Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR DDS
 
Témaindító: solti_imre, idő: Dec 23, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) solti_imre válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 23, 2010 /
 
1 - Köszi a linket, megnézem! Remélem találok valami használható megoldást! (Készen lehet kapni olcsón egészen elfogadhatóakat, pl. - http://www.bkprecision.com/products/model/4017A/10-mhz-sweep-functi...r.html
http://www.testequipmentconnection.com/products/5856 - , de akkor hol marad az építés öröme?

2 - A színusz szemre elfogadható, a Schmidt trigger megoldás a négyszögre - de mi van a fűrészfogakkal és a háromszöggel??

3 - A MAX038-ast valóban nem gyártják, de kapható még.
(#) solti_imre válasza proba hozzászólására (») Dec 23, 2010 /
 
"Az univerzális szerszám mindenre jó, csak semmire nem lehet használni"
(#) proba válasza solti_imre hozzászólására (») Dec 23, 2010 /
 
Van amire tökéletes,de ez nem az a feladat.
(#) solti_imre válasza proba hozzászólására (») Dec 23, 2010 /
 
Sajnos lassanként be kell lássam: igazad van... Marad a jó öreg Wien-híd.
(#) p_istvan válasza solti_imre hozzászólására (») Dec 23, 2010 /
 
1; Az építésnek megvan a varázsa, ugyanakkor a profi gyári műszerekkel nem lehet versenyezni amatőr körülmények között. Esetleg a speciális tulajdonságok/egyéni igények kielégítésével lehet versenyre kelni.
2;
Idézet:
„10Hz-20Khz, 1% alatti torzítás, színusz, négyszög. Ennyi.”
Ez volt az igényed egyéb jellakról még nem volt szó.
A háromszög és fűrészjelnél a közelítő lineáris átvitelhez a 10 felharmonikus szintcsökkenés nélküli átvitele kell és mondjuk a 3 dB-es töréspontnak a 20. felharmonikusnál kellene lenni.e (sacc/kb) Ekkor még a négyszögjelen fogod látni a lekerekítést. Szóval 10-20 kHz felett ne is várj szép jelalakot. Talán az LM358-at gyorsabbra lehetne cserélni...
Szinusznál nincs ez a gond és jó négyszögjelet is elő lehet állítani akár a szinuszból is.
Ráadásul a DDS elvnél a szinuszhoz elvileg elég a szükséges frekvencia kétszéresével végezni a digitalizálást, (pl. CD játszó 44,1 kHz) egyéb jelalakoknál sokkal több pontból kell előállítani (felharmonikusok). Ezért az AVR sebessége is korlátozó tényező.
3. A MAX38-t nem is mondtam hogy nem lehet kapni, éppen azért írtam hogy drága mert van ugyan, de nem korrekt áron.
(#) solti_imre hozzászólása Dec 24, 2010 /
 
Száz szónak is egy a vége: Ezt a kapcsolást senkinek nem ajánlom megépítésre, egy elv bemutatására alkalmas, de mindennapi használatra alkalmatlan! (Egy olyan generátorral nem lehet erősítő torzítást/átviteli karakterisztikát mérni, amelyik a frekvencia függvényében változtatja a kimeneti amplitudóját és a torzítása valahol 10 és 50% között van! :no: ) Részemről visszatérek a Wien-hídhoz...

Minden kedves fórumtársnak békés, boldog karácsonyi ünnepeket!!
(#) p_istvan válasza solti_imre hozzászólására (») Dec 24, 2010 /
 
Nagyon ellenszenves neked ez a kapcsolás és azt hiszem nem teljesen megalapozottan nyilatkozol.
Azt a 10-50 %-ot honnan veszed, mert mérni biztos, hogy nem mérted. Az amplitúdó is jóval a hangfrekvenciás sáv után esik, és persze azért az amplitúdó-frekvenciafüggést sem mérted meg korrekten...
A wien híd sem az amplitúdóstabilitásról híres, a hangolása sem egyszerű nagyon széles sávban.
Szerintem valamit nem kerek nálad, -de a nyákról és a beültetésről nem tettél fel képet- vagy tényleg irreális elvárásaid vannak egy AVR-től és néhány ellenállástól, nem mérted fel előre mit várhatsz tőle és most csalódott vagy, és van egy érzésem, hogy a következő próbálkozásod is hasonló eredménnyel fog végződni.

Erősítő méréshez találsz a neten hangkártyás programokat -némelyik nem is rossz-, azzal kevesebb problémád lesz!

Üdv. István
(#) solti_imre válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 24, 2010 /
 
A személyeskedésedre most inkább nem reagálnék ("Szerintem valamit nem kerek nálad"), maradnék a tényeknél. Tehát:

1 - Mérni valóban nem mértem, de szerinted ezt a "négyszöget" mérni kellene, hogy megállapítsam róla: torz?
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/77/7749d8fba44d884262228...ea.jpg

2 - A NYÁK-ról már írtam, hogy 1:1-ben a konstruktőr által leközöltnek felel meg.

3 - A következő próbálkozásom NEM fog csalódással végződni, mivel Wien hidas generátort már 1972-ben is építettem - csak gondoltam, korszerűsítek...

4 - A Wien-híd amplitudó stabilitását már több helyen kivesézték a neten - sok használható megoldást találtam. Amint sikerül egy működőképes egységet összehoznom, felrakom a képeit.

5 - Abban igazad lehet, hogy nem mértem fel kellőképpen, mit várhatnék el egy AVR-től és néhány ellenállástól - botor fejjel megbíztam abban, hogy a közölt rajz az, ami: jelgenerátor. Nos, ez nem igaz. (Több itt leközölt készüléket is megépítettem és ezek mindegyike tudta azt, amiről szóltak a leírásaik: a dobókocka 1-6 közötti pszeudovéletlenszámot generált, a 2x0-30V, 3A -es táp még túl is teljesítette a megadott értékeket, a Mark A. Phillips féle frekimérő valóban frekvenciát mér, stb... Ez a jelgenerátor viszont max. zajgenerátornak jó. Kb. olyan, mintha vennél egy 7805-ös stabot és a kimenetén 3-7 V közti feszültséget mérnél... Ugye nem állítanád, hogy stabilizál? Nem kritizálni akarom a konstruktőrt, mert gondolom nem keveset dolgozott vele, de illett volna közölnie, hogy ez a kapcsolás csak egy elv bemutatását szolgálja, a gyakorlatban használhatatlan! (Lásd 8MHz-es "négyszög")

Boldog, békés karácsonyt Neked is - ünnepek után folytat(hat)juk!
(#) p_istvan válasza solti_imre hozzászólására (») Dec 25, 2010 /
 
Az nem személyeskedés akart lenni...

1; Komolyan, egy 20 MHz-es szkóppal akarsz 8 MHz-es négyszögjelet vizsgálni és elvárod hogy "négyszög" képet kapjál? A szimmetrikus négyszögjel Fourer szerint páratlan felharmonikusokból áll, így az első, 24 MHz-es felharmonikust már komoly szintcsökkenéssel, a továbbiakat (40; 56; 72; 88; 102 MHz...) meg gyakorlatilag meg sem tudja jeleníteni egy 20 MHz-es szkóp! (ráadásul tárolós szkóp, ha igaz, annak meg külön gond a mintavételi frekvenciának a felénél nagyobb frekvenciájú jelek digitalizálása...)
Másrészt a torzítás fogalmát is tisztázni kellene, mert a frekvenciafüggőségnek és a (harmonikus)torzításnak sok köze nincs egymáshoz. A harmonikus torzításról akkor beszélünk ha olyan frekvenciák jelennek meg a kimenőjelben amelyek nem voltak benne a bemenő jelben, vagy esetünkben nem része a kívánt jelalaknak.
2; lehet, de az ördög a részletekben bújik meg, ezért lett volna jó látni, bár most már annyira nem érdekel.
3; A Wien híddal nem fogsz kvarc stabilitású és pontosságú jelet kapni, mint ahogy speciális hullámformákat sem. Talán külön áramkörrel négyszög és esetleg valamilyen háromszöget. Mindkettőnek más az erőssége.
4; Várjuk, mondjuk 20 Hz - 20 KHz között 0,1 dB?
5; Azért hogy már jó pár dolgot építettél és azt az eredményt adták amit vártál, ez még nem jelenti azt hogy mindig így is lesz, főleg ha komplexebb jellemzőjű készülékekről van szó. Hogy stílszerű legyek, ha százszor hatost dobsz is a kockán, a következő dobásnál akkor is csak 16 2/3 % esélyed lesz a hatosra.
Azt sem tudtuk meg, hogy mire szeretted volna használni. De azt kijelenteni hogy "a gyakorlatban használhatatlan" az számomra igen merész állításnak tűnik.

És hogy világosabb képet lehessen kapni mire is alkalmas érdemes megnézni a következő
Képeket!
Itt látható, hogy 20 KHz-ig minden jelalak kifogástalan az általános felhasználáshoz, a szinusz pedig 60 kHz-ig.
Ebben a tartományban többet nyújt a jelalakok és programozhatóság terén mint az XR2206 vagy a 8038-as.
Ha ennél szélesebb frekvenciatartományra van szükség, vagy 0,5%-nál kisebb torzításra akkor más megoldást kell keresni.
(#) solti_imre hozzászólása Jan 6, 2011 /
 
Nos, a megoldás megszületett. Az ellenállásláncot kiváltottam egy DAC-03 -assal, a négyszög útjába pedig egy 4030-assal felépített Schmidt-triggert raktam - még a 20MHz-es szkópon is látványos javulás tapasztalható! (Fura is lenne, ha 10 kHz-es jelnél a 20MHz-es sávszélesség nagymértékben determinálná a jelalakot....)
(#) El_Pinyo válasza solti_imre hozzászólására (») Jan 6, 2011 / 4
 
Szia!
A HS kimenetről mért jeleken erőteljesen megfigyelhető a Gibbs-oszcilláció jelensége, melyet nem az AVR, hanem a szkópod korlátolt sávszélessége okoz. Bővebben: Link érdemes megfigyelni a gif animációkat.

p_istvan: Az AVR HS kimenete nem szimmetrikus négyszöget állít elő, így vannak páros felharmonikusai is. (Nem kötekedés, csak pontosítás végett)
(#) solti_imre válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 6, 2011 /
 
Szia!

Köszönet és hála! Nagyon meggyőző a levezetés - de csak a HS kimenet extrém jelalakjaira ad megyarázatot - a négyszögjel már a normál kimeneten is sz@r volt, 10kHz-en is! A módosított kütyüben a HS kimenetet ki sem vezettem.
(#) El_Pinyo válasza solti_imre hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Szia!
Ha a 10 kHz-es nem megfelelő négyszögjelet erre érted, akkor tudok rá magyarázatot adni.
A négyszögjel torzulása nem az AVR és az azon futó algoritmus miatt van, hanem a műveleti erősítő a ludas a dologban. A műveleti erősítő nem ideális mivolta miatt rendelkezik sávszélesség korláttal (LM358 esetén ez kb. 1MHz 0 dB mellett). E korlát elérése után a műveleti erősítő úgy viselkedik, mint egy alul-áteresztő szűrő. Ráadásul a két műveleti erősítő kaszkád kapcsolása miatt a hatás csak fokozódik. Ez a négyszögjel felharmonikusait a sávhatár elérte után elkezdi szűrni, mind amplitúdóban, mind fázisban torzulást okozva.
A hatás szemléltetése végett elkészítettem a négyszögjel, illetve a műveleti erősítők okozta szűrő hatás matematikai modelljét és a szimuláció eredményét grafikusan ábrázolva mellékletként csatoltam. Az ábrákon szerepel a négyszögjel egy periódusa (kékkel), ez mutatja milyen lenne egy 10 kHz-es négyszögjel a 20 MHz-es szkópon vizsgálva. A másik jel (piros ill. magenta) a szűrés miatt torzult jelet mutatja. A piros az LM358 hatását, míg a magenta egy 15 MHz sávszélességű műveleti erősítő hatását szemlélteti.
Levonva a konzekvenciát egy nagyobb sávszélességű (pl. 15 MHz) LM358-al kompatibilis műverősítő alkalmazása jelentősen javíthatná a jelenlegi jelalakot.
(#) p_istvan válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Szervusz!
Viszont egyéb jelalakoknál, jól jönne 1MHz körül egy meredek szűrő, a DAC konverziós frekvenciájának szűrésére, egy orosz oldalon többek közt erről is értekeznek: 13th Order Low Pass Chebyshev Ugyanit láttam hozzá diszkrét alkatrészekből gyors kimeneti fokozatot is.
A szimulációnál figyelembe vetted az LM358 fázisforgatását is?
Egy gyorsabb műveleti erősítő tényleg jót tenne meg egy gyorsabb DAC is. Találtam is a lomok között egy AD7524-et, a diszkrét tranzisztoros kimeneti fokozat pedig olcsó és gyors alternatíva lehet. Bár van gyors és nagy-áramú műveleti erősítő is: LMH6642
(#) El_Pinyo válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
A szimuszos jelen kívül minden jel csak több harmonikus komponensből állítható össze, így az előállított jel alakjától és frekvenciájától függően más-más töréspontra kellene méretezni a szűrőt, legalábbis ennél a konfigurációnál (azt hiszem ez a kapcsolás nagyjából 1,5 MHz- el pakolja ki a DAC-ra a bináris értékeket). Az ilyen LC elemekből összeállított szűrők stabilitása eléggé vitatható, nem szerencsés így összeállítani szerintem (OPA-val jobb). Konkrétan én sem tudom, hogy profi műszerekben hogyan oldják meg ezt a dolgot (talán jelentős túlmintavételezéssel?), mindenesetre ha van erről valami információd azt szívesen olvasnám.
Idézet:
„A szimulációnál figyelembe vetted az LM358 fázisforgatását is?”

Természetesen figyelembe vettem, minden harmonikus komponenshez a saját frekvenciájához tartozó fázis tolással.
Mindenesetre szerintem érdemes lenne egy próbát tenni a nagyobb sávszélességű erősítővel is, sok vesztenivaló nincs benne.
(#) El_Pinyo válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Igazad van, nem lesz jó megoldás a nagyobb sávszélességű OPA. Én alapvetően folytonos időben számoltam, az addig nem is lenne baj, csak itt mintavételezésről van szó. A gond ott van, hogy a minták átlapolódnak, amennyiben nincs betartva a mintavételezési tétel. A megoldás egyedül a nagyobb sebességű DAC és egy jó meredek szűrő a mintavételi frekvencia felére (illetve egy kicsit kevesebbre, a szűrés érvényesülése végett).
Valószínű, hogy a kapcsolás tervezője is emiatt választotta az LM358-t (nem épít be plusz szűrőt).
(#) hurubbi hozzászólása Máj 28, 2011 /
 
Régóta gondolkodom már hogy meg kellene csinálnom ezt a dds-t, de egy külső dac-al.
Készítettem egy rajzot, megnéznétek hogy működőképes lehet -e? :
dds
(#) Xgyula válasza solti_imre hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
Sziasztok! Megépítettem az alábbi kapcsolást:Bővebben: Link firmware (WinAVR20071221)Bővebben: LinkNem tudom betölteni a programot Atmega 16PU avr-be a main.c nem fordul le.AVR Studio 4.18 Build 684-el próbálkoztam mindig hibát jelez és sajnos nem ismerem a c nyelvet. Topi féle avr programozóval szeretném beégetni.Ha valaki tudna segíteni megköszönném.
Üdv:F Gyula
(#) dokidoki válasza Xgyula hozzászólására (») Jún 12, 2011 / 1
 
Helló.
Ha nem akarod módosítani és átírni más mikrovezérlőre a firmwaret, sőt a C-forráskódhoz sem értesz, akkor a szoftver írója már mellékeli a lefordított gépi adatot main.hex kiterjesztéssel a Firmware.zip állományban.
Töltsd le ismét, ha eltüntette volna a AVRStudió... és égesd be valamilyen programozóval, main.hex -et
Gondolom a beprogramozáshoz nyitottad meg a projektet az AVRStudióval, de már nem kell újra lefordítanod, csak felprogramoznod a kontrollert. Hex fájl betallóz és éget.
Hirtelen nem tudok többet segíteni, mert rég nem piszkáltam az AVRStudiót.
(#) Xgyula válasza dokidoki hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
Helló.
Csak az a baj,hogy ezt írja ki az avr studio Getting isp parameter.. SD=0x02 .. OKThe specified file is not a valid Intel HEX fileGetting isp parameter.. SD=0x02 .. OK The specified file is not a valid Intel HEX file és nem indul el a rogramozás illetve a fuse high 0x19 low 0xcf ez helyett.HIGH = 0×59
LOW = 0xCF[code=c]
(#) dokidoki válasza Xgyula hozzászólására (») Jún 13, 2011 / 1
 
Nos, hivatkozik arra, hogy nem intel hex típusú az állomány.

A firmware.zip állományban pedig minden benne van, az avrstudió programmal ne nyisd meg a projektet.
Csak a doper égetőnek a dialóg-ablakát, ott a program fül alatt van választási lehetőséged, hogy külön-külön programozgatod a .hex, .eep, állományokat és utána a fuse-biteket. Ne ezt a részt használd, hanem az: ELF Production File Format ez a felülről az utolsó keret a program fül résznél.
Ezzel pedig egyszerre az összeset elintézed, ekkor a main.elf állomány tartalmaz minden beállítást, nem kell külön szőrőznöd a beállításokkal, és talán elfogadja a program.

Sajnos nincsen doper rendszerű programozóm, sőt mega16 proci sincs nálam, így nem tudom élesben kipróbálni amit írtam.

avr.PNG
    
(#) Xgyula válasza dokidoki hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Szia.
az égetés valóban lefut hibátlanul az általad leírt módszerrel,de sajnos nekem a 2x16 karakteres kijelzőn csak a felső sorban halvány az alsó sorban fekete téglalapok jelennek meg.Minden esetre köszönöm szépen a segítségedet,megint tanultam valamit.Még próbálkoztam a winavr-el beégetni,de az meg sajnos a Topi féle égetőt usb-t nem ismeri fel,pedig annál a manc.c is hiba nélkül lefordul.
üdv.fgyula
(#) p_istvan válasza Xgyula hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Szervusz!
Ha az AVR égetés hibátlanul lefut, akkor valószínű hogy fölösleges más módon próbálkozni az égetéssel meg fordítgatásokkal...
Az LCD kontraszt potit próbáltad állítani?
István
(#) dokidoki válasza Xgyula hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Nem sok ötletem maradt, talán annyi, hogy akkor találkoztam ilyen jelenséggel, ha a kontraszt nem volt jól beállítva, és tetézte az a jelenség, hogy a bekapcsolódás pillanatában talán valami tápfeszültség felfutási késedelem okán nem indult el normálisan a kijelző, vagy a mikrovezérlő. Előfordulhat az, hogy a kijelző lassabban éled fel mint a proci, és a vezérlőparancsok rég lefutottak és nem dolgozódtak fel a kijelző vezérlőjében.

Nos ezek, csak találgatások. Végül szinte bármi okozhatja az általad leírt hibajelenséget.
(#) Xgyula válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
szia
Igen ez volt a legelső amit beállítottam
(#) p_istvan válasza Xgyula hozzászólására (») Jún 13, 2011 / 1
 
Ha van szkópod, meg lehetne nézni hogy egyáltalán fut-e az AVR. illetve az LCD kap-e vezérlőjeleket, a kimeneten van-e valamilyen jel, a nyomógombokra reagál-e?
Az LCD bekötése biztos jó? Azok a fekete téglalapok arra engednek következtetni, hogy az LCD nem inicializálódott, bár a hibás kontrasztszintnél is hasonló fekete téglalapok jelennek meg...
(#) zolee1209 válasza dokidoki hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Nekem ezt a hibaüzenetet akkor szokta feldobni az AVR studio, amikor a cél típus nem a típusra fordított hex-re van beállítva. Teszem föl, a programot mega16-ra írtam/ fordítottam, de a main fülön mega8-at választottam ki...
(#) Xgyula válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
köszi a segítséget,van szkópom,most nekiállok végig próbálom amit írtál
(#) Xgyula válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Szkóppal végig néztem a nyomógombokra reagál, az LCD bekötése rendben kap vezérlő jeleket illetve a kontraszt is rendben van.Nem tudok most már másra gondolni mint,hogy vagy a firmware,vagy az égetés nincs rendben.
(#) p_istvan válasza Xgyula hozzászólására (») Jún 13, 2011 / 1
 
Éppen ellenkezőleg!
A tünetek azt mutatják, hogy fut a firmware, csak az LCD-re nem jut el az információ. Ha nem így lenne, akkor valószínűleg a nem reagálna a nyomógombokra és az LCD-re sem próbálna jeleket küldeni, inkább lefagyna és nem reagálna... (az égető sem jelezné vissza hogy sikeres, a firmware sem most lett feltéve már másnak is feltűnt volna ha hibás)
Valahol mégis az LCD bekötése (vezetés szakadás, zárlat, felcserélés) körül keresném a hibát, mi az LCD típusa, illetve más alkalmazásban működött már?
Arra figyeltél, hogy itt az R/W láb is kap vezérlő jelet, mert legtöbbször a GND-re van kötve és csak írás üzemmódban használják.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem