Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   82 / 221
(#) Norbi1004 válasza storm hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Nem igazán szimpatizálok azzal a megoldással, hogy relé legyen az erősítő és a hangfal között. Elvileg az is megoldást jelentene, hogy tennék a bemenetére egy morse érintkezős relét amivel ha ki kapcsolva az erősítő rövidre zárnám az erősítő bemenetét. Tennék a trafóra még egy kis dióda hidat pár µF szűréssel és akkor azonnal kapcsolna a relé ha lekapcsolom az erősítőt. Vélemény az elképzelésről?
(#) storm válasza Norbi1004 hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Akkor már inkább a kimenetet zárd rövidre, mert a bemenetnél zajokat szedhet össze. Vagyha félsz a nagy áramoktól akkor esetleg megcsinálhatod, hogy kikapcsoláskor a relé mondjuk 10ohm-os ellenállással lehúzza a kimenetet a földre.
(#) Norbi1004 válasza storm hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Lekapcsolás után elvileg a 6Ohmos hangfal húzza földre a kimenetet így a 10Ohm nem hiszem, hogy sokat segítene.
(#) storm válasza Norbi1004 hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Akkor vagy a hangfal impedanciájánál kisebb ellenállást tegyél be mondjuk 2ohm, mert akkor szinte semmi nemfog átfolyni a hangfalon, vagy simán zárd rövidre a relével a kimenetet.
(#) Norbi1004 válasza storm hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Lehet, hogy ez a megoldás lesz. Köszönöm a segítséget.
Van valami tapasztalatod 2SC sorozatú tranzisztorokról JLH-ba alkalmazva?
(#) storm válasza Norbi1004 hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Van aki aztmondja szebben szól, van aki a csak azért teszi bele, mert kevésbé melegszik, és van aki szerint rideg lesz tőle a hangja. Szóval nemtudom kikell próbálni. Én TIP3055-öt tettem bele, pár hsz.-el fentebb van belinkelve képtár, ott megnézheted, ha kíváncsi vagy. Szerk.: Itt van :Bővebben: Link
(#) Norbi1004 válasza storm hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Csak azért kérdeztem, mert először egy csatornát építettem BD249-cel, mert az volt itthon bontott és miután tetszett az erősítő hangja vettem bele 2SC5200-at és építettem hozzá két új NYÁK-ot és azt vettem észre, hogy pontosabb és "keményebb" lett mély tartományban és hátha te vagy más is tett ilyen irányú megfigyeléseket. Bár a végleges tervem az, hogy négy csatornát fogok építeni két dobozban mono blokk elrendezésben és mindegyik hangfalam mellé egy és bi-amp hajtani őket és így rövid hangfal kábel szükséges.
(#) storm válasza Norbi1004 hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Hogy neked hogy a legjbb azt te tudod. Amúgy az tetszik ebben az erősítőben, hogy még senkitől se hallottam azt, hogy nem jó a hangja. Lehet benne akármilyen szutyok tranyó a hangja akkkoris szép marad
(#) Norbi1004 válasza storm hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Hát igen, a BD tranyók nem arról híresek, hogy komoly célra használnák őket akár HI-FI-re értve vagy hangosításra szánt nagy teljesítményű végfokokra, de mégis sikerült meggyőznie BD-vel is. Még egyszer köszönöm a segítséget és a közreműködést.
(#) storm válasza Norbi1004 hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
NIncs mit Amúgy még azt is kipróbálhatod, hogy az egyik tranyó marad BD (amit hírtelen előkaptam tervet azon a Q4) mert azon úgyis állandó áram folyik a, a másikat pedig(nálam Q3) 2SC-re cseréled.
(#) Norbi1004 válasza storm hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Ha egyszer lesz hozzá humorom lehet megpróbálom, de most egyenlőre marad így tesztelés céljából és ha jó lesz akkor faragok neki dobozt.
(#) donzoli hozzászólása Jún 9, 2011 /
 
Sziasztok!

Építettem egy JLH 10W-os erősítőt dual mono kivitelben, szépen szól mindkét csatorna külön-külön, de amint mindkét csatornát egyszerre rádugom a CD lejátszóra, akkor irgalmatlanul búg.
Mi lehet a gond?

A nyákokat nem én csináltam, hanem az Abacus BT-től vettem (én nem tudtam volna ilyen szépen megcsinálni, ezért inkább megvettem).

A táp: 400VA, 1+1 200VA szekunder tekercs, 35A-es diódahíd, 4*4700µF + mindegyiken egy-egy 100nF, persze csatornánként külön-külön..
(#) psuser hozzászólása Jún 9, 2011 /
 
Nem ***

A fórumon hirdetni, szigorúan tilos !
(#) psuser hozzászólása Jún 9, 2011 /
 
BOCS nem tudtam ((
(#) lamalas válasza donzoli hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
Udv,

Leirasod alapjan foldhurokra lehet gyanakodni, de biztosat nem lehet mondani latatlanban. Egy dobozban van a 2 csatorna? Egy pontos elvi rajz a huzalozasrol elengedhetetlen, hogy segiteni tudjunk.
(#) donzoli válasza lamalas hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
Igen, egy dobozban van, de azt nem értem, hogy miért csak akkor jelentkezik a probléma, ha mindét csatorna rá van dugva a CD-re. Ha csak egy csatornát dugok rá, akkor gyönyörűen szól, nincs semmi brumm. Fogok képet csinálni, csak most melóhelyen vagyok. Köszi
(#) Dióda válasza donzoli hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
Mindenképp kellene a belvilágáról egy jóminőségű fotó mert így találgathatunk egy hétig is mi lehet a probléma ami miatt földhurkos lessz .
(#) storm válasza donzoli hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
Próbáltad esetleg rádugni másra?
(#) donzoli válasza storm hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
sajnos azt még nem próbáltam, de eszembe jutott, csak nem volt mire dugni. De vagy egy IAudio és egy Meizu mp3 lejátszóm csinálok kábelt hozzájuk és kipróbálom.
Olyat csináltam még, hogy a CD lejátszót a szünetmentes tápomba dugtam és azt kihúztam a hálózatból, hogy akkuról működjön a cucc, nem volt jó úgy sem..
(#) Dióda válasza donzoli hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
Tuti hogy földhurkos a rendszere az erősítődnek.
Apropó ha már itt tartunk.
A két oldal mint említetted dual mono ergo a tápon sem látják egymást. Namármost ha ez így van akkor az erősítőn belül a se kösd össze sehol sem a testet.
Ergo a test (esetünlben ala negatív ugye mert szólótápról beszélünk) a panelra és a hangszórókimenetre menjen csak de sehová se kösd le őket főleg ne a dobozra egycsombékba.
A másik hogy ha a bemenetre rácsatlakozol gondolom én potméter és bemenettel akkor ott sem szabad összekötni a testeket és figyelni kell a bemeneti és kimeneti csatlakozók elszigeteltségére is a doboztól.
Na persze ami a legfontosabb ha lehet jóminőségű árnyékoltkábellel csatlakozz a bemenetre mert ez az A osztályú végfok ez minden kis bolha zajból elefántot tud csinálni és felerősíti.
(#) donzoli válasza Dióda hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
konkrétan ő az én tápom

A táp negatívja, csak a panelra van kötve sehová máshová. Árnyékolt kábelt használok a bemenethez.
Bocs, ha értetlen vagyok ez azért van mert nyilván annyira nem értek hozzá, mint Ti, valamit azért, mert nem értem, hogy akkor külön-külön miért szól jól
Ha hazamegyek megpróbálom a táp egyetlen kimenetét használni mindkét csatornához.
(#) Dióda válasza donzoli hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
Azt inkább ne tedd hanem ellenőrizd le hogy a két táprész +/- sem elektromosan sem pedig fizikailag (értem ezalatt a doboz vagy fémes átvezetés) ne legyen kapcsolatban. Amennyiben a dobozon belül valahol van a testek között kapcsolat úgy a bemenetre rácsatlakozott készülék aminek a kimenete mint a cd játékosok mindeggyikének a kimeneti testpontja közös fog neked egy szép föld (test)hurkot csinálni ami miatt búúúúúg.
Ha viszont az erősítődben ez az összekötöttség nem áll fönn akkor a földhurok men tud kialakulni.
(#) donzoli válasza Dióda hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
Rendben, próbálkozom majd, ha hazaértem..
Összekötöm majd a híd utáni negatív szálat a CD-től érkező árnyékolással (földdel) mert ezt még nem tettem meg.
(#) donzoli válasza Dióda hozzászólására (») Jún 10, 2011 /
 
Úgy tűnik megoldódott a problémám, legalábbis részben, következő a szitu:
összekötöttem a tápban a pufferkondik után a negatív szálakat és megszűnt a búgás, viszont, ha rákötöm a bemenő jel földjét is erre a közös pontra, akkor egy picit jobban búg.
Valamint, akkor is van egy kis búgás, ha mindkét rca tövig rá van dugva a CD-re, de ha az egyiket úgy dugom be, hogy csak a jel érintkezik föld nélkül akkor tökéletes.
Próbálkozom majd még ezzel a dologgal, hogy megfelelő helyen kössem össze a dolgokat és azzal, hogy külön-külön is összekötöm a földeket és aztán egyesítem jóféle kábelekkel.

Egyelőre viszont nem volt időm jobban belemélyedni, sem a képekre sem a kacsolási rajzra, mivel a tegnapom nagy részét a villám vs. HTPC-m meccs eredményét próbáltam helyrehozni.
(mondanom sem kell a villám győzött... )

Annyit még hozzátennék, hogy az erősítő hangja fantasztikus lett számomra és tényleg igaz amit több helyen olvastam, hogy eddig általam jól ismert és kedvelt zenében néhány új hangot fedeztem fel. (pedig kb fél órát hallgattam)
(#) Moszkvai válasza donzoli hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Nekem is egy dobozban van a két végfok külön trafóról és nincs ilyen jelenség. Próbáld meg, hogy a bemenetnél kikötöd az árnyékolást /a másik oldalon maradjon bekötve/és egy szál vezetékkel kötöd le a füldelésre minkét oldal földjét a bemenetről.
(#) bakos13gab válasza donzoli hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Ha mindig sztereóban hallgatod, akkor nem kell mindkét bemenő jel földjét bekötni és megoldódik a probléma. Hozzáteszem, e nélkül is jól kéne működnie helyes kábelezéssel.
(#) donzoli válasza Moszkvai hozzászólására (») Jún 17, 2011 /
 
Megpróbálom ezt a módszer is, köszi!
(#) donzoli válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 17, 2011 /
 
Azt hiszem ezt csináltam akkor amikor nem dugtam be teljesen az rca csatlakozót a CD lejátszóba. Jövő héten csinálok néhány képet eddig semmi időm nem volt foglalkozni a dologgal
(#) bandee001 válasza Norbi1004 hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Hello!
Én megépítettem 4 csatornára a jlh-t. Csak a trafó volt közös, de nagyon búgott és muszáj voltam összehozni a 4 tápegységet 1 nagy tápba ( 80.000µF lett összesen )
Ez a baj nem jött ki amíg nem dugtam rá a jelforrást ami egy Dolby processzor volt. Addig zajmentes volt, stereoban használtam is minimális búgás volt, alig hallható közelről. A dolbyval viszont brutális búgás lett. Összehoztam a tápokat, és megszűnt a hiba.
Ez csak egy tanács ha esetleg így járnál, de remélem sikerül a 4 monoblokk
Üdv!
(#) bakos13gab válasza bandee001 hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Én a HTA30 paneljénél jártam így. Teljesen külön volt a két oldal, de egy nyákon, aminek az elején közös volt a föld. Különtrafóról stb. stb. A megoldást itt adták a fórumon. Átvágtam a fóliacsíkot és hoppá, teljes csend.
Következő: »»   82 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem