meg a süket szöveg. Valamilyen szinten örülök hogy kirekesztett lettem, mert így tudom, hogy mitől menekültem meg. Amit Matyi beidézett, illetve linkelt az nagyon jól tükrözi azt amit tapasztaltam, tapasztalok ma is. Persze ez ellen semmit nem lehet tenni mert nincsen meg az összefogás. Egy vezérhangya kiabálhat a több millióval szemben, szerintem nem lesz meg a kívánt hatásfok. |
Bejelentkezés
Hirdetés |