Fórum témák
» Több friss téma |
Írd meg a típusát, segítek adatlapot keresni hozzá, ha nehezen fellelhető...
Tessék. Köszönöm, de boldogulok, magam is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2016
Ezek ugyanazok nagyjából vagy teljesen, mint amikről egy oldallal korábban csámcsogtunk itt, szintén kistee jóvoltából!
Kérdeztem is, hogy vajon a rövidhullám vételét hogyan oldhatják meg ezzel...de senki nem reagált rá... Ezeket fel kell konfigurálni...amit vagy te teszel meg i2c buszon mondjuk, vagy egy dedikált konfig EEPROM-ot vár, amiből betölti a konfigurációt...emlékeim szerint.
Olvastam azt is, szerintem elvi lehetőség van arra is, hogy az RH sávban is működjön. Csak azért nem szóltam akkor bele, mert csak azután keresgéltem a témában. Az adatlapból ugyan nem derül ki, még az sem igazán, hogy a 10 lehetőség nem használt 6 - 7 lehetőségével mi a helyzet. Ha van benne implementáció, akkor igen, ha nincs, akkor nincs. Jobb az eset, ha külső EEprom van, dehát akkor is tudni kellene, hogy mit vár a DSP. A DSP -nek elvileg mindegy lehet rövidhullám is, sőt akár többféle moduláció is. Ezt szeretném kideríteni a saját vevőmön, bár gyanítom, hogy csak annyi, amennyit az adatlap mutat.
Láttunk már olyat, hogy egy berendezés szinte azonos hardveren sokkal nagyobb lehetőséget biztosított, persze többlet árárért. Az is lehet, hogy ez egy más célra gyártott ic butított (marketinges) változata. Mindenesetre igen leegyszerűsíti a kommersz rádióvevő belsejét, nyilván a tömeggyártás minden előnyével.
Na igen, csakhogy egyik IC sem veszi közvetlenül a rövidhullámot!! Mégis gyakran van ezekkel az IC-kkel a rövidhullám vétele is megoldva, tehát vagy keveréssel, vagy valami nem ennyire evidens trükkös módszerrel oldják meg. Engem ez érdekelne per pillanat ebben...
Az adatlap szépen tartalmazza mivel kell felkonfigurálni, hogy a kívánt működést elérd...vagy legalábbis láttam olyan adatlapot is, amiben ez megvolt. Ebben a "kínai" adatlapban nem nézelődtem ennyire...
Miért? Nem kell kevergetni semmit, mintát vesz a bemenő jelből, és azt dolgozza fel valamilyen algoritmus szerint. Az algoritmus sebessége ( FFT szerintem) a lényeg. Az SDR vevőkben (nem mindegyikben) sem kevergetnek semmit. Ez gondolom a mintavétel, és a feldolgozás sebessége függvénye. Esetünkben is a chip 0,150 - 230 MHz között működik, az RH is beleférhet.
Sajnos, ezekhez a dolgokhoz csak elég felületesen értek, nagyjából az elvek tiszták, de a fizikai megvalósítás még nem. De azon leszek, hogy tisztuljon a kép. Egyenlőre el vagyok foglalva az LTE trükkjeivel, de gyanítom, ez is valami hasonló lehet. (osztás, szorzás, fázistolás, összeadás)
Felhívnám a figyelmed a nick nevemre, nem véletlen az!!
![]() ![]() Az az IC előbb lekeveri mintavételezés előtt az analóg jelet, s csak utána vesz mintát! Abba pedig nem fér bele a rövidhullám! Szép is lenne ha 230MHz-et közvetlenül benyelne...amikor egy 130MHz/16bit-es AD önmagában >50$ ![]()
Szétszedtem a rádiót és bizton állíthatom, hogy a hangológomb hagyományos skálahúrozással egy kettősforgót működtet. Az AM sávváltó párhuzamos kapacitásokat kapcsolgat ki-be, így állítja be a KH, és a különböző RH sávokat...
Azért mutattam meg itt ezt a rádiót, mert elvileg képes lehet néhány amatőrsávot venni, és egy BFO-val kiegészítve alkalmas lehet kísérletezésre, hogy alkalmas-e megfigyelő vevőnek...
Sziasztok.
Kiserletezes celjabol fel tudok ajanlani ingyen egy DSP alapu SSB vevohoz gyari panelokat es a processzorhoz a binarist (ez folyamatosan fejlodik, meg a menut meg kell irnom hozza,...). Ha valakit komolyan erdekel, lasd reszleteket a blogomon, es johet email privatban. (Nem olcso mulatsag, mint alkatresz koltseg sem, mint osszerakas sem) Udv. Szabi
A csatolt képen nem látszik, de jó lenne ha ide írnád az IC -k típusait. A jól látható a nyolclábú az sztereó hangfrekis végfok.
Egyébként a Te kezedben van, Te látod, hogy mi van benne. A hatásodra néztem bele a sajátomba, abban az volt, amit leírtam. Elvileg DSP vel is lehet amatőr adásokat venni, bármilyen modulációval, csak az a kérdés, hogy az a példány, amit ebbe építettek, tudja-e. Mert ami az enyémben van, az az adatlapja szerint is egy komplett zsebrádió felhasználásra készül cél áramkör, aminek a magja egy DSP szerintem. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2016
Úgy hallom, hogy a lőrinci találkozóra sokan készültök eljönni. Szeretném, ha sok Amidon 43 minőségű toroid gyűrűt látnék (pl. FT50-43). Biztos sokat tudnánk róla beszélgetni...
Üdv.: HA9MDD
Nálam nem jelentkezett senki hogy jönne, egyedül meg nincs kedvem menni.
Kálmán biztosan megy, másról nem tudok. Azért remélem sokan lesztek és az idő is kegyes lészen majd ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2016
Sziasztok
Osztopánban is lesz találkozó, bár az kisebb, de jó a hangulat. HA4ZU
Helló Szendi001 ,
Közben apránként haladok ezzel a kis SSB vevővel. Persze szép lassan, ahogy kevés időm engedi. Ma a TCA440 IC-vel működő BFO , Produktdetektor és KF erősítő (ami jelen esetben hangfrekvencia) építettem meg a megszokott faragott panel módszerrel. A BFO egy 8,99775 MHz- kristállyal működik és tiszta 1,15V pp jele van. Majd jelentkezem ahogy haladok. Üdv. Gábor
Jó a nyák technikád. Mivel csinálod?
Jól néz ki, és tisztának is tűnik a jele!
Jól látom, hogy a kvarcoszcillátor is TCA440 alapú? Tudnál adni egy rajzot, hogyan kell használni a TCA belső oszcillátorát kristállyal? Amiket eddig próbáltam, azok valahogy nem akartak működni, így jelenleg külön kvarcoszcillátort használok...
Kár, hogy ezt csak bizton spektrumanalizátorral lehet kideríteni. Bár kétségkívül szép.
Bár SA hiányát lehet pótolni leleményességgel, mert adott jel harmonikusain lehet egy vevővel ellenőrizni, a mellékhullámú jeleit. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2016
Sziasztok ,
Látom megtörtem a csöndet ![]() Röviden válaszolva a kérdésekre. A kifarigcsálás egyszerűen egy könnyen átfogható snittzer késsel történik előre kirajzolt vonalak mentén. Szkópon jónak tűnik a jel, ráadásul több mint 1 Volt csúcstól csúcsig. Majd SDR vevőn tudok saccolni spektrumot ( csak még nincs kéznél). A TCA440 belső oszcillátorát "kivesézgetve" lerajzoltam egy cetlire ami épp kéznél van, így látható a bekötés . Ám a kapacitás értékek változnak a kristály frekvenciájának megfelelően. De a bekötésre térve , a kivezetéseket 4;5;és 6 kis áthúzott körökkel jelöltem a skicc rajzon, és Cx-el a frekvencia függő kapacitásokat. Az 5-ös kivezetésen lévő 22nF-os hidegítő kondenzátor nem kritikus akár 100 nF is lehet csak kerámia tárcsa legyen ne tekercselt kivitel. A 18K ellenállás az IC 14-es kivezetéséről biztosít +tápfeszültséget az oszcillátor résznek. A rajzomon a tranzisztorok a TCA440 belső elemét képezik. Jó kísérletezést!
Analóg rádióknál értelmetlen a tökéletes szinusz kergetése, mivel ha nem az oszcillátor, akkor a keverőfokozat biztosan kitermeli a harmonikusokat is, így mindegy mennyire szép vagy csúnya(term. határokon belül) a jeled, a parazita frekvenciák vételét csak jól megválasztott sávokkal, és többszörös keveréssel lehet megfelelően kiszűrni!
Ha szemre szép a szinusz, az meg is fog felelni....
Azért a keverő nonlinearitása, és a keverőjel felharmonikusai hatását ne mossuk össze.
A keverőjel felharmonikusai felharmonikus keverést okoznak. Nézzük pl. a 3. harmonikust: - valamilyen adó jele keveredik 3fo-lal, és a KF sávba kerül - a keverő előtti szűrő kell, hogy megakadályozza - valamilyen adó jele -venni kívánt sávon belüli- keveredik 3fo-lal, eredménye KF sávon kívüli jel, és demodulálódik - a KF szűrőnek kell megakadályoznia. De ezek valóban kisebb súlyú termékek, nem annyira számít, hogy szép szinuszos legyen a lokál oszcillátor. Sőt, pl bizonyos keverőket jobb négyszögjel LO-ral táplálni, mert jobb lesz az eredmény. A másik, a lineáris keverő manapság szinte a legfontosabb dolog, ha gyenge jelet akarunk az "RF dzsungelből" levadászni.
De, összemossuk! A legtisztább szinuszodból is ugyanaz a végtermék keletkezik, ha nem kellően lineáris a keverő! És mint tudjuk, az sosem az, mint ahogy tökéletes szinusz oszcillátor sincs.
Egy reális, analóg keverő rettenetesen "gány" jelet produkál mindig...abból egyszeres keveréssel jó minőségű vételt elérni szinte lehetetlen, tulajdonképpen csak hordozható röfőgőkbe elég, egy minőségibb paramétereket mutató vevő min a kétszeres keverésnél kezdődik. Vagy alapjaiban kell az egészet átdolgozni...ahogyan manapság a közvetlen AD-s vevők igyekeznek matematikai minőségben megközelíteni az analóg vételi problémákat...! Ott már egész jó paramétereket lehet elérni..., ugyan tény, hogy nem sok analóg van már benne ))
Hát, ha összemosod, tedd azt! A leirt jelenség tökéletesen lináris keverőnél is fellép. Ha bebizonyítod matematikailag, hogy nincs igazam, készséggel elhiszem.
![]() Csak egy mondat a direkt AD vevőhöz: magas mintavételi frekvecia nagy felbontás mellett borzaszó sokba kerül, nyilván, tudod. Kevés az az alkalmazás, aminél megéri. Ezért keverőre szükség lesz még jóideig, URH és afelett mindenképp,
Már leírtam! Mindegy, hogy az oszcillátorod jele van tele harmonikusokkal, avagy tiszta, ám a keverőd nonlinearitása hozza létre _ugyanazokat_ a felharmonikusokat keverés közben! Olyankor ugyanis minden mindennel keveredik, és az életben nem választod már szét őket...hacsak nem ügyesen meg nem választott frekvenciákkal és sávszűrőkkel nem segítesz magadon!
De ez még kevés, mert egyszeres keverésnél kellő tükörfrekvencia elnyomást max akkor érhetsz el, ha magas középfrekvenciás jeled van. Az pedig nem túl népszerű és egyszerű...még ha igen jó tulajdonságokkal is bír egy olyan vevő! Így azok elsősorban szélessávú vételnél alkalmazottak csak, ahol másképpen nem lehet átfogni akkora tartományt sávváltás nélkül! Pársz 100MHz-ig bezárólag ma már bárki készíthet direkt vevőt..., ha nem is alapsávú vételben, de sávszűrővel a mintavét többszörösein is lehet használni az AD-kat, amikből megint csak nem kell extrém felbontás...12-16 bit már a legtöbb esetben határérzékenységű vételt tesz lehetővé..., és egy ilyen AD 100-150MHz, létező dolog egy ideje már a piacon...még ha nem is 2 fillér.
Látom, szeretsz vitakozni, még ha egyet is értünk! Kérem, olvasd el, amit írtam:
Idézet: És utána írsz keverők nemlináris viselkedéséről. Valóban, az eredmény hasonló: "füttyök", katyvasz. De más a jelenség. Részemről befejeztem. Mindenki azt hisz, amit akar. „A leirt jelenség tökéletesen lináris keverőnél is fellép...”
Én nem vitatkoztam..., hanem reagáltam arra, hogy miért mindegy hogy tiszta, vagy sem az LO jele!! Te ezzel nem értettél egyet("Azért a keverő nonlinearitása, és a keverőjel felharmonikusai hatását ne mossuk össze..."), ami szíved joga..., én válaszként érveltem kicsit. Amiket leírtam, tények..., lehet vitatni is, de a lényegen nem változtat )
Köszi, ezt majd kipróbálom. Nekem 27 MHz-re kellene, erre tudsz mondani irányadó értékeket?
Hosszabb vitátokhoz pár gondolatom nekem is lenne.
- Én még azt tanultam, hogy keverés nem lineáris elemeken valósulhat meg. Tehát nem a linearitás fontos, hanem annak dinamikája (IP3 tűrése - volt már erről szó itt a fórumon). - A szinusz jel "szépsége" nem tudom fontos e a keverésnél, a kikevert jel viszont lehet nem baj kevésbé torz, már csak a további erősítőláncok nem linearitása miatt. - Ha a mostani adó-vevők nagy szintű keverőit nézzük nagyrészt négyszög a keverő LO jele. Lehet ők már túl vannak e vitán HI! - Ami probléma az a LO fáziszaja és a felharmonikus tartalma, ami a sok füttyöt, ismeretlen zajt okozza, de ezeknek nincs hatása a fenti szinuszábrára. A vevők bemeneti LC szűrőjének alkalmazásával kapcsolatban egyet kell értsek, sdrlab fórumtársammal, szinte semmit sem ér. Tipikus példa 7MHz sáv, míg egy QRP rádió jelszintje egy műsorszóró állomás jelszintjéhez képest akár 60 - 100dB-vel kisebb, addig egy jobb LC szűrő 20dB-es szelektivitása mit sem ér.
Sziasztok!
Rég jártam itt, de most lesz egy kis időm rádiózni, meg is osztom az eseményt, hogy minél többen összefussunk az éter hullámain. HA0KA vezetésével egy kis csapat a HAFF-0045-ös körzetből jelentkezik június 3-5 között. Az operátorok: HA0KA, HA0LG, HA0DI, HA0DX, HA0HV, HA0NAR, HA0GB, Árpi és Pisti A rövidhullámú sávokon, CW-n, SSB-n és digitális módokban rádióznak az operátorok. QTH Locator: KN08RB A hír a klub weblapján is olvasható
Szia, kicsit érintve érzem magam.
- A keverő linearitásán azt értjük, hogy ha két -tökéletesen- szinusz jelet ráadunk, csak az összeg és különbség frekik jelennnek meg. Tehát tokletesen csak szorzás valósul meg. - Négyszög LO: igen, ahgy irtam korábban is, a keverő tulajdonságai sokszor jobbak, ha négyszög LO-val hajtjuk. A kapcsoló tipusú keverőknél ez muszáj is. A felharominkus keverés okozta probléma a KF szűrővel megoldott (hacsak nem szándékosan felharmonikus keverés a cél - Harmonikus keverő ) Egy diódás DBM-nél pl. kis jelnél a nonlinearitás dominál, nagy LO jelnél átmegy kapcsoló tipusúba. - Ami probléma az a LO fáziszaja és a felharmonikus tartalma Sdrlab kolléga és én is állítom, hogy a felharmonikus kisebb problámát jelent egy valós keverőnél. A fáziszaj, igen, nagyobb gond. - A vevõk bemeneti LC szûrõjének alkalmazásával kapcsolatban egyet kell értsek igen, főleg egy rédióamatőr vevőnél a KF előtti szűrőnek az elsődleges célja a nemkívánatos nagy jelek - pl. műsorszóró adók- távoltartása, nem a szelektivitás növelése. Egyre gyakoribbak az olyan konstrukciók, ahol a keverő előtt "semmi" sincs. Egy nagy IP3-mal rendelkező, kis zajó keverő esetén az előerősítő - főleg, ha egy kábel végén van - vagy szűrő csak ront a paramétereken. - ..akár 60 - 100dB-vel kisebb egy QRP rádió jelszintje Pontosan. Ezért kell nagyon jó keverő. |
Bejelentkezés
Hirdetés |