Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RS232 kérdések

Témaindító: tizedeske, idő: Júl 21, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 25
(#) Zseni hozzászólása Okt 24, 2010 /

Sziasztok csinálnék egy kábelt csak nem tudom a kettö közzé kell e valami.
Az eggyik vége RS-232C "ez menne a mühold vevöbe"
A másik vége usb ez a pc be.
a két kép a müholdvevöben található RS-232C csatlakozót mutatja.
köszi.
(#) watt válasza Zseni hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

A PC alaplapján nincs COM port? Az enyémen se volt kivezetve, de ott van. A legegyszerűbb lenne kivezetned, ha van, és akkor nem kell semmi a kettő közé.
Ha nincs, akkor kell egy FTDI IC, vagy egy PIC, de erről részletesen akkor, ha megnézed mi a a helyzet!
(#) Zseni válasza watt hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

ok itt a hátlap meikre gondolsz?
(#) Norberto válasza Zseni hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

A felső kék csatlakozó lesz az. Amelyikben 2 sorban vannak a tüskék, összesen 9 db. Az a COM port.
(#) KTobi válasza Zseni hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Az a kék 9tűs az soros port(RS232). De mi a kérdés? Ha a műholdvevődnek van soros portja, akkor kell egy kábel, ami elég hosszú, mindkét végén van csatlakozó, és azt hiszem meg kell cserélni a TX és RX kábelt, tehát keresztezett legyen. Ez egy háromerű drótot jelent. Minek belekeverni az USBt?
(#) zombee hozzászólása Okt 24, 2010 /

Valaki megmondaná, hogy az MCP2200 mennyivel lenne rosszabb választás mint egy FTDI?
Nincs szükség ufók irányítására, DLL-ek hákolására, párhuzamos kimenetekre,
egy mezei RX/TX pár kell max. 115 kilobiten, de igazából az 56 kilobit is megteszi...

Annyival biztosan jobb hogy fele-harmadannyiba kerül(ChipCad), és létezik kezelhető lábsűrűségű(SOIC) változatban is, amivel próbapanelon is hamar összehoztam vele egy működő kapcsolást.
(#) Zseni válasza KTobi hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

ok azért az usb mert a gyári összekötö kábel egyik vége usb a másik pedid RS-232C-
namost össze szeretném kötni a kettöt mert talán tudnék vele kezdeni valamit.
Mármint a beltérivel."Orton 4100C"
Mert igy csak porosodik.
(#) icserny válasza zombee hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Az MCP2200 is használható, vagy az USB Device - CDC Serial Emulator demóprogrammal felprogramozott PIC18F14K50 is jó (ez utóbbiból PDIP tokozás is van). Kellemes, hogy a tápfesz beállításával (5 V vagy 3,3 V) a jelszint is megválasztható.

Az MCP2200-nál a LED felvillantásokat le kell tiltani (LED toggle mód viszont használható).

De a legolcsóbb megoldás kétségtelenül a 2 dolláros kínai Nokia CA-42 kábel.
(#) zombee válasza icserny hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

A LED-ek gyárilag ki vannak kapcsolva, én is csak próbaképp kapcsolom be hogy villogjon.
Ha be van kapcsolva(nem toggle módban) az baj?

Sajna a PIC18F14K50 felejtős, még soha nem volt dolgom PIC-el, programozóm sincs.
Fél éve már neki akartam ülni, aztán jött a kényszer, hogy az áramkör főbb elemeit SMD-be kell átrakni.
Ráadásul most az MCP2200 is olcsóbb, és egy SOIC-ot még mindig egyszerűbb forrasztgatni(meg fotómaratni) mint egy TSSOP-t...
(#) icserny válasza zombee hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Idézet:
„Ha be van kapcsolva(nem toggle módban) az baj?”
Az a mód, amikor minden karakter után mondjuk 0.1 s ideig felvillan nálam fennakadást okozott. A toggle mód (vagy a kikapcsolt állapot) viszont jó.
Idézet:
PIC18F14K50 felejtős, még soha nem volt dolgom PIC-el, programozóm sincs.”
OK, akkor marad az MCP2200, az már gyárilag föl van programozva.
(#) oszgab4878 hozzászólása Nov 2, 2010 /

Szevasztok.
A helyzet az hogy elkezdenék PIC-kel foglalkozni de sajna nincs RS232-m, így kénytelen vagyok usb-ből csinálni.
A kérdésem az lenne hogy valaki megépítette már ezt a kapcsolást sikeresen, vagyis érdemes belekezdenem vagy sem...!?
EZT=>http://pinouts.ru/Converters/usb_serial_adapter_pinout.shtml

A válaszokat előre is köszi...
Üdv.:Oszi
(#) watt válasza oszgab4878 hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Van olyan PIC, amibe előre be van programozva az USB-RS232 protokol, csak használni kell. A chipcad oldalán az MCP2200 családot keresd. Sokkal egyszerűbb és olcsóbb. Adatlap
(#) icserny válasza oszgab4878 hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

1. Nem érdemes, mivel USB-RS232 átalakítót készen is kaphatsz. Bővebben: Link

2. Ennek mi köze a PIC-hez? Ha netán programozáshoz akartad használni, akkor felejtsd el, a soros porti programozók nem működnek USB-RS232 átalakítóval, mert az elrontja az időzítést. USB-re csak olyan programozót köthetsz (pl. PICkit2), ami maga állítja elő az időzítést (egy felprogramozott mikrovezérlővel).
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Nekem ez eszembe sem jutott. A "kénytelen vagyok USB-ről csinálni" nem túl sokatmondó, de egyáltalán nem utal a programozásra! Mindenesetre nagy valószínűséggel neked lesz igazad...

Másrészt az átalakító 1700Ft, az MCP2200 csak 500, azért ha csak átalakítgatásra kell, PC-PIC kommunikációhoz, akkor én nem adnék érte 3x annyit, még ha készen is van.
(#) oszgab4878 válasza watt hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Köszi szépen ezek nekem eszembe sem jutottak...
Pontosabban az átalakító vétele igen csak azok komolytalannak tűntek...
Igen azért kéne mert programozni szereném és a gépen nincs soros port.
Köszi az IC linket. de ezt usb-n keresztül is lehet programozni ???
Vagy hogy gondoltad? Evvel csinálok egy programozót?
(persze elötte ezt is fel kéne programoznom )
Huh Már most tele a t*köm a Laptoppal!!
Lehet előszedem a P3-ast!
De ha van konkrét megoldásotok a bajomra azt nagyon megköszönném!
Üdv. Oszi

Ha elsőre ezzel kezded, nem ajánlok semmit, mert mint írtuk, nem fog működni!
Építs, vagy vegyél egy PICKit2-t!

Azt hittem ez helyettesíti a PICKit2-t
Meg gondoltam hogy a microchip azért csinálta hogy az olyan hülyéknek mint nekem jó legyen
Ha meg útánépítem a PICKit2-t akkor is valahogy azt fel kell programoznom
Ördögi kör...
Inkább meglátogatom a P3-ast
Köszi a segítséget...
Üdv.: Oszi

Igen, a P3 jó választás lesz, mert jól látod az ördögi kört.
Ha van egy jó COM-os(ugye nem JDM!), vagy LPT-s(ugye nem 7405-el!), égetőd, akkor már egyenesben vagy. Nézz fel az oldalamra és válogass, mind működik(nálam). Aztán jöhet a PK2, mert azért az egy más dimenzió!

Hát márpedig pont egy jdm-et választottam de ami fel van készítve alacsony jelszintü port ra is!
másrészt meg 16F876-hoz kéne és nem akarom állandóan ki be tenni és ezért jó lenne úgy...
ööö remélem értesz
Útána néztem ennek az usb-s microchip-nek és gondolom ez real-time kommunikációra lenne nekem jó...
Az is jó késöbbiekben
Jah és az oldal link-ed nem megy...
Még egyszer mindent nagyon köszi...

Pedig az oldalam működik most is.
A JDM-ről is olvashatsz ott... Nem árt, ha elolvasod a topicokat és a cikkeket is, mielőtt problémát csinálsz magadnak...

Oksam... megy nekem is. Bocsi.
Körbenézek.
Üdv.

még egy kérdésem lenne.
Gondolom ha az rs232_wpb_v2-t megépítem hogy később megépítsem a PICKit2-t
Akkor ugye nem gond ha a kapcsoló tápot kihagyom és a PC saját 5 és 12V-ját használom...???
Megnéztem az oldaladat és köszönöm a rengeteg segítséget ami ott van...
Komolyak a szándékaim a PIC-el csak még sosem foglalkoztam vele.
Természetesen nem kis tapasztalatom van az elektronikában, vakon nem ugrok a kútba.
Szerintem lesz még egy pár kérdésem, egy pár hülyeség is. Amennyiben ez neked nem gond!?

Persze, hogy nem gond! Én csak annyit várok, hogy fejlődj közben. Remélem nem lehetetlen a kérés és a szándék is egy irányba hat!

Én helyedben nem azt építeném meg(ez régi fejlesztésem), hanem az
ebben a hozzászólásban csatolt v4-et. Egyszerűbb és nagyon jól működik(sok + visszajelzést kaptam). Annyi van, hogy nincs nyákterve, de ez neked nem lehet probléma!

A topicot is érdemes elolvasni, sok "égető" kérdésre választ kapsz.
(#) subway hozzászólása Nov 2, 2010 /

látom jó helyen jártok. Én dinka későn vettem észre az MCP2200-ás lehetőséget. De mind1. Majd a következő kapcsolást avval készítem. Viszont kéne a segítségetek. Eagle-ben elkészítettem a kapcsolást, és a nyáktervet is de a nyomtatással probléma van. FT232RL ic-t használtam és ott vana probléma. Teljesen összefolynak a lábak nyomtatásnál... Hogy lehet az ilyet jól megcsinálni. Sajna jelenleg nem a legjobb a módszer. Asszony kinyomtatja tintasugarassal, majd egy fénymásolóval átmásoljuka fotópapírra a nekem kellő lenyomatot vasaláshoz. Ez az egyszerűbbeknél be is vált, de ez az rl ic 28 lábánál nem igazán akar bejönni. Baktassak be egy nyomtatós céghez, vigyem a tutyi papírkámat és arra kérjem meg hogy nyomtassák ki? Vagy ott is össze fog folyni?hiába van nagyítóm, 15-28 lábig nagyon sok a csatlakozás... Jah és már minden alkatrészt megvettem, szal most már szeretném elkészíteni...
(#) watt válasza subway hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Egy jó lézernyomtatóval ki lehet nyomtatni, nincs más lehetőség. Így is nehéz jól vasalni és maratni...
(#) subway válasza watt hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Akkor holnap hazafelé beugrok a boltba és megkérem őket hogy egyet nyomjanak ki. B.sszus pont fél éve mondtam faternak hogy dobja ki a két lézer Xerox nyomtatómat. Annó kaptam hogy nem jók. AZ egyiknek por kellett volna a másik meg alkatrésznek volt... :'( Ez az igazi szivacs...
(#) oszgab4878 válasza watt hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Igen... Láttam azt is!
Csak azért kérdeztem a bonyolultabbról mert ha ott nem gond a PC tápról lopott fesz akkor a többinek sem gond!
de a válaszodból ítélve nem gond... persze szűrve lesz!
Olvasgattam a PICKit2 klón részt is, és ha jól értettem akkor megépítem az üres pic-kel + persze már meg van a wpb is és a progi felismeri és felprogramozza magától?
Mert akkor nem olyan nehéz...
A fejlődésrő meg annyit hogy már egy ideje olvasgatom a dolgokat! persze leginkább a programozás részét, mert maga a hardweres része nem jelentett gondot!
Csak most eszméltem fel nemrég hogy nincs RS232 a gépen
Nah ÜDV.: Oszi
(#) watt válasza oszgab4878 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Az alaplapon sincs? Nekem se volt kivezetve! Nézd meg az adatlapját, vagy a neten keress rá az alaplapodra...

Idézet:
„és a progi felismeri és felprogramozza magától?”

Olyan, hogy magától nincs, de ha rácsatlakoztatod a megfelelően bekötött csatlakozót a PK2 ICSP csatlakozójára, akkor a program felismeri a PIC-et és ha mondod neki(ráböksz a megfelelő gombra), felprogramozza és ha így nézem, akkor sem bonyolult.
(#) oszgab4878 válasza watt hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Szerintem minden számítógépen van soros port, csak hogy ez egy laptop és úgy kissé macerásabb a dolog...
inkább nem szedem szét.
PICKit2-t is úgy építem meg hogy előszedem a P3-ast aztán meg már elég az usb is.
Azt hogy magától felprogramozza azt úgy értetem...
Ha jól nézegettem a dolgokat akkor ezzel tudok majd 16F876-ost is programozni.
A "gomb" ami rajta van ha jól sejtem arra van hogy fogd és vidd programozásra van...
( későbbiekben ez jól fog még jönni)
(#) icserny válasza oszgab4878 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

A gomb:

Ha a PC-hez történő csatlakoztáskor le van nyomva a gomb, akkor ez a "bootloader" mód.

Ha logikai analizátor üzemmódban trigger jelre vár, akkor a gomb lenyomással lehet kilépni.

Ezen kívül a "fogd és vidd" programozásnál a programozást indítja, ahogy írtad.

A gyári gombnak van még egy "szerepe": ha fekete, akkor ez még a régi kiadású PICkit2, amiben nincsenek benne a 4,7 kohmos lehúzások.
Következő: »»   4 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem