Fórum témák
» Több friss téma |
Nagyon remélem, hogy nem azt kötött rá, mert ha igen, akkor megvan, hogy miért melegszik a kondi.
Szia!
Köszönöm láttam. ![]() Válaszoltam is rá. Sajnos utána már nem volt időm újra szerkeszteni, a kérdést. Ezért tettem fel így.
Szia!
Köszönöm a segítségedet. ![]() Meg fogom próbálni. Sajna csak hexem van. ![]() Ezek amiket írtál mit változtatnak rajta? Bocs csak szeretném megérteni. Azért kérdezem.
Aza jelentősége a "code protect"-nek, hogy a beírt programot kiolvashatatlanná teszi. Mivel a 16C54 amúgy is csak egyszer írható, ez nem nagyon lényeges, ezért a legtöbb programnál alapból beírták. A 16F54-es írható sokszor. Mivel beismerten kezdő vagy a témában, megeshet, hogy valamiért elrontod az írást. Ha a kódvédelem be van kapcsolva, nem tudod ellenőrizni, hogy mi történt, mert kiolvasásnál és ellenőrzésnél is csak hibaüzenetet kapsz.
A Pickit akkor is beégeti a kódvédelmet, ha elhibázol valamit. És visszaállíthatatlan. Egyébként amikor betöltöd a hex-et, pirossal ki is írja a program, de írás előtt ki lehet kapcsolni a menüben. Viszont érdemes rákattintani a konfigurációs bitekre ("Configuration" jobbra fent) ott az adatlap segítségével megnézheted, hogy pl. milyen oszcillátor lett beállítva, illetve, hogy egyezik-e a beállítás a kapcsolási rajzon lévővel. Sajnos az ilyen régebbi programoknál, ahol a C típusú pic-eket használták, gyakran esik meg, hogy a konfiguráció nincs is benne a hex-ben, mert sok olyan íróprogram volt, ahol biztonságosabb volt kívülről állítani. Viszont ha a kapcsolási rajzon kvarc van, a pic-ben meg az alapbeállítás szerinti RC oszcillátor, nem fog rendesen működni. Szerencsére a 16F54-nél csak 4 bit van összesen (az újabbaknál van pár tucat is olykor), így kezdőként sem okozhat gondot. Azért az adatlapot meg kell nézni hozzá.
Nem elírás az eredeti rajzon ez van feltüntetve és ráadásul váltóáramú táppal!!!És én rápróbáltam fel sem tűnt először és ez okozhatta a problémát.Ma a5V egyen táppal próbáltam és szépen működik semmi melegedés nyom és csak a táp visszajelző fény világít.
Köszi a hasznos infót utána is néztem! A WBP progira gondoltál? Ehhez található valahol beállítási segédlet leírás esetleg? Pic égetés terén nagyon kezdő cipőben járok de nagyon szeretném megtanulni és ha sikerülne akkor a programírást is a későbbiekben.
Akkor ma az enyém a Sasszem Díj, mert kapásból kiszúrtam az AC táp képtelenségét.
![]() Nagyon sok vacak, vagy hibás rajz van a neten. Nagyon kritikusan kell nézni őket. Természetesen ez okozta a problémát. A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2013
Érdemes megnézni a szerző honlapját szerintem ( Watt kolléga a HE fórumról ! ), ha a WPB programra gondoltál
![]() A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2013
Igen arra gondoltam. Bővebben: Link Ez a cikk alapján szeritnem be tudod állítani.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2013
Üdv minden fórum társnak.
Elkészültem PTP portos égetőmmel remélhetőleg műkszeni is fog már csak kábel kell hozzá és jöhet a próba. A kérdésem az lenne hogy vannak e teszt áramkörök amikkel tudom esetleg az égetőt tesztelni?Ez az első próbálkozásom ezért elnézést kérek a sok néha buta kérdésért!
Vettem egy új számítógépet és az a baj hogy nincsen rajta nyomtató port csak soros és egy átalakítóval megoldható a dolog hogy működjön a programozó esetleg?
Szerintem probald ki a regivel.
Lehet kapni PCI-os printerportos kartyakat, akar bontobol, max 2e. Atalakito: talan van USB-PP atalakito, de szerintem az idozitesek miatt nem lesz jo.
Egykönnyen nem oldható meg. Amíg megvan a régi gép a nyomtató porttal, programozz fel egy 18F2550 -et egy PICkit2 klónhoz...
Akkor megpróbálom a régi géppel felprogramozni.Letudom valahogy tesztelni az égetőmet hogy működik e?Teszt áramkőrrel v esetleg programmal ?Nem szeretnék sok Pic et tönkre vágni ha nem muszáj.
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. A "PIC (AVR) vezérlése Android telefonnal" cikkben lévő kezdetleges kapcsolást építettem meg. Megvan hozzá az ethernet modul, PIC és HEX. MPlabot használok ICD2-vel. A HEX-et importálom, beégetem a PIC-be. Utána meg szeretném adni neki az adatokat (IP címeket....). A leírásban szerepel, hogy az EEPROM-ba kell ezeket megadni. A View fülben kiválasztom az EEProm-ot. Megnyílik az ablak. Itt, hogy kell megadni az adatokat? Csatoltam egy képet az elképzelésemről. Beégetem a PIC-be. Összedugom a hálózatot. A routerben engedélyeztem az IP címet és a fizikai IP-t. Sajnos nem látom se a telefonon helyi hálózaton se rápingelve az eszközre. Valaki már kísérletezett vele? A segítséget előre is köszönöm. Üdv. Krisztián
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérek. Azt szeretném tudni, hogyan tudom a késleltetés időtartamát kiszámolni, hogy a programban megfelelő ideig legyen szünet? Több programban a késleltetésre ciklusokat alkalmazott a programozó. Gondolom, hogy az órajel és a programsorok elvégzéséhez szükséges idő összefüggésével lehet kalkulálni a késleltetést, de mégis hogyan jön ki a szükséges időtartam. Erre tudom, hogy tudtok valami okosságot mondani. Köszönöm. Zsolt
Szia!
Én le szoktam szimulálni ( az MPLAB v. más program segítségével ).
Ha fix ideig kell várni én ezt használom:
Késleltetés
Szia,
nem feltétlenül fix ideig, de ez kiindulásnak már jó lehet. Az eredeti tervem az, hogy az A/D-vel potméterről lefordítok egy értéket digibe és azt írom be a késleltető rutinba. Így ha változtatom a poti értékét, változik a rutin sebessége. Kb olyan mintha potméterrel szeretnék futófény sebességet állítani. (persze nem ehhez kell) Köszönöm a linket.
Szia!
Nekem van most egy konkrét program részem ami 25ms-800ms ig állítható potival(de csak 18f sikerült még megcsinálni 16fel a bankváltás miatt nem ment). Írj privátban ha kell a program rész.
Sziasztok!
Lehet hogy fura kérdés, de ti hogyan oldjátok meg a programozás-futtatás váltást? Eddig egy váltó kapcsolóval váltottam az MCLR lábat, hogy legyen 10K rákötve, vagy a programozó MCLR legyen rajta. Így viszont a pickit tápja és a normál táp egyszerre vol rákötve, még ha nem is működött egyszerre. Viszont azt szeretném, hogy a programozó összes lába legyen leválasztva amikor futtatok. Vagyis kellene egy olyan kapcsoló (váltókapcsoló), ami ki tud kapcsolni egyetlen kapcsolással 5-6 szálat. Vagyis amikor kapcsolom, akkor a PICKIT3 összes vezetékét válassza le, és helyette kapcsolja be a normál tápot. Mivel nem tudok ilyen kapcsolóról, hogy lehetne ezt megoldani?
Van olyan, hogy 6 áramkörös váltókapcsoló, de nem tudom, hol kapható vagy még egyszerűbben egy soklábú, a tápfeszhez igazodó tekercsű relével.
Máskét fognék hozzá: a kapcsolást tervezném meg az alábbiak szerint:
- A MCLR lábat lehetőleg nem használnám más célra. Egy fix 10k a Vdd felé. - Ha mégis kell a MCLR láb bemenetnek, akkor gondoskodni kell, hogy a lábat meghajtó áramkör elviselje a Vpp feszültséget és ne terhelje túl azt. - A PGC és PGD lábakat nem használnám más célra. - Ha mégis kellenek, akkor elsősorban bemenetnek. Az öket meghajtó áramkör egy-egy soros ellenállással csatlakozzon, hogy a programozó kimenetei el legyenek választva a meghajtóktól. - Lehet a PGC és/vagy PGD lábai kimenetnek is használni, de a program ne azonnal állítsa kimenetnek, főleg akkor, ha a MCLR funkció le van tiltva. A programozáshoz így csak 5 (vagy 6 AUX - PGM) ICSP vezeték kell, ezek közvetlenül a pic lábaira mennek. A programozó ellenőrzi, hogy a programozandó rendszer tápfeszültség alatt van-e, csak akkor adja rá a saját táplálását, ha nincs meg a rendszer saját tápja. Nem kell az említett átkapcsoló. A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
Sziasztok
Segitséget kérnék, gépcsere volt és eltüntek a gyorslinkeim ami között volt a pic kereső. Esetleg valaki belinkelné az oldalt. Más kérdés, van egy 16F690-em és már a kezdeteknél tulfutottam a ROM-ot de a panelom már készvan, van valami váltó amivel helyettesíthető esetleg (sajna az összes funkcioláb kell)?
A pdf-ben lathato megoldassal nem kell semmit buveszkedni.. A programozas utan automatikusan fut a program. A MCLR a diodaval es az ellenallassal le van valasztva. A PGC es a PGD szinten 1-1 ellenallassal levalasztva, igy a hozza kapcsolodao periferia nem zavarja a programozas menetet. Arra kell figyelni, hogy a programozo kimenete le van kotve egy ellenallassal a GND-re, tehat '0' szintet fog adni a ket labra. En ugy szoktam csinalni, hogyha hasznalom ezt a ket labat, a programozot lehuzom a futtatas idejere. A tapot nem kell birizgalni, mert a PK3 felismeri ha a PIC mashonnan van megtaplalva, es nem kapcsolja ra a tapot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |