Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   50 / 274
(#) Kovidivi válasza lamalas hozzászólására (») Júl 9, 2007 /

Köszönöm neked, és Trash-nek a választ!Egyébként nem biztos,hogy 1 volt felett torzít az erősítő, mert ha kicsi a táp,akkor mindegy mekkora jelet kap, ha felhangosítod "nagyon" , akkor torzítani fog,és én ezt szeretném kijeleztetni.de az ötlet jó! mégegyszer köszi!!!
(#) Trash válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 9, 2007 /

Ja hát persze, sőt, az se biztos hogy 1 volt felett torzít, erősítőfüggő...
(#) bancsi15 hozzászólása Júl 10, 2007 /

Sziasztok!
TDA2030-cal készített végfoknak 2db 10W 8Ohm-os hangszóróval mekkora a maximális áramfelvétele (áramerősség) ? Szóval mekkora teljesítményű trafó kell neki? Nekem nem túl nagy, inkább igen kicsi teljesítményű van.
(#) cooler15 válasza titi hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

sziasztok...kiderült, hogy mind2 IC rosz.. ezért nem megy a kapcs... úgyhogy köszi e segítséget de új IC a megoldás...
u.i.: bár mondjuk azt nem értem, hogy hogyan mérhetem én a tápfesz, felét a 4-es lábon amikor rossz az IC...
na mind1... köszi mindenkinek a segítséget---
(#) lamalas válasza bancsi15 hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

Szia!

Egy erosito aramfelvetele sokmindentol fugg, pl. attol, hogy mekkora a tapfeszultseg, mekkora a terhelo impedancia (ami a Te esetedben ismert, azaz 8ohm), mekkora a kivezerles. Szerintem inkabb a katalogus adatok alapjan tervezz. Katalogusbol kiolvashato, hogy a TDA2030 elfogadhato (0.5%) torzitas mellett kb. 9W-ot tud leadni 8ohmon, felteve ha a tapfesz 2*14V vagy szimpla 28V. Ekkor az aramfelvetele 500mA azaz 28*0.5=14W-ot vesz fel a tapbol. Ha sztereo erositod van, akkor ennek a ketszereset, azaz 28W-ot vesz fel az erosito. Ehhez egy 50W-os trafo mar nagyjabol elegendo. Ha tul kicsi teljesitmenyu a trafod, akkor a tapegyseg nem fog tudni elegendo aramot biztositani az erositonek igy a tapfeszed leesik es a kiveheto teljesitmeny lecsokken. Nagyobb dinamikaju zenei reszeknel lefullad az erosito es torzitani fog.
(#) Trash válasza Trash hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

Na nem tudja senki hogy hogy tudnám a trafó teljesítményét megmérni?
(#) lamalas válasza Trash hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

A vasmag keresztmetszete alapjan lehetne kovetkeztetni a teljesitmenyre, de pontosan megmondani nem biztos, hogy lehet. Mericskelni eleg korulmenyes foleg ha egy nagyteljesitmenyu traforol van szo. De sztem ez a kerdes nem ebbe a topicba valo!
(#) Trash válasza lamalas hozzászólására (») Júl 11, 2007 /

De azér valószínűleg 2 ampert ki tud nyomni magából?
alég nagy a trafó...
Azért ide írtam mer ez aza topic amit rendszeresen olvasok, meg hát a trafó TDA2030hoz lessz...
(#) lamalas válasza Trash hozzászólására (») Júl 11, 2007 /

Idézet:
„De azér valószínűleg 2 ampert ki tud nyomni magából?”

Fogalmam sincs, nem lattam meg azt a trafot. Lehet, hogy eleg nagy a trafo, de ha vekony huzalbol van tekerve a szekunder (vmilyen oknal fogva), akkor nem tudsz belole nagy aramot kivenni. Azert egy foto jo lenne arrol a traforol mondjuk ugy, hogy kozvetlen mellette van egy gyufasdoboz a viszonyitas kedveert ill. ha meg tudnad merni kb. mekkora a szekunder tekercs huzalanak atmeroje az sokat segitene
(#) bancsi15 hozzászólása Júl 11, 2007 /

Sziasztok!
2 db TDA2030-as IC-nek (sztereo erősítő szóval 2 van benne) mekkora hűtőborda kell?
És mivel rajzon láttam , hogy ahol felfogatom a hűtőbordához, az a kivezetés is egy 3-as lábnak számít. Itt kell neki adni negatív tápfeszt( a hűtőbordán keresztül) vagy leszigetelhetem gumilappal, amivel szokták( PC trafóból szedtem a gumikat) ?
(#) punkkazy válasza bancsi15 hozzászólására (») Júl 11, 2007 /

Mindenképpen szigeteld le!! Ha pl. fém házba kerül akkor a házat le kell földelni->a hézhoz ér a borda-> már dobhatod ki az egészet! Szóval szigeteld. Elég lesz neki, ha az IC 3-as lábán adod neki a negatívot.
(#) lamalas válasza bancsi15 hozzászólására (») Júl 11, 2007 /

Idézet:
„2 db TDA2030-as IC-nek (sztereo erősítő szóval 2 van benne) mekkora hűtőborda kell?”

Ez a kerdes igy nagyon altalanos. Mekkora tapfeszultsege van az erositonek? Mekkora a terhelo impedancia? Sokat fog az erosito a max. kivezerles kornyeken uzemelni? Vagy csak atlagos zenehallgatasra keszult? Ez mind-mind befolyasolhatja a szukseges hutoborda nagysagat. De hogy modjak is valami hasznalhatot: egy kicsi hutozaszlonal nagyobb borda kell neki, de valoszinu nem szukseges egy 30x15centis nagy borda. En egyebkent ugy oldottam meg ezt a dolgot, hogy az erosito aluminium hazat hasznaltam hutofeluletnek. Mivel nalam egytapos verzio van, nem kellett szigetelni a haztol az ICk hutofeluletet mert a hazra van kotve a jelfold is. De ha neked a kettos tapos verziod van, akkor mindenkepp kell szigeteles a hutofelulet es az ICk koze!
(#) Trash válasza lamalas hozzászólására (») Júl 11, 2007 /

Lehet hogy egyszerűbb ha összerakom és kipróbálom
Csak most nincs pákám...
(#) Kovidivi válasza lamalas hozzászólására (») Júl 13, 2007 /

Hello!nézegettem az általad megadott linket, de nem nagyon értem... elég bonyolult.elmagyarázná valaki? hova kellene az erősítő kimenete és hova a bemenő jel? nekem oylan kapcsolás kellene, mely összehasonlítja a tiszta erősítetlen 1volt alatti (zene) jelet és az erősített, és ha torzít jelez.ezt hogyan valósítja meg ez a kapcsolás? Köszi a magyarázatot!
(#) lamalas válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 13, 2007 /

A linkelt oldalon lathato kapcsolas (SIM) ket reszre van osztva. Az elso reszen (Figure 1) ket muveleti erosito lathato amibol az elso diff.erositokent mukodik es a ket bemenet (+/-) kulonbsegi jelet allitja elo. A masodik pedig egy "sima" nem invertalo erosito fokozat es a kulonbsegi (hiba) jelet erositi tovabb. A kapcsolas masik resze (Figure 2) egy 2 muveleti erositovel felepitett egyeniranyitot mutat aminek a kimeno "jele" (az egyeniranyitott jel) kapcsolgatja a tranyot aminek a kollektor koreben talalhato az indikalo LED. Az aramkor bekoteset pedig a kovetkezo abran (Figure 3) magyarazza el egy pelda erositon. Az aramkor SIM+ bemenetet a vizsgalt erosito nem invertalo bemenetere kell kotni a megadott 10k-s ellenallason keresztul, mig a SIM- bemenetet a vizsgalt erosito masik, invertalo bemenetere kell kotni (szinten 10k-s ellenallason keresztul) ahova a visszacsatolo halozat is juttatja a kimeno jel leosztott reszet. Ha a ket jel nem egyezik meg (aminek eleg sok oka lehet de mindenkepp a kimeno jel torzitasaban jelentkezik), akkor egy hibajelet allit elo a SIM es ezt mutatja a LED. Nagyon roviden ennyi.
(#) bancsi15 hozzászólása Júl 13, 2007 /

Sziasztok!

1 TDA2030-cal készült sztereo erősítőhöz (2 db TDA2030 IC) a következő hűtőbordák közül szerintetek melyik lenne jó???

1. zászlós rész= 6,9*3,4*1,2 cm
2. zászlós rész= 9,2*3,7*1 cm
3. kocka alakú valószínűleg proci hűtő volt (szinte az egész zászlós)= 8,2*3,5*6,9 cm

(#) Trash válasza lamalas hozzászólására (») Júl 13, 2007 /

The 1458 opamp specified is quite adequate for this, as the two sections function only as buffers, and accuracy is not important.
Ezt le tudná nekem fordítani vki?
Mer még csak tanulom az angolt, de még nem tiszta...
Mindenképpen 1458as OPA-val kell vagy lehet az egészet egy TL074-be rakni?
Mer én TL074hez terveztem nyákot...
(#) lamalas válasza Trash hozzászólására (») Júl 13, 2007 /

Idézet:
„The 1458 opamp specified is quite adequate for this, as the two sections function only as buffers, and accuracy is not important.”

A 1458-as muveleti erosito megfelelo erre a celra mivel a ket resz csak bufferkent mukodik es a pontossag nem annyira fontos.

Sztem TL074-el siman meg lehet csinalni. En is azzal epitem majd meg ha valamikor erre kerul a sor...
(#) Trash válasza lamalas hozzászólására (») Júl 13, 2007 /

Oks,thx!
(#) Kovidivi válasza lamalas hozzászólására (») Júl 14, 2007 /

Hello!nagyon köszönöm a magyarázatot!mostmár kb. értem.majd még agyalok rajta....azt viszont nem tudom,hogy a tda7294-nek és a tda2030-nak hol van az invertáló és a neminvertáló bemenete?az adatlapján leírt két lábra kellene kötni? köszönöm!

off: vajon miért érdeklődnek az emberek ennyire a tda2030 iránt,mikor a tda7294-el sokkal nagyobb teljesítményű erősítőt lehet készíteni, a trafó pedig nem sokkal nagyobb.maximum 3ezerFt(és sokat mondtam) a különbség a két erősítő között, és azért tda7294 sokkal nagyobbat szól...
(#) Trash válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 14, 2007 /

Hát talán azért mert a 2030nak nem kell kettős táp , és a legtöbb ember igényeit simán kielégíti otthoni zenehallgatásra....
Egy 12-40 voltos trafót meg azér szinte mindenből ki lehet bontani... rossz hifik , videómagnók,olvasólámpa...
Tényleg egyik haveromnak a TDA2030 úgy megy hogy az olvasólámpával párhuzamosan van kötve,(az izzó 12 volt váltót kap) az van egyenirányítva, és azzal megy a tda2030
(#) Kovidivi válasza Trash hozzászólására (») Júl 14, 2007 /

szerintem én is ezért építettem meg....(csak már lefelejtettem ) kössz a tippet egyébkként én is gondolkodok rajta,hogy olvasólámpatrafóval hajtom meg...
(#) Trash válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 14, 2007 /

ha végre valahára visszakapom a pákám akkor énis meg fogom építeni... itthonra bőven jó a 22 watt...(meg van hozzá egy 250es szubom erőstővel XD XD)
A trafót azt egy videómagnóból szedtem ki , de pont jó hozzá , egyenirányítva a fesz 34 volt , ami éppen ideális neki , meg 3 ampert tud szal a sztereot is elviszi.
Ja amúgy a trafó problémám megoldódott , elvittem egy ismerősömhöz aki megnézett vmi katalógust és mondta hogy melyik tekercs hány amper....
(#) bancsi15 hozzászólása Júl 17, 2007 /

Sziasztok!

Végre elkészült a sztereó kapcsolásom!
Viszont csak TDA2030A-t tudtak adni. Ezzel építettem meg. Ez az IC mennyiben más? Ez mit változtat?
(#) lamalas válasza bancsi15 hozzászólására (») Júl 17, 2007 /

Ha jol sejtem a 2030A nagyobb tapfeszt is elbir (44V vagy +/-22V) mig a sima 2030 max 36V-ot (+/-18V) tud. A tobbi parameterben nemtom hogy van-e valtozas, nezz utana katalogusban.
(#) Peti_85 válasza lamalas hozzászólására (») Júl 17, 2007 /

:yes:
Igen! Szerintem is ennyi a különbség. (Meg az, hogy drágább valamivel)
(#) csonthulye hozzászólása Júl 18, 2007 /

Hello!
Megcsináltam egy végfokot TDA2030-al, szól is jól, de van egy zavarás benne amit főleg kis hangerőn hallani jól, tehát azt a zavaró jelet az erősitő nem erősiti. Ezen a linken van egy adatlap, ez alapjan csináltam a nyákot és a tápegységet is hozzá. A tápegység nincs stabilizálva csak szűrve van. Még egy fontos infó, hogy ha nincs jel a bemenetre kötve akkor nincs zavaró jel se. Mi lehet a gond??
(#) Gábor488 válasza csonthulye hozzászólására (») Júl 18, 2007 /

Mi a zavaró jel?
(#) csonthulye hozzászólása Júl 18, 2007 /

És még valami- ha mp3 lejátszóról veszem le a jelet akkor egyátalán nem zavarja be semmi, tehát csak ha PC-ről megy akkor. De miért? Ugyanazt a vezetéket használtam is szóval...
(#) Gábor488 válasza csonthulye hozzászólására (») Júl 18, 2007 /

Ha nem mondod hát nem mondod.......... Nekem is volt már ehhez hasonló gondom na de mindegy.......
Következő: »»   50 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem