Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RS232 kérdések

Témaindító: tizedeske, idő: Júl 21, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 25
(#) oszgab4878 válasza icserny hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Franya...
Egy fontos dolog...
A pic-nél mennyire kell ügyelni az ESD-re?
(#) watt válasza oszgab4878 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Én már ott tartottam, hogy P3...!

ESD? Sztatikus feltöltődésre gondolsz? Ha igen, akkor a MCLR/Vpp láb, és minden olyan láb, amin nincsen védő dióda valamilyen okból, nagyon érzékeny, mint mindegyik CMOS eszköz általában.

Viszont egy kicsit eltérünk a topic témájától, ha ilyen kérsésekre vársz választ, inkább keress másik topicot, mindenhol ott vagyunk!
(#) oszgab4878 válasza watt hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Igen arra gondoltam. szerencsére van itthon némi cuccom.
Bocsi... már én is gondoltam...
Azért köszi.
(#) zombee hozzászólása Nov 3, 2010 /

Nemrég megépítettem egy AVR programozót, MCP2200 konverterrel. Az eredeti, FT232RL-es változatból emeltem át mindent, kivéve az FTDI és még pár nem kellő apróság is kimaradt.
Az eredmény: lett egy tökéletes programozóm, ami az AVR Doper-nél minimum 4x gyorsabb(gyors csipeknél akár 10x is), az AVR Studio-ban beállítható az ISP freki, satöbbi, satöbbi, ja és nagyon óccón!!!

más:
FT232-t nem illik vasalt NYÁK-al megcsinálni, anno a kicsit ritkább TQFP-32-es mega8-al is megszenvedtem!
Az MCP2200 sima SOIC tokos, még proto panelre is meg lehet csinálni csak egy kis ragasztó hogy a lábak a levegőben lógjanak, párat fixálsz a PAD-ekre, trafódrót, és meg is van!

PIC-hez kezdetnek valami sorosportit kéne keresni, amit a PonyProg is megzabál...
(#) sumi1 hozzászólása Nov 13, 2010 /

Üdv formozók.
Átolvastam a topikot és nekem is lenne egy kérdésem,hogy van-e esély egy ilyet épiteni otthon,mert sajna kapcsolási rajzot nem találtam hozzá
http://www.farnell.com/datasheets/38023.pdf
(#) Stefan válasza zombee hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Szeva!
Nincs kedved a rajzot publikálni? Egy ideje gondolkodom az AVR-ek kipróbálásán.
(#) icserny válasza sumi1 hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Szerintem ezeknek a lényege nem a kapcsolási rajzban található, hanem az USB-soros protokol konverziót végző mikrovezérlő szoftverében. Meg a számítógépre telepítendő meghajtó programjában...
(#) sumi1 válasza icserny hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Akkor szerinted ne is foglalkozzak a gondolattal,hogy egy ilyet épitsek,a lényeg az,hogy nekem egy olyan valamire lenne szükségem,amivel egy usb vagy rs232 porton keresztul tudnék adatforgalmat lebonyolitani 7-8 másik felhasznaloval oda-vissza,az adatforgalom 80-120kbajt lenne oránként,felhasználóként,erre keresem a megoldást,esetleg van valakinek ötlete?
(#) El_Pinyo válasza sumi1 hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Szia!
Az USB és az RS-232 pont-pont típusú kapcsolat, tehát egy-egy eszköz képes egymás közti adatátvitelre. Amit Te szeretnél, az multipont típusú kapcsolatot követel meg. Ilyen pl. az RS-485 (vagy RS-422) protokoll. Tehát neked egy USB/RS-232 -> RS- 485 (RS-422) protokoll konverter áramkör kell. Lehet ilyen eszközt vásárolni, illetve építeni is. Attól függően, hogy egy időben kétirányú adatátvitelre szükség van-e, vagy sem dönti el azt, hogy RS-485 (half duplex) vagy RS- 422 (full duplex) kommunikációt kell használni.

Építhetsz, ha nagyon akarsz, de vedd figyelembe, hogy ez esetben a mikrovezérlő programját is meg kell írnod. Én más irányban kereskednék (ha a gyári cucc vásárlása nem megoldható):
1. Egy illesztőre és egy vezetékre sorosan felfűzve (RS-485, vagy Ethernet) minden kliens.

2. USB HUB + több darab egycsatornás USB-RS232 (vagy ami kell) konverter. Egycsatornás USB-RS232 átalakítót olcsón kaphatsz készen, vagy építhetsz.

Vannak egyébként PC-be dugható multiportos kártyák is (RS-232 vagy RS-485) de elég drágák.
(#) El_Pinyo válasza El_Pinyo hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Az imént elfelejtettem említeni, hogy itt a HE kapcsolások között is találhatsz RS-232-> RS-485 átalakítót, érdemes lehet rápillantani. Bővebben: Link

2. USB HUB + több darab egycsatornás USB-RS232-
én is valami ilyesmiben gondolkodtam,de vajon a pc mindegyik usb hubra dugott usb-rs232 ugy fogja felismerni mint com portot,például ha egy 8-as usb hub-ba dugok 8db egycsatornáa usb-rs232 átalakitót,akkor lesz 8 com portom,ha jól értettem.

Nem láttam még HUB-ot közelről, de a kérdésedre igen a válasz. Arra kell ügyelni, hogy az (egyforma) eszközök a PC számára megkülönböztethetők legyenek, azaz a kötelező VID + PID azonosító mellett egyedi sorozatszámuk is legyen. Egy másik topikban már írtam róla, hogy Microchip mikrovezérlőknél hogyan lehet ezt konfigurálni. Bővebben: Link

Gyári eszközöknél a Windows Eszközkezelőjében a Részleteknél lehet megnézni, hogy van-e egyedi sorozatszáma. (Lásd az előző linken a képmellékletet)
(#) El_Pinyo válasza sumi1 hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Mondjuk ezek szerint én értelmeztem félre a feladat specifikációját. Én úgy értettem, hogy minden gép minden géppel tudjon közvetlenül beszélgetni, de ezek szerint nem erről van szó.
Egyébként, ha minden gépen rendelkezésre áll a soros port, akkor a hub és USB-RS232 átalakítók indokolatlanul megnövelik a költségeket. Gondolom a gépek nagyjából egy térrészben vannak elhelyezve, mert az USB "hatótávolsága" igen korlátos, ez szintén pluszköltséget jelenthet. Természetesen nem vagyok én az USB- s megoldás ellen, csak gondoltam jelzem, hogy akad más lehetőség is.

Ez kimeritö és hasznos válasz volt,már kezd bennem kialakulni a megoldás,köszi szépen,de még lenne egy kérdésem,mit szólsz az olyan progikhoz mint ez
http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.btsoftware.com/images...2vDnAg
(#) sumi1 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

A lényeg,hogy egy pc komunikáljon 7-8 felhasználóval,akik bizonyos idöközönként kéréssel fordulnak ahhoz az egy pc-hez.

Lehet, hogy nehéz a felfogásom, de ennek nem értem a működését. Én mindenestre valami szabványos, elterjedt megoldást keresnék az egyedi megoldások helyett. Lásd RS-485, Ethernet, stb. ...

Az a baj,hogy a felhasználók nem pc-k,és csak rs232 porton tudnak kommunikálni a pc-vel,ezért nem egyszerü az eset,és ezért egyedi,másképp már rég megoldottam volna a problémát és ezért fordultam a fórumozókhoz segitségért,mert ez már meghaladja az én tudásomat.
(#) watt válasza sumi1 hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Elég keveset árultál el a felhasználói nem PC-kről. Ezek kommunikációja ismert? Maguktól küldik az adatokat, vagy kérni kell őket?
(#) sumi1 válasza watt hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Nem akartam elárulni,hogy mire kell ez nekem,de most mar megteszem,hogy tisztán láss,8db beltéri fordulna kéréssel egy pc-hez,és csak egy rs232 portom van,ezt kéne megoldani,remélem nem tiltanak ki ezért.

Igazából én csak annyit kérdeznék, hogy az eszköz kezdeményez kommunikációt, vagy vár egy kérést, amire válaszol?

Az eszközök bizonyos idöközönként kéréssel fordulnak a pc-hez,es választ kapnak,egy com port-egy eszköz-tökéletesen müködik,de egy comport-8eszköz???ezt hogy oldjam meg??

Tehát, ha az eszközök kezdeményeznek, akkor szükséged van egy olyan áramkörre, amiben 8 soros port van, és képesek venni, majd kezelni a kéréseket, majd a PC programja felé továbbítani akkor, amikor szabad a PC egy szál COM portja.
Itt felmerül az is, hogy a jelenlegi PC program képes-e kezelni ezt a folyamatot. Arra gondolok, hogy szükség van egy azonosító kódra, ami jelzi, hogy melyik eszköztől származik az adat, különben honnan tudná a program, illetve az aki megnézi. Jelenleg biztosan nincs erre felkészítve a PC program, miután egy COM vonal van, és erre is lett tervezve minden.
A dolog megoldható, csak PC programot, PIC, vagy más mikrovezérlő programot kellene tudni megírni és ismerni kéne a pontos kommunikációt, amit kezelni kéne a programokkal.
Nem tudom mennyire fontos ez, mert nem túl egyszerű a feladat.

Egy másik megoldáshoz arra lenne szükség, hogy az eszközök meghatározott sorrenben tegyék meg a forgalmat, esetleg egy külső jelre, azaz egyszerre nem dumálhatnak. Ha erre nincs lehetőség, akkor nem is folytatom a gondolatmenetet...

Igen egy ilyen áramkörre lenne szükségem,a kérések meghatározott idöközönként jönnek a pc felé,de 1-3sec eltérés belefér,a program amit használok szerintem alkalmas lenne,mert ahány com port van a pc-ben,azokat automatikusan felismeri,és ha kell meg tudom nyitni öket,vagy be tudom zárni öket,tehát olyan áramkör kellene,hogy a pc fel is ismerje mint com portokat.

Ez már egy jó kiindulópont, mert USB-s COM átalakítók megférnek egymás mellett, külön portot kapnak. Egy USB HUB-al lehet 8 USB-RS232 átalakítót csatlakoztatni(ha nem lenne ennyi USB port a gépen), és akkor meg is lenne oldva a kérdés. Esetleg PCI-os 4 COM portos kártyákat lehetne még kettőt bepattintani...

Igen,ez is egy lehetöség,csak egy kicsit költséges,a pci-os kártya alapból kilöve,mert drága,usb-rs232 átalakitó olcsobb ha készen veszem meg akkor is,próbáltam utánanézni az ic-nek,gondoltam én magam megépitem,de csak az ic ft232 drágább mint maga az átalakitó,a neten már 4usd-éert is van,ezt nem értem hogylehet?
(#) watt válasza sumi1 hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Esetleg MCP2200 -akból fel lehetne építeni(chipcad-nél 525Ft). Hirtelen nem tudom, hogy az azonosítójukat meg lehet-e módosítani, azaz 8db elfér-e egymás mellett, ezt ki kell deríteni előtte! Kell még hozzá 8db MAX232 kb. 165Ft/db, és a 8-as USB HUB. Ez 10méterig jó lenne szálanként 9600bauddal.
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Idézet:
„Hirtelen nem tudom, hogy az azonosítójukat meg lehet-e módosítani.”
A konfigurációs segédlet elvileg lehetővé teszi a VID-PID megváltoztatását. Természetesen ezzel szinkronban az .inf állományban is változtatni kell...
(#) sumi1 válasza watt hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Szerintem ez lesz a megoldás,mcp2200,ettöl olcsóbban nem tudom összehozni,lépek is az ügyben,holnap megrendelem az alkatrészeket,köszi a tanácsot.
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Az .inf-ben miért kell? Annyi .inf-et kell készíteni, ahány MCP-t akarunk csatlakoztatni? Nem elég csak a VID-PID-et? A PC nem intézi el a további regisztrálást?
Következő: »»   5 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem