Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Lapozás: OK   53 / 82
(#) dinokal válasza Kiwy hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

Igen. A csipogó sajnos nem mindig mérvadó. Ha gyenge az érintkezés, attól még csipoghat. Mivel elég kevéssé terheli az áramkört, ha némi átmeneti ellenállás van, ő még vidáman csipog. Viszont terhelés hatására leeshet a feszültség épp az átmeneti ellenállás miatt, és ezt nem jelzi ki. A másik lehetőség hogy valami tényleg leterheli azt a vezetéket. Nem is kell nagy leterhelésnek lennie. Mivel 4,8V és 3,35V között nem olyan nagy a különbség, simán lehet átmeneti ellenállás. A kábel másik végére ne tedd rá a kütyüt, zárd le a vezetékeket egy-egy 10K ellenállással, és mérj rajtuk feszültséget. Max 1 vagy 2 tized volt eltérés lehet rajtuk. Ha ennél nagyobb, a kábeled a bűnös. A másik lehetőség, hogy megcseréled a kütyüre menő vezetékeket, ha ugyan az a bemeneti pont mutat kisebb feszültséget a másik kábellel, akkor a készülékedben van a hiba, ha nem, akkor a kábelben vagy a portban.
(#) watt válasza Kiwy hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

Ezek csak kóbor feszek, a műszered szedi össze valahonnan.
(#) Kiwy válasza Kiwy hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

Ez a kb. egy tized volt érdekes... úgy építettem meg az égetőt, hogy egy breadboard egyik felén raktam össze a tápellátást, a másik felén a meghajtó részt. És amikor a tápfeszültség be van kapcsolva (a 17V), akkor jelenik csak meg ez a pár tized volt, míg kikapcsolt állapotban az összes lábon 0V mérhető. Ez a kb. egy tized volt akkor valószínűleg valami szivárgó áram miatt lehet - legalábbis szerintem. De érdekes, hogy nem mindegyik lábra van hatással, hanem csak néhányra...
(#) Kiwy válasza dinokal hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

Megcsináltam a terheléses tesztet. A D0 és D1 vezetékeket 10k-s ellenállásal zártam és mértem a fszültségeket. Megint leesett...

Terhelés nélkül:
GND=0V, ACK=4.8V, D0=4.81V, D1=4.81V

10k-s terheléssel:
GND=0V, ACK=4.8V, D0=3.79V, D1= 3.79V

Fordított terheléssel (megcseréltem a két ellenállást):
GND=0V, ACK=4.8V, D0=3.80V, D1= 3.78V

Ezek szerint akkor jó a kábel, mert nincs nagy különbség a D0 és D1 feszültségei között? De nekem ez a leesett feszültség nem tetszik... valami gond van vele.
(#) watt válasza Kiwy hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Elég fura az LPT portod. Mérted, hogy a csatalkozóban is leesik a fesz, vagy csak a kábeled végén?

Ez a breadboard elég gáz szokott lenni a hosszú vezetősávjai és a kontakthibái miatt...
(#) dinokal válasza Kiwy hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Mint látod az ACK terheléssel együtt is megtartja a feszültséget, ez jó, a másik kettő nem, ez rossz.
Igaza van wattnak, ha a gép csatlakozón terhelés mellett is megvan a feszültség, akkor mindenképpen az átmeneti ellenállás mint feszültségosztó működik, ha nincs, akkor a porttal van valami gubanc. A 10K ellenállások szórása max. pár tized volt feszültségkülönbséget okozhat, nálad viszont 1V a különbség. 20%-os eltérés nagyon sok.
(#) Hp41C válasza Kiwy hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Szia!

A mért feszültségek mellett is működőképesnek kellene lennie az áramkörnek. A jeleket ugyanis egy 7407 / 74LS07 fogadja, aminek a komparálási szintje 1.4V / 1.1V. A kérdés inkább az alacsony szintnél érdekes: Mérd meg, ha a port 0V -ot ad ki a D0 vagy D1 vonalon, a 74(LS)07 bemenetén mekkora feszültség van. Itt figyelembe kell venni, hogy a 74LS07 bemenő árama alacsony szinten 0.4mA, a 7407 -é pedig 1.6mA. Az itt mért feszültség nem haladhatja meg a 0.4 - 0.8V -ot. A további jelszinteket a nyitott kollektoros kapuk felhúzóellenállásai határozzák meg - a külső tápból elóállított +5V-ra mennek. Még egy probléma lehet: a szintek nem alakulnak ki a gyors kapcsolgatáskor a nagy forrásimpedancia és a terhelő kapacitások miatt.
Az a 4.8V -os ACK magas szint egy kicsit kevés - pl. a 16F628 -nak min. 4.7V kell a teljes törléshez.
(#) watt válasza dinokal hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Én úgy tudom az ACK-ra nem tett terhelést! Szép is lenne, ha terhelésre nem menne le, ugyanis az egy bemenet. Én inkább azon aggódom, hogy az ACK terhel be nagyon.
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Idézet:
„Az a 4.8V -os ACK magas szint egy kicsit kevés - pl. a 16F628 -nak min. 4.7V kell a teljes törléshez.”

Ezt nem értem milyen összefüggésben van a Vdd-vel(az számít a törlésnél, de az ACK?). Ezt a printer port kimenetén mérte, illetve az LPT kábel végén.

Idézet:
„A mért feszültségek mellett is működőképesnek kellene lennie az áramkörnek.”

Elvileg igen, de ha ezt egy 10kohm eredményezi, akkor már bajok vannak a terhelhetőséggel és a sebességgel! Olyan, mint ha az LPT port bemenetre lenne konfigolva...
(#) Kiwy válasza watt hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Sziasztok!

Na, méricskéltem pár dolgot, és úgy néz ki, hogy magával az LPT porttal lesznek bajok. Ugyanis terheléssel és terhelés nélkül is mértem mind a kábelen, mind a porton magán. A kábel végi és a portos mérések között pár mV különbség volt. Inkább az volt az érdekes, hogy terhelés hatására a kábelen és a porton is leesett a feszültség.

Terhelés nélkül a porton:
ACK=4.89V, D0=4.89V, D1=4.89V

10k-s terheléssel a porton (most már az ACK-ra is tettem terhelést, tegnap nem volt):
ACK=3.85V, D0=3.82V, D1=3.82V

Ha a kábel végén mérem, akkor pár mV-tal kisebb értékeket kapok, tehát elvileg a kábel nem okoz gondot.

Ezek szerint akkor az LPT porttal van gond? És mi lehet a probléma forrása?
(#) watt válasza Kiwy hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Nézd meg, hogy a korábban becsatolt programmal tudod-e változtatni az LPT kimeneteket! A BIOS-ban lehet, hogy matatnod kell, mert gyanús, hogy nem jó módban van az LPT port (Ellenőrizd, hogy biztosan jól számolod-e a lábait!). De bevallom nekem még nem kellett ilyet állítanom, ebben csak találgatni tudok, hogy melyik mód a jó, illetve, hogy egyáltalán neked van-e módválasztási lehetőséged az alaplapon! A Windows is lehet ludas, vagy valamelyik program, ami foglalja, vagy elállítja a portot.
(#) airsound hozzászólása Júl 5, 2011 /

Sziasztok! Igaz nem teljesen ide illő a kérdés, de nem találtam neki jobb helyet: találkozott már valaki a: 25L800-as cmos serial flash epromhoz való égető rajzzal/progival? Itt az eprom, itt a tartalomnak való. Csak bele kéne helyezni... Előre is kösz! Tibi
(#) potyo válasza Kiwy hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Ezek nem biztos, hogy rossz értékek ám! Ha TTL kimenetű a nyomtatóport, akkor ezek a feszültségek jók is lehetnek. Azt nézd meg, hogy ha mondjuk 1k-val és 4k7-el terheled, akkor hogyan alakulnak a feszültségek a porton!
(#) kaqkk válasza airsound hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_2632.html
talán itt tudnak neked segíteni
(#) Kiwy válasza potyo hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Leteszteltem úgy, ahogy mondtad. Ezek jöttek ki (összefoglalom):

Terhelés nélkül:
ACK=4.89V, D0=4.89V, D1=4.89V

10k-s terheléssel:
ACK=3.85V, D0=3.82V, D1=3.82V

4k7-es terheléssel:
ACK=3.11V, D0=3.45V, D1=3.45V

1k-s terheléssel:
ACK=1.32V, D0=3.24V, D1=3.24V

És miért lehetnek jók ezek a mérési eredmények? Nemigazán értem. Te tudsz ebből valamire következtetni?
(#) Kiwy válasza watt hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Kipróbáltam a LPT monitoros progival meg a WPB-vel állítgatni a portot. Közvetlenül a porton mértem.

LPT monitor:
"High": ACK=4.86V, D0=4.89V, D1=4.87V
"Low": ACK nem lehet Low (alapból High, ez amúgy így okés, hogy mindig High? Mindig el van fogadva valami (acknowledge)?), D1=4.35V, D1=4.24V

Ez utóbbi nagyon nem jó...

WPB:
"High": ACK=4.92V, D0=4.91V, D1=4.91V
"Low": ACK csak High, D1=0.06V, D1=0.06V

Módoknak még nem néztem utána, egyelőre ennyi, meg az előző hozzászólásom potyo ötletére. Ötlet?

Azért jók ezek, mert a TTL kimenetű nyomtatóport felfelé nem tud olyan erős felhúzást, mint lefelé. Ez a TTL technológia miatt adott, TTL logikai áramkörök részletes belső kapcsolási rajzán lekövethető, hogy miért van ez. Amit te mértél a D0 és D1-en, azok jó értékek, a port ez alapján úgy tűnik, jól működik kimenetként (feltéve, hogy az alacsony szintre kapcsoláskor nulla közeli feszültségek jöttek ki, és a másik hozzászólásod alapján ezek jöttek ki).

Az ACK az bemenet a PC felé, így azt csak valami felhúzó húzza felfelé (a mérés alapján ez a felhúzó kb. 3k3 lehet), ami szintén jónak tűnik. Az a kérdés, hogy ha te kézzel lehúzod az ACK lábat a porton GND-re, akkor a WPB mit jelez ki az ACK szintjére?
(#) Kiwy válasza potyo hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

0V-ot ír ki. Ez mit jelent a számomra?
(#) Kiwy válasza Kiwy hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Azt értem, hogy így lehúztam az ACK bemenetet, amit a WPB progi észlelt is. Az a kérdés, hogy így hogy tudjuk, hogy TTL-es a port, hogyan lehetne használni.

Elméletileg nem okoz problémát az, hogy TTL-es a port, az illesztést megoldja a 74LS07. A probléma valahol máshol lesz.
(#) watt válasza Kiwy hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Most jönne az, hogy újra bekötöd az égetőt az LPT-re és a WPB-vel csekkolod a vonalakat(úgy látom a monitor progi nem fut rendesen), illetve újra méred az LPT felől is, ha nem lennének jók az ICSP oldalon az értékek. Tehát a második mérést végezd el, de ne csak az LPT-n mérj, hanem a PGD, PGC-n az ICSP csatiban is és írd meg mit mértél! Én is úgy látom, hogy ennek egyenáramúlag működnie kéne. Aztán, hogy lehet-e vele égetni az a következő lépés lesz, előbb legyen rendben egyenáramúlag!
(#) Kiwy válasza watt hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Ma délután rájöttem, hogy mi a hiba!! Tanulságul leírom, hogy mással ez ne forduljon elő, ha LPT porttal kezd foglalkozni, és saját kezűleg készít csatlakozót hozzá...

Délután elkezdtem mérni úgy, ahogy watt írta nekem: rádugtam az LPT portra a csatlakozómat, tápfeszültségeket bekapcsoltam, és megint hibás mérési eredmények voltak (ugyanazok, mint múltkor). Megmértem az LPT csatlakozón a feszültségeket, és a WPB progival próbáltam állítgatni, de semmi se változott (D0 és D1 állandóan 4.85V körüli volt). Ezután megmértem közvetlenül a portot, és meglepődve tapasztaltam, hogy 0.06V-ot mutatott a műszerem. Kezdett nagyon gyanús lenni... WPB-ben változtattam a feszültséget, és a porton mérve jól láthatóan változott. Beállítottam a porton 0.06V-ot D0-ra. Megmértem, annyi volt. Ezután rácsatlakoztattam a kábelem, megmértem, és 4.85V-ot mutatott a műszer. Ekkor jutott először eszembe, hogy lehet, hogy rosszul lettek beforrasztva a vezetékek... De ugye, amikor néztem, hogy jól kontaktálna-e (multiméter, csipogó üzemmód), akkor mindig jó volt. Ránéztem a csatlakozómra, és észrevettem, hogy a csatlakozó tüskék mellett oda van írva a sorszámuk. Rögtön szét is szedtem a csatlakozót, és ekkor vettem észre, hogy ezt a hülye csatlakozót tükrözve forrasztottam be... ugyanis egy LPT portos ábrát néztem, azalapján azonosítottam a pontokat, de ugye a PC-n lévő port és a csatlakozó pont tükörképei egymásnak... sokmindenre gondoltam, gondoltunk már, de ez eszembe se jutott volna, ha véletlenül nem nézek rá a csatlakozóra, és nem látom a sorszámozást...

Én egy életre megtanultam, hogy házilag készített csatinál mindig megnézzem a sorszámozásokat!!

Remélem másnak is tanulságos volt az én esetem, és akkor már megérte ennyit mérgelődni vele...

Most már minden feszültség stimmel, úgy van, ahogy kéne, úgyhogy most nekiállok folytatni az égető élesztését!

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm azért a sok-sok segítséget és ötletet! És sajnálom, hogy egy ilyen malőr miatt nem tudtunk rájönni a megoldásra. De legalább okosodtunk egy kicsit!

üdv, Kiwy
(#) zenetom válasza Kiwy hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Szia!
Mindig ezt írom, de ha foglalkozol még LPT porttal, akkor úgy egyszerűen kiderítheted a kapcsolatot, hogy egy LED-et raksz rá a vezeték végére, és egy LPT portos programmal (az egyik LPT portos topikban van egy pár program, főleg én készítettem őket ilyen esetekre...) kapcsolgatod. Úgy be tudod azonosítani.
(#) Kiwy válasza zenetom hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Oh, köszi szépen! Majd utánanézek.
Nem hiába mondják, hogy saját kárán tanul az ember...

Ni csak mit írtam!
Idézet:
„(Ellenőrizd, hogy biztosan jól számolod-e a lábait!).”

Tényleg! Hát én megszámoltam, és szentül meg voltam győződve róla, hogy jobbról kettőig meg háromig, illetve balró négyig csak el tudok számolni... de ezek szerint nem sikerült...

Külön köszönet neked, watt, hogy ilyen sokat segítettél nekem!

Azért várjuk a fejleményeket még, mielőtt korán innánk a maci bőrére!

Lemértem a feszültségeket, azok mind stimmelnek. Kezdésnek egy 12F675-ös uC-rel próbálkozom. Úgy csináltam mindent, ahogy leírtad a cikkedben, és felismerte!! Óriási volt az öröm!!

No, aztán írtam egy egyszerű programot (ami egyelőre még nem működik), és azt próbáltam beletuszkolni a uC-be. No, sikeresen beleírta, visszaolvastam a tartalmat, és megegyezett. Úgyhogy jól tud égetni!

Az az egyetlen bajom van már csak, hogy nem működik a program. Igazából annyi lenne, hogy az egyik lábát billegtetem. Rákötöttem egy LED-et és egy soros ellenállást, hogy villogjon a LED, de nem akar.

Ez most két dolog miatt lehet szerintem: vagy rossz a program, vagy tönkretettem a uC-t a hibás égetővel. Én inkább az utóbbira szavaznék, még úgy is, hogy sohasem írtam még progit uC-re, csak PSoC-s fejlesztőpanelra. Szóval egy LED-es villogó már kielégítene így első körben... Ötlet?
(#) potyo válasza Kiwy hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Szerintem rossz a program amit írtál. Ha a picet kinyírtad volna, akkor nagyon nagy valószínűséggel nem lenne sikeres az égetés sem.
(#) Hp41C válasza Kiwy hozzászólására (») Júl 7, 2011 /

Szia!

Az ANSEL regiszert törölted? A címe 0x9F, azaz az 1. bankban van. A bank kiválasztás jól van beállítva, amikor törlöd/írsz bele? A TRISIO regiszter bitjét, ami a LED -et vezérli törölted?
Következő: »»   53 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem