Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   131 / 255
(#) Doky586 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Egyenes vevőben nincs KF, így a BFO sincs túl sok hatással rá..
(#) sdrlab válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

De, van...csak megegyezik a vételi frekvenciával Ha arra ráállsz, ugyanazt éred el, mintha KF-re hangoltad volna )
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Helló szendi001 ,
Egyelőre azért így kötöm mert 50 ohmra letranszformálom méresgetés végett majd szintén 50 Ohmos erősítő kimenethez csatlakozik és a kimenete pedig egy DBM-hez kísérlet képpen.
(#) Antennaman válasza kistee hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Szervusztok ,
Ránézésre ez ba specifikus IC van ebben a rádióban is, és ehhez a kis EEPROM-ban lévő program határozza meg a teljes működést a hang frekis kimenetét pedig egy kis SMD LM386 fogadja.
(#) sdrlab válasza kistee hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Mi annak a tizenvalahány lábú smd IC-nek a típusa ?
(#) Antennaman válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Nálam is van egy ilyen förmedvény mint elrettentő és mint érdekesség példaként.
Ha elromlik akkor kuka.
Viszont el lehet vele játszani
(#) sdrlab válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Ez az IC csak középhullámig vesz, míg a belinkelt rádió rövidhullámon működik!
(#) Antennaman válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Igaz !
Csak nagy hasonlóságot láttam a megvalósítás között.
(#) kistee válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Most nem vagyok otthon, este megnézem.
(#) Gafly válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Ez tanulságos volt, köszönöm a többiek nevében is. Ezt a vevő IC családot nem ismertem.
Ennek tényleg nem kell BFO.
De a DSP program módosításával határ a csillagos ég, kár hogy az meg a gyárban dől el
(#) kistee válasza kistee hozzászólására (») Ápr 16, 2016 /

A "nagy" IC AKC6951 (55) feliratú, a kisebben a felirat: ATHYC54N, 24C02N. És van egy "paca" tokozású IC is a panelen.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2016
(#) sdrlab válasza kistee hozzászólására (») Ápr 16, 2016 /

Érdekes...ez az IC sem veszi közvetlenül a rövidhullámot! Vajon hogyan oldják meg mégis ? Felkeverik a rövidhullámú sávot 30MHz fölé ? Mert kb onnan már van vétel...
(#) kistee válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 16, 2016 /

Van benne egy ferritantenna is. Vagy legalábbis annak látszik... amikor szétszedtem a rádiót, nem vettem észre, hogy leszakadt az egyik vezetéke. Amikor összeraktam és bekapcsoltam, nem volt középhullámú vétel... RH-n sem találtam semmit*... URH volt...

* Nem volt idegem végigmenni az összes RH sávon, csak az alsó végét (kb. 6-7 MHz-ig) próbáltam.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2016
(#) gernerakos hozzászólása Ápr 16, 2016 /

Üdv!
Kaptam néhány KF-trafót (hála Elektroncső kollégának ) az épülő Beat-oszcillátorhoz, amivel a Spidola 242-es rádiómat tervezem amatőr sávvevővé alakítani.
Két kérdésem volna.
Az egyik, hogy melyik színű a 465Khz-s KF trafó?
A másik, hogy az OC1044-es tranzisztort mivel tudnám helyettesíteni?
A beat-oszcillátor cikkje
Spidola 242 rajza
Ha minden igaz, hamarosan lesz jelgenerátorom és frekimérőm.
(#) Gafly válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

Idézet:
„A másik, hogy az OC1044-es tranzisztort mivel tudnám helyettesíteni?”

Egy másikkal
Majd keresek neked.

De a rajzot elnézve szilícium tranzisztorral is megy, ezen a frekvencián pedig nehéz olyat találni, ami nem oszcillál. TUP: BC212, pédául (vagy ami a fiókban van).
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2016
(#) gernerakos válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

Rendben, ilyen talán akad is itthon.
KF trafók közül van fehér, rózsaszín, fekete, citrom és narancssárga, piros. Próbáltuk mérni, de nem sikerült. Vajon melyik a 465Khz-s?
(#) Kera_Will válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

Óvatosan szereld a kf serlegeket ... kényesek , először szakadás/zárlat mérés.
Persze zárlat lesz mert drót/tekercs van a lábak között de van ahol meg nincs .
Van 4 5 lába ... de kondi csak egyik 2 között van a harmadik megcsapolás.
Másik 2 pedig a kisebb/nagyobb menetszámú be/ki csatoló tekercs lehet.

Mivel mértétek? Milyen módszerrel?
Oszcilloszkóp , frekimérő van?
Kell LC oszcillátort építeni. Amibe a kf serleg rezgőkörét bekötöd és ebből kiderül a frekvenciája.
Másik a rezgőkörök aljába lévő kondit kiforrasztod , és meg méred a 2 elemet L és C ebből kiszámolható Thomson képlet.
Nagy vonalakban persze gyártójától is függ : narancs és citrom 10.7MHz KF ... Piros általában
az oszcillátor (középhullámon 400-2000KHz) a többi inkább 4-600KHz kf szűrők.
Tehát elvileg majdnem mindegyik jó lehet neked.(frekit a mag tekerésével vagy kondenzátor párhuzamos kötésével befolyásolhatod (drasztikusan az aljában lévő kondi csavarhúzóval történő roncsolásával is cserélhetsz értéket)
(Van rezonátor is 400-600 kHz között sokféle 460KHz elhúzható 5 kHz el is akár)
(#) siletto hozzászólása Ápr 17, 2016 /

Üdv!
A fülembe ültette a kis sdr dongle a rádiózás hangját, nagyon megtetszett ez a világ is.
Szeretnék majd amatőr vizsgát tenni, de az még kicsit odébb van, most azt szeretném kérdezni, hogy szeretnék építeni otthonra egy egyszerű rövidhullámú vevőt, ehhez a Lidia-40 kapcsolást néztem ki. Van esetleg jobb, vagy más kapcsolás, amit érdemesebb lenne megépíteni?

Magamnak szeretném a NYÁK-ot tervezni és készíteni, szerintem nagyobb fajta SMD alkatrészekkel ha vannak megfelelő értékűek, hogy ezzel is tanuljak, ezért sem gond, ha nem millió alkatrészből áll.

Egy kezdő első rádiónál mennyire fontos a NYÁK nagyfrekvenciás kialakítása? Gondolok itt a kétoldalas panelre, teliföldre, a "via"-k elhelyezkedésére, ilyesmi.

Köszi előre is, mematyi
(#) Kera_Will válasza siletto hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

Ha gyakorolni szeretnél akkor inkább ne SMD-vel kezdjed.
Sokkal kényelmesebben át tudod variálni az áramköri elemeket hagyományos alkatrészekkel.

Ez még kevesebb alkatrészből áll : egyszerű szinkrodin

frekvencia stabilizált javított DC vevő
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2016
(#) gernerakos válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

A mérésről szerintem Elektroncső kolléga részletesebben tudna mesélni. Annyit tudok, hogy (az egyébként a versenyre készített) Vobbulátorral mértük, és úgy vizsgáltuk a jelalakot oszcilloszkópon, de valami nem működött, nem sikerült rájönni, melyik színű lenne jó.
Nem tudom, abból kiindulhatnánk-e, hogy kinyitom a rádiót, megkeresem az oszcillátort tekercset vagy akármit, és megnézem milyen színű? Vagy, nincs erre valamilyen táblázat, stb?
Ha meglesz a frekimérő, meg tudom majd mérni az általad említett módszerrel is.
(#) Kera_Will válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

Háát akkor lehet éppen valami mérési összeállításbeli bajok lehettek ... mert a n*100kHz és 10MHz KF serlegek között jelentős különbségeknek kellett volna lennie.
Lehet a ki és bemeneti impedancia illesztésekkel voltak gondok.
Vagy bármi mással. :S
Emlékeim szerint orosz rádiókban kevésbé jellemzőek a színes "japán kf-ek" ezért hiába nyitod ki. ...
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

Az oszcillátor tekercs piros színű szokott lenni, a demodulátoré fekete. De a környezetéből is kitalálhatod. (forgó kondi mellett, dióda van mellette, két tranzisztor között van, stb.
(#) Kera_Will válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

De ha már nem van az eredeti környezetben akkor már kissé macerásabb erre rájönni.
(#) siletto válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

Üdv! Akkor huzallábassal, végül is az egyszerűbb. Csináltam már néhány NYÁK-ot, de smd-set még egyszer sem.
Ezeket a kapcsolásokat én is nézegettem, de az a fahasábos hangoló izé eltántorított. Azért nem baj ha van rendes kapcsolása alkatrész értékekkel. Köszönöm a tanácsot
(#) Doky586 válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

Nagyon durva a kivitelezés.. ezzel kapásból megbukna bármely iskolában, ennél csak jobb szerelés várható el..
(#) Kera_Will válasza siletto hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

Fahasáb izétől ne féljél ... működik ...
Ha nem tetszik akkor a rezgőkörbe rakjál rendes tekercset és rendes forgókondit .
Persze ha nem találsz donor forgó kondit , akkor jöhet a fahasábos rövidre zárt menettel finoman hangolt oszcillátor.
Számoljál csak egy kicsit fix kondi vagy tekercs esetén pl.: 3.5 vagy 7 MHz sávban mekkora delta C/L kell delta 500-1000 Hz frekvencia változáshoz ? (nH és tized Pf lesznek az).
Mindezt terjeszd ki +/- 10 - 50 - 100 kHz tartományra is.
Egyből látni fogod a hangolásnak milyen finomnak kell lennie.
(#) Kera_Will válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

Senki nem mondta hogy iskolai bemutató lenne ebből .
Attól lehet nyákot tervezni hozzá .
(#) gernerakos válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

Ha lesz időm kinyitom, ha nem színes visszacsukom. Aztán majd mérek ha lesz időm és műszerem. Egyébként mi is a pirosra tippeltünk, csak abban meg nincs kondi, ahogy most nézem. De van itthon néhány panel, majd megnézem, van-e piros köztük, és hogy hol vannak...
(#) Doky586 válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

Mi ennek az elnevezése? takonyragasztott technológia hanyatt-ragasztott ICkkel..?
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

Deszkamodell.
Következő: »»   131 / 255
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem