Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Van egy Pacsirta rádióm MKII-es (szögletes kivitel) Bekapcsolva csak búgott. Tápelkót cserélve feléledt.. az EL84-es csövön méregetve.. Anód fesz 240V Katód 8V.. ez stimmel. A sistergés hangositható halkitható. Az URH teljesen süket,de bevallom hogy első körben csak a középhullám érdekelne hogy szólaljon meg a Kossuth rádió.. A csúszkát kitisztitottam.. a tekercset szétrágta az egér.. valahogy visszatettem,de semmi,egyik hullámsávon se. Olyan mintha a forgókondi nem is hangolna.. kb fél állásnál van egy sercenés a lemezek összeérésénél,de egyébként semmi.. ECH81 cserélve.. EBF89-et még nem cseréltem.. Hogyan lehetne komolyabb müszerezettség nélkül vizsgálódni..
Nem tudom milyen műszerezettséged van, de esetleg érdemes lenne elvinni HA5NP- hez aki foglalkozik rádió javítással.
Ettől függetlenül visszafelé érdemes haladni, tehát ha hangvégfok van, akkor demodulátor, kf, aztán keverő. Az egér valószínű komolyan rombolt, így vissza kellene nézni a teljes kapcsolási rajzot pontról pontra. Van rajzod? Ha segít Gyöngyös körül van komoly műszerezettségem egy délutánra... Egyébként kf kö rül lesz a gubanc, ha sem urh sem kh nem szól, esteleg valami közös pont sérült. Barmolni nem érdemes, meg kell kínálni egy szignál generátorral. Jó munkát!
Hali! Az URH az tök süket.. a többi hullámsávon sistereg a rádió,de semmiféle adást nem vesz. Akkor a legelső körben próbára cserélem az EBF89-et,mert hiába tapizom a rácsát akkor sincs semmi vétel. Ui:Én debreceni vagyok.
Nagyon kicsi eséllyel lesz cső hiba. Sem a kora sem a hiba jellegge nem erre következtet, de remélem tévedek.
Bővebben: Link Itt van a rajza. AZ ECC körül nézz előbb körül!
Köszi.. akkor átméregetem.. ma egy picit pont az ECC83 körül méregettem,de nem találtam szakadt ellenállást,de ohm mérővel végignézem azt a sok kátránykondit is.. elvégre 45 évesek.. Egyébként ez egy 1966-os már Videoton gyártmány.. ECC-t is keresek azért,de én sem hiszem hogy ez cső hiba lenne.. csak ezzel a legegyszerübb kezdeni..
Szia!
Az URH nem véletlenül süket, mert az keleti norma szerinti frekvenciatartománnyal rendelkezik és ott már nincs adás.
Jah egy pár kép.. a szakadt tekercs és maga a gép,egy tisztogatás után..
Szia Kadarist! Ó... Azt hittem hogy azért ott is kellene sisteregnie,csak épp nem vesz semmit.. vagyis hallottam olyat is hogy a tartomány vége felé73Mhz-nél talán meg kéne csipnie vagy 2 adót..
Igen, sisteregnie tényleg kellene. Rajz alapján kellene feszültségeket méregetni.
Ahogy nézem, a tekercsek nem állnak a helyzet magaslatán. A cincogóék sajnos szeretik a parafint.
Budapest közelében OIRT urh-s rádióval sikerült 3 TV adó hang csatornáját is fognom
Ez aztán a kitűnő eredmény! Volt ott tükörszelektivitás meg felhangra keverés, meg minden...
A Pacsirta teljes "service man."-ja az RT67/7.-8. számokban, annak alapján lehet,hogy a tekercseket is meg tudod javítani-sőt lehet, hogy tudok adni tek.készletet is, csak a nálam lévő 4 db.-ot végig kell bogarásznom, hogy melyikből tudom kitermelni. Egyebekben ezt a témát nem lenne jobb a "Muzeális..."-ban tárgyalni?
Valami unitra rádiósmagnó volt az elkövető... A forgó meg a ferritrúd az érték belőle, pedig működik
Sziasztok!
Egy barátom lomtalanítás után ajándékozta nekem az alábbi kincset: http://elektronika.vatera.hu/nosztalgia_keszulekek/egyeb/amator_rad...8.html Gyakorlatilag minden megvan hozzá és a 80%-a érintetlen. Mindössze az egyik megépíthető rádióvevőhöz fogott hozzá anno valaki. Ezt én is meg szeretném építeni, holnap neki is látok. Inkább "vasas" ember vagyok, de megfogott a dolog. A tranzisztorokból van benne több új darab, az Oc 1072-ből mindössze 1db. Mi feleltethető meg annak a mai választékból? Illetve még a kis trafó a kérdéses hogy jó - e. Ha nem mit lehet tenni? Köszi.
Mákos vagy! Jó munkát hozzá. Szovjet és magyar egrmánium tranyokat is könnyen szerzel az RT szerkesztőségből hozzá. AC125 pl hang oldalra kiváló, RF re meg kell egy magasabb frekvenciás típus.
Hello!
Még régen végeztem egy kísérletet, itt van róla egy videó: y.....e Meglepődtem több okból is: Az átvitel hangminőségén (Pedig nem használtam előkiemelést, mondjuk a telefon hangszórója amúgy is elég távol van az ideális átviteli karakterisztikától...), azon hogy a tévén elfogadható képet kaptam, meg hogy a véletlenszerűen válogatott alkatrészekkel így ment. Persze ez csak játék volt A kb 1 voltos kompozit jel nem biztosított elég löketet, hogy a tv szinkronfokozata megtartsa a képet, csak szaladgáló vonalak látszódtak. Az erősítés után nagyjából 5V cs-cs értékű jellel történt a moduláció. (Ha jól emlékszem...) Az áramköri felépítés tulajdonképpen egy sima egytranzisztoros keverő, a moduláló jel és a vivő is a tranzisztor bázisára került, az rf jelet pedig a kollektorról vezettem az antennára. Magától értetődően a jelgenerátort a rövidhullámú sávra állítva AM vevővel is fogható volt a jel.
Eddíg úgy tudtam, hogy ebben a topikban rádió(vevő) építéséről van szó. A "kísérletedben" erről szó sincs. Leginkább rádió(adó), de méginkább TV adó építéséről szólna, csak egy komplett kisugározható TV jelet (kép hang együtt) egy szignállal nem lehet megoldani. Az 1 Vc-c kompozit jel nem FM modulációal kerül a vivőre, hanem ún VSB modulációval, ami az amplitúdó moduláció egy fajtája, és ebben az esetben löketről nem beszélhetünk. A hang pedig a képvivőtől 5,5: 6,5 MHz re levő hangvivő FM modulációval, 50 kHz -es lökettel. Ezt egy egytranzisztoros oszcillátor egyidejű modulálásával érheted el, viszont akkor nem tudom mi a szerepe a szignál generátornak. A szignál generátort viszont nem lehet egyidőben kétféleképpen modulálni, és a TV RF jelben két vivőfrekvencia van. Külön vídeó AM, és hang FM.
Ez igen! Igazi csemege,én is ismertem még ezt az építő készletet,ha jól tudom eredetileg tartozott hozzá egy minifor páka is,remélem jól emlékszem,becsüld meg és sok sikert a kisérletezésekhez!ŰDV! Egy régi rádiós róka!
Hello!
A topic rádió építésről szól, szerintem a rádió szó nem csak a vevőt jelenti. Meg aztán ezt a topicot találtam a leg idevágóbbnak, nem akartam újat nyitni. Amit a tv jelről írtál arról eddíg nem tudtam, köszönöm a felhomályosítást. Az egytranzisztoros keverőnél fm jel áll elő, de van egy járulékos amplitúdó modulációja is. Ezt további szűrőáramkörökkel kellene elnyomni hogy tiszta fm jelet kapjak, de ezek szerint akkor itt pont az egyszerűség miatt tudtam befogni a tvvel a képet. A jelgenerátor csak a vivőt állítja elő, a hangvivőhöz még egy oszcillátor frekvencia modulált jelét is hozzá kellene keverni, én ezt nem építettem meg, mivel semmi szükségem egy tv adóra
A téma címében az hogy "- világvevőig) arra enged következtetni, hogy Rádió vevőről szól a topik. Van AM adó, FM adó, TV adó témánk is.
Még mindíg nem érted, hasznos lenne tovább olvasni. Az AM -ből semmilyen szűrő áramkörrel nem lesz FM, és fordítva. Neked nem tranzisztoros keverőd, hanem modulátorod van, keveréssel sem lehet modulációt előállítani, sem váltani. Ha egy egy tranzisztoros FM modulátornál elő áll az AM moduláció is, ami nem szükségszerű, akkor azt nem szűréssel, hanem határolással kell elnyomni. Szűréssel a harmónikus tartalmat kell elnyomni.
Sziasztok ! BB521 varicap adatlap nincs meg veletlenul valakinek? Neten nem jartam sikerrel. Vegulis csak a feszultseg / kapacitas fuggveny kellene.
Koszi. De sajnos ebbol nekem nem jon be, hogy 1..5V kozott mekkora kapacitasa van.
Az adatlap szerint ez nem igazán varicap, de az ott van, hogy mennyi a min. és 1V-on mennyi a max.kapacitás(-arány). Az 1-5V közötti karakterisztikát szerintem csak méréssel lehet megállapítani.
Sziasztok!
Remélem jó helyen érdeklődök Rádiózásba kezdtem, adat átvitel lesz a cél de az alapokkal kezdeném, mint például detektoros rádió. Kérdésem, hogy az áramkörökben jelölt tekercseknek jók e az itt található fojtótekercsek, működnek e. Jó e egy sima axiális folytótekercs? Vagy tekercseljek egyet magamnak? De annak az induktivitását hogyan tudom kiszámolni? (Ugye a rezgőkör képletéhez kellene). Mert az ott található folytótekercseknél meg van adva a Henry. A rezgőkörről olvastam, egy detektoros rádió megépítése nem lenne nagy gond, de hogy leteszteljem, kellene hozzá egy adó is. Sok kapcsolási rajzot, találtam, nem is lenne drága megépíteni, de engem az elmélet része érdekelne, hogy értsem is a dolgot. Pl egy 120 kHz-s detektoros vevőt építek, hogyan tudnék 120 kHz frekvencián jelet adni? Nem kérek senkit, hogy rajzoljon nekem kapcs. rajzot, elég egy link, ahol mindent elmagyaráznak, hogy kezdőként megértsem a dolgokat, mert sajnos ilyet még nem találtam ( A BSS en találtam sok rádiós kapcsolási rajzot, de magyarázatot hozzá, hogy mi mit csinál, olyat nem találtam sehol... Kérlek segítsetek! Köszönöm
A 120 kHz adása nem egyszerű dolog amatőr körülmények között. Szerintem kezdésnek csinálj egy középhullámú diódás vevőt. Topik: Bővebben: Link
Hello!
120 khz-re ferritantennát használj. Hogyha digitális adatátvitel a cél, akkor elég egyszerű dolgod van az adóval, csak egy oszcillátort kell billentyűzni. A hestore-s induktivitások megfelelőek erre a célra, ki lehet alakítani belőlük a szűrőket, meg az oszcillátort is. Vevőnek inkább egy egyenes rendszerű tranzisztoros kapcsolást használnék, nem sokkal bonyolultabb mint a diódás vevő, de egy fix frekvenciára elég jól meg lehet csinálni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |