Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor
 
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   68 / 148
(#) scooby_ válasza CHZ hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Ezt a menüsört hol találom? Régen tudtam...mostmár nem igazán.
(#) CHZ válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Analysis >AC analysis>AC transfer..
(#) scooby_ válasza CHZ hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Ez még jobbnak tűnik,mint az ActidAmp!
(#) CHZ válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Látod sikerül ezt összehozni..
(#) scooby_ válasza CHZ hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Akkor holnap módosítsam a visszacsatolásomat és hallgassam meg úgy?
(#) dollerakos válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Ez nekem is egy kérdés maradt... Sokféle inverz-RIAA van a neten is, más-más RC-időállandókkal, utána is kérdeztem, de állítólag az a lényeg, hogy milyen pontos alkatrészekből építjük meg és a generátor impedanciához hogyan viszonyul, stb., stb.....
(#) CHZ válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Én azt tenném.
(#) scooby_ válasza CHZ hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Akkor ehhez még további számolgatásra lesz szükségem....
(#) scooby_ válasza CHZ hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Végül mégsem raktam össze,inkább igazítottam még a visszacsatoláson. Szerintem ha az ember akarna,ennél jobbat már akkor sem tudna. Így legalább szabvány értékű alkatrészek vannak benne.
(#) colos850514 hozzászólása Dec 15, 2011 /
 
Sziasztok vettem használtan egy Lenco l3806 lemezjátszót és elvileg ebbe is van ez az előerősítő vagy korrektor. És az lenne a kérdésem hogy elég gyenge a magashang hogy lehet e valamit csinálni ezzel a korrektorral? Mert magason kívűl mindent ad rendesen ,magasat is csak kevés! Köszi
(#) scooby_ válasza colos850514 hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Érdemes lenne egy rajz arról a korrektorról.
(#) colos850514 válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Akkor szétbontom és fotózok ha megvan felrakom köszi!!
(#) elektrorudi válasza colos850514 hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Nem akarlak elkeseríteni, de nem biztos, hogy jó úton jársz. Erről a lemezgyaluról semmilyen műszaki adat nem lelhető fel. Ez valószínűleg nem véletlen. Ránézésre, a régi Tesla pörgetőknél is fényévekkel gyengébb hangszedőt tartalmaz, amely annyi magashangot tud lejátszani, amennyit hallasz.
A korrektorral nem szenvednék!
Két alternatívát tudnék javasolni:
- vagy veszel helyette valami mást
- vagy a hangszínszabályzót feltered szükség szerint.
(#) scooby_ válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Azért mert nem találsz róla semmit,az nem jelenti azt,hogy rossz. Számos lemezjátszó típussal tudnék neked szolgálni,amit nem találsz meg a neten,pedig elég jó mechanikát és hangszedőt tartalmazott. Pl: Orion SL230
(#) scooby_ válasza colos850514 hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Ami érdekelne,a riaa korrektorban lévő IC. Többnyire ugyan azt rendszert rakják az összesbe. Az egyik fórumtársnak van hasonló lemezjátszója /Nem rossz hangú/,annak a riaa korrektorát tudtam egyszer IC típusból visszanézni. Ha ez megvan,akkor sínen vagyunk.
(#) colos850514 hozzászólása Dec 15, 2011 /
 
basszus eszembe nem volt az ic száma de raktam fel 2 képet hátha az mond valamit
(#) colos850514 válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
holnap megnézem az ic számát mert már összeraktam
(#) scooby_ válasza colos850514 hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Öregem! pontosan,ahogy gondoltam. Az a kis álló tokos IC,pontosan nem is tudom milyen tokozás. De alapvetően nem rossz hanggal bír!
(#) dollerakos válasza colos850514 hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Az IC típusát lenne jó tudni, azt, hogy mi van ráríva. Így pofára HA1457-esre tippelem, de tényleg csak pofára. (És a kapcsolást is jó lenne tudni, de egy ilyet visszafejteni felér egy rabvallató munkával..) Valamint a hangszedő típusát is, innen már jobban lehetne következtetni, hogy mi a bűnös a magashangok tekintetében...
(#) scooby_ válasza dollerakos hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Az IC típusát ha megtudjuk,keresünk adatlapot,abban többnyire a rajz is benne szokott lenni.
(#) elektrorudi válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Köszönöm, ez elég, ne sorolj fel többet.
(#) scooby_ válasza CHZ hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Na ma kipróbáltam az ÚJ visszacsatolást. Már teljesen elfelejtettem,hogy teljesen megváltoztattam a visszacsatolásban az értékeket... Lényeg: Jobb,sokkal jobb. Csupán az erősítése ment az egekbe,és kissé mintha torzítana,de lehet,hogy a lemezem rossz amivel hallgattam. Viszont hallhatóan több hangot hoz át a lemezről,és a magasai is még szebbek lettek.
(#) dollerakos hozzászólása Dec 20, 2011 /
 
Üdv!

Megcsináltam a képen mellékelt módosított Hiraga korrektort. Néhány meglepetéssel szolgált: a DC-szervó kondija tuti, hogy nem 1 µF (a képen 1 mF-nak van írva, úgyhogy ez inkább 1 millifarad vagy szokványosabban: 1000 mikrofarad), mert különben 1 kHz alatt már nincs RIAA-korrekció, tehát egyelőre beletettem egy 100 µF elkót és mintha vagy az erősítése túl nagy vagy a kivezérlési tartaléka mintha kevés lenne, mert (egyelőre csak inverz RIAA bemenet nélkül) végigtekertem a generátort és vele együtt a szkópot is és azt tapasztaltam, hogy mélyebb frekiken, ahol pl. a HFM1 röhögve még szépen erősít, ez pedig beveri a fejét a tápfeszbe... Meg tudná mondani valaki, hogy egy átlag MM-hangszedő 1 kHz-en mennyi feszt adhat ki maximálisan? - mert akkor ez már támpontot tudna adni a többi frekin is a RIAA-görbe függvényében... Köszi szépen.
(#) elektrorudi válasza dollerakos hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
2,5mV@1kHz
(#) andriopulos válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
Ez függ a hangszedőtől is. Pl egy Ortofon 2M kimeneti szintje 5,5 mV @ 1kHz, 5cm/sec.Azt ugyan nem tudom, hogy ez RMS, vagy csúcsérték, de általában RMS (effektív) értéket adnak meg, ha nincs egyéb jelölés. Szinuszjel esetén ezt gyök 2 vel szorozni kell, hogy kijöjjön a csúcsérték.
(#) elektrorudi válasza andriopulos hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
Rendben. Átlagos MM hangszedőt kérdezett. Ez pl. egy Technics SL-q30 hangszedőé. De mondhattam volna PL-200 -ban lévőt (3mV@1kHz @ 5cm/s) vagy egy Tesla-t 1mV@1kHz, vagy valóban, akár egy Ortofont is...
Amilyen a kérdés, olyan tud lenni a válasz...
A többi magyarázat OK.
(#) scooby_ válasza dollerakos hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
Annyit még,hogy a Tina az 1000µF-od 1mF-nak írja. A tina elég szorosan tartja ezeket a prefixumokat és az átváltásokat. Ahol nem muszáj,ott nem ír ki a szám után 3db nullát. Tegyél oda nyugodtan 1000µF-ot,oda az kell.
Moszkvainál Ezt a korrektort is meghallgattuk /meg egyszer Én is összeraktam,csak érte a hangszedőmet miatta egy kis baleset,ezért nem voltam vele hajlandó tovább foglalatoskodni/,és összevetettük a KDmester féle passzív TL074-gyel,és mintha annak egy kicsivel részletezőbb lenne a hangja!
(#) andriopulos válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
Persze. Inkább arra akartam kitérni, hogy a legnagyobb értéket kell venni ahhoz, hogy méretezni lehessen egy erősítőt biztonsági tartalékkal.
(#) dollerakos válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
Milyen baleset? A kapcsolásból adódó? Valami fesz rákerült a hangszedőre, talán valamelyik tápfesz? (Ha nem vagyok indiszkrét...)
(#) dollerakos válasza andriopulos hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
Igen, RMS-ben gondolkoztam.. Egyébként itt van néhány variáció erre a kapcsolásra és megfigyelhető, hogy a DC-szervó esetében az eredeti verzióban ki van hagyva a testelő kondi. Ebből a 3_MOD-ot csináltam meg, de ha annál ezt a kondit rövidre zárom, felmegy a kimenetnél a fesz és nem csinál semmit. (Majd még holnap foglalkozom vele....)
Következő: »»   68 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem