Fórum témák
» Több friss téma |
Nyugodtan használj BC546/7/8 típust.
Köszönöm a választ. Lesz rajta lemezjátszó.
Szia! mind a kettő végtranyó elszált plusz a t 6-os bc238.Nagyon elkapkodtam az élesztést.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2016
mekkora elkókat tettél a tápba? az a két darab egyforma kapacitású?
A végfokban az összes tranzisztor és az elkók, no meg a potméterek cserélve lettek. Lekötöttem az előlapi fejhallgató csatlakozást és a két szélső hangfalkimenetet a hozzájuk kötött ellenállásokkal együtt. Mi lehet az oka, hogy 3 perc üzem után alacsony hangerőnél leveri a 2A-es biztosítékot? Semmi nem száll el azon kívül. A trimmer potikon mit kéne helyesen beállítanom?
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016
Sziasztok! A végfokban az összes tranzisztor és az elkók, no meg a potméterek cserélve lettek. Lekötöttem az előlapi fejhallgató csatlakozást és a két szélső hangfalkimenetet a hozzájuk kötött ellenállásokkal együtt. Mi lehet az oka, hogy 3 perc üzem után alacsony hangerőnél leveri a 2A-es biztosítékot? Semmi nem száll el azon kívül. A trimmer potikon mit kéne helyesen beállítanom?
Megoldottam, a hangszórókimeneteket rossz helyre forrasztottam, az elkók elé. ÁÁÁÁ. de két-három percig úgy is bírta... Viszont most szépen muzsikál!!
Sziasztok! Nem csak Oristernél, hanem más készülékeknél is belefutottam az alábbi problémába. Miután kiszedtem a loudness RC alkatrészeit, a balansz egyrészt nem a fizikai középállásban van, másrészt alacsony hangerőnél nehéz beállítani. Mi a megoldás?
Szia!
Ellenállást ne vedd ki, csak a kondikat, ellenállás legyen rákötve ami eredetileg is benne volt.
Köszi, visszarakom az ellenállásokat!
Valóban elég volt az ellenállásokat visszatenni. De ami nem volt elsőre egyértelmű, hogy az ellenállással sorbakötött kondenzátor helyére rövidzár kell(azaz C8 és C108 helyett).
De rájöttél, így van jól...
Helló,helló Újra Itt vagyok...... Hmmm,hmmm.....hááát ,hogy is kezdjem hísz valahogy nem működik az oldal.....HiFi vagyok a Commodore Plus/4 szekcióból (HiFiofTLT)! Nagyon,nagyon régi ORISTER (Anno1979) tulajdonos voltam! Szakmám,hobbim az erősítők építése..... Annó (1975) AD161/162 HIFIerősítők.....későbbik BD249/250/2N3055/BD130 QUAD405erősítők.......A-osztályú EL84erősítők.......2000ezres 2*25W/OTL 6H13C erősítők(RCA-1954).......HIRAGA-2*20W-erősítők(24V/1.5A)......szóval van kis tapasztalatom az erősítők építésében....persze belekóstoltam a Commodore világban is.....Plus/4-re SID-audio kártya....EPROMégető.....4-bites digitalizáló.....demók és programok.DE....de.... nagyon szerettem az ORISTER hangját......javítottam és gyártottam is egypárat......persze a modifikációkat én is elvégeztem a HIFI-Magazin(Anno) szerint......zárójelben elmondanám ('80-as években az ORTOFON-Margitsziget-Havannabár-meghallgatásán ÉN is ott voltam)........ szeretnék néhány gondolatot és persze véleményt mondani a fórum elolvasása után.....most.....2018-ban is. Remélem még olvassa ezt az oldalt pár ORISTER rajongó.....(esetleg építők vagy MODIFIKÁCIÓKRA éhes tulajdonosok) mert még tartogatnék néhány IGAZI,IZGALMAS dolgot számukra a JÖVŐRE nézve!!!! Még visszatérek!!!
Az utolsó mondat számomra fenyegetés.
Ebből az irásből hiányzik a közölni való gondolat. Nem szól semmiről, kivéve a végén a fenyegetést. Azt javaslom célszerű sorrendet, hogy először szülessen meg az értelmes gondolat, aztán legyen közlési szándék, ezután keresd meg a hozzá illő helyes mondatszerkezeteket, és csak ha mindez megvan, akkor lépj a nyilvánosság elé.
Nekem is az egész értelmetlen, ahogy van. Se füle, se farka a mondanivalójának. Már ha van/volt egyátalán. Azzal a sok, felesleges nagybetűvel se tudok mit kezdeni, mintha ordibálna.
Helló,helló Újra Itt vagyok.....tehát köszöntem ha beléptem egy virtuális ajtón! JÓ,újra él ez az oldal,rég volt már 2017.Sajnos úgy érzem félre lettem értve,ez csak egyszerű bemutatkozás lett volna.Bocsi!Csak a jóindulat szólt belőlem! Az elmúlt időkben a class-D erősítőket kezdtem boncolgatni a TEXAS TPA3116D2 IC-vel kapcsolatban (2x30W).Tesztelésre megrendeltem egy ilyen kész panelt,a katalógusa átnézése,a fórumok ajánlása után a kritikus tekercsek,kondenzátorok(bemeneti-puffer) cseréje után már tisztességesen zenélt.Itt jön amiről végül is beszélni szeretnék! Mielőtt elkezdtem volna a class-D-vel foglalkozni,átnéztem a '60-'70-'80-as évek erősítői kapcsolási technikáikat.Rátaláltam az ITT Schaub-Lorenz Stereo 5500 HIFI Cassette 1973-as szerviz doksira.Hát egy kicsit meglepődve tapasztaltam,hogy NAGY a hasonlóság az ORISTER kapcsolási rajzával(RIAA-hangszínszabályozó-végfok),csak kicsit módosítva,persze csak takarékosság szellemében.Az igaz,a tranzisztoros munkapont beállítás (a végfok nyugalmi árama) nekem is tetszik,de a végfok védelmét kivették belőle.Ez a régi berendezés a maga idejében nagyon JÓ paraméterekkel rendelkezett(Service-manual-elektrotanya).Úgy érzem ha "másolók" több eredetit hagytak volna meg,egy igazi kis erősítőt kaptunk volna kezünkbe anno 1979-ben és most nem kéne modifikálnunk 2018-ban. Nem akarom a tervezőket megbántani,DE a hasonlóság szembetűnő!Ez egy vélemény.Szerintem ha valaki az eredeti rajz szerint modifikálja egy nagyon jó erősítőt nyer (a nyák felhasználható)!Hát ennyit szerettem volna mondani.Köszönet akik elolvassák!
Szerintem mindent a helyén kell kezelni. Az Oristert 1975-76 körül kezdték gyártani. A cél egy olcsó erősítő lehetett, ami a HiFi szabványt már megütötte. Ez végül összejött. Koppinthatták az említett ITT készülékről, de biztos volt más gyártónak is hasonló kapcsolású integrált erősítője. Lehet módosítani, mint ahogy a néhai HFM is megtette(Harmincezer Orister), de nekik sem volt céljuk a teljes áttervezés, csak az általános minőségjavítás, ami nem okoz jelentős többletköltséget. Aztán hogy ki, mit módosít, magánügy. Amit jónak lát. Azt sem érdemes elfelejteni, hogy a másolás-koppintás dolog nem egészen úgy működött, mint manapság. A tervező helyében milyen konstrukciót adtál volna ki abban a korban?
Annak idején hallgattam Oristert, HS20-as Orion dobozzal. Jó páros volt szerintem
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2018
Van nekem is, VT Minimax 3 van jelenleg rákötve. Tudom, hogy nem high-end, átlag igényeknek megfelelő.
Sziasztok. Büszke tulaja lettem egy ilyen Orister 1015-ös végfoknak ami érdekes hibákat produkál.... először is: bekapcsolom de van hogy random eltűnik a tápfesz, ütögetésre visszajön, de nem mindig. Szépen szól kb egy percig utána az egyik oldal tűz forró a a másik oldal jég hideg és ugyan úgy dolgozik, a forró oldal recseg. Ebben már voltak végek cserélve valaki 249C-re cserélte a végfok tranzisztorait. Az egyik végfokban (ami forrósodik) a hűtőbordára hajtott tranzisztor nincs a hűtőbordán (gondolom emiatt forr fel).
A tápegység panelt forraszd át. A végfok panelen ajánlott cserélni a trimmereket, majd újra beállítani. Utóbbi műveletre pár oldallal visszább van leírás. A tranzisztorokat nem árt ellenőrizni, de a végtranyoknak kell csak a hűtőborda.
Akkor itt nincs olyan tranzisztor a végfok két teljesítmény tranyóján kívül aminek érinteni kéne a hűtőbordát?
Bizony, nincs. A helye sincs meg.
Orister 1015
Forró oldalon a nyugalmi áram beállító trimmert tessék megszakérteni. Ha nem érintkezik a csúszka, akkor egekbe szökik a nyugalmi áram... A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2018
Köszönöm, átnézem , kicserélem a potmétereket ,beállítom majd írok.
Sziasztok
Ennél az erősítőnél a mikrofont az 1-es és 2-es pontra kell kötni? Melyik bemenetre érdemes csatlakoztatni? Felújítást vállal valaki? Megéri valamennyire? A vsúszópotikat kell cserélni meg átnézni.
Nincs mikrofon bemenete.
Ha a 3 (magnó, rádió, kristály hangszedő) nagyszintű bemenet bármelyikénél az 1Mohm-os ellenállást kicseréled 0ohm-osra, akkor használhatod mikrofon bemenetként a 2-es 3-as (baloldal), illetve 2-es 5-ös (jobboldal) pontokon.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |