Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » GPS modul és PIC
Azért megy neked, mert ha megnézed az AVR-ed adatlapját akkor tuti, hogy a VIH-nak valami 3V körüli érték van megadva. Itt viszont ez 4V. Amúgy azt tudod, hogy legalább egy soros ellenállás nélkül nem valami elegáns megoldás? (működik, de nem szép)
Amúgy sem szép, ha igazán tartós megbízható ,az alkatrészek határadatáig működő szerkezetet alkot akkor ez azért elég durva.Az asztalon szép jó ,meg működik azután hidegben/melegben légköri zavarokra ,apróbb tápzavarokra jönnek az érthetetlen adatvesztések.Ezt persze le lehet kezelni szoftveresen,de azért jobb, ha nincs hibalehetőség a hardware-be kódolva. Esetleg ki garantálja ,hogy egy más sorozatú processzorral/vevővel ez működik. ami a későbbi javítást -akár a részedre is- eléggé megnehezíti.
Sziasztok!
Nagy felbuzdulásomban gyorsan beszereztem egy 18LF4685-öt. Ezt, ha 3,3V-ról hajtom akkor, ha jól értelmezem ezzel már szintillesztés nélkül mennie kellene? Még valami eszembe jutott közben: én eddig a GPS jelét mindig az RX-re küldtem. Megmaradt az RS232-es bekötése a fejemben. Lehet, hogy a TTL jelet másra kellett volna tennem?
TX az RX re. Vagy inkább pontosabban Adat ki az Adat be vonalra, mert pl. LIN Transciever IC-k nél fordított a jelölés és ott TX a TX re RX az RX re.
Újabb kérdésem merült fel, immáron az új 18LF4685-tel kapcsolatban. Megtudja ez hajtani a GLCD-t egyáltalán? Mert bár a kijelzőmet 5V-tal táplálom nem mutat semmit sem!
Ahhoz kéne az lcd típusa v. adatlapja. Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem.
Egy fórumon ugyanezt a problémát ecsetelték, ott végül "2 bipoláris tranzisztorral és néhány ellenállással" megoldotta a srác a problémáját. Sajnos nem írta le milyen alkatrészeket használt fel a 3,3V-ról 5V-ra illesztéshez.
LCD adatlap továbbra sincs. Most az LCDt fogod ugyan azzal a módszerrel illeszteni, mint amit az USART hoz ajánlottam? USART 2db vezeték, LCD mennyi? 8+3? vagy 4+3? Plusz vettél egy új mikrovezérlőt. De linkeld be az adatlapot hátha van más megoldás is.
Na szóval: kicsit lehet megkavartam.
Első verzió: 18F4685(5V) + GLCD(5V) + GPS (3,3V-TTL) Második verzió: 18LF4685 (2-5V) + GLCD(5V) + GPS (3,3V-TTL) A GLCD - PIC illesztése az első verziónál gond nélkül megy, a második verziónál már nem adott képet. A GLCD-ről jelenleg nincs adatlapom, majd este otthon. Egyébként ilyen gépem van, amivel játszadozom: EasyPIC5 A végleges projekt egy kis nyákra menne, ami már megvan egy régebbi projektből, azt már meg tudnám csinálni, ha egyszer protoboardon összeállna a technika.
Én értem mindkét verziót. Arra akartam rávilágítani, hogy volt egy szintillesztési gondod az USARTon ami 2 vezeték. Arra kaptál egy kb 20 Ft-os megoldást, helyette elmentél venni egy új PIC-et kb 2000 Ft-ért, ami az USART problémáját ugyan megoldotta, de helyette az LCD-n ugyan azt a problémát okozza immár kb. 10 vezetéken. Hacsak nem SPI-os mondjuk az az LCD.
JÁÁÁÁJ buksi! Benéztem és pont a lényeg felett siklottam el a 20 Ft-os megoldást valahogy átugrottam... én balga, most néztem vissza a topicot.
Na megpróbálok beszerezni hozzá alkatrészeket. A kisfeszes PIC-et meg amúgy is ki akartam próbálni, az nem érdekel. Köszi a segítséget, remélem már lassan csak összejön.
Megszületett!
Jó lett volna, ha valakinek megköszönhettem volna a jó megoldást, de sajnos ismét egy újabb kérdés elé állítottam magamat. A tranyós megoldások nem váltak be, (valószínűleg az én laikusságom és bénaságom következménye)...DE!... véletlenül sikerült beindítanom az adatáramlást. Miután már mindent dugtam mindenhova, a GPS kimenetét ismét rádugtam közvetlenül a PIC RX lábára és egyszer csak jó lett! Gyorsan elkezdtem egyesével visszaszedegetni a vezetékeket, mire megtaláltam a tettest. És itt jön egy csavar a történetben (legalábbis számomra) a MAX232EPE 12-es lábát (RXOUT) rákötöttem a GPS-PIC közötti vonalra. A 232-es bemenetei üresek, de valahogyan ez összehozta a dolgot. Képen azt hiszem látszik. El tudja ezt valaki mondani, hogy mitől van? Most már csak a MAX232-től és a hozzávaló pár alkatrésztől kellene megszabadulnom, hogy minden úgy nézzen ki, ahogy én szeretném. PLZ HLP!
Szerintem így nem túl nagy sebességgel működnie kellene.(19200 baudot szerintem még tudja.)
Telefonnál futottam bele olyanba ,hogy addig nem volt hajlandó adatot küldeni ,amíg a vevő bemeneten nem érzékelt magas szintet.Esetleg ez is előfordulhat.Esetleg az ellenállásokat növelheted ,különösen a bemenetit.
Sziasztok,
Van egy GPS modulom, ami 4800 Baud sebességen kommunikál. Ezt akarom összekötni egy PIC (16F876) UART-jával. A PIC adatlapján nem találtam 4800 Baud beállítási lehetőséget, csak 2400 és 9600-at. Hogy lehetne ezt valahogy összehozni? Állítsam át a GPS modul sebességét? Üdv,
Sikerült átállítani 9600-ra, csak azt nem tudom, hogy az input parancsok végén a checksum-ot hogy kell kiszámolni?
Megvan: Bővebben: Link
Sziasztok !
Segítséget szeretnék kérni. Egy PIC-es rendszerbe integrálok egy SUP500R típusú GPS egységet. Beépítettem, látszólag működik. Adja folyamatosan az adatokat. Az adatformátumot ( protokolt) a leírás alapján ismerem. Az adatokat ki tudom olvasni, azonban semmilyen értelmes dolgot nem tudtam kiszedni belőle. Sajnos csak nagyon rövid leírást találtam róla. Nem találtam olyan leírást sem amiben le lenne írva milyen utasításokkal tudnám benne a paramétereket megváltoztatni. Ismeri-e valaki ezt a modult? A segítséget előre is köszönöm. csg.
Miért kéne a modulban paramétereket változtatni, valószínűleg nem is lehet. Ez egy vevő egység, löki az adatokat a megadott protokoll szerint, a megadott soros formában, dolgozd fel.
Kösz Pucuka.
Szóval te sem ismered ezt a modult.
Mit szeretnel csinalni? Valtoztatni az adatot, ami kijon belole? Szoval beszelni a cucchoz, nem csak hallgatni?
Ha igen, az NMEA szabvany a te baratod, kuldesz neki egy ASCII parancsot, aonnantol kezdve azt az adatot adja, amit kertel. Keress ra a neten. De lehet, hogy nem jol ertelmeztelek. Egyebkent hol szerezted es mennyiert, ha nem titok?
Konkrétan nem, de én is megnéztem az adatlapját, szó sem esik róla hogy vezérelni lehetne, tehát valószínűleg nem is lehet. Ez csak egy "buta" vevő gondolom. De mit szeretnél benne változtatni?
Bővebben: Link
Egy komplex rendszeren belül egy nagyon egyszerű dolgot akarok csinálni. A kordináta adatokra van csak szükségem. Az NMEA szabvány szerint a $GPRMC... adatok kellenének. A modul folyamatosan küldi az adatokat (egy leírás szerint vagy 768 byte-ot ). Ezeket egy PIC-kel be is tudom olvasni, viszont az NMEA szabványnak megfelelő adatokat nem találok a beolvasott adatsorban. Azért lenne célszerű, ha csak a $GPRMC... adatsort adná ki a modul. Nem ismerem a modul sajátosságait. Nincs információm arról, hogy milyen utasításokat fogad el. Azért kértem volna olyan illetőtől segítséget, aki már ismeri ezt a típusú
( SkyTraq SUP500R ) GPS mudult. Szoftveresen kellet megoldanom a soros portot, mert a PIC-nek a harveres UART portja le van más célra kötve.
Szerintem a baudratet nem találtad el (egyszer egy pontatlan generátor miatt voltam el jó sokáig) .Esetleg a jelszintekkel lehet a baj.A katalógusa szerint NMEA szabvány szerint küldi az adatokat.
Idézet: „Serial Interface 3V LVTTL level Protocol NMEA-0183 V3.01 GPGGA, GPGLL, GPGSA, GPGSV, GPRMC, GPVTG*1 9600 baud, 8, N, 1” Először próbáld számítógéppel,vagy a pic hardveres portjával.
Szabad tuni, hogy hol vetted es mennyiert?
a google keresobe ha beirom, hogy NMEA-0183, egy csomo oldalt kidob, ahol lathatod a vezerles modjat, hogy melyik parancsra milyen sorozattal valaszol. Ha mar fogadsz belole ertelmes adatot (checksum fontos ertek!) akkor a baudrate-t eltalaltad. Mivel van rajta Tx lab az Rx melett, ezert szerintem vezerelheto. Azert lenne jobb, ha computerrol probalnad, mert hamarabb megvan, amit keresel.
Sikerült megoldani a problémát. Írtam egy programot amivel a SUP500R által küldött adatokat beírtam a PIC EEPROM-jába, és onnan már ki tudtam olvasni. Először vad dolgokat tudtam kiolvasni, de azt stabilan. Fokozatosan változtattam a baud rate-t és egyszerre értékelhető adatoka jöttek ki. Mondanom sem kell, hogy nem a gyárilag megadott érték volt.
Azonban van egy újabb problémám. Nagyon soká vagy egyáltalán nem találja meg a műholdakat a GPS. Állítólag vannak olyan utasítások amivel lehet ezen segíteni. Van-e valakinek ebben valami tapasztalata ? Egyébként a MACRO-tól vannak a GPS-ek. Több darab is. Azt hiszem 5.000 ft körüli áron. Azért választottam ezt egy termékhez, mert antennával együtt csak ez fért bele a dobozba, ami elő volt írva.
Koszonom valaszod.
Szerintem szobaban asztalon probalod, ott meg nem nagyon szokott talalni. Ha nem igy van, ott az ido, hogy max 30 masodperc alatt eled (mondjuk azt nem irja, hogy ennyi ido alatt talal is holdakat, de feltetelezem, hogy erre gondol), viszont warm boot eseten 5sec, ami azert jo ido. Szoval nem tudod igy tartani?
Kösz szépen a választ.
Olyan problémám van, hogy kb. 5-10 másodperc alatt feléled. Küldi a jeleket, de a kordináták még 0-ák. Ezt már kint az udvaron, szabad ég alatt teszteltem. Sokáig vártam, de még csak egyszer küldött érvényes adatokat a sok próbálkozásból. Már több GPS-el kipróbáltam. Nem tudom mi az oka ?
De ahogy latod, nem csak koordinatakat kuld, hanem ellenorzo osszegtol kezdve mindenfele egyeb erteket. Ott latsz olyanokat is, ami a mukodesre utal, az mit jelez?
Mode indicator, number of satellites, etc. Egyebkent folyamatosan izelgeted TX modban vagy egyszer adsz neki egy parancsot es utana folyamatosan olvasod, mert adja? Vagy egy parancsra csak egy valaszt ad es utana kukan ul a bitjein? Egy LCD kijelzon tudod kovetni az ertekeket? A valaszban minden a helyen van es csak a koordinatak nullak vagy hibazik mashol is? (adatlapban ott van, hogy mit kell valaszolnia) Ha nem talaltad jonak a bitratat, en azert korulneznek a sajat hazam tajan. Ok nem hiszem, hogy megengedhetik magunkak, hogy ne annyival menjen a cucc, mint az adatlapban. Probald computerrel direktben (vagy egy masik PIC soros portjaval). |
Bejelentkezés
Hirdetés |