Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RS232 kérdések

Témaindító: tizedeske, idő: Júl 21, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 25
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Az előbb azt mondtam, hogy megváltoztatható a VID/PID. Ekkor kell szerkeszteni az .inf fájlt (a VID/PID miatt). Ha csak az egyedi sorozatszámot változtatom (amiről a Microchip demóprogramjai nem látszanak tudni, de itt leírtam, hogy hogyan lehet megadni, ha magam fordítom a firmware-t pl. PIC18F14K50-hez), akkor nem kell módosítani az .inf állományt (csak a mikrovezérlőkbe kell egyedi sorszámot írni).

MCP2200 esetén a PID módosítása tűnik számomra a legkézenfekvőbb megoldásnak az egyedi azonosításhoz. PIC18F14K50-nél inkább a szériaszám, de ahhoz PIC programozó (PICkit2) és fejlesztői környezet (MPLAB+C18) kell.
(#) icserny válasza sumi1 hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Idézet:
„a neten már 4usd-éert is van,ezt nem értem hogy lehet?”
Azokban PL2303HX van, amihez jóval olcsóbban hozzá lehet jutni (kb. $0.75). Szerintem előbb- utóbb ki fogja szorítani az FTDI FT232-t!
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Azért kérdeztem, mert sumi1-nek át kell gondolnia mielőtt vásárol, hogy meg lehet-e oldani több MCP használatát párhuzamosan. Ezek szerint meg lehet oldani, bár én az azonosítót módosítanám, mert annak módját értem jelenleg, az .inf módosítást még nem próbáltam.
Belenéztem egy CDC-s inf.-be, látom az értékeket. Ezek szerint 8 .inf-et kéne szerkeszteni, és egyenként feltelepítni a rendszer alá?
(#) sumi1 válasza watt hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Közben én is turkáltam egy kicsit,és találtam egy ilyet,elvileg beltérihez van kitalálva,de ha csatlakoztatnám a pc rs portjára,lehet ezt is felismerné egyenként,és akkor is lenne 8rs portom
http://sat.hu/shop/product_info.php?products_id=342&osCsid=41c0cd99...88d1ea
(#) watt válasza sumi1 hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Elsőre azt hittem, igen ez az, de jobban átgondolva, csak lehet, hogy jó, mert PC-t nem említ masterként. Ki kéne próbálni, de ahhoz túl drága. Azt nem tudom, hogyan regisztrálná be a PC a 8 COM portot, gyanítom sehogy, ha nincs hozzá driver...
(#) sumi1 válasza watt hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Hát ez az,ahhoz drága egy kicsit,hogy kisérletezzek vele.
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

MCP2200:
1. Először is telepítenék egy példányt a gyári beállítással, s megnézném az Eszközkezelőben, hogy nincs-e véletlenül egyedi sorozatszáma. Ha van, akkor csak sorban be kel dugni a nyolcat, s mindegyiknél kérni a fogja a Windows ugyanazt az .inf állományt. Telepítés vég, örül és használ.

2. Ha nincs egyedi azonosító, akkor bonyolultabb a helyzet. Én módosítanám (eggyel megnövelném) a PID-et a konfigurációs segédprogrammal (az HID eszközként kezeli az MCP2200-t). Ezzel szinkronban módosítanám a PID-et az .inf állományban is, majd telepítés. Ezt mindegyikre megismételni, majd lihegve/lrokadva örül és használ.

Az egyes eszközöket célszerű megjelölni és mindig ugyanoda dugni, ellenkező esetben újra kéri az .inf állományt, s ebbe bele lehet zavarodni!
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Értem, jól hangzik, valószínű működik! Köszi!
(#) zombee válasza watt hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Hello!

Több AVR programozót is építettem MCP2200-val, és kipróbáltam hogy többet bedugok egyszerre.
A windóz mindegyiket beteszi egy-egy szabad COM portra, nem ütköznek.

Ha beállítasz egyiknek egy COM portot és nem teszel mást a helyére, akkor a beállított eszköz MINDIG arra a COM portra fog felcsatlakozni, mert valami különbözik ezekben!!!

Tehát ha az egyik konverter a 3-AS PC-re van beállítva akkor a 3-as PC-t mindig ugyanazon a COM porton találod meg!

Egyébként meg a MAX232 nem feltétlen szükséges minden konverterre, elég ha feleannyi van.
Illetve, megfelelő bekötésekkel(diódákkal) a TTL jelszintű résznél is megvalósítható a közös csatornás kommunikáció.
(#) zombee válasza Stefan hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Hello, neked is válaszolok:

Ha nem volt még AVR-el dolgod akkor nem biztos hogy meg tudod építeni, ugyanis a programozóban is egy AVR van amit fel kell progizni. Ráadásul ez egy ATMega8, amit jelenleg majdnem lehetetlen PDIP tokozással beszerezni.
Az áramkör-terveket is az apró TQFP-44 tokozásúra készítettem el.
Ha annak idején ilyen programozót kellett volna építenem, lehet hogy neki se álltam volna az AVR-eknek...

Egyébként egy sima AVR ISP, csak az FT232-t cseréltem a rajzban MCP2200-ra és kész is.
A legelső legyártott példányok az elejétől fogva kifogástalanul működnek!
A hibásan kimart(túlexponált) panelokat sem darálom be, egy mezei TTL szintű UART konverter néha jól jön.
Csak le kell fűrészelni az ATMega8 szekciót, a vékony vezetékek úgyis mindig ott maródnak le...
(#) icserny válasza zombee hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Ha van megszerelt MCP2200 panel kéznél, megnéznéd, hogy a Windows Eszközkezelő mit ír ki a részleteknél VID és PID után? (Lásd pl. itt)

Arra lennék kíváncsi, hogy a Microchip adott-e egyedi azonosítót, vagy sem... A Windows egyébként ad valamit, csak azzal az a gond, hogy előre nem tudod, tehát "emberi beavatkozás nélkül" nem használható az eszköz azonosítására.
(#) zombee válasza icserny hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Hello!

A VID és PID megegyezik az összesnél: 04D8 és 00DF

Viszont, amint rádugok a gépre egy újat, máris keresi a driverét, akkor azt jelölöm ki hogy beavatkozás nélkül telepítse, meg is találja a már telepítettek között és jééé!
Ezért biztos hogy már a telepítés előtt ezekben valami különbözik!

Kimásoltam, itt van:
USB\VID_04D8&PID_00DF&MI_00\6&31CD8127&0&0000
USB\VID_04D8&PID_00DF&MI_00\6&2F4AA73D&0&0000
(#) icserny válasza zombee hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Köszönöm, hogy megnézted. A jelenség (drivert keres, és a már meglevővel beéri) valóban arra utal, hogy van egyedi azonosítójuk. Ez nagyon jó hír, mert akkor a korábbi hozzászólásom 1. pontja szerint lehet eljárni, nem kell szerkeszteni semmit.
(#) robotech hozzászólása Nov 15, 2010 /

Üdv!

Vettem MCP2200-at, ami teljesen jól működik, a driver is gond nélkül felment, viszont a 'MCP2200 configuration Utility'-t nem tudom elindítani!
Mindíg csupán annyit ír ki,hogy 'error executing program'.

Csak az MCP kedvéért feltettem a win xp SP3-at, aztán a .NET framework 2-t, utána a 2nek az SP2-jét, utána a .NET framework 3-at,majd a .NET framework 4-et, és még mindíg ott tartok, hogy "error executing program".
Lenne valakinek valami ötlete ezzel kapcsolatban?
Köszi előre is!
(#) zombee válasza robotech hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Hello!

Én is bleütköztem, a megoldás egyszerű:
A mappában lévő "MCP2200 Production Configuration Utility.exe"-t töröld a p*csába, ne azt használd!
Ott van egy másik mappába a telepítője is (msi-ben), telepít, elindít, örül.
(#) robotech válasza zombee hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Sajnos nálam a telepített változat sem indul el...
Ha a Start menüből választom ki a programot, akkor valami magyar hablaty szöveget ír, hogy az alkalmazást nem sikerült elindítani, az újratelepítése talán megoldja a problémát, ha a telepített filet az elérési útból indítom el ( C:\program files\ .... .... ) akkor pedig ugyanúgy "error executing program"-al áll le...

Szóval mit lehetne még csinálni?
(#) icserny válasza robotech hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Nekem a .NET3.5 telepítése oldotta meg a problémát. A Configuration Tool v1.0-nak mondja magát (2010.03.29 a dátuma).
(#) robotech válasza icserny hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

A Microchip oldalán a termék oldaláról letölthető ZIPben a *.msi file 2010.03.29-i dátumú, de a könyvtár nevében rev 1.1 szerepel....

A zipben van egy telepítést nem igénylő verzió (szóval exe),ami szintén rev1.1-re hallgat, de annak a dátuma már 2010.04.13....

Icserny:
a .net framework 3.5-öt úgy tetted fel, hogy előbbi verziók is fennt vannak, vagy azokat letelepítetted,és most csak a 3.5 van fennt?
Esetleg nem lenne túl nagy kérés,ha megkérnélek, hogy töltsd fel ide az exét,vagy a telepítőt?

Köszi!
(#) icserny válasza robotech hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Nekem 3.5 előtt a .NET2.0 már fenn volt (használtam).
Az MCP2200-ból mellékelt két állomány települt fel a c:/Program Files/Microchip/MCP2200 könyvtárba (az exe-t majd nevezd vissza!)

Idézet:
„a könyvtár nevében rev 1.1 szerepel....”
Igen, de csak a könyvtár nevében. A programban 1.0
(#) robotech válasza icserny hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Köszi szépen, este kipróbálom!
(#) robotech válasza icserny hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

OK,
Köszi szépen a segítséget, elindult a program.
Azt kellett megtennem, hogy az összes létező .NET frameworkot le kellett szednem ,és csak a .NET framework 3.5-öt kellett feltenni,és így indult el...
Elég körülményes egy program az egyszer biztos...
(#) sumi1 hozzászólása Nov 17, 2010 /

Üdv mindenkinek.
Látom többeket is érdekel a téma amit felvetettem,én már elégé belezavarodtam ebbe az egészbe,föleg azután hogy megtaléltam ezt a rajzot
(#) watt válasza sumi1 hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Ha kizárható, vagy lekezelhető, hogy egyszerre szóljanak rá a slave-ek a vonalra, akkor működik, bár nem felel meg a szabványnak a bekötés. Neked jelen esetben nem jó semmire.
(#) sumi1 válasza watt hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Sajnos nincs rá semmi garancia,hogy egyszerre csak egy slave fordul keressel a masterhez,de szerintem egy próbát megér,mert ez lenne a legolcsóbb megoldás.
(#) zombee válasza sumi1 hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Ha mondjuk a CTS-RTS lábakkal játszanál és a programban van torlódásvezérlés akkor esélyes.
Még egy dióda COM portonként egy közös vonalra, amin egy kondi is lóg, ez lenne a torlódásvezérlő vonal.
Ha valaki ad akkor aktívvá válik, majd amikor a kondi kisül, újra szabad...
(#) sumi1 válasza zombee hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Ha esetleg kiegészitenéd a rajzot,hogy pontosan mire gondoltál,az nagy segitség lenne.
(#) zombee válasza sumi1 hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

kicsit bemásolgatok, talán megindítja a fantáziát. kísérletezni szabad, nem tesz tönkre semmit.

A vevő felhúzza CTS-t, hogy jöhet az adat. Ha a puffere megtelik, lehúzza. Így az adó addig várakozik(és a FIFO pufferbe gyűjt) amíg az RTS-en szabad vonalat nem észlel. Ugyanis a CTS a null-modem kábelen az RTS-re van kötve.

Azaz, az összes állomást az RTS-en kell értesíteni, ha valaki ad. Adáskor egy bájt átvitele alatt az adó minimum 2 bitidőre lehúzza a TxD vonalat(ami diódákon az RxD-re megy). Ezt kell fiódával+kondival, esetleg inverterrel megjátszani hogy az adás alatt biztosan tiltva legyen minden adás. Az adó a megkezdett adást nem fogja félbeszakítani. Elvileg.
Játssz az RTS-el kicsit. Többet csak úgy tudnék segíteni ha kipróbálnám, de nekem nem kell ilyen.

Én inkább valami CSMA/CD rendszerrel próbálkoznék, azaz szoftveres ütközésdetektálással és hibajavítással. Az adó nyugtázása is jó eszköz, ha ritka a forgalom...

itt is nézz körül:
http://www.freebsd.org/doc/hu/books/handbook/serial.html
(#) watt válasza zombee hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Az a baj, hogy nem tudjuk mire képes a master és a slavek programja. Ezeket a dolgokat, amikől beszélsz, csak a megfelelő protokolt ismerő rutinok tudják lekezelni. Kipróbálni ki lehet...
(#) sumi1 válasza zombee hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

(#) sumi1 hozzászólása Nov 21, 2010 /

Közben beszereztem egy ilyet,ami belteri+belteri,a megfelelö beallitásokkal tökéletesen müködik,de megoldható-e,hogy a pc legyen a kiszolgáló,mert ha radugom a pc com portjára,csak egy comportnak látja a pc,és max. 3 beltéri megy,ha a 4.-et rácsatlakoztatom,akkor már megakad mind a négy,mintha adatütközés lenne.
Következő: »»   6 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem