Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   349 / 507
(#) cyrax81 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Helló,lenne egy olyan kérdésem hogy például egy fűtőszálra vagy éppen egy motorra lehetséges-e ingadozó
feszültséget kapcsolni?lesz-e teljesítmény a beérkező feszültséggel arányosan vagy meg sem indulnak,ha nem akkor miként lehet az ingadozó feszültséget felhasználni ezekben,nem baj ha ingadozik a teljesítmény bár a túl feszültség miatt védelem biztosan szükséges.Van erre valami megoldás?
(#) Atis57 válasza cyrax81 hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Szia!
elsőre ;Igen
másodjára; milyen motorra milyen feszültséget? AC-- DC
Mert, PL; 1f aszinkron motor (hűtőgépben )
kb 180V tól jól működik,s bár melegedve de a 270V-t még birja évekig.3f aszinkron motoron is jól lehet csökkenteni a feszültséget ...kb 0,7X ig.
soros kommutátoros motor (porszivó) kb 17-20V DC tól már forog ,terheletlenül kb 130V-tól már terhelhető is , szintén birja a 300V-t DC ben .
ablaktörlő motor 12V-s ; kb 4V-tól forog és a 16-18V ig birja...
Persze kicsit más a helyzet ha AC-helyett DC-t kötsz valamire, vagy forditva....
tehát milyen ingadozásra gondolsz?
Az ellenállásokon meg szinte mindegy , csak a teljesitménye változik....
(#) gulyi88 válasza btoti hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Nem muszáj ide schottky, azok több tíz Khz frekvenciáknál jönnek szóba hol pártíz ns fel-lefutású négyszögjelek vannk. Itt soha nem lesz ilyen gyors felfutás. Bőven elég a hálózati híd. Egyetlen előnye a schottkynak a kisebb nyitófeszültsége, így kisebb vesztesége.
(#) cyrax81 válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Amiket leírtál bíztatóak.Őszinte leszek amin én töröm a fejem az is a szélgenerátor témához kapcsolódik.Két féle célra szeretném használni ha másra nem lesz jó nem számít ezekkel tökéletesen beérném feltéve hogy működik.És egyben ehhez kérném a segítséget.Szóval
ha az ingadozó feszültség ami egy generátorból érkezik
bonyolult és költséges módon szabályozható.Viszont ha egy vízszivattyú motorja lassul vagy gyorsul attól az még továbbítja a vizet csak más sebességgel az öntöző csövekbe nemde?Másik dolog ugyanilyen elven a fűtőszál.
Megoldható hogy a változó feszültséget úgy irányítsuk a fűtőszálra hogy az avval arányos módon teljesítsen,de vajon miként?
Krisz
(#) dobiedvin válasza gulyi88 hozzászólására (») Júl 15, 2011 /
 
"A mágneseket olyan (vagy kicsit nagyobb) átmérőre kell feltenni (sugár irányba állítva), ahhol a kisebb átmérőnél a szomszédos mágnesekoldalak közötti szög 2szerese az 1 mánges oldalai között mérhető szögnek (1/3--2/3 arány!)."
Bocsi de ezt leírnád máshogy? esetleg rajz...
Köszi
(#) Iszkakof István válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 15, 2011 /
 
Köszönöm, hogy megmentettél. A fórumtársnak erre a kérdésére, bizony semmit sem tudtam volna válaszolni, mert nincs semmi tapasztalatom ezen a téren.
(#) gulyi88 válasza dobiedvin hozzászólására (») Júl 15, 2011 /
 
Lényeg, hogy a mágnesek alatt egy tekercs 2 oldala van, közte meg még van két másik tekercs 1-1 oldala, összesen mágnestől-mágnesig 4 db tekercsoldal kell beférjen...
(#) btoti válasza gulyi88 hozzászólására (») Júl 15, 2011 /
 
Bizonyára igazad lehet, hiszen az egyik fő cél a légrés csökkentése. Ha a gyűrű vasmagot távolítjuk, akkor magunk ellen dolgozunk. A gondolatfelvetéssel
a legjobban koncentrált mágneses mező helyét kerestem a légrésben (aminek sajnos itt része a tekercs).
Nagy jelentőséget én se tulajdonítok a schottky használatának, ámbár segít a nullátmenet környéki gondban a kisebb és "dinamikusabb" nyitófesz-e miatt, a gyors nyitása miatt a nyitó tartományban (nyitófesz. - telítés) kevesebb a veszteség, magasabb határfrekvenciája miatt a felharmonikusokból (amikből a közel négyszög jelalak miatt itt van bőven) is több energiát ment meg. Ebben a kapcsolási idő tartományban persze ez az egyéb veszteségek mellett jelentéktelen nyereség.
Szerintem a tárcsagenerátor alapelvek rendben vannak. Konkrét tervezéskor, építés előtt az egyes részleteket az adott konkrétumok szerint kell megvizsgálni, kiszámolni, átgondolni.
Kezdődhet a kisérleti igazolás!
(#) btoti válasza cyrax81 hozzászólására (») Júl 15, 2011 /
 
Hogy belekotyogjak: a fűtőszálnál csak arra kell vigyázni, hogy az viharban se olvadjon el. A szabályzást Ohm-törvénye megoldja. Ha hőfokszabályzás szükséges, az valamilyen termosztáttal egyszerűen leküzdhető.
A szivattyús esetnél csakis konkrét adatok ismeretében adható konkrét válasz (fesz. ingadozás tartománya, AC-DC, motor-, szivattyú adatok). Minden motornak és tőle függetlenül a szivattyúknak van egy üzemi működési tartománya amin belül nyomatékot tudnak leadni, vizet tudnak szállítani. A szabályzással ezen belül kell maradni.
Megoldható, csak kevés az adat.
(#) gulyi88 válasza btoti hozzászólására (») Júl 15, 2011 /
 
Egy saccolás, 10 póluspárnál 200RPM nél az alapharmónikus csak 33Hz, legjelentősebb felharmónikusok a kis redszámúak. A 11edik felharmonikus is még csak 366Hz, amplitúdója meg már bőven elenyésző. (elvileg páros harmonikus nem lehet benne, mert az DC összetevőt hozna létre).
A lényeg, hogy a hálózati egyenirányítóknak ez nem jelent gondot, schottky még mindig csak a kisebb veszteség miatt kap +1 pontot (-1 pontot pedig a 200V feszültségkorlátért).
A fedés jelenségét kellene megvizsgálni még, elég nagy lehet a szórási induktivitása a generátornak, így a fedés is elég hosszú lehet, de ezt egy kész generátoron kell megvizsgálni.
(#) gulyi88 válasza btoti hozzászólására (») Júl 15, 2011 /
 
Szimulátgattam és a következőt figyeltem meg 1 VS 2 tárcsa ügyben. Azonos légrés és (eredő)mágnes méret mellett a dupla tárcsás megoldás kb 40%-al jobban teljesített (ugyanakkora légrés, de a mágnes magassága megfelezve, egymással szembetéve a két tárcsán.)
A légrés az eredő mágnesmegassággal volt egyenlő (6mm), az indukció csak 0,5T körül volt.
Csatolva, 2-2 mágneskört szimuláltam (4 mágnes egymás mellett ÉDÉD ...). Baloldal 1 tárcsás elrendezés, jobb oldalon a dupla tárcsás megoldás.
A mérés a légrésvonal közepén történt.
Ami a lényeges az az indukció változása bal oldalon kb 0,35T jobb oldalon 0,55T...
Még így is jó lehet, a mágnesek ára kb a HP fele, teljesítménye meg legalább dupla Hp a rézkitöltés miatt.

1VS2 6mm.gif
    
(#) cyrax81 válasza btoti hozzászólására (») Júl 15, 2011 /
 
Rendben begyűjtöm az adatokat.Amit tudok a meglévő fogyasztóimról az az hogy a szivattyú régi orosz 800 wattos,a fűtőszál meg 1000/2000wattos egyelőre ennyi.A leolvadás ellen akkor egy termosztát megfelelő védelmet nyújt ?
(#) xNorbi hozzászólása Júl 16, 2011 /
 
Hello


Én még új vagyok szélgenerátor építés terén. Ezt a szélkerekt szeretném megépítteni. Lemodelleztem autocadben-már amenyire értek hozá- az adatok cm ben értendőek,mellékelem ezt a fájlt is.

Kérdésem az lenne, hogy működőképes-e ez a konstrukció?A generátor részét nem tervezem megépítteni saját generátort szeretnék hajtani ezzel.

A link a hozzászóló kérésére javítva.
Frankye
(#) gaspa hozzászólása Júl 16, 2011 /
 
Úgy emlékszem egyedül vagyok ezen a fórumon aki hálózatbatáplálás inverteres változatával erőlködik.Mivel eddig is közöltem az eredményeimet,most is azt teszem.Kiindulás az ismert szélkerék és generátor meg egy kínai 1200W-os visszatápláló inverter,50-100V MPPT tartománnyal,a fényképen 7 órás széldiagramm.A kínai kereskedő büszke volt rá,hogy invertere CE minősítéssel is rendelkezik,álmába sem gondolta volna,hogy ezzel nálunk legfeljebb egy mellékhelységben érhetne el kézzelfogható eredményt.Mellékesen az SMA is pillanatnyilag ebben a kategóriában van.Egyébként ez a kínai is egészen jól működik,áramkimaradáskor azonnal lekapcsol,visszatéréskor szép lassan ráterhel.Egy gondja van,az MPPT nagyon lassú,több sec időállandójú,a szél viszont 1sec alatt is sokat változhat,így elkeseredetten próbálja követni a szél szeszélyeit ami nálunk egy 3-4m/s alapszélen kétszeres szakaszos lökések formájában fúj.Így a szabályzás mindkét végén túllendül.A szélkerék 3m/s-nál indul,2m/s ig forog,4m/s-nál éri el az 50V-ot,szerencsére a fel és lekapcsolódást gyorsan végzi,így ez a szél 20-30W már betermel.A felső túllendülés a veszélyes mivel a generátor üresen jóval nagyobb feszültségű,már az első széllökésnél felment 130V-ra,így gyorsan csináltam egy tranzisztoros védőáramkört ami 80V-nál 50W-al ráterhel,egy másikkal 100V-nál már együtt 200W-al,egy rövid analóg tartományuk van mielőtt a tranzisztorok telítésbe mennek,így lágy átmenettel terhelnek.Különben csak 1-2 másodpercig,amíg az MPPT feléled és átveszi a terhelést.Valósággal stabilizálja a kerék fordulatát,20 és 200W között alig növekszik 8-10f/p,csak a nyomatéka változik.Ez azért fontos,mert ez a kerék saját maga korlátozza be a fordulatát nagy szélben,hogy ez hol következik be,senki nem tudja,én már láttam 80f/p-el is forogni.Ezt a terhelés nem fogja megengedni,40f/p-nél már 1000W-al megterheli és a komolyabb szélből is kiveszi a teljesítményt.Rövidesen meglesz az SMA WB inverterem amivel már állítható karakterisztikával lehet terhelni,a kínaira napelemeket kötök,amire tökéletes lesz.Most az elektromos fogadószekrényt csinálom,biztosítók,villámvédők,mágneskapcsolókstb.
(#) gulyi88 válasza gaspa hozzászólására (») Júl 16, 2011 /
 
Az MPPT algoritmust kellene kiegészíteni.
Most folyton keres, ezért lassú.
Amikor megkeresi a maximum helyet, akkor valami támponthoz (PL szélsebesség) eltenné a max munkatpont beavatkozási jellemzőit, akkor elöbb utóbb a rendszer tejes maximumgörbéje meglenne, és onnantól már át lehet térni egyszerű vezérlésre: ha a szélsebesség ennyi, akkor a maximum munkapothoz az eltárolt jellemzőt kell alkalmazni, fényévekkel gyorsabb.
(#) lehar válasza gaspa hozzászólására (») Júl 16, 2011 /
 
Nos, nemrég foglalkoztam a témáddal,kissé akaratlanul,és a következö megoldást találtam,: mivel ott 48 voltos volt a rendszer,tettem 4 db,egyenként 12volt per 45 Ah.-ás akkut,és onnan tápláltam a visszatápláló invertert(szintén kinai) Az általad jelzett gondok egy csapásra megoldodtak,csak az inverter panelján van egy olyan beállitás ami a minimális visszatáplálási feszt állitja be,ezt állitottam be 52 voltra.E beállitás után minden simán müködött.
(#) gaspa válasza lehar hozzászólására (») Júl 16, 2011 /
 
Ez így működik,de gondolom a generátor az akkukat tölti,ehhez kellet egy töltő,az MPPT-t leragasztottad egy feszültségszintre,tehát nem kell csinálnia semmit,viszont a 4db akku miatt elveszett a visszatáplálás egyik nagy előnye.Ezzel az inverterrel csak kísérletezem,nem ez lesz rajta,de később visszatérek rá,de én azt a pontját keresem meg,ahol a betáplálás mértékét analóg változtatja és erre teszek rá 8-16 változtatható töréspontos szabályzást,ahogy Gulyi88 nagyon jól leírta.
(#) Dzsos válasza gulyi88 hozzászólására (») Júl 16, 2011 /
 
A mágnes mérettekel elsőre nem tudok egyetérteni.Nem rég szedtem szét egy szervomotort ami 24 kw volt 300 as fordulaton és rengeteg de pici mágnes volt benne amiket ki is szedtem de csak 5mm vastag volt.ebben a motorban sem volt több kiló mágnes pedig alacsony fordulaton több kilowatt volt.Légyszi ezt magyarázátok meg.
(#) gaspa válasza gulyi88 hozzászólására (») Júl 16, 2011 /
 
Ez egy napelemes inverter,ahhoz tökéletes a pár másodperces időállandójú MPPT-je.Egy cég azzal hirdeti az inverterét,hogy 36bites processzorral működik, az MPPT-t egy külön jelprocesszor vezérli és így ez a világ leggyorsabb MPPT-je, 1sec alatt van.A wind inverterek úgy működnek ahogy leírtad,csak nem keresik meg a munkapontokat,hanem a felhasználónak kell programozni és így valóban gyorsan követik a változó szelet.Az SMA-t 6,Power-one-t 16,de láttam kínait,amit 40 töréspontos polinommal lehet programozni és 30-600V-os tartományban dolgozik.Ezt túlzásnak tartom,szerintem a 16 bőven elég.Most az SMA-val fogok foglalkozni,de egy darabig így is el fog tartani mire a 6 megfelelő pontot megtalálom.Szélcsatornában ez nem lenne gond,de nézd meg a szélgörbét,egyforma szél csak percekig fúj,hetekig fog tartani mire beállítom.
(#) gulyi88 válasza gaspa hozzászólására (») Júl 17, 2011 /
 
Pont ezért lenne jó ha automata lenne, amikor van elég állandó szél a maximum megkereséséhez, akkor ment egy et, legközelebb pedig már ezt a beállítást veszi elő rögtön, ha a szélsebesség ugyanannyi. Így a leghamarabb a legsűrűbben előforduló szélsebesség értékek kapnak rögzített értéket.
(Az is járható út, hogy csak náhány pontot mérünk meg, a többit pedig grafikusan kézzel, vagy excellben regresszióval meghatározzuk, és az eredményt használjuk a vezérléshez).

Töréspontosnál hogyan oldod meg a töréspontok közötti lineáris összekötést? Vagy lépcsős marad (ha elég sok a lépcső akkor már mindegy...)?
(#) gulyi88 válasza Dzsos hozzászólására (») Júl 17, 2011 /
 
Fontos elsőnek megjegyezni, hogy ezek a próbálkozások direkt kifejezetten generátorok akarnak lenni.
A motorod kis fordulatszáma miatt a pólusszáma nagyon magas, emiatt a sok kicsi mágnes. A légrés a motorban ugyancsak kicsi, így a mágnesek vékonyak lehetnek.
(ha a légrést növeljük, akkor a mágnesek vastagságát is kell, (többedfokú a kapcsolat)).
Az viszont nem mindegy, hogy ipar vagy sufni, házilag egy olyan szervómotort elkészíteni lehetetlen, de egy HP generátort komolyabb gépek nélkül is össze lehet rakni..
(#) sziriusz válasza rozsda hozzászólására (») Júl 17, 2011 /
 
Többen tudnak itt a fórumon generátort méretezni (talán én is). Hogy milyen legyen a feszültsége, fordulata, teljesítménye, azt Neked kell megmondani. A döntés ezekben a Tied. Csak ezek után tud valaki segíteni.
(#) Iszkakof István hozzászólása Júl 17, 2011 /
 
Kedves fórumtársak
Hozzá kezdtem álmaim szélerőművének megépítéséhez. Eddig építettem néhányat, de mindegyik valahol tört, vagy szakadt. Reménykedek, hogy ez elég masszív lesz. Az egész gépezet, egy Moszkvics gépkocsi differenciálra épül. Segítségével még a fordulat is megnövekedik 45/9 – el. Mellékelem a fényképet is. A kardántengely helyére tettem egy szíjkereket, amelyik meghajt egy 220 V, 1,2 A, 700 ford/perc egyenáramú generátort. A képen látható rendszert 6,52 Nm megindítja. Amennyiben jól számoltam, a szélkerék fordulata 17,5 – szörösére van megnövelve, mire a generátor rotorjához ér. Elosztva a 700 fordulatot, a legvég eredmény 0,67 szélkerék – fordulat másodpercenként. Ezt a gépet szeretném jól elkészíteni. A 220 voltos egyenáram átalakítására, akkumulátortöltésre, már kész az átalakított PC táp.
Segítségeteket abban szeretném kérni, hogy megépítsem a megfelelő szélkereket. Már van hat félkész lapát, fenyőfából. Méretei 14 X 200 cm. Még kell rajta egy kicsit csiszolni és lefesteni. Amennyiben ezek a lapátok nem felelnek meg, hajlandó vagyok másat készíteni. Ehhez kellene a segítségetek, hogy hány lapátot, milyen profilút, mekkora hosszút és széleset stb. A lapátok elkészítéséhez, csak faanyag áll rendelkezésemre.
Segítségeteket előre is köszönöm.

Kedves gaspa
Kérlek szépen, pár mondatban írd le a #1027470 hozzászólásodban lévő képen mit jelent a zöld és a piros vonal. Kerestem szótárban, de nem kaptam megfelelő választ.
Válaszod előre is köszönöm.
(#) rozsda válasza sziriusz hozzászólására (») Júl 17, 2011 /
 
Szia.
Hát én lehet hogy egy picit forditva működöm.
A mágnesek adottak.És igy nagyábol a teljesitmény is.És mivel nem lessz egekben a power igy bőven megfelel 12V-os rendszer is.A fordulatrol fogalmam sincs.De be kell lőni kb 200f/perc és ha egyszer elkészül a generátor akkor majd ahoz csinálok szélkereket.
Légmagosban gondolkodom és ha idővel összejön elegendő mágnes akkor két tárcsásra szeretném.
Elősször jó lenne tisztázni a mágnesek és tekercsek darabszámát,bekötését és a várható teljesitményt adott fordulaton.És lehetne vele játszani egy kicsit hogy a lehető legvékonyabb tekercseket tudjam elkésziteni.
Ezekkel a mágnesekkel mekkora teljesitmény érhető el?
Előre is köszönöm a segitséged.
(#) lehar válasza rozsda hozzászólására (») Júl 17, 2011 /
 
Mágnesek köbcentijére számolj ugy 7-9Wattot,ez lessz a generátorod várható max. teljesitménye.
(#) gaspa válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 17, 2011 /
 
A piros diagramm a szélsebesség,45 sec-ként mér egyet,ezekből 5 percenként képez egy átlagot és elmenti memóriába,a mért értékek legnagyobbikát szintén elmenti,ezt veszi széllökésnek,ez a zöld diagramm.Nekem függőleges gépem van,ami bármely irányú széllökést hasznosít,így hozzávetőleg a kettő átlagával számolhatok.
(#) gaspa válasza gulyi88 hozzászólására (») Júl 17, 2011 /
 
Természetesen ez egy nagyon korrekt megoldás lenne,de szerintem PIC kevés lenne hozzá,talán processzorral.Ebből a iszonyúan változó szélből valamit kihámozni komoly szoftverrel lehetne.Egyenlőre maradok a kézi módszernél az SMA WB-n próbálkozom.A töréspontok összekötésén konkrétan még nem gondolkoztam,talán digitálisan eeprom-ba tenni a töréspontokat,az alsó pár bittel ki lehetne a közöket tölteni,a kimenetről DA konverter vezérelné a visszatáplálás mértékét./ez csak egy gyors ötlet volt,még gondolkodni kell rajta/
(#) cyrax81 hozzászólása Júl 17, 2011 /
 
Kedves Iszkakof István illetve fórumtársak!

Az a helyzet hogy beugrottam a bokorba egy kicsit ugyanis szereztem egy polszki 126 dinamót amiről nem vagyok biztos benne hogy tényleg az viszont ebből szeretnék egy kisebb teljesítményű szélturbinát készíteni
udvari világításra stb,kb mint a polszki teljes fogyasztóállománya minthogy arra van tervezve.Ehhez kérném a segítségeteket egy konstrukciós javaslattal.
Abban bíztam hogy öngerjesztő,de ha nem az akkor megtudom oldani szélnyomáskapcsolóval(bár erről rajzot nem találtam)?-vagy mit javasolnátok?Ha mindez lehetséges akkor térnék rá a turbina építési kérdésekre,bár erre van elképzelésem.A dinamóhoz van fesszabályzóm meg kioldó.
(#) sziriusz válasza rozsda hozzászólására (») Júl 17, 2011 /
 
Feltételeztem, hogy lesz 16 db mágnesed, a két tárcsáson azt érted, hogy két tárcsára teszed a mágneseket és a bemérést is ehhez csináltad, akkor nekem a melléklet szerinti szerény teljesítmény jön ki.
Én ezért akarok nagy fordulatú generátort és egy célszerűbb alakot.
(#) corte hozzászólása Júl 17, 2011 /
 
Sziasztok
Tudna valaki olyan feszültség szabályozó kapcsolási rajzot ami 24V os akksi töltésére jó szélkerékről.
A kerék az egy buszgenerátor, forgórész neodínium mágnesekkel megépítve, jól működik, csak szabályozni szeretném a feszültséget, de sajnos nem bírták az áramot. Hogyan tudnék 50A szabályozni?
Segítsetek!
Köszönöm előre is!
Következő: »»   349 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem