Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Az 1millió utasítás (nop) biztosan több utasítási időt emészt fel, mert a decfsz utasítás is 2 ciklus alatt fut le. A megfelelő program neked a TMR0 számláló használata megszakításban. Amikor túlcsordul a TMR0 megszakítást okoz, és ekkor növel egy számlálót. Kis trükkel elérhető a pontos 1ms -os megszakítás, ebből kiépíthető 0,1 s vagy bármilyen időalapú jelzés. A főprogramban meg csak ezt a jelzést kell figyelni, szabad marad szinte a teljes proci idő! Esetleg segítek benne, ha kell. üdv.Foxi A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2013
Még most kezdi, hagyj időt neki ( megemészteni a sok új dolgot és kellő biztonságot szerezni! ), majd ha problémába ütközik, akkor kérdez vagy keres
![]() A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2013
Igen, ezért írtam, hogy kicsit több, mint egymillió. De ennek ellenére mégis rövidebb lett egy másodpercnél a kalibrálás után.
Ennél a kontrollernél (PIC16F505) nincsen megszakítás. Van benne egy fapados timer egység, de az sem tud megszakítást generálni. Természetesen ennek ellenére ezt használnám precíz időzitésekre tényleges alkalmazásokban, de azt is csak állandó regisztervizsgálattal.
Szia!
Már megnéztem és én is láttam, hogy nincs megszakítás sajnos. Állítsd be az MPLAB-ban : Debugger->Select tool-> Mplab sim., és ezután: MPLAB->debugger->stopwatch alkalmazást, ami egy stopperóra, break pontokat teszel az adott programrészekre és megmutatja a pontos ciklusidőt... A debugger->settings-ben pedig az órajel idejét.. A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2013
PIC programozót készülök venni. A PICKit 2 és a PICKit 3 között gondolkodom. Az ár nem lényeges, kb 1000 Ft különbség van köztük. PICKit 3-al a legújabb PICek is mennek (a 2vel úgytudom nem), de sok rosszat hallotam róla innen. Valaki aki tájékozódott a témában tudd valamit mondani erről? Köszi
Na most kicsit összezavarodtam.
Ez azt mondja: Idézet: .„In comparison, some digital only peripheral modules are not currently included in the peripheral pin select feature. This is because the peripheralís function requires special I/O circuitry on a specific port and cannot be easily connected to multiple pins. These modules include I2C, speciality communication (Ethernet and USB), change notification inputs, RTCC alarm output and all modules with analog inputs, such as the A/D Converter” Ez meg azt: Idézet: .„The peripherals managed by PPS are all digital-on ly peripherals. These include general serial communications (UART and SPI), general-purpose timer clock inputs, timer-related peripherals (Input Capture and Output Compare) and interrupt-on-change inputs. In comparison, some digital-only peripheral modu les are never included in the PPS feature. This is because the peripheral’s func tion requires special I/O circuitr y on a specific port and cannot be easily connected to multiple pins. These modules include I2C. A similar requirement excludes all modules with analog inputs, such as the Analog-to-Digital Converter (ADC)” Mit hagytam ki?
A második dokumentumban a Table 30-1:Selectable Input Sources (Maps Input to Function) táblázatból az derül ki, hogy a CNxx bemenetek nem helyezhetők át (nem tartozik hozzájuk bejegyzés a táblázatban).
Ok. Végülis a táplábakon kívül 1-2 lábat kivéve mindnek van CN funkciója, szóval valószínűleg nem lesz gond a lábösszekavarás.
Sziasztok!
PIC32MX250F128B mikrovezérlővel dolgozok. Az lenne a kérdésem, ha nem szeretném használni az USB modult, akkor mi a teendő a VBUS lábbal? Nem tudom értelmezni az adatlap erre vonatkozó részét.
Szia!
Köszönöm, közben találtam egy másik mikrovezérlőt (PIC32MX150F128B), amiben nincs USB modul, és a lábai helyett I/O portok vannak. Ez kézenfekvőbb lesz. Üdv!
Sziasztok
egy UART emulátort probálok életre kelteni de hiányzik egy file : Idézet: ebben kérnék segitséget, ha valkinek megvan és átküldené azt megköszönném.„C18 - Low Pin Count USB Development Kit.hex” Üdv Kovács Gábor
A www.microchip.com/MAL tartalmazza (a Precompiled demos mappában). Az általad kért USB Device - CDC - Serial Emulator előrefordított változata bizonyára az alapértelmezett projektbeállításokkal van lefordítva (nem tartalmaz hardver adatfolyam vezérlést, HID bootloaderhez van fordítva, s a 115200 bit/s-nál nagyobb sebességek beállítására vonatkozó parancsokat figyelmen kívül hagyja.
Mellesleg a gyári HID bootloadert nem szeretem, mert időnként kikapcsoláskor kitörli a programot (vagy legalábbis beletöröl) amiatt, hogy a BOR nincs bekapcsolva. a honlapomról érdemes letölteni a javított változatot (a code_examples.zip csomag tartalmazza).
Szia
Köszönöm, igazábol a re bootloader-det használom csak a tesztpanel program hiányában szenvedek illetve flowcode-al bontogatom szárnyaim de mire egy ilyen progit össszehoznék adigra kb90éves lennék. Különben teljesen jó a cikked, csak ezt a HEX file-t hiányoltam.
Nem tudom, hogy mit és hol olvastál, de ebben a cikkben is azt írtam, hogy a Microchip Applications Librarry-t (röviden MAL) kell letölteni.
Aha szoval MAL, hát ez kimaradt az életemböl.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2013
Win 7 alatt nem ismeri fel mint soros port, van erre valami driver?
Közben sikerült csak sokat gondolkodott a win de talált drivert.
Tulajdonképpen nem driver kell neki, hanem .inf állomány. Van a MAL-ban is, meg a honlapomról letöltött code_examples.zip-ben is.
Sziasztok!
Van egy PIC16C711 pic-em. Régen fekszik és most szeretnék vele valamit kezdeni. Láttam a neten, hogy lahat belőle A/D átalakítót készíteni. Valami feszültségmérőt vagy valami mást. Van valakinek ehhez a pic-hez valami hex állománya? Köszi előre is! Üdv: Lali ![]()
Megtaláltam de az nem volt jó a win7-nek, de a win oldalrol vagy a fene tudja hogy honnét de talált magának valamit és tökéletesen müködik. Nagyon jó kis cucc, örülök hogy megosztottad mid a programot mind a kapcsolást, hihetetlen hogy néhány alkatrészböl mit lehet csinálni.
Hello,
PICC 9.83-ban pic16f74-et programozok. Kérdésem a context save ebben a compilerben rendesen megtörténik-e (leírások szerint igen) vagy nekem kéne a mentéseket, visszaállításokat megcsinálni. Egyszerű TMR0 interrupt eddig ment, most plusz szubrutinnal megspékelve, hibás a programfutásom ![]()
Nos, kicsit továbbgondoltam a dolgot és belenéztem a disassembly listing-be: az isr() elején elmenti automatikusan a W-t,Statust,FSR-t,PCLATCH-ot+ a 7f címet???, a végén nem tölti vissza ezeket, illetve csak az eredeti 7f cím tartalmát a W-be. Mit lehet ilyenkor tenni?
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2013
Sziasztok!
Elfogyott az adatmemóriám egy dspicben. Lehet valahogyan a program memóriát használni adat memóriának? Van egy 256 elemű 3 dimenziós tömböm fix értékekkel, azt pl jó volna áttenni.C30 fordítót használok.
Elvileg a const előtag pont ezt csinálja. Például:
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2013
És tényleg! Köszönöm a gyors választ!
![]() Ha már itt tartunk, ha nem konstans változókat akarok, az is megoldható valahogy program memóriába? A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2013
Szia!
Bár még nem foglalkoztam dsPIC-ekkel, de gondolom itt sem tesz jót a gyakori írás a program memóriánál. Konstans értékre egyértelműen a programmemóriát ajánlatos használni, de változót az adatmemóriában. Bár pár-százezer írást kibír azthiszem a flash memória is, de azt nem arra tervezték. Bár gondolom ezzel nem mondok újat, de ha már kigondoltam, leírom. ![]() Persze ha csak viszonylag ritkán lenne rá szükség, akkor okés, a 18F-nél van is direkt erre a műveletre utasítás, melyet a C fordítók ki is használnak, mégpedig a táblaíró utasítások (TBLRD). icserny: a "rom" fordítónak jelző szóval is lehet a programmemóriába pakolni, nem? A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2013
Idézet: A C18 és a C30, C32 fordítók eltérően viselkedek (az utóbbi kettő GCC alapú, a C18 nem). A rom tudomásom szerint csak a C18-nak jó. „a "rom" fordítónak jelző szóval is lehet a programmemóriába pakolni, nem?”
Meg mindig a picc fordító isr kezelése miatt erdeklodom. Érdemes volna asm betétet írnom? Előre is kösz! (mobilról írtam, azért nincs ékezet mindenütt).
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |