Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok. Az érdekelne, hogy lehetne-e rézhuzalt használni fűtőszálnak, fóliahegesztőhöz kellene? Gyári készülékben lapos acélszalagot láttam.
Hungarocell vágó készítéséhez kérnék segítséget. Konkrét kapcsolás, illetve gyakorlati tanács jól jönne.
Ahoj!
Végigbogarásztam a topikot és a következőre keresem a választ. Építkezünk, és egy gyors, egyszer használatos megoldásra lenne szükségem, amivel 10-20 négyzetméternyi EPS csíkokat kellene ferdén megvágni és a fűtőszálas megoldás lenne a megfelelő választás. Az ellenálláshuzalt beszerezném innen: http://www.kolofol.hu/ellenallashuzalok.php A kérdés: Kb 1-1,2 méter hosszú fűtőszálhoz (a 0.3 vastag 12,57Ohm/m a 0.7-es 2.23 Ohm/m, de akár a többi is szóba jöhet a fenti táblázatból) milyen trafót szerezzek, hogy ne igazán kelljen a szabályozással bajlódni (vagy ha kell, akkor valami minimál megoldás legyen, akár veszek több ellenálláshuzalt és annak a hosszával állítom be a megfelelő hőfokot). 400 wattos PC táp szóba jöhet? Üdv és előre is kösz a válaszokat.
0,3-assal ne is próbálkozzál, az túl vékony. Különösen 1m hosszban. A 0,7-eshez is inkább 24 V-os trafó kellene, mint a PC táp 12 voltja. Felfűti, de nagyon lassan lehet húzni, mert az olvadó anyag gyorsan visszahűti. Nincs hőtehetetlensége, hőtartaléka. 5 V-on talán még a sima 1-es vashuzallal is meg lehetne próbálni.
1 m 1-es vashuzal ellenállása hidegen ~0,14 Ohm. 5 V-on ~33 A induló áram. Ezt előtéttel be lehet korlátozni a táp képességeihez. Melegen valamivel kisebb. 1,2 m huzalt már korlátozás nélkül rá lehet akasztani 30 A-t leadó tápra. Vigyázat! A 150 W-tal már szépen izzik, éppen csak arra az időre célszerű bekapcsolni, amíg vágunk vele. A kapcsolót kezelheti a segítő, vagy használhatunk lábkapcsolót.
Mikor kellett vagdosnom 5centis hungarocellt, akkor olyan 1,5méteres huzalom volt, erre a PCtápról 24Vot kapcsoltam, egy 45Wos körte (autó rövid fény) ráakasztottam az 5Voltra és szépen ment, nem túl gyorsan. Méteres hosszt is bírtam vágni.
Szóval a 24V megoldható PCtápról, csak nem lehet túlságosan terhelni, vagy átalakítást igényel.
Sziasztok kedves fórumozók!
Szeretnék egy habvágó gépet építeni, rengeteget olvasgattam a témában, de sajnos az én esetemre konkrét információt nem találtam még meg! Szeretnék egy szerkezetet építeni, amihez már van eddig egy 200Wos számítógép tápom. Sajnos azt nem tudom mennyi zárlati áramot képes elviselni, és mivel csak ez az egy van, amit fel tudnék erre a célra használni, nem szeretném megsütni. De a jól olvasom le: Akkor +5V -on 20A-ert képes elviselni +12V-on 7,5A -ert. Nem vagyok egy elektronikai zseni, mérni tudok multiméterrel, de nem szeretnék mindenféle kapcsolási rajzokkal szenvedni. Konkrétumokra lenne szükségem, kb 60cm vágóhuzalt szeretnék felmelegíteni, azt szeretném tudni mekkora ellenállásúnak kell lennie a huzalnak hogy ne nyírjam ki a tápot? Lehetséges olyan megoldás, hogy megveszem a megfelelő hosszuságu és ellenállású huzalt és ezt fixen csak rákötöm a tápra? Nekem még szabályozni sem kéne, csak egy fix rögzítésü és méretü huzalt tudjakfelmelegíteni, hogy aztán vagdosni tudjam a hungarocellt. Ha jó a huzal ellenállása és a táp amper határértékén bellül marad az áramerősség, akkor nem nyiffantom ki a tápot, vagy akkor is kell valami plusz fogyasztót beiktatnom? Nos táp adatai adottak, várom valaki, vagy valakik segítségét, esetleg konkrét huzaladatokkal, vagy linkkel, illetve hogy működne e ugy ahogy én gondolom. Esetleg ha valaki épített már konkrét paraméterekkel, pont ilyen vágót, szívesen venném a segítségét, esetleg képekkel is illusztrálva.. Választ jobban szeretnék emilben kapni, ha valaki tud segíteni, nem igazán igazodtam még ki az oldalon. szape1985@gmail.com Üdv Mindenkinek Szape
Sziasztok. Én is most készítek egy ilyen eszközt és szükségem lenne egy hőfok szabályozóra. Ha valakinek van ötlete akkor nagyon szívesen venném ha segítene. Előre is nagyon szépen köszönöm.
Mi az az "ilyen eszköz"?
Ha elmondod akkor talán tudunk segíteni
.Gondolom hungarocell vágó. Nem hiszem, hogy habverőre gondolt volna.
Szia kedves Gafly. Hungarocell vágóra gondoltam. Mivel maga a téma is az. Persze én nem voltam elég egyértelmű Köszönöm.
Üdv mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni egy habvágó építésében Van egy régi nyomtató tápom, ami: Input: AC 100-240V , 50/60Hz , 25-35VA Output: DC 24V , 0.5A Az lenne a kérdésem, hogy miféle drótot használjak, ha 1. 50 cm lenne a sima vágó drót. 2. egy másikkal pedig díszlécet szeretnék vagdalni, elég lenne olyan 25 cm drót, ami bírja és elég merev, hogy hajlítani tudjam. Vagy ha valaki tudna segíteni abban, hogyan tudom kiszámolni, azt megköszönném. (nem igazán értek ezekhez a dolgokhoz , sőt jóformán semmit , légyszi úgy írjatok, hogy megértsem) Előre is köszi mindent! Üdv: Tibi Valami ilyesmire gondoltam
Szerintem sok a 24V, inkább 5-10V, vagy az alatt kellene egy szabályozható, ami nem 12W-os, mint a tied...
Üdv Inhouse
Akkor most ez nekem sok vagy kevés?
Találtam egy 5.7V/0.8A Noki-a töltőt. Szerinted szerezzek be egy állíthatós adaptervet? Milyen adatokkal lenne jó venni egyet? Üdv: Tibi
Egyik említett tápegység sem alkalmas. 50 W-tól felfelé már lehet kezdeni valamit. 5-12 V-on 5-10 A, ami már használható valamire. Az alatt nem is érdemes próbálkozni.
Hali!
Akkor úgy érzem szereznem kell egyet. 230V/5V DC 30A jó lehet? Igaz ez meg 150W.
Ha több, az nem baj, csak ha kevesebb...
Az 5V a vágószál ellenállásának, vastagságának és hosszának függvényében lehet kevés, vagy elég...sajnos ezt mi innen nem tudjuk tutira megmondani. Venned kell ilyen szálat és próbálgatni egy olyan táppal, ami szabályozható. Inkább egy 5-12V között állítható, max10A-es táp kellene. Nézz szét a PC táp átalakítása topciban! Üdv Inhouse
Üdv!
Szükségem lenne egy olyan szerkezetre, aminek kb 60*60 cm vagy kicsit nagyobb munkalapja van és kb középen van egy ilyen izzószál. Elég lenne max 15 cm a munkalap az izzószál tartója között, ám örülnék ha valami rugós megoldás lenne benne, hogy pl egy o betűt vagy rövidebb szót ki tudjak vágni úgy, egyben marad a felirat. 2 és 5 cm közötti betűvastagságot szeretnék fabrikálni de azt még nem igazán tudom... Nem értek az elektronikához, szóval ha volna közöttetek olyan, aki összeállítana egy ilyet nekem megköszönném, nem kérem ingyen természetesen! Pest és kke ami elérhető számomra! Táblát szeretnék készíteni egy saját boltra. Valamennyi kézügyesség és kreativitás adott, csináltam egy dekorfóliás táblát kb 5 éve, de szeretnék újítani, sajnos látszik rajta az idő múlása már, meg ha csinálok akkor valami új figyelemfelkeltőt szeretnék és szerintem az úgynevezett habbetű kézenfekvő. Meg lehet jópofa ajándékokat is kreálni egy ilyennel. A segítséget előre is köszönöm!
még az előzőhöz, egy ilyesmire gondoltam esetleg nagyobb "asztallal" és egy extrával hogy a szál esetleg kiakasztható legyen mondjuk egy fogó segítségével
sziasztok..olvasom a hozászolásokat az lenne a kérdésem nem lenne e jó hozzá forrasztóállomás.
Üzemi feszültség: 230 V/AC Teljesítmény: 50 W Hőmérséklet-tartomány: 150 - 450 °C 15 e ft már lehet kapni. A hőfokot lehet rajta állítani. 1.2-1.5 hosszúságú vágót szeretnék én is készíteni.
Szaisztok!
Látom többen is szeretnének ilyen eszközt készíteni. Nekem is van egy ilyen gondolatom, ugyanis nagyon jó megoldás már csak azért is mert nem szemetel vágásnál mint pl. egy sniccer. Nekem olyan gondolatom támadt erre a dologra, hogy egy kb. 170 centis műanyag vízcsövet meghajlítok amolyan íj alakban, majd annak a két végéhez kifeszítek CO hegesztő drótot. Annyi bökkenő van ezzel a dologgal, hogy én nem szeretnék trafót használni ha nem muszály, ugyanis az építkezésre nem szívesen vinnék magammal plusz 10 kilónyi terhet. Amolyan egyszerő kis áramkörös dologra gondoltam pl. egy triakos fényerőszabályzóra. Ezt beállítanám 20V os feszültségre, és szerintem azzal úgy működne. Persze ez csak az én véleményem, de mivel nem vagyok anyira jártas ezekben a dolgokban, szeretnék hozzá egy kis segítseget kérni a kivitelezéshez. Csatolok képeket hogy mire is gondoltam. A válaszokat előre is köszönöm!
Hello köbzoli !
Köszönöm a válaszod. Természetesen tisztában vagyok vele hogy nem játék, ezért leírom potosan hogy gondoltam. Ezt az áramkört úgy csinálnám meg, hogy nem lenne állandóan fűtve a szál. Egy pillanatkapcsolót iktatnék be az áramkörbe, amivel használatkor működne csak. A kapcsoláson szereplő triak adatlapján az szerepel hogy 8A-t bír, ezért gondoltam arra hogy működhetne a dolog. A kérdésem ez lenne így hogy működőképes lehet-e a dolog?
Szia!
Én készítettem egy nikecel vágót ami nagyon jól működik.Dryvitozással foglalkozom és már a második éve nyúzzuk.Kell hozzá egy mikrohullámú sütő trafó amit a hegesztésnél elvágunk és lehúzzuk róla a nagyfesz tekercset majd összehegesszük.A nagyfesz tekercs helyére 1.5-ös vezetéket tekerünk 25 menetet, majd gyantával kiöntjük,hogy ne legyen zajos.Ha ez megvan fogunk egy pórszívó fokozat szabályzóját és bekötjük a trafó elé.A trafóra tekert 1.5-ös vezetéket megtoldjuk 6mm-es sodort vezetékkel és a vágást biztosító kifeszített fűtőszál végeire kötjük.A fűtőszálnak én a szélvédő kivágó drótot használom kasznisoktól beszerezhető.Ezzel a megoldással a pórszívó szabályozójával állíthatod a vágószál hőfokát
Fogadd el, hogy így nem jó, nem biztonságos. Elég baj van így is a világban, nem kell kísérteni a sorsot.
Hálózati leválasztás nélkül, érinthető vezetőre nem kapcsolunk hálózati feszültséget. A PC tápos megoldás is könnyebb, mint 10kg... Üdv Inhouse
Nah megint itt vagyok.
Belátom sajnos az előző ötletem valóban nem állja meg a helyét semmilyen téren főleg nem érintésvédelmi téren. Ezért most egy olyan megközelítéssel állok a dologhoz, hogy esetleg egy régi már működésképtelen laptop töltőjével meg lehetne-e oldani ezt a dolgot? Teljesítményre kb. 60-65 W-os, 18,3V jön ki belőle és 3,5A-t bír. Ez van a címkéjére írva. Kérdés: Ezzel így meg lehetne valósítani?
Helló.
Én javasolnám egy használaton kívüli pc táp használatát. Én kicseréltem a 12V-s rész diódáit, és 10A -t ad le a fűtő szálra. Mindennapos használatot is jól bírja.
Értelek.
PC tápom jelenleg nincs, viszont töltőt sikerült beszereznem néhányat. Ha megoldható ezzel a kivitelezés akkor kis segítséget kérnék hozzá tőled vagy valakitől. Válaszokat előre is köszönöm.
Felsorolhatod még azt a maradék pár száz dolgot, amivel nem lesz jó...vagy elfogadod a tanácsot és olyannal oldod meg, amit javasolunk...ha már minket kérdeztél...
Régi AT-s PC tápot azért lehet szerezni, nézz szét egy kicsit, lehet, hogy ismerősi körben is vár rád egy kidobásra szánt darab. Kell azért ide teljesítmény, és inkább kis feszültség (pár V) és nagy áram... Üdv Inhouse
Szia !
Nem találom a linket amit megadtál. Fel tudnád újra tenni ? Köszi . S.
Mivel az még 2009-ben volt, nem biztos, hogy sikerül neki.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |