Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   464 / 1211
(#) eSDi válasza Prendick hozzászólására (») Nov 20, 2013 /

Nagyon remélem, hogy nem azt kötött rá, mert ha igen, akkor megvan, hogy miért melegszik a kondi.
(#) Barkacs27 válasza icserny hozzászólására (») Nov 20, 2013 /

Szia!
Köszönöm láttam.
Válaszoltam is rá.
Sajnos utána már nem volt időm újra szerkeszteni, a kérdést.
Ezért tettem fel így.
(#) Barkacs27 válasza Prendick hozzászólására (») Nov 20, 2013 /

Szia!
Köszönöm a segítségedet.
Meg fogom próbálni.
Sajna csak hexem van.
Ezek amiket írtál mit változtatnak rajta?
Bocs csak szeretném megérteni.
Azért kérdezem.
(#) Prendick válasza Barkacs27 hozzászólására (») Nov 20, 2013 /

Aza jelentősége a "code protect"-nek, hogy a beírt programot kiolvashatatlanná teszi. Mivel a 16C54 amúgy is csak egyszer írható, ez nem nagyon lényeges, ezért a legtöbb programnál alapból beírták. A 16F54-es írható sokszor. Mivel beismerten kezdő vagy a témában, megeshet, hogy valamiért elrontod az írást. Ha a kódvédelem be van kapcsolva, nem tudod ellenőrizni, hogy mi történt, mert kiolvasásnál és ellenőrzésnél is csak hibaüzenetet kapsz.
A Pickit akkor is beégeti a kódvédelmet, ha elhibázol valamit. És visszaállíthatatlan.

Egyébként amikor betöltöd a hex-et, pirossal ki is írja a program, de írás előtt ki lehet kapcsolni a menüben. Viszont érdemes rákattintani a konfigurációs bitekre ("Configuration" jobbra fent) ott az adatlap segítségével megnézheted, hogy pl. milyen oszcillátor lett beállítva, illetve, hogy egyezik-e a beállítás a kapcsolási rajzon lévővel.

Sajnos az ilyen régebbi programoknál, ahol a C típusú pic-eket használták, gyakran esik meg, hogy a konfiguráció nincs is benne a hex-ben, mert sok olyan íróprogram volt, ahol biztonságosabb volt kívülről állítani. Viszont ha a kapcsolási rajzon kvarc van, a pic-ben meg az alapbeállítás szerinti RC oszcillátor, nem fog rendesen működni.

Szerencsére a 16F54-nél csak 4 bit van összesen (az újabbaknál van pár tucat is olykor), így kezdőként sem okozhat gondot. Azért az adatlapot meg kell nézni hozzá.
(#) Barkacs27 válasza Prendick hozzászólására (») Nov 20, 2013 /

Köszönöm!
(#) lionsec válasza Prendick hozzászólására (») Nov 20, 2013 /

Nem elírás az eredeti rajzon ez van feltüntetve és ráadásul váltóáramú táppal!!!És én rápróbáltam fel sem tűnt először és ez okozhatta a problémát.Ma a5V egyen táppal próbáltam és szépen működik semmi melegedés nyom és csak a táp visszajelző fény világít.
(#) lionsec válasza eSDi hozzászólására (») Nov 20, 2013 /

Köszi a hasznos infót utána is néztem! A WBP progira gondoltál? Ehhez található valahol beállítási segédlet leírás esetleg? Pic égetés terén nagyon kezdő cipőben járok de nagyon szeretném megtanulni és ha sikerülne akkor a programírást is a későbbiekben.
(#) Prendick válasza lionsec hozzászólására (») Nov 20, 2013 /

Akkor ma az enyém a Sasszem Díj, mert kapásból kiszúrtam az AC táp képtelenségét.

Nagyon sok vacak, vagy hibás rajz van a neten. Nagyon kritikusan kell nézni őket.

Természetesen ez okozta a problémát.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2013
(#) kissi válasza lionsec hozzászólására (») Nov 20, 2013 /

Érdemes megnézni a szerző honlapját szerintem ( Watt kolléga a HE fórumról ! ), ha a WPB programra gondoltál ! Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2013
(#) lionsec válasza Prendick hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Így van!!! Gratula hozzá.
(#) eSDi válasza lionsec hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Igen arra gondoltam. Bővebben: Link Ez a cikk alapján szeritnem be tudod állítani.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2013
(#) lionsec hozzászólása Nov 21, 2013 /

Üdv minden fórum társnak.

Elkészültem PTP portos égetőmmel remélhetőleg műkszeni is fog már csak kábel kell hozzá és jöhet a próba. A kérdésem az lenne hogy vannak e teszt áramkörök amikkel tudom esetleg az égetőt tesztelni?Ez az első próbálkozásom ezért elnézést kérek a sok néha buta kérdésért!
(#) lionsec hozzászólása Nov 21, 2013 /

Vettem egy új számítógépet és az a baj hogy nincsen rajta nyomtató port csak soros és egy átalakítóval megoldható a dolog hogy működjön a programozó esetleg?
(#) bbalazs_ válasza lionsec hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Szerintem probald ki a regivel.

Lehet kapni PCI-os printerportos kartyakat, akar bontobol, max 2e.
Atalakito: talan van USB-PP atalakito, de szerintem az idozitesek miatt nem lesz jo.
(#) Hp41C válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Egykönnyen nem oldható meg. Amíg megvan a régi gép a nyomtató porttal, programozz fel egy 18F2550 -et egy PICkit2 klónhoz...
(#) lionsec válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Akkor megpróbálom a régi géppel felprogramozni.Letudom valahogy tesztelni az égetőmet hogy működik e?Teszt áramkőrrel v esetleg programmal ?Nem szeretnék sok Pic et tönkre vágni ha nem muszáj.
(#) frecsko hozzászólása Nov 22, 2013 /

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. A "PIC (AVR) vezérlése Android telefonnal" cikkben lévő kezdetleges kapcsolást építettem meg. Megvan hozzá az ethernet modul, PIC és HEX. MPlabot használok ICD2-vel. A HEX-et importálom, beégetem a PIC-be. Utána meg szeretném adni neki az adatokat (IP címeket....). A leírásban szerepel, hogy az EEPROM-ba kell ezeket megadni. A View fülben kiválasztom az EEProm-ot. Megnyílik az ablak. Itt, hogy kell megadni az adatokat? Csatoltam egy képet az elképzelésemről. Beégetem a PIC-be. Összedugom a hálózatot. A routerben engedélyeztem az IP címet és a fizikai IP-t.
Sajnos nem látom se a telefonon helyi hálózaton se rápingelve az eszközre.
Valaki már kísérletezett vele?
A segítséget előre is köszönöm.
Üdv.
Krisztián

MPlab.JPG

(#) gaspar_zsolt hozzászólása Nov 24, 2013 /

Sziasztok!

Egy kis segítséget kérek.
Azt szeretném tudni, hogyan tudom a késleltetés időtartamát kiszámolni, hogy a programban megfelelő ideig legyen szünet? Több programban a késleltetésre ciklusokat alkalmazott a programozó.
Gondolom, hogy az órajel és a programsorok elvégzéséhez szükséges idő összefüggésével lehet kalkulálni a késleltetést, de mégis hogyan jön ki a szükséges időtartam.
Erre tudom, hogy tudtok valami okosságot mondani.
Köszönöm.
Zsolt
(#) kissi válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Nov 24, 2013 /

Szia!
Én le szoktam szimulálni ( az MPLAB v. más program segítségével ).
(#) ktamas66 válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Nov 24, 2013 /

Ha fix ideig kell várni én ezt használom:
Késleltetés
(#) gaspar_zsolt válasza ktamas66 hozzászólására (») Nov 24, 2013 /

Szia,

nem feltétlenül fix ideig, de ez kiindulásnak már jó lehet.
Az eredeti tervem az, hogy az A/D-vel potméterről lefordítok egy értéket digibe és azt írom be a késleltető rutinba. Így ha változtatom a poti értékét, változik a rutin sebessége.
Kb olyan mintha potméterrel szeretnék futófény sebességet állítani. (persze nem ehhez kell)
Köszönöm a linket.
(#) cross51 válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Szia!
Nekem van most egy konkrét program részem ami 25ms-800ms ig állítható potival(de csak 18f sikerült még megcsinálni 16fel a bankváltás miatt nem ment).
Írj privátban ha kell a program rész.
(#) djadji hozzászólása Nov 25, 2013 /

Sziasztok!
Lehet hogy fura kérdés, de ti hogyan oldjátok meg a programozás-futtatás váltást? Eddig egy váltó kapcsolóval váltottam az MCLR lábat, hogy legyen 10K rákötve, vagy a programozó MCLR legyen rajta. Így viszont a pickit tápja és a normál táp egyszerre vol rákötve, még ha nem is működött egyszerre. Viszont azt szeretném, hogy a programozó összes lába legyen leválasztva amikor futtatok. Vagyis kellene egy olyan kapcsoló (váltókapcsoló), ami ki tud kapcsolni egyetlen kapcsolással 5-6 szálat. Vagyis amikor kapcsolom, akkor a PICKIT3 összes vezetékét válassza le, és helyette kapcsolja be a normál tápot.
Mivel nem tudok ilyen kapcsolóról, hogy lehetne ezt megoldani?
(#) Pali79 válasza djadji hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Van olyan, hogy 6 áramkörös váltókapcsoló, de nem tudom, hol kapható vagy még egyszerűbben egy soklábú, a tápfeszhez igazodó tekercsű relével.
(#) Hp41C válasza djadji hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Máskét fognék hozzá: a kapcsolást tervezném meg az alábbiak szerint:
- A MCLR lábat lehetőleg nem használnám más célra. Egy fix 10k a Vdd felé.
- Ha mégis kell a MCLR láb bemenetnek, akkor gondoskodni kell, hogy a lábat meghajtó áramkör elviselje a Vpp feszültséget és ne terhelje túl azt.
- A PGC és PGD lábakat nem használnám más célra.
- Ha mégis kellenek, akkor elsősorban bemenetnek. Az öket meghajtó áramkör egy-egy soros ellenállással csatlakozzon, hogy a programozó kimenetei el legyenek választva a meghajtóktól.
- Lehet a PGC és/vagy PGD lábai kimenetnek is használni, de a program ne azonnal állítsa kimenetnek, főleg akkor, ha a MCLR funkció le van tiltva.
A programozáshoz így csak 5 (vagy 6 AUX - PGM) ICSP vezeték kell, ezek közvetlenül a pic lábaira mennek. A programozó ellenőrzi, hogy a programozandó rendszer tápfeszültség alatt van-e, csak akkor adja rá a saját táplálását, ha nincs meg a rendszer saját tápja. Nem kell az említett átkapcsoló.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
(#) Kovabe hozzászólása Nov 25, 2013 /

Sziasztok
Segitséget kérnék, gépcsere volt és eltüntek a gyorslinkeim ami között volt a pic kereső. Esetleg valaki belinkelné az oldalt.
Más kérdés, van egy 16F690-em és már a kezdeteknél tulfutottam a ROM-ot de a panelom már készvan, van valami váltó amivel helyettesíthető esetleg (sajna az összes funkcioláb kell)?
(#) vilmosd válasza djadji hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

A pdf-ben lathato megoldassal nem kell semmit buveszkedni.. A programozas utan automatikusan fut a program. A MCLR a diodaval es az ellenallassal le van valasztva. A PGC es a PGD szinten 1-1 ellenallassal levalasztva, igy a hozza kapcsolodao periferia nem zavarja a programozas menetet. Arra kell figyelni, hogy a programozo kimenete le van kotve egy ellenallassal a GND-re, tehat '0' szintet fog adni a ket labra. En ugy szoktam csinalni, hogyha hasznalom ezt a ket labat, a programozot lehuzom a futtatas idejere. A tapot nem kell birizgalni, mert a PK3 felismeri ha a PIC mashonnan van megtaplalva, es nem kapcsolja ra a tapot.
(#) Hp41C válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

16F1829
(#) Kovabe válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Hálás köszönet.
(#) usane hozzászólása Nov 25, 2013 /

A 628a-nak nincs véletlenül lábkompatibilis nagytesója?
Következő: »»   464 / 1211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem