Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC soros port relé
Lapozás: OK   3 / 3
(#) adam10603 hozzászólása Szept 11, 2009 /
 
Üdv.

Tudna valaki egy megoldást a számomra? Amit szeretnék: megkértek hogy egy internet kávézóba csináljak egy olyan rendszert hogy pénz bedobásra legyen internet. Pl. bedobsz egy százast, és van 15 perc net. Én egy olyan megoldásra gondoltam hogy az érme elfogadó által adott jelet valahogy soros porta bevinni, és egy egyszerű néhány soros programot írni ami egy com1-ről érkező impulzusra elindítja, majd 15 perc után le tiltja a hálózatot a gépen. A fizikai illesztésben kérnék tanácsot.. hogy lehetne ezt a legegyszerűbben megoldani? A programot talán-talán meg tudom írni, de azzal nem tudok semmit kezdeni hogy az érme elfogadó impulzusát hogy vigyem be a soros porton. Valami ötlet ?
(#) L2773 válasza Magor hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Helló!

Én is egy relét kellene (egy nap folyamán bizonyos idopontokban) bekapcsoljak. Ehhez készítettem egy Visual basic alkalmazást, aminek a kezelofelülete Így, [/url]másik link
néz ki. A muködésérol röviden: A formon van két idozíto . Egy 1 mp-es, és egy 5 másodperces (ezt változtatni tudom). Az egy mp-es mutatja az aktuális idot. Van 6 különbözo aktiválási idopont, (de lehet kevesebb) amit be tudok állítani a megfelelo idopontokra. Amikor az aktuális ido megegyezik valamelyik beállított idoponttal, a program a soros port DTR 4-es lábát aktiválja az MSComm1 komponens segítségével (MSComm1.Enabled = True), és a relé behúz, majd 5 mp múlva elenged. (MSComm1.Enabled = False lesz)

Ehhez szeretném a segítségeteket kérni. Ugyanis a pcLaci hozzászólásával azonosan ha a számítógép folyamatosan be van kapcsolva, akkor a COM port DTR lábán megfelelően jelennek meg a feszültség jelek. De ha kikapcsolom a számítógépet, vagy indítom, akkor a DTR-en "parazita" feszültség jelenik be, akkor is behúz a relé amikor nem kellene.

MaGor! hozzászólásodból megértettem, hogy ehhez egy MAX232-re és PIC-re van szükségem. Ezúton szeretnélek megkérni titeket, hogy tudom ezt megoldani, hogy kikapcsoláskor/bekapcsoláskor - de lehet ez egy áramingadozás vagy áramszünet is ne aktiváljon a kapcsolóm - a kapcsolás biztonságos legyen ? Jelen pillanatban a feszültségjelet a DTR-rol veszem. Valahogy úgy képzelem el, a DTR és CTS aktiválása után kellene küldjek a TD (Transmitted Data) 3-as lábon egy jelet. Pl. egy bináris 10010100 - t (decimális 148) (ASCII ö betú binárisa) és ezt egy MAX232-n keresztül PIC-re viszem. Ekkor a kimeneten csak akkor kapok feszültséget, ha ez a 148 lett kiküldve. De lehet, hogy nem ilyen egyszeru (vagy nem helyes)...Tanulmányozom az említett IC-k adatlapjait, (bár konyítok az elektronikához -összeraktam pl egy digitális órát) de a gyakorlati kivitelezés nem áll össze.
Igazából a soros port jelét bináris kóddá kell alakítsam, nem? Amit átvesz pl. egy multiplexer.
Nem kaptam megfelelo leírást a neten a Soros port muködésével kapcsolatban, azt sem, hogy milyen a kimeneti jelek formája. Mit jelent pl. egy kiküldött ASCII 148? Mert azt megértettem, hogy C++ alatt "tudom birizgálni egyenként a lábakat",de (nekem ez így megfelel, mert beleástam már magam) a Visual Basic karaktereket küld a kimenetre.

Azért fordulok hozzátok, mert a témákban eddig elmondottak alapján ennyire jutottam. Érdekelne, hogy milyen IC-t, s hogyan kell bekössem, hogy a dolog működőképes legyen. A megoldás nincs időhöz kötve, de szeretném, hogy napirenden legyek ha ákérdeznek!
A továbbiakhoz segítségeket várok! Kösz!

(#) palmtop hozzászólása Márc 11, 2012 /
 
Sziasztok!

Én is hasonló témában keresgélek, a cél az lenne, hogy egy linuxot futtató netbookon az USB portnak az áremellátását programból meg tudjam szakítani, hogy az elszállt mobilnet sticket újraindítsam.

Amit kitaláltam, hogy van egy USB-RS-232 átalaktóm, azt bedugom a szomszéd USB lukba és annak a DTR vonalával vezérelnék egy relét, amit egy kis USB hosszabítóba építenék be, aminek a 5V-os ágát kapcsolgatná.

Találtam is egy pont ennek megfelelő leírást Link, csak ebből pont elvesztek a rajzok. Még egy jó leírást találtam, ami kivesézi a soros port lehetőségeit Link, de sajnos olyan minimálisak az elektronikai ismereteim, hogy még ez alapján sem tudom összerakni az 1 tranzisztorból, két diódából és egy ellenállásból álló kapcsolást.

Tudna valaki segíteni egy olyan kapcsolással, amit a DTR-re és az USB +5V-ra tudnék kapcsolni és vezérli a relét?

Előre is köszönöm
(#) Norberto válasza palmtop hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Nézd csak, mit találtam:

Bővebben: Link

(#) palmtop válasza Norberto hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Köszönöm!

Hiába a tudás az tudás. :yes:
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem