Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   829 / 2519
(#) Bassmester válasza ThomAce hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Ez a KA 4558 is sima DIP-8 tokozású, mint a legtöbb hasonló ícé. Ha valami "finomabb" hangú cuccal is ki akarod próbálni, akkor ajánlhatom az NJM 2068D, NJM 2043DD, NE 5532 (philips), OPA 2134 műveleti erősítőket
(#) ethosz2 válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Szerintem ne legyél annyira biztos benne, hogy a felsoroltaknak "finomabb" hangja van...

Én még ajánlanám a ST gyártmányú TL071 vagy TL072-t.
De ki kell próbálni, meg kell hallgatni, hogy mivel jó. Kis módosítással a TPA6120 is használható. Az már sima tranzisztort is könnyen elhajt (nem kell darlington). Hidalva lehet 4 szerezni a teljesítményt az ilyen patkolt műveleti erősítős kapcsolásoknak, még egy kis trükkel 16 szorosára is lehet növelni (elvileg).
(#) reloop válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Szépnapot Bassmester!
A balansznak mi a célja? Az összteljesítményt kell szinten tartani, finom kiegyensúlyozás, esetleg effekt?
Nálam mindkét vég tartalmaz bemeneti szabályzót, azzal szoktam beállítani.
Észrevétel: a potival rövidre lehet zárni a műveleti erősítő kimenetét, jobb lenne a lezárást 2k-ban maximálni.

Máris van róla véleményem: Sajnos teljesen működésképtelen!
(#) szamóca válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Nem is kell ide aktív elem ha van megfelelő jelszinted. Egy sztereó poti ellenszabályozott bekötéssel bekötve.

Pot.PNG

(#) Bassmester válasza ethosz2 hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Ez eléggé szubjektív dolog. Minden esetre abban teljesen biztos vagyok, hogy nekem jobban tetszenek az általam felsorolt tipusok (zenehallgatásra), mint a 4558, vagy a 072.
Az elterjedt és közismert tipusok mellett vannak kevésbé ismert tipusok amik bizony megérnek egy szeánszot, persze csak ha megvan hozzá a kisérletező kedv.

Nem TL072-t mondtam, hanem ST gyártmányú TL072-t. Nekem meg ez tetszik jobban a felsoroltaknál. Az OPA2134 nél idáig minden áramkörben jobb, vagy sokkal jobb hangúnak találtam, az NE5532-nél meg főleg.

Az NJM4558 elégy gyenge paraméterekkel bír, de hangra egész jól szokott szerepelni. Ez az én véleményem.

A helyzet az, hogy ki kell próbálni.
(#) Bassmester válasza reloop hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Köszi az észrevételt, a nyákra soros 470 Ohm-okat terveztem a csatolókondik után, csak egy kicsit elkapkodva rajzoltam vissza ezt szemléltetés képpen és lemaradt róla
Azért kell valamilyen balansz megoldás, hogy a két külön végfokról hajtott alsó és felső láda arányát be tudjam állítani és az 1 darab hangerő szabályzó tekergetése ezen az arányon ne változtasson.
Szamóca ! Buffert mindenképpen akarok elé, mert egy cső van előtte, aminek a kimene és a buffer közé még egy ellenállásosztót is terveztem.
Várom a további ötleteiteket.

Az a rajz alapvetően hibás. A műveleti erősítő kimeneti impedanciája olyan 0 és 1ohm közötti értékű. Alapvetően működésképtelen a rajzod, mint balance-szabályzó. A 470ohm-okkal is csak jobb-bal némító kapcsoló lenne a potméter ütközésig tekerésekor, nem balance-szabályzó.

Ja, bocs... az ST lemaradt
Talán azért, mert nálam az ST alapértelmezett dolog, kizárólag ezen gyártó termékeit veszem az említett sorozatból (TL072, 074)
Hangszererősítőkhöz nagyon kedvelem, illetve a hifi alkalmazás kivételével minden egyéb célra felhasználom őket.

Akkor mit ajánlasz? Legyen inkább a hagyományos sztereó potis balansz szabályzó?

Javaslatom.

Balansz.JPG

Az osztó után nálam még kell egy külön buffer, mert arról megy a szimmetrizált vonalkimenetet adó kapcsolásra a jel és a " master" hangerő, valamint a "mute" is annak a kimenetén van.
A rajzodból kiindulva legfeljebb hangerő poti csúszkájáról vihetném a jelet a sztereó balansz potira és annak a csúszkáiról a kimeneti bufferek bemenetére? Hogy lenne a legjobb?

A "B" tetszik.

Balansz2.JPG

Rajzoltam mégegyet. Így a kimeneti bufferek direktben mennének a két végfokra. Jó lenne így?

Egy buffert megtakarítanék. Ezt kötném a Volume után.

Balansz3.JPG

Tehát a "top" kimenetet leosztanád és a "szub" kimenetet hangerő-szabályoznád? Ezzel nem lehetne elszeparálni a két ládát, mert a top mindig szólna ha a volume fel van tekerve... vagy rosszul értelmeztem az elképzelésedet?

Bocs, nekem evidens, hogy a top mindig szól, az ellenállás osztó helyén természetesen lehet poti, ha ilyen igényed van.
A javaslatom lényege, hogy a Volume és a Balansz között legyen a buffer. A Balansz potik ellenállása pedig kellően alacsony legyen a kábelek és a bemenetek meghajtásához.
(#) emersys hozzászólása Máj 31, 2011 /

Az st gyártmány az a Thomson nem? vagy Philips?
Thomson -ra emlékszem.
Bassmesternek igaza van annyiban, hogy hangra 2x jobb mindegyiknél az njm műveleti, abba bipoláris cuccok vannak, nem j-fet-es mint az Opa-ban,, ezért sokkal lágyabb a hangja.
Én is kipróbáltam az opat-t, de nem győzött meg..már csak azért sem mivel a mélyek nekem nem középre kerültek a térben, tehát olyan érzésem volt, mintha nem szólna fázishelyesen valamiért a dolog..(pedig a ládák sarkosan vannak, és a szükséges négyzetméter is adott a szobában)
Én Balansznak a helyedben, ezt bőven megfelelőnek tartom:
Ez közvetlen lehet egy dual Op-amp közt..
Nemrégiben ismerősöm fetes végfokában is ez volt alkalmazva, hiba nincs azóta sem a működésében..

Balance.gif

(#) ethosz2 válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Azt, vagy helyezd aTL-ek visszacsatoló hálózatába a potit, meg néhány ellenállást a megfelelő módon. Most rajzot nem tudok küldeni sajna...
(#) rolitechno hozzászólása Jún 1, 2011 /

Heló! Van nálam egy szép (TEISCO) erősítő javításra. Csupa ELNA audio kondik meg AllenBradley carbon alkatrészekkel.
2db 2N3055 van benne tehát csak + os táppal. Ezek helyett szeretnék rendelni valami erősebb NPN tranzisztort ,szintén TO3 as tokozásban. Ha valaki tud légyszives segítsen

TEISCO.jpg

(#) rolitechno hozzászólása Jún 1, 2011 /

2N5886 ra gondolok hirtelen ,ez 100V helyett 80V os ,de sokkal nagyobb teljesítménnyel. Szerintetek jó lenne ?
(#) emersys válasza rolitechno hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Ahelyett 2n 3773-rakj be :yes:
Kimondottan Audio-ra van, mellesleg sokkal lineárisabb mint 2n3055.
Drágább ugyan jóval, de megérik a pénzüket
Itt találsz róla bővebb infót 2n 3773
(#) kadarist válasza rolitechno hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Szia!
A 2N3055 csak 60V-os max. C-E feszültségű és nem 100V-os. Ezt ne felejtsük el.
(#) rolitechno válasza emersys hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Köszönöm ,egyébként MJ21196 ra gondoltam még ,de valószínű marad az ajánlatod
(#) rolitechno válasza kadarist hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Szia.Hát a nagy helyzet az, hogy most mérem és 55V AC 76VDC van ! Erre rájátszik a 220V os trafó is ,de akkor is sok lenne ha 230V os lenne. Valamit mindenképp rakni kell helyette.
(#) kadarist válasza rolitechno hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Na jó, de akkor miért írtad azt, hogy "ez 100V helyett 80V os". Honnan jött ez a 100V a 2N3055 kapcsán? Sajnos a HEStore oldalán hibásan van 100V-osnak feltüntetve a 2N3055.
(#) emersys válasza kadarist hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Nem hibásan tüntetik fel
Csak jobban hangzik kiírni a Collector- Base feszültséget...
Rengeteg helyen így tüntetik fel.
Vceo fesz csak 140V a 2n3773-nál is.
Rolitechno-nak ez így is a tűrés felett van, ugyhogy annak ott gond nélkül kell h menjen.
(#) ThomAce válasza rolitechno hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

MJ15003? (20A, 140V, 250W)

Bővebben: Link
(#) kadarist válasza emersys hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Ja, hát jobban hangzik, de egy tranzisztornál a Vce max feszültségérték a mérvadó, ha a határértékeit elemezzük, mivel nem diódának akarjuk használni.
Következő: »»   829 / 2519
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem