Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   220 / 1210
(#) Hp41C válasza baloghvl hozzászólására (») Márc 9, 2012 / 1

Szia!

Külső alacsony frekvenciás (<4MHz) quartz oszcillátor van beállítva. Ezt igazolja, hogy a quartz kivételével nem megy a program. Cseréld le a 74HC123 -t (min:1.70 typ:2.38 max:3.15V @Vcc=4.5V) 74HCT132 (max. 1.9V @Vcc=4.5V) -re.>
(#) Hp41C válasza Crea hozzászólására (») Márc 9, 2012 /

Szia!

Nézd meg a KS0066U adatlapjában az inicializálást. A bekapcsolás (Vdd > 4.5V) 30ms -t kell várni. Az E jel olvasási minimális alacsony / magas szint ideje 450ns, ciklusideje 1us.
(#) Ladasdave válasza El_Pinyo hozzászólására (») Márc 9, 2012 /

Köszi. Így már működik.
(#) Crea válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 10, 2012 /

Szia!

Az említett kritériumok teljesülnek, de nem tudom baj-e hogyha éppen nem kb 2 ns időt várok vele hanem 100 mikrót?
(#) mrgrassy hozzászólása Márc 10, 2012 /

Sziasztok azt szeretném kérdezni, hogy valaki tudna e segíteni személyesen ICD3- használatába vagy tudna e nekem küldeni pic16f628a-PIS-et fel programozva?

sajnos nem tudom, hogy a felprogramozással szurtam el valamit vagy valami más a probléma aki tud segíteni azt írjon és oda adom a hex fájlt.

Előre köszi
(#) potyo válasza Crea hozzászólására (») Márc 10, 2012 /

Az nem baj.
(#) Crea hozzászólása Márc 10, 2012 /

Az lehetséges, hogy meghalt a vezérlő? Habár a BF flag és DD-CGRAM olvasása megtörténik visszaad értékeket. Hogyan lehetne megnézni, hogy mégis működik-e ez a szar?
(#) Gabesz_01 hozzászólása Márc 10, 2012 /

Sziasztok!

A következő problémával küzdök:
18F2423-at használok, C18-ban programozok, a MPLab10.1 IDE-vel. Alapból egy float változó érétékét szeretném kiiratni egy HD44780-as LCD kijelzőre. A gyári C függvényeket használom, de az "sprintf()"-re hibát kapok a fordításnál ha hozzá van adva a forrásfájlokhoz a projektben. A hiba a következő:
Error [1109] type mismatch in redeclaration of 'fprintf'A forrásokhoz illetve a header fájlokhoz nem nyúltam.
Szerintetek mi lehet a baj? Fordítóbeállítás vagy a valami mást szúrok el?

Köszi a segítséget!
Üdv: Gábor
(#) icserny válasza Gabesz_01 hozzászólására (») Márc 10, 2012 /

Idézet:
„Error [1109] type mismatch in redeclaration of 'fprintf'”
Ebből számomra az nem világos, hogy hol és miért kerül sor az fprintf függvény újradeklarálásra? Az stdio.h-n kívül mit csatolsz be a programodba?

A honlapomon ebben a példaprogramban a _user_putc(char c) függvény felüldefiniálása és az
  1. stdout = _H_USER;
beállítás után a printf() függvénnyel írok ki az LCD-re (ami elég gazdaságtalan dolog...).
(#) mate_x hozzászólása Márc 10, 2012 /

Sziasztok!

Tudtok arra valamilyen programos megoldást, hogy egy PIC kimenete bekapcsoláskor ne ugorjon fel egy pillanatra 1-re? Konkrétan arra gondolok, hogy egy relét PIC-kel vezérlek(tranzisztoron keresztül), és bekapcsoláskor egy pillanatra mindig kattan relé, de aztán "vissza" is kattan. Tudom, hogy bekapcsoláskor a PIC minden lába bemenet, és a program futása közben áll át kimenetre, gondolom ez okozza a problémát, de lehet-e tenni ez ellen valamit?
Nem tudom erre van-e valamilyen szoftveres megoldás, vagy a relé tekercsére kell-e kötnöm kondenzátort. A választ előre is köszi.

Üdv, mate_x
(#) icserny válasza mate_x hozzászólására (») Márc 10, 2012 /

Először nullázd az adatkimeneti regisztert, s csak utána állítsd kimenetre!
(#) kissi válasza icserny hozzászólására (») Márc 10, 2012 /

Az nem biztos, hogy elég... kell egy lehúzó ellenállás ( pl. 10k) és akkor bemenetként nem tudja működtetni a tranzisztorodat ( persze az icserny által írt dolgot is meg kell tenni! ezt mate_x-nek akartam küldeni ! ) !

Steve
(#) potyo válasza mate_x hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Mosfettel vagy bipoláris tranzisztorral kapcsolod a relét? Utóbbinál elég, ha először nullázod a PORTx vagy LATx regiszter adott bítjét és csak utánna állítod kimenetté a lábat, előbbinél viszont kell egy lehúzó ellenállás, ilyen 10k-100k a mosfet gate-source közé.
(#) mate_x válasza potyo hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Bipoláris tranzisztorral kapcsolom a relét, mindenkinek köszönöm a válaszokat!
(#) mate_x válasza icserny hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Kipróbáltam és működik, köszi még egyszer
(#) robotech hozzászólása Márc 11, 2012 /

Üdv!
18F14K50-nél szeretném használni a PORTA.1 lábat, digitális bemenetként... már 2 órája bújom az adatlapot,
a következő konfiguráció van a lábra (portra) beállítva:

Idézet:

TRISA = 0xFF; // A1=enable be, többi nem használatos így bemenet.
ANSEL = 10000000; //AN7 analóg bemenet
ANSELH = 00000001; //AN8 analóg bemenet
UCON = 0x00; //USB module kikapcsolva
UCFG = 0x00; //elméletileg

ez a láb az USB-vel,és komparátorra is össze van mux-olva, a komparátor modul gyárilag ki van kapcsolva.

Érdekes módon a lábnak "fogyasztása van" mivel egy 3k6-os ellenállással van tápra húzva, és 3.9v-ot mérek a lábon!

mit kellene még csinálnom, hogy a láb használható legyen?

Köszi előre is!
(#) Hp41C válasza robotech hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Az USB modul ki van kapcsolva? UCFG a regiszter neve. Felhúzó ellenállások ki vannak kapcsolva a WPUA regiszterben?
(#) robotech válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

A WPUA regiszterben az ra.0 ra.1-nek nincs felhúzóellenállása (csak az ra.4, ra.5-nek).

Az UCFG regiszterben nem kapcsolható a modul maga, csupán felhúzóellenállások állíthatóak be az UPUEN flag segítségével, de most esetünkben az is ki van kapcsolva (UCFG = 0x00
(#) El_Pinyo válasza robotech hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Ha PICKit2-t használsz, akkor a mérés előtt húzd le a programozó csatlakozóról. Elvileg nem nagyon kell semmit sem állítgatnod, mert bekapcsoláskor az RA1 automatikusan digitális bemenetként működik. Komparátor meg szerintem nincs a lábon.
(#) icserny válasza robotech hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Idézet:
„Érdekes módon a lábnak "fogyasztása van" mivel egy 3k6-os ellenállással van tápra húzva, és 3.9v-ot mérek a lábon! mit kellene még csinálnom, hogy a láb használható legyen?”
El kellene olvasni az adatlapot! Ezen (és a másik USB-s lábon) 3,6 V a maximálisan megengedett feszültség! A "fogyasztást" bizonyára az okozza, hogy kinyitott a védődióda...
(#) robotech válasza icserny hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Upsz upsz!

Sajnos ez elkerülte a figyelmemet!
Szerintem akkor inkább hagyom ezt a lábat a francba, használok egy másikat...

Köszi!
(#) Crea hozzászólása Márc 12, 2012 /

Volt valaki, aki esetleg abba a káromkodós próbálkozásba esett, hogy a ks0066-os típusú vezérlővel ellátott EW162g0gly LCD-t 4 bites módban próbálta volna működtetni?
(#) gaboca323f hozzászólása Márc 12, 2012 /

Üdv!

Van egy discofényem amiben egy 12c508a nevű ezköz dolgozik, 4 triakot kapcsolgat egy lm 358 jelére.

Úgy került hozzám, hogy nem működött rendesen, volt olyan triak, ami el is volt durranva, kicseréltem őket, de nem működik rendesen a fény. Gyanakszom, hogy a pic is károsodhatott. Ki lehetne menteni a programot belőle, és beletenni egy új picbe?
Én sajnos egyáltalán nem értek hozzájuk, de ha lehet akkor hátha akad valaki aki meg tudja csinálni.

Előre is köszönöm a választ.
(#) icserny válasza Crea hozzászólására (») Márc 12, 2012 /

Én a háttérvilágítás nélküli változatát (EW162G0GR) próbáltam ki a PICCOLO és a PIC-kwik projektekben. Ugyanúgy működött, mint a más típusúak (igaz, a késleltetéseket bőven mértem...).
(#) kissi válasza gaboca323f hozzászólására (») Márc 12, 2012 /

Szia!

Valószínűleg be van kapcsolva a kódvédelem és akkor nem lehet kiolvasni. Ha a meghibásodás olyan jellegű és mértékű, akkor egyébként sem lehet kiolvasni. --> tehát kicsi az esély a kiolvasásra ( ha elküldöd, megpróbálhatom kiolvasni --> privát levél!), de lehet egyszerűbb újra megépíteni !

Steve
(#) baloghvl válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 12, 2012 /

Szia!

Kicseréltem a 74HC132-t 74LS132-re (74HCT132 rendelés alatt). Ezzel kijelzi a PIC működési frekvenciáját viszont a generátor által előállított frekvenciát nem tudja megmérni. Szerinted a 72HCT132-vel is így fog működni?

Köszi!
(#) bkati hozzászólása Márc 12, 2012 /

Üdv mindenkinek!

Egy PIC-kel vezérelnék egy RGB LED-szalagot, és arra gondoltam, erre 3 FET lenne a legjobb. A gondom csak az, hogy a legtöbb FET-nek elég magas gate-source feszültség kell. Ti mit szoktatok használni? Olvastam neten a kifejezetten ilyen célra gyártott, ún. logic level MOSFET-ekről, de amiket találtam, azt az itthoni üzletekben (Lomex, Elektrokontha) nem nagyon árulják. Arra is gondoltam, hogy a FET elé rakok egy bipoláris tranzisztort, és a PIC-kel azzal kapcsolom a LED-ek 12 V-ját a FET gate-jére. Az már csak elég neki. (Elnézést, ha hülyeséget írok, de még soha nem használtam FET-eket.)
(#) potyo válasza bkati hozzászólására (») Márc 12, 2012 /

Annyira nem vészes a helyzet. 5V-ról már elég sok fet megfelelő paraméterekkel rendelkezik. Én pl. IRF540-et használtam itt
(#) bkati válasza potyo hozzászólására (») Márc 12, 2012 /

Hű, ez gyors volt, köszönöm!
(#) benjami válasza potyo hozzászólására (») Márc 12, 2012 /

Én az IFR540 helyett inkább az IRL540-et választanám. Annak kisebb gate feszültség is elég. Az is kapható, árban is kb. ugyanott van.
Következő: »»   220 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem