Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1210 / 2208
(#) sturbi válasza marone hozzászólására (») Máj 29, 2011
0,4-es (netto) huzalnak 0,126 mm2 a keresztmetszete. 1 A-el az áramsűrűség 7,93 A/mm2.
Híradástechnikában külső tekercsnél 350 mA-ig, beljebb lévő tekercsnél 250 mA-ig szokás haszálni ilyen huzalt.
1 A-es fűtőtekercset 0,8-as (esetleg 0,71-es) huzallal kell tekerni.
Közel 8 A-es áramsűrűség még toroid trafónál sem használatos híradástechnikai alkalmazásoknál (legalábbis én még nem halottam ilyenről).
(#) sturbi válasza Mate78 hozzászólására (») Máj 29, 2011
Idézet:
„...KT88SE-t építek, immár 2 éve...”

Nem is szabad kapkodni, az mindig megbosszulja magát. -Bár mostanában nem illik ilyet mondani, de izmos alaposan tulméretezett trafót csinálj hálózatinak, ha virgonc hangot akarsz. :yes:
(#) FordPrefect válasza sturbi hozzászólására (») Máj 29, 2011
Nos azért én toroidnál már láttam (gyári ajánlás) 5-6 A/mm2 terhelhetőséget. Más kérdés a melegedés. Pláne csövesnél.
(#) marone válasza sturbi hozzászólására (») Máj 30, 2011
Mármint a keresztmetszete 0.4 mm2.
Tényleg rosszul írtam, félreérthető volt.
(#) marone válasza FordPrefect hozzászólására (») Máj 30, 2011
Ha megnéztek mondjuk egy induktivitást, hogy mekkora a megengedett áramerőssége, egyből látható hogy nem azért adnak meg trafóknál ilyen kis értéket az áramerősségre, mert melegszik a huzal.
Persze egy induktivitás könnyebben hűl, egy trafónak sokkal nagyobb a hőtehetetlensége.

Van itt nálam egy induktivitás, 22 uH, vasmagra tekercselt egy sorban. Nem emlékszem pontosan milyen vastag huzallal van, de ránézésre fele a keresztmetszete mint a 0.5-ös huzalé.
3 A van ráírva.
(#) sturbi válasza marone hozzászólására (») Máj 30, 2011
Úgy természetesen jó. Az ilyen pár tized voltos problémákat gond nélkül orvosolni lehet, ha a kész trafóra szétszedés nélkül ráfűzöl pár menetet kívűlre és sorbakötöd (ahogyan valaki javasolta is). Annyit tennék hozzá, hogy nem lényeges ugyanolyan huzalt használni, más hasonló vastagságú (vagy vastagabb), jó szigetelésű huzal is megfelel pl. lehet 1mm-es sodrott műanyag szigetelésű is (persze azért nem nyúlós, hapsütéstől is megolvadó szigetelésűt kell választani, könnyebb megoldani fűzéskor, hogy a szigetelése ne sérüljön), így még a viszonylag teletekert csévénél is jó eséllyel lehet próbálkozni.
(#) marone válasza sturbi hozzászólására (») Máj 30, 2011
Lehet megpróbálkozom vele, hogy befűzök még 2 menetet, de brutál tele van az ablak.
A szélső oszlopokon kívülre nem jó ?
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Máj 30, 2011
Nem. De ugyanott vagy, mert akkor is belülre ugyanúgy be kell fűzni.
(#) Mate78 válasza sturbi hozzászólására (») Máj 30, 2011
Sajnos bele kellett férni egy adott helyre a hálózatival, így 250VA-es lett a mag.2X355V/2X125mA-re lett méretezve az anódtekercs.Remélem elég virgonc lesz.
A táp 5U4G,első puffer 50µF MM kondi, utána fojtó, aztán a többi puffer, 2-300u szintén MM.
(#) FordPrefect válasza Mate78 hozzászólására (») Máj 30, 2011
Lehet, hogy utalást tesznek arra vonatkozóan, hogy ezt máshol beszéljük ki, de...
Nos röviden: Van aki a régi csövesekben első lépésként ELKO cserét javasol, de van aki meg a régi MM kondikra esküszik. Valahol középen lehet az igazság, mert olvastam hogy a 70-es (65?) utáni kondik már nem száradnak ki, más a technológia. Valaki?
(#) djhans hozzászólása Máj 31, 2011
Végre teljesen elkészült a retró ECL86 SE második kiadása. Köszönet Cirokl-nak a trafótakaróért.
(#) DaviS hozzászólása Máj 31, 2011
Sziasztok!
Következő erősítőnek egy 6AS7G-PP építek, már a csöveket be is szereztem. PP A osztályra kiszámítottam az Raa-t 1150 Ohm.
Kimenő
vas EI66
P= kb 10W
fa= kb 20Hz
q=13cm^2
Prim:1240 menet
Szek:104 menet
Illesztés: 8 Ohmra
Szerintetek jól számolhattam?
(Most csinálok ilyet először)
(#) djhans hozzászólása Máj 31, 2011
Még 1-2 kép.
(#) DaviS válasza djhans hozzászólására (») Máj 31, 2011
Igen szépen megmunkált, igényes kivitel. Nagyon pöpec!
(#) djhans válasza DaviS hozzászólására (») Máj 31, 2011
Köszi szépen!
(#) vikipapa válasza djhans hozzászólására (») Máj 31, 2011
Nagyon jó lett! Festés nekem nagyon tetszik Gratulálok.
(#) djhans válasza vikipapa hozzászólására (») Máj 31, 2011
Köszi! Elvileg bringára való szórófejes festék lenne.
(#) CIROKL válasza djhans hozzászólására (») Máj 31, 2011
Janikám nincs mit , de ténylegesen látom megdolgoztál ezzel szépen , gratulálok hozzá nagyon tetszetős szerkezet kár hogy nem hoztad a szombati találkozóra !
(#) djhans válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 31, 2011
Köszönöm szépen Lacikám!
(#) AK0S válasza djhans hozzászólására (») Máj 31, 2011
szia
Milyen festék ez?Pont ilyet keresek.
Nagyon szép szerkezet.
(#) pucuka válasza AK0S hozzászólására (») Jún 1, 2011
Válassz színt. Ha jó a szemem akkor RAL 6019
(#) marone válasza djhans hozzászólására (») Jún 1, 2011
Kalapácslakk, nem ?
(#) sturbi válasza DaviS hozzászólására (») Jún 1, 2011
CHZ most csinált ilyen PP-t. Ha biztosra akarsz menni, nála érdemes érdeklődni a részletekről (sajnos nemigen látni mostanában errefelé (nem ő látszik csak a hiánya (Omega)). .
(#) DaviS válasza sturbi hozzászólására (») Jún 1, 2011
Mindegy, nem zavarom vele. Csak nem szeretném ha újra kéne tekercselni.
A számolás jó, azonban az 1150 ohm Raa hogyan jött ki (az szerintem kevés).
(#) bbazs hozzászólása Jún 1, 2011
Sziasztok!

plc86pp-t építek, és lenne pár kérdésen, első hogy a kimenetre kell-e az ellenállás a hangszóróval párhuzamosan?
(#) DaviS válasza sturbi hozzászólására (») Jún 1, 2011
Sok kapcsolásban láttam 1,2-1,5kohm-ot. Ezeknek a csöveknek amúgy is kicsi az Ra-ja. A képletek régi rádiótechnikából vannak.
Raopt=Ut/Ia0-2Rb
Raa=2Raopt
Ut=140V
Ia0=125mA
Rb=280 Ohm
pontosítok 1120 Ohm jött ki
(#) DaviS válasza bbazs hozzászólására (») Jún 1, 2011
Ellenállást azért szoktak tenni mert, ha nem terheled a kimenőtrafót (nem kötsz rá hangszórót), akkor előfordulhat, hogy átüt a nagyfesz a trafóban, és menetzárlatos lesz, vagy megszakad a primer. Így üres járásban is terhelve van, az ellenállással.
Nem jól közelítesz. 140 V-al nem lehet 125 mA nyugalmi áramod (csak 90 mA), mert akkor triódánként 17,5 W disszipálódik (max 13 W lehet).
Ra-ra többféleképpen rá lehet közelíteni. Ha ilyen alacsony anódfeszt alkalmazol (6AS7G csőnél trafós audio alkalmazásoknál szokásos 200-250 V helyett (ekkor PP-nél a szokásos Raa 4-6 Kohm között)), akkor is érdemes a belső ellenállás legalább háromszorosára (de inkább 5 szörösére) venni Ra-t, az 780 ohm, PP-nél tehát 1560 ohm Raa (5 szörösnél 2600 ohm).
Másrészt, ha előveszed a 6AS7G adatlapját és az anódfeszedhez bejelölöd a disszipációs görbe alá az alkalmazható nyugalmi áramot, majd ezen keresztül meghúzod a munkaegyenest a görbét sehol sem metszve, és az anódfesz tengely metszéspontját elosztod az anódáram tengely metszéspontjával, megvan Ra (PP-nél A osztályban ezt szorzod 2-vel). Ha a metszéspontok kívül esnek a tengelyek jelölésein (ilyen kicsi anódfesznél ez nem valószínű), akkor egyszerűen párhuzamosan eltolod a munkaegyenest lefele addig, hogy a tengelyekről le tudd olvasni a számoláshoz az anódfeszt és az anódáramot és ezzel megvan az Ra.
Ha oldalanként 2-2 db 6AS7G-t hasznász akkor persze elmegy az 1120 ohm Raa is (bár én akkor is kicsit nagyobbra venném, és nagyobb tápban is gondolkodnék, mert az anódáram- anódfesz görbe görbültsége miatt kicsi lesz a kivehető kis torzítású teljesítmény (az amúgy is kicsi tápból arányaiban több maradékfeszültség kell)) .
Következő: »»   1210 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem