Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok csinálnék egy kábelt csak nem tudom a kettö közzé kell e valami.
Az eggyik vége RS-232C "ez menne a mühold vevöbe" A másik vége usb ez a pc be. a két kép a müholdvevöben található RS-232C csatlakozót mutatja. köszi.
A PC alaplapján nincs COM port? Az enyémen se volt kivezetve, de ott van. A legegyszerűbb lenne kivezetned, ha van, és akkor nem kell semmi a kettő közé.
Ha nincs, akkor kell egy FTDI IC, vagy egy PIC, de erről részletesen akkor, ha megnézed mi a a helyzet!
ok itt a hátlap meikre gondolsz?
A felső kék csatlakozó lesz az. Amelyikben 2 sorban vannak a tüskék, összesen 9 db. Az a COM port.
Az a kék 9tűs az soros port(RS232). De mi a kérdés? Ha a műholdvevődnek van soros portja, akkor kell egy kábel, ami elég hosszú, mindkét végén van csatlakozó, és azt hiszem meg kell cserélni a TX és RX kábelt, tehát keresztezett legyen. Ez egy háromerű drótot jelent. Minek belekeverni az USBt?
Valaki megmondaná, hogy az MCP2200 mennyivel lenne rosszabb választás mint egy FTDI?
Nincs szükség ufók irányítására, DLL-ek hákolására, párhuzamos kimenetekre, egy mezei RX/TX pár kell max. 115 kilobiten, de igazából az 56 kilobit is megteszi... Annyival biztosan jobb hogy fele-harmadannyiba kerül(ChipCad), és létezik kezelhető lábsűrűségű(SOIC) változatban is, amivel próbapanelon is hamar összehoztam vele egy működő kapcsolást.
ok azért az usb mert a gyári összekötö kábel egyik vége usb a másik pedid RS-232C-
namost össze szeretném kötni a kettöt mert talán tudnék vele kezdeni valamit. Mármint a beltérivel."Orton 4100C" Mert igy csak porosodik.
Az MCP2200 is használható, vagy az USB Device - CDC Serial Emulator demóprogrammal felprogramozott PIC18F14K50 is jó (ez utóbbiból PDIP tokozás is van). Kellemes, hogy a tápfesz beállításával (5 V vagy 3,3 V) a jelszint is megválasztható.
Az MCP2200-nál a LED felvillantásokat le kell tiltani (LED toggle mód viszont használható). De a legolcsóbb megoldás kétségtelenül a 2 dolláros kínai Nokia CA-42 kábel.
A LED-ek gyárilag ki vannak kapcsolva, én is csak próbaképp kapcsolom be hogy villogjon.
Ha be van kapcsolva(nem toggle módban) az baj? Sajna a PIC18F14K50 felejtős, még soha nem volt dolgom PIC-el, programozóm sincs. Fél éve már neki akartam ülni, aztán jött a kényszer, hogy az áramkör főbb elemeit SMD-be kell átrakni. Ráadásul most az MCP2200 is olcsóbb, és egy SOIC-ot még mindig egyszerűbb forrasztgatni(meg fotómaratni) mint egy TSSOP-t... Idézet: Az a mód, amikor minden karakter után mondjuk 0.1 s ideig felvillan nálam fennakadást okozott. A toggle mód (vagy a kikapcsolt állapot) viszont jó.„Ha be van kapcsolva(nem toggle módban) az baj?” Idézet: OK, akkor marad az MCP2200, az már gyárilag föl van programozva. „PIC18F14K50 felejtős, még soha nem volt dolgom PIC-el, programozóm sincs.”
Szevasztok.
A helyzet az hogy elkezdenék PIC-kel foglalkozni de sajna nincs RS232-m, így kénytelen vagyok usb-ből csinálni. A kérdésem az lenne hogy valaki megépítette már ezt a kapcsolást sikeresen, vagyis érdemes belekezdenem vagy sem...!? EZT=>http://pinouts.ru/Converters/usb_serial_adapter_pinout.shtml A válaszokat előre is köszi... Üdv.:Oszi
1. Nem érdemes, mivel USB-RS232 átalakítót készen is kaphatsz. Bővebben: Link
2. Ennek mi köze a PIC-hez? Ha netán programozáshoz akartad használni, akkor felejtsd el, a soros porti programozók nem működnek USB-RS232 átalakítóval, mert az elrontja az időzítést. USB-re csak olyan programozót köthetsz (pl. PICkit2), ami maga állítja elő az időzítést (egy felprogramozott mikrovezérlővel).
Nekem ez eszembe sem jutott. A "kénytelen vagyok USB-ről csinálni" nem túl sokatmondó, de egyáltalán nem utal a programozásra! Mindenesetre nagy valószínűséggel neked lesz igazad...
Másrészt az átalakító 1700Ft, az MCP2200 csak 500, azért ha csak átalakítgatásra kell, PC-PIC kommunikációhoz, akkor én nem adnék érte 3x annyit, még ha készen is van.
Köszi szépen ezek nekem eszembe sem jutottak...
Pontosabban az átalakító vétele igen csak azok komolytalannak tűntek... Igen azért kéne mert programozni szereném és a gépen nincs soros port. Köszi az IC linket. de ezt usb-n keresztül is lehet programozni ??? Vagy hogy gondoltad? Evvel csinálok egy programozót? (persze elötte ezt is fel kéne programoznom ) Huh Már most tele a t*köm a Laptoppal!! Lehet előszedem a P3-ast! De ha van konkrét megoldásotok a bajomra azt nagyon megköszönném! Üdv. Oszi
Ha elsőre ezzel kezded, nem ajánlok semmit, mert mint írtuk, nem fog működni!
Építs, vagy vegyél egy PICKit2-t!
Azt hittem ez helyettesíti a PICKit2-t
Meg gondoltam hogy a microchip azért csinálta hogy az olyan hülyéknek mint nekem jó legyen Ha meg útánépítem a PICKit2-t akkor is valahogy azt fel kell programoznom Ördögi kör... Inkább meglátogatom a P3-ast Köszi a segítséget... Üdv.: Oszi
Igen, a P3 jó választás lesz, mert jól látod az ördögi kört.
Ha van egy jó COM-os(ugye nem JDM!), vagy LPT-s(ugye nem 7405-el!), égetőd, akkor már egyenesben vagy. Nézz fel az oldalamra és válogass, mind működik(nálam). Aztán jöhet a PK2, mert azért az egy más dimenzió!
Hát márpedig pont egy jdm-et választottam de ami fel van készítve alacsony jelszintü port ra is!
másrészt meg 16F876-hoz kéne és nem akarom állandóan ki be tenni és ezért jó lenne úgy... ööö remélem értesz Útána néztem ennek az usb-s microchip-nek és gondolom ez real-time kommunikációra lenne nekem jó... Az is jó késöbbiekben Jah és az oldal link-ed nem megy... Még egyszer mindent nagyon köszi... Üdv.: Oszi
Pedig az oldalam működik most is.
A JDM-ről is olvashatsz ott... Nem árt, ha elolvasod a topicokat és a cikkeket is, mielőtt problémát csinálsz magadnak...
Oksam... megy nekem is. Bocsi.
Körbenézek. Üdv.
még egy kérdésem lenne.
Gondolom ha az rs232_wpb_v2-t megépítem hogy később megépítsem a PICKit2-t Akkor ugye nem gond ha a kapcsoló tápot kihagyom és a PC saját 5 és 12V-ját használom...??? Megnéztem az oldaladat és köszönöm a rengeteg segítséget ami ott van... Komolyak a szándékaim a PIC-el csak még sosem foglalkoztam vele. Természetesen nem kis tapasztalatom van az elektronikában, vakon nem ugrok a kútba. Szerintem lesz még egy pár kérdésem, egy pár hülyeség is. Amennyiben ez neked nem gond!? Üdv.: Oszi
Persze, hogy nem gond! Én csak annyit várok, hogy fejlődj közben. Remélem nem lehetetlen a kérés és a szándék is egy irányba hat!
Én helyedben nem azt építeném meg(ez régi fejlesztésem), hanem az ebben a hozzászólásban csatolt v4-et. Egyszerűbb és nagyon jól működik(sok + visszajelzést kaptam). Annyi van, hogy nincs nyákterve, de ez neked nem lehet probléma! A topicot is érdemes elolvasni, sok "égető" kérdésre választ kapsz.
látom jó helyen jártok. Én dinka későn vettem észre az MCP2200-ás lehetőséget. De mind1. Majd a következő kapcsolást avval készítem. Viszont kéne a segítségetek. Eagle-ben elkészítettem a kapcsolást, és a nyáktervet is de a nyomtatással probléma van. FT232RL ic-t használtam és ott vana probléma. Teljesen összefolynak a lábak nyomtatásnál... Hogy lehet az ilyet jól megcsinálni. Sajna jelenleg nem a legjobb a módszer. Asszony kinyomtatja tintasugarassal, majd egy fénymásolóval átmásoljuka fotópapírra a nekem kellő lenyomatot vasaláshoz. Ez az egyszerűbbeknél be is vált, de ez az rl ic 28 lábánál nem igazán akar bejönni. Baktassak be egy nyomtatós céghez, vigyem a tutyi papírkámat és arra kérjem meg hogy nyomtassák ki? Vagy ott is össze fog folyni?hiába van nagyítóm, 15-28 lábig nagyon sok a csatlakozás... Jah és már minden alkatrészt megvettem, szal most már szeretném elkészíteni...
Egy jó lézernyomtatóval ki lehet nyomtatni, nincs más lehetőség. Így is nehéz jól vasalni és maratni...
Akkor holnap hazafelé beugrok a boltba és megkérem őket hogy egyet nyomjanak ki. B.sszus pont fél éve mondtam faternak hogy dobja ki a két lézer Xerox nyomtatómat. Annó kaptam hogy nem jók. AZ egyiknek por kellett volna a másik meg alkatrésznek volt... :'( Ez az igazi szivacs...
Igen... Láttam azt is!
Csak azért kérdeztem a bonyolultabbról mert ha ott nem gond a PC tápról lopott fesz akkor a többinek sem gond! de a válaszodból ítélve nem gond... persze szűrve lesz! Olvasgattam a PICKit2 klón részt is, és ha jól értettem akkor megépítem az üres pic-kel + persze már meg van a wpb is és a progi felismeri és felprogramozza magától? Mert akkor nem olyan nehéz... A fejlődésrő meg annyit hogy már egy ideje olvasgatom a dolgokat! persze leginkább a programozás részét, mert maga a hardweres része nem jelentett gondot! Csak most eszméltem fel nemrég hogy nincs RS232 a gépen Nah ÜDV.: Oszi
Az alaplapon sincs? Nekem se volt kivezetve! Nézd meg az adatlapját, vagy a neten keress rá az alaplapodra...
Idézet: „és a progi felismeri és felprogramozza magától?” Olyan, hogy magától nincs, de ha rácsatlakoztatod a megfelelően bekötött csatlakozót a PK2 ICSP csatlakozójára, akkor a program felismeri a PIC-et és ha mondod neki(ráböksz a megfelelő gombra), felprogramozza és ha így nézem, akkor sem bonyolult.
Szerintem minden számítógépen van soros port, csak hogy ez egy laptop és úgy kissé macerásabb a dolog...
inkább nem szedem szét. PICKit2-t is úgy építem meg hogy előszedem a P3-ast aztán meg már elég az usb is. Azt hogy magától felprogramozza azt úgy értetem... Ha jól nézegettem a dolgokat akkor ezzel tudok majd 16F876-ost is programozni. A "gomb" ami rajta van ha jól sejtem arra van hogy fogd és vidd programozásra van... ( későbbiekben ez jól fog még jönni)
A gomb:
Ha a PC-hez történő csatlakoztáskor le van nyomva a gomb, akkor ez a "bootloader" mód. Ha logikai analizátor üzemmódban trigger jelre vár, akkor a gomb lenyomással lehet kilépni. Ezen kívül a "fogd és vidd" programozásnál a programozást indítja, ahogy írtad. A gyári gombnak van még egy "szerepe": ha fekete, akkor ez még a régi kiadású PICkit2, amiben nincsenek benne a 4,7 kohmos lehúzások. |
Bejelentkezés
Hirdetés |