Fórum témák
» Több friss téma |
Nem akarlak lebeszélni róla nincs is semmi közöm hozzá De én másképp csinálnám. Ha neked víz kell a kútból akkor szélenergiával egyből a szivattyút kell meghajtani! Ez lehet membránszivattyú vagy dugattyús is mindenképp olyan legyen ami kis fordulaton is működik! Így aztán nem kell generátor nem kell akku, nem kell inverter. Egyből megspórolsz vagy ötven ezer forintot, és kiküszöbölsz egy csomó hibalehetőséget, és veszteséget. A vizet lehet tárolni tartályban, és amikor kell felhasználod.
Tudom,de itt most az a lényeg, hogy ŕramot csináljak szélböl, és hogy valami haszna is legyen meghajtja szivattyút. Majd ha beválik akkor építek egy nagyobbat.
Értem! Szerintem (bár ez sok mindentől függ) Négyzetméterenként kb 200W ha minden jól sikerül(ez csak vélemény)! Számítani kell a veszteségekre is (áttétel, akku, inverter) itt elmehet az elméleti teljesítmény igen nagy százaléka.De vannak itt fórumtársak akik konkrétabb választ tudnak majd neked adni. Sok sikert ,majd számolj be a tapasztalatokról!
Sziasztok!
Végre találtam egy mennyezet ventilátort, ill. annak a motorját . Kísérletképpen készítenék belőle egy generátort. Ötleteket várnék arra, hogy ki hogyan rendezné el a mágneseket, az állórészen. A tekercstest 120mm átmérőjű, és a forgórészből (külső koszorú) esztergálnám ki, a mágnesek helyét.
Üdv! Szerintem meg kellene próbálnod mágnes nélkül, eredeti állapotában aszinkron üzemben. Lehet,hogy beválna!? Van valami adatod róla? Teljesítmény ,fordulat? Több fordulatú?
Szia! Sajnos semmi adat nincs róla , azt sem tudom mekkora volt a fordulat (gondolom nem nagy).
Már nem lehet beüzemelni, méréseket végezni motorként? Abból sok minden kiderülhet!
Elvileg beüzemelhető, de a kondi értékét nem tudom. Gondolom pár mikro lehetett. Nézegettem hasonló ventilátorokat, kb. 60 watt a teljesítményük. A fordulat meg 700 körüli lehetett, vagy még annyi sem, szerintem
Szerintem nagyságrendileg kisebb a fordulat száz alatt! Kondi 4-6uf talán!?
14 pólus, 7 póluspár. Szinkron fordulatszám ~428, a tényleges 350-400 között. A kondi nem lehet nagyobb 2-2,5 µF-nál.
A legnagyobb hatékonysághoz 14 db mágnes kellene körben váltogatva. Aszinkron üzemben 4-5 µF kondival már 200-250 fordulatnál begerjedhet, de a feszültség legfeljebb 90-100 V-ra várható. Ennek megfelelően ~30W. 2,5 µF kondival 500 fordulaton már jöhet a 230 V.
Szia!
Köszönöm a válaszodat, inkább a mágneses megoldást helyezném előtérbe. Nem sok az a 30 wattocska ekkora feszültségen. Ezt még transzformálni kellene, az csak plusz veszteség. Egyedüli előnye az lenne, hogy kevésbé lenne érzékeny az elvezető kábel hosszára. Azt még megfigyeltem, hogy a belső tekercsek, el vannak tolva egy kicsit, a külsőhöz képest. Gondolom ez az aszinkron felépítés miatt, van így. Mondjuk, ha kapcsoló üzemű tápot használnék, akkor talán van létjogosultsága az aszinkron generátornak.
A belső tekercsek a segédfázis. Mágneses gerjesztéssel meg kell mérned, mit ad le a fő és mennyit a segédfázis. Biztos vagyok benne, hogy egyenirányítás után nem lehet párhuzamosítani, de talán sorbakötni igen. Úgy látom, azonos a huzalvastagság. A nagyobb feszültség nem baj, transzformálni nem igazán célszerű. Feszültségcsökkentő konverterrel sokkal jobb hatásfokkal alakíthatod a kívánt feszültségre tág bemenő érték mellett.
Igen én is úgy gondolom, hogy nem lehet párhuzamosítani, a két tekercset. De az biztos, hogy ez a megoldás a leg pénztárca kímélőbb. A huzalvastagság 0,2 mm, mindkét tekercssornál.
Egyfázisú motornál, hogy van a bekötés az öngerjesztő üzemhez? Vagy csak egyszerűen motorüzem visszafelé?
Szia!
Ezt már kívülről fújjuk. Szerintem már mindenki átnyálazta párszor .
Ugyanaz a bekötés. Forgásirány aszerint, ahogy 230-ra kötve elindulna, csak gyorsabban kell pörgetni. Mint írtam, nagyobb kondival kisebb fordulaton gerjed. Csak akkor nem szabad túl nagy fordulatra felpörgetni, mert a meddőáram égetheti le.
Az a meddőáram mehetne inkább, a levezető kábelbe . Köszönöm, megfogom próbálni megpörgetni esztergapadon.
Sziasztok!
Kis tapasztalat érdekelne, hogy ha van egy x wattos generátor amit 8-10m magasban van felállítva aránylag szeles helyen átlagosnak mondható időjárás melett mennyi a várható termelt energia? Pl: néztem egy ilyet: Bővebben: Link Kb. mi az ami várható lenne egy ilyentől ha a közép-magyarországi régióban lenne telepítve? üdv!
Hello!
Max. 10-50kW/h ad, ha nagy szelek fújnak. Itt a fórumban is kezdenek rájönni az emberek, hogy mérni kell a megadott telepítés helyszínén, minimum 1 évig, és nem háztartási WS időjárásmérőkkel ahhoz, hogy exakt módon megtuddd, mennyi a kivehető energy, és hogy mennyit nyomatnak a kis gép. Vigyázz ezzel, mert a képen egy air x land utánzat van, a szövegben pedig ott egy kézikönyv angolul, aminek a képein meg egy silányabb minőségű, teljesen más, egyszerűbb "hwg 400" as generátor leírása van benne. Ezt licit előtt érdeklődd meg! 205 USD az kb 40.000 HUF + mégegyszer ennyi, mire idehozzák neked. Ennyiért itthon is tudok adni neked kínait, fd 300asat, csak használt.
Szevasz!
Én is óvatosságra intenélek. A szövegben levő adatok szerint: Rated szélsebesség - 12,5m/s Rated áram és ebből a teljesímény (a rated szélsebességnél) - 25A/12V = 300W! (nem 400, ez a viharban még elviselt max.) 1/3 szélsebességhez a hatásfokeltérést figyelmen kívül hagyva 1/27 teljesítmény tartozik (4m/s-nál ~ 10W), 1/2 szélsebességhez 1/8 teljesítmény (6m/s-nál ~ 40W). Ez az 1m2-s rotorhoz reálisnak is tűnik. Zsebet érintő beruházás (nem fellelt barkácsanyag) előtt mindenképp célszerű éves szélsebesség eloszlást mérni az adott helyen. Éves, hetes, hónapos energiákat kizárólag ebből lehet saccolni! Házi célra a WS-k azért elmennek, bár a legolcsóbb adattárolós is 50 000 körül van (sajnos). A 8-10m magasságról reménytelennek tűnik sokakat meggyőzni. Nem mindegy, hogy ceglédberceli dombtetőn, vagy lakótelep közepén van a 15-20m középmagasság. Egzakt, műszeres s z é l m é r é s! Tolakodás nélkül, de esetleg nézz szét a weblapomon: (szélenergiáról röviden)
Látod, más is megmondja, kell az a szélmérés. btotinak igaza van a kivehető teljesítményről is! sztem hallgass rá, mert jobb honlapja van, mint az enyém, pedig én kereskedem is..
Nem terveztem egyenlőre venni, csak eljátszottam a gondolattal mi várható egy ilyen generátortól.
Mindenesetre jó tájékozódni. Köszi a válaszokat. A weblapodat el fogom olvasni
Kösz! Túlzásokba azért ne essünk. Más, nem üzleti céllal készült.
Úgy mellesleg 0,4kV-s 3f-ú szinkrongenerátor közvetlen hálózatra táplálásához megfelelő (akár Áramszolgáltatónak is "tetsző") szinkronizátorról nem tudsz-e véletlenül. (Tokozott, vagy panel; fesz., frekvencia, fázisszög összehasonlítás. Előre bocs, de a szinkronozás elméletét ismerem.) Idézet: „Áramszolgáltatónak is "tetsző") szinkronizátorról nem tudsz-e véletlenül.” Ha már a szolgáltató annyira ragaszkodik a szinkronizátorhoz, kérdezd meg tőle, mit v. milyent ajánl? Ha majd elkezd hebegni-habogni...
Ez a kW/h néhányunknak kedvenc témája, és megint előjött.
Az elméleti dolgok, meg ennek a nem létező dimenziónak a megreklamálása miatt igyekeztek eltanácsolni a másik fórumról. Ott ezt írtam: „Részemről tudom, hogy miért most reklamáltam ezt meg. Mert akik most használták a kw/h kifejezést, azokat ehhez a fórumhoz tartozónak gondoltam az eddigi hozzászólásaik alapján, fiatalok, és reméltem még tudnak és akarnak is tanulni, ha érzik, hogy némi hiány van a tudásukban. A válaszomban igyekeztem úgy fogalmazni, hogy abból bárki megérthesse a fogalmakat”. (a válasz a másik fórumon a 14160-as hozzászólás) A reklamálásom indoka most is aktuális………
Szia sziriusz.
A másik fórumon a 14160-as hozzászólásodban ezt írod: Az erőt newton-ba mérik, jele az N, és ez 0,1 kp-nak felel meg. Ez így nem pontos. Cak azért, mert ha ez szerinted helyesen írtad, akkor a kW/h is elfogadható egy kis jóindulattal. Vagy tévedek?
Szia Jocó21!
A rend kedvéért: 1 newton =0,101972 kp , de ez sem pontos, mert meg lehetne adni mondjuk 100 tizedes jegyig. Hogy hány tizedes jeggyel ad meg értéket valaki, vagy számol vele, az mindig a az író vagy a számoló megítélésétől függ, ha erre külön előírás nincs. Ezért jó az amit írtam. A kW/h egy nagy butaság. Az pedig nem zavar, hogy Neked megfelelő dimenzió.
Kerítettem egy 1kW-os alacsony fordulatszámú (250/p) PMG generátort.
Kinek van javaslata, hogy mit volna érdemes mérni rajta? Üresen, ohmos terheléssel, akkuval terhelve... Köszönettel veszek minden javaslatot. Akik a szélmérést ajánlották, mielőtt bárki bármibe belevág: csak helyeselni tudom! Aki erre kicsit áldozna: van adattárolós szélmérőm. Most a generátor karakterisztikája érdekel nagyon.
Szia sziriusz.
Én értelek Téged. Csak arra akartam utalni, hogy itt mindenki energiát szeretne kinyerni a szélből. Ki így, ki úgy. Sokféle megoldás létezik. Aki a kw/h-t írta nyilván ugyanarra gondolt mint Te és még sokan mások. Nem ezzel kellene foglalkozni, hanem tanácsokkal ellátni a kérdezőket. Értelmes tanácsokkal. Amelyek alapján szélgépet tud építeni. Ps. Hidd el a dimenziókkal már régóta tisztában vagyok. Persze biztosan vannak hiányosságaim. Mint ahogy mindenkinek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |