Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hellosztok!
Van egy UM66 IC vel csinált dallamcsengőm az ajtóra akarom rakni hogy mikor bejön valaki akkor kb 5 mp szoljon a kikapcsolás késletetőre gondoltam ! szerintetek jó ötlet ??? És mivel oldjam meg az ajtó kinyitásához való aktiválást:?
Utolsó mondatod nem világos.
Optokapu, vagy lehet kapni fillérekért mágneses csipogót, ajtóra rakod, kinyilik az ajtó, csipog párat. HEstore-n nézd meg. Ha nem találod linkelhetem. Ezzel könnyen meg tudod oldani. Az optokapu PIC kel lenne szerencsés, de ha jártas vagy benne... 5 másodpercet pedig 555-ös monostabillal old meg, ez a legegyszerűbb.
Sziasztok!
Egy nagyon-nagyon kezdő kérdésem lenne Egy kis LED-es lámpát szeretnék csinálni, és jó mérnökhöz méltóan szeretném precízen kiszámolni, mennyi ellenállást kell forrasztanom a LED-ek elé, hogy ne olvasszam meg őket. Egy egyszerű primitív kis 12V-os táp lenne az áramforrás: http://kepfeltoltes.hu/view/110707/aramkor_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Itt az oldalon olvastam már, hogy nagyon egyszerű méretezni, csak azt kell tudni hozzá, mennyi áram szeret áthaladni a LED-en, illetve mennyi a nyitófeszültsége. Viszont sem az áramerősségre, sem a feszültségre nem találtam egzakt értéket, csak intervallumot. Szóval végtére is az lenne a kérdés, hogy elnagyolt módon elég kiszámolni, hány Ohm kell, vagy van rá valamilyen jó módszer? Ez lesz az első saját magam által készített áramkör, a 9V-os elem megnyalogatása után, szval minden infó jól jön Előre is köszönöm
Szia!
Segédprogramok menü, és ki tudod választani, hogy soros vagy párhuzamosan akarod a ledet kötni. 1 leden 20mA folyik. Ha pl piros ledet akarsz alkalmazni, egyet, akkor annak 2,1 a nyitófesze, de kb 2,5V szerintem az ideális amit kap. 9-2,5=6,5V. Ohm törvénye alapján már ki lehet számolni az ellenállást. V / A = R . 6,5/0,02=325 OHM, ehhez még egy szabványértéket kell keresni, ami van , pl lehet van 350OHM és kész. Ez alapján kell számolni..
Köszi szépen!
Amúgy pont erre voltam kíváncsi, hogy a nyitófeszhez még hozzá kell-e adnom valamennyit? Ha jól emlékszem, egy oldalon azt olvastam, hogy hozzá kell nyomni még vagy 0,2V-ot... szval ha te is azt mondod, akkor mostmár tuti! Danke!
Tetszőlegesen valamennyit, de ne túl sokat, hiszen nyitón gyönge a fény, nagy feszen meg kiég.
Örülök, hogy segíthettem ! Ha kell valami szólj nyugodtan !
Szia!
Kicsit tisztázzuk a dolgokat. Csak a nagy fényerejű LED-ek vesznek fel 20mA körüli áramot. A vörös LED-ek nyitófeszültsége 2.1-2.2V. A zöld és fehér 3.0-3.2V között van míg a kék 3.2-3.4V (ez utóbbi csak a jó minőségűekre vonatkozik mert a kínai LED-nek nevezett valamik sokszor 4.5V-on szándékoznak valami fényt kiadni). Én meg nem adnék semmi plusz feszültséget hozza semmihez. Mert ha pont ezekkel az értékekkel számolsz és utána rámérsz az áramra akkor 20mA fog kb folyni. Ez nem izzó, hogy melegedik és változik az ellenállása. Amit a gyártó megad érdemes betartani. Ha nagyobb nyitófeszültséggel számolsz az áram megnő a LED meg előbb-utóbb megbosszúlja. Még akkor lenne érdemes megnövelni kicsit ha csak valami vibráló dolgot szeretnél de folyamatos működtetésnél mint pl. lámpa én nem ajánlom. Persze hajszálat feszegetni mindig is lehet több-kevesebb sikerrel.
Kis pontosítás: Van amelyik fehér led nyitófeszültsége 2.8-3.0V de ki lehet számítani ezt is áramgenerátorral megtáplálva.
Köszi, vettem az infót. Amúgy megnézted a képet, amit odalinkeltem? Azon az eladó által megadott nyitófeszültség adatok vannak... ezek mind 5mm átmérőjű, 120°-os térszögben világító, kb. 15-20 000mCd fényerővel. Sajnos semmi tapasztalatom sincs a nyitófesz és felvett áramértékekkel kapcsolatban, úgyhogy jobb híján hiszek ezeknek az értékeknek.
Szval a dilemma az, hogy a 20mA-es átfolyó áram az általam vásárolt LED-eknél használható-e a számításhoz. Köszi a HELP-et!
20mA az biztosan jó. Kevés led van amelyik 25mA-t is elvisel. A tieid is 20mA-ra vannak tervezve, nyugodtan bízhatsz ebben az értékben. A LED-ed super flux (4lábú) vagy 2 lábú? Ezeket csak azért írtam le mert azt mondtad pontosan akarsz eljárni. Legjobb az lenne ha szereznél egy tápegységet, 6V körülit majd egy kb. 1K ohm potencióméterrel és egy áramérővel sorba kötnéd. Beállítanád a 20mA-t a LED-en majd a feszültséget rajta megmérnéd. (Igazából a potencióméterek nem szeretik ha teljesítményt kell elfűteniük de a te esetedben még egy LED bele fog férni).
Amúgy utólag kezd forogni a fejemben a kerék, hogy nagyobb nyítófeszültséggel számolva a LED csak jobban jár. Pont fordítva van de ettől eltekintve ki lehet használni a LED teljes fényerejét ha az adatokon belül maradsz. Használd a link gombot és ne "HELP"-ezz mert a moderátorok és a többi felhasználó se kedveli
Két lábas, közönséges, 40Ft-os LED-ek
Hát szerintem maradok a 20mA-nél, és úgyis a számításból kijött értéknél nagyobb ellenállást fogok beépíteni, szval a biztonság meglesz... De igazából meg is mérhetném, ahogy írtad, de szerintem kezdetnek ennyi éppen elég lesz, hogy ezt a végtelenül bonyolult áramkört megépítem! Köszi, üdv!
Az jó ötlet, hogy a kiszámolt érték ha nem szabvány akkor a hozzá felülről legközelebbi értéket választod. Azért ha van bármiféle multimétered akkor egy áramot majd mérhetsz saját magad megnyugtatása végett. Nem nagy művelet.
Jó ötlet! Azt mindenképpen megcsinálom, multiméterem van
Amúgy tényleg köszi neked, és janikukacnak is a segítséget, tök jól esik, hogy ha van valami nehézségem, akkor mindjárt segítetek. Remélem eljutok majd egy olyan szintre, hogy viszonozni tudjam Üdv!
Közben csak annyit fűznék még a dologhoz, hogy végeztem egy kis számítást excelben, és kijött, hogy az ingadozás a nyitófesz függvényében óriási. 20mA helyett egyes ágakban 35-40mA is folyhat, ha a legnagyobb nyitófeszre választok ellenállást. Ha viszont a legkisebbre választok, akkor van, hogy csak 10mA folyik 20 helyett... nem úszom meg az áramköröm bonyolítását
Szval most azon agyalok, hogy minden LED-et külön ellenállással, párhuzamosan bekötök (favágás), mert akkor nagyon kicsi a relatív változás, vagy változtatható ellenállást teszek az áramkörbe, amit egyáltalán nem ismerek, de apám szerint halál primitív alkatrész (trimmer potméter vagy mi). Szerinted járható út az utóbbi variáció? (Ja, persze a multiméteren lesem az áramot, közben meg állítom az ellenállást... amíg jó nem lesz)
Nem igazán értem jelen órákban amit írtál de megpróbálok válaszolni. Szóval alapból a legjobb megoldás az ha minden egyes LED-nek külön előtét ellenállást teszel. Kivétel ha sorosan kötöd őket. LED-ek párhuzamos kötése nem célszerű épp olyan okokból, hogy eltérhetnek a nyitófeszültségek így az áramok is az ágakban. Szóval nem nagy összeg és tegyél minden LED-nek külön ellenállást. Ha nem is halálpontos az ellenállás értéke úgy is kb-ra beáll a kívánt áram. A trimmer pazarlás és mint írtam nem igazán szoktak vele fölösleget "megetetni". Nem szereti. Remélem arra válaszoltam amire kérdeztél. A segédprogramoknál is az a LED-ek párhuzamos előtét ellenállását számoló program csak elméleti síkon működik ha minden LED-et tökéletesen egyforma de ez mivel nem így van ezért a gyakorlatban ez nem járható út.
Édesapád is ugyan azt mondta amit én. Potméter, trimmer mind ugyan az vagyis változtatható ellenállás. Na persze különböznek de funkcióban megegyeznek. A trimmer arra jó, hogy beteszed az ellenállás helyére, tekergeted, méregetsz, ha úgy látod minden jó akkor kiveszed, megméred az értékét majd helyetesíted egy ellenállással.
Akkor itt a témád: Vonali jelet a laptop mikrofon bemenetére
Üdvözlet!
Azt szeretném megkérdezni, hogy mi az és hol lehet kapni azt a nagyon egyszerű, kész kis áramkört, amely képes villogtatni egy LED-et vagy bármit (ami nem nagy fogyasztású valami). Már egyszer vagy töbször is olvastam, volt róla szó, de sehol sem találom..... Nekem lehetőleg 24 V-os lenne jó..... Előre is nagyon köszi.
Szia!
Alapból létezik villogó led is. Előtét ellenállás és kész. Hanem 555 vagy két tranzisztoros verzió. Melyik szimpatikus?
Sziasztok!
Van egy házi időjárás előrejelzőm, ami négy ceruzaelemmel megy, illetve három külső hőmérője is van, azok fejenként két darab mini ceruzával működnek. A normális (nem piaci négyet egy százasért) tartós elemet körülbelül másfél év alatt eszik meg. A kérdés az lenne, hogy gazdaságos lenne e, ha a lakás riasztó tápjáról vennék 12V-ot és pici stabkockákkal látnám el őket? Technikailag nincs vele baj, kipróbáltam és hibátlanul működik, ráadásul szünetmentes is, az a kérdés, hogy így mennyi áramot eszik, gazdaságos e? Vagy inkább kb 2500Huf elemre kb másfél évente? Sajnos nem tudom, hogy hogyan kell kiszámolni? E.
Sziasztok! A motoromra szeretnék tenni egy teljesen új elektronikát. Adott egy vezeték, amin váltóáram jön, terheletlen állapotban alapjáraton legalább 9V, ha felpörgetem, akkor viszont felmegy úgy 45-ig is simán... Ha ráteszem a 12V-os 55W-os izzót, akkor alapjáraton úgy 6V körül...
Egy fesz. szabályzó elektronikát szeretnék csinálni, ami egyszerű és nagyszerű. A lényeg, hogy egyen. 5V jöjjön belőle pufferelve. 7805-ös vagy valami hasonló IC-re gondoltam, de nincs mindig az izzóval terhelve a táp így az a feszültség sok lehet neki, amit magasabb fordulatokon generál... Valaki ki tudna segíteni egy jó kapcsolással? A lényeg, hogy mindig pontosan 5V egyenem legyen, úgy hogy az izzót is rá tudjam tenni pluszba... Előre is köszönöm segítséget! Zoli
Lényegében a vezetékezés az egyetlen hátulütője, ha hálózatról szeretnéd őket üzemeltetni.
A 4 ceruzaelemes 6Vról üzemel, olyan fesz. stab. ic-t lehet kapni, bőven el fogja bírni. Ha csipog is a készülék, akkor javaslom rakj az IC kimenetére valami jobb kapacitású kondit. A baj a 3 külső hőmérővel van, mert oda nehéz a vezetéket kihúzni, és 3V-os stab. kockáról én még nem hallottam, úgyhogy azt zenerrel kellene megoldani, ami egy fokkal már macerásabb, de végülis az sem nehéz. Ha neked megéri a vezetékeket kihúzni, akkor az elektronikus része azt mondom 100.-Ftből megoldható. De pl a riasztóknak szokott lenni egy rendszerint 6V akksijuk, arra rá kéne mérni mennyivel nagyobb 6Vnál (olyan 7.2 körül lesz szerintem), akár erről is lehetne üzemeltetni. Mérd meg egy multiméterrel mennyi áramot fogyasztanak a jeladók és a kijelzős egység, de szerintem nem több pár miliampernél. Idézet: „3V-os stab. kockáról én még nem hallottam” Akkor ott az LM 317 LZ 1,2V-tól felfele bármit tud. Adatlapját megtaláljátok. Amúgy megéri így használni.
Hello!
"hogy az ingadozás a nyitófesz függvényében óriási. 20mA helyett egyes ágakban 35-40mA is folyhat" Ez akkor fordul elő, ha a Led nyitófeszültsége, és a tápfeszültség között kicsi a feszültség különbség. (De ezt Te eddig ügyesen elhallgattad.) Ekkor nem csak a Led nyitófeszültségének változása, hanem a tápfeszültség változásának is drasztikus szerepe van. És mivel gondolom telepes táplálás lesz, ott is problémák lesznek. Két lehetőség van. Vagy növeled a tápfeszültséget (esetleg csökkented a sorba kapcsolt Led-ek számát), vagy áramgenerátort használsz. De annak is szükséges némi feszültség tartalék (amiből működik, és amin figyeli az áramot). És itt is figyelembe kel venni a tápfesz minimumát. Valamint a felépítés precizitásától fog függeni, mennyire tartja állandóértéken az áramot. üdv! proli007
Üdv mindenki!
Termoelem hőmérő szonda végpontját szeretném leszigetelni úgy, hogy az átmérője minél kisebb legyen. Nem jó a burkolt típusú szonda, mert abból 3 mm-esnél kisebbet alig kapni. Sütőfóliára gondoltam, mert 200°C felé is mehet a mérendő hőmérséklet, vékony, hajlékony. De az az érzésem, hogy ez sem bírja majd a terhelést. Nem tud valaki valami olyan anyagot, ami alkalmas volna? Kerámia, meg egyéb megoldhatatlan dolgok (pl. törékeny csillámlemez) nem játszanak! |
Bejelentkezés
Hirdetés |