Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1404 / 3965
(#) ujfalusi válasza albinolynx hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Először szedd ki az I -ket majd jól kalapáld meg rendes kalapáccsal. Ha van vékony acéllemezed ezzel legalább egy vasat üss ki. Ha nincs akkor csavarhúzóval próbáld meg. Ha össze van ragadva a lakktól azt bizony egyenként kell szétválasztani.
(#) bbalazs_ válasza albinolynx hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Ha esetleg sok van belole, akkor ugy is lehet, hogy az egyiknel a csevet, a masiknal a vaskat aldozod fel es a vegen a kettobol raksz ossze egyet.
Bar ez barbar modszer, de neha hatasos
(#) albinolynx hozzászólása Júl 22, 2011 /
 
Nem sok sikert hozott a módszer.
Akkora a szorítóerő, hogy nem tudtam elindítani egyik trafónál sem az első lemezt. Kiszedtem az "I"-ket, kopogtattam, kopogtattam erősebben, minden oldalról. Egyiknél meg is repedt picit a cséve. Próbáltam recézett pofás fogóval húzni. Nem engedett, de legalább nem csúszott le a fogó. Satuba is fogtam. Csináltam egy állítható szélességű "vállfa" szerűséget. Beállítottam az "E" lemezek furatainak a szélességére és S-eket akasztottam a furatokba, majd úgy húztam. Ezzel sikerült eltépnem a lemezt...

Most keresek majd rugóacél lapot és abból készítek egy pengét, amit megpróbálok szemből beütni és remélhetőleg ez kitolja az első "E" lemezt.
(#) Balaa16 válasza albinolynx hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Szia!
Sajnálom, hogy nem sikerült. Kívánom, hogy olyan legyen a trafód, mint az enyém. (kép) Sajnos az 1. lemezt a legnehezebb kivenni.
Üdv! Balázs

trafó.jpg
    
(#) ujfalusi válasza albinolynx hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
A trafó nyilván impregnálva van, igy a lemezek belülről össze vannak ragadva. Trafó lemez vastagságú acél lemezt kell alul feül beütni lemezenként hogy észrevehetően szét pattanjanak, különben nem tudod ki ütni sem. Nem egyszerű, de kitartás.
(#) Letiodj hozzászólása Júl 22, 2011 /
 
Sziasztok,ki tudna segiteni egy hangszoro tekercselo gepet csinalni?
(#) proli007 válasza Letiodj hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Hello!
Hangszóró tekercseléséhez gépet általában nem szokás készíteni, legfeljebb sablonokat (cséve átmérőjének megfelelő rudat, gyengítve, hogy befogható legyen). Ezt aztán érdemes az eszterga vagy egy satuba fogott szovjetikáner tokmányába fogni. Abban könnyen forgatható a cséve. Kivétel, ha nagy tételben egyfajta tekercseket akarsz készíteni.

De az amatőr "gyártásnak", meg vannak a technikái-fortélyai. Pld. hogy a cséve átmérőnél kisebb sablont készítünk, majd erre egy sor zománcozott huzalt tekerünk, két végét rögzítve. Majd erre készítjük a papír "csévetestet". A csévét, ott ahol majd a tekercs lesz, beréseljük. (Hogy amikor a huzal összenyomja a csévét, az ne hullámosodjon meg.) Majd erre tekerjük a tényleges tekercset. Lakkozás és száradás után, a cséve alatti huzalt végét megfogva, kihúzzuk a cséve alól. Így a tekercs a csévével könnyedén leszedhető. Ha nincs alátekerve, akkor több tíz kiló nyomja a csévét a sablonhoz, és nem tudjuk leszedni.
Ez után jön az igazság pillanata, hogy a cséve megfelelő méretű-e a mágnes légrésébe, vagy sem. Ha nem, elölről kezdhetjük az egészet. Vagy is a sablonra tekert trafódrótból, kisebb/nagyobb átmérőjű huzalt választunk. Ezzel beállítva a cséve új átmérőjét.
Remélem hasznos ez a kis útbeigazítás.
üdv! proli007
(#) BULL1988 hozzászólása Júl 22, 2011 /
 
Sziasztok!

Van egy beag apt100-as erősítőm, amihez keresek végfok modult. A trafó 300 VA-es és szeretnék hozzá találni egy 200 wattos végfokot, a gondot az okozza, hogy a trafó 2x42 voltot ad le ad le, így a tda ic-k kizárva. A segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv, Pisti
(#) pucuka válasza BULL1988 hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
A 300 VA -es trafó kevés lesz a 200 W -os erősítőnek, mert eredetileg a 100 W -os hoz készítették. Nézegesd az erősítős topikokat.
(#) BULL1988 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Igazából keresgettem már, de nagyon nem találtam, csak pár hsz-t amiben említették, hogy építenek vele 200 wattosat. Azt tudom, hogy az apt100 100 wattos, viszont nekem csak mono kell, emiatt gondolta, hogy a trafó elég lesz neki.
(#) Davidd hozzászólása Júl 22, 2011 /
 
Sziasztok.Szeretnek kerni egy kapcsolasi rajzot rgb ledes vezerlessel.A fo az lenne hogy tudjam smdben megcsinalni a biciklire....ugy ahogy a macskaszem van a kullon ugy melle szeretnem tenni....Nemkellene hogy keverje a szineket csak legalabb a 3 szint valtsa koszonom elore.Csak egy nagy baj van hogy nem tudok picet programozni es pic egetom sincs.
(#) storm válasza Davidd hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
A legegyszerűbb egy RGB led, ami magától változtatja a színét, csak tápfesz kell neki, és már megy is.Bővebben: Link
(#) qvasz2 válasza Davidd hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Veszel a boltba egy színváltósat és örülsz. Meg lehet építeni is a vezérlést, 10x akkorába és 10x annyiért.
storm : megelőztél
(#) Davidd válasza storm hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Megprobalok beszerezni.Csakhat azon gondolkodom hogy hogyan taplaljam...Legszives mondj par alternativat.
(#) qvasz2 válasza Davidd hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
2 db 3V-os gombelem , vagy 4db mikro ceruza elem
(#) storm válasza Davidd hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Simán akksikról, ahogy a rendes világítás is megy plusz egy előtét ellenállás, amit itt az oldalon ki tudsz számolni. [OFF]qvasz2: majd legközelebb vissza előzöl
(#) qvasz2 válasza storm hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Idézet:
„plusz egy előtét ellenállás”

Az egy picit gond, hogy ebben egy IC van, aminek változik az áramfelvétele a színtől függően. De lehet, nem olyan sokat, hogy gond legyen
(#) storm válasza qvasz2 hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
HEstore-on azt írja, hogy tápfesz 5V. 100mA felé meg nemhiszem hogy menne, szóval mondjuk egy ilyen elé, szerintem jó lenne, viszont akkor 7-8V-os tápfesz min kellene.
(#) Davidd válasza qvasz2 hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Az milyen a mikro ceruzaelem?Vagy hogyan tudnam megoldani azt hogy a lampamtol vegye az aramot? Mert ugye a kerek forog a kabel nem jo valami tarcsat kellene csinalnom es araa valami erinkezoket?
(#) qvasz2 válasza Davidd hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Van az AA és az AAA. Talán a második a mikro, a vékonyabbik.
szerk: megnéztem: az AA a normál, az AAA a kisebb.
Azért ítram a gombelemet, hogy azt oda teszed a kerékre.
(#) storm válasza qvasz2 hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Nézd meg skori oldalán a 'vezeték nélküli LED meghajtást'
(#) Davidd válasza storm hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Oke koszonom
(#) qvasz2 válasza storm hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Az meg kb. 10cm-ig hatásos.
Davidd : Ezzel a forgó kerékre-dologgal nagyobb fába vágtad a fejszédet, mint elsőre tűnik: akármit is csinálsz brutálisan kell rögzíteni, hogy ott is maradjon.
(#) Davidd hozzászólása Júl 22, 2011 /
 
Van mar egy eltervezesem csak nemtudom hogy bevalna e. Meghozza ugy hogy eggy kerek nyaklapot kifurni kozepen es a tengejre tenni hogy egyszerre forogjon a tengelyel es valami erintkezovel megoldani de milyen erintkezovel+a rez is lekopik ugy hamar szoval lehet hogy nem lesz belole semmiDe legyetek szivesek feltenni valamifele olyan kapcsolast ahol pic nelkul megy a szinkeveres...elore koszonom.
(#) storm válasza Davidd hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Tessék:Bővebben: Link
(#) albinolynx válasza Balaa16 hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Amik vannak, sajnos nem ilyenek, hanem amit "ujfalusi" is leírt. Impregnáltak. Be kell ütni egy lemezt.
Bár még mindig jobb a helyzet, mint az awi-val lezártaknál. Ott flex a megoldás...
(#) ha6qt hozzászólása Júl 23, 2011 /
 
Hali!

Kérem apró segítségetek, mert alig értek a félvezetőkhöz

Adott egy nagyteljesítményű adó-vevő. Ki-be kapcsoló gomb van az előlapján. Ez a kis gomb egy relé behúzótekercsére ad feszültséget, így ezen keresztül megszakítja a készülék különböző paneleihez induló áramot. Teljes terhelésen az eszköz áramfelvétele 12V 20A.

Na most, ez a relé már nagyon kezdi megadni magát, a mai nap pl. berregett egy pár másodpercig, ennek eredményeként kivágott egy 78L05-öt az egyik panelen. így cserélnem kellene, de nem mindenhol terem 80-as évekbeli Matsushita 12V 20-25A-t kapcsolni képes relé.

Szerintetek van megoldás arra, hogy ezt a relét egy nagyáramú félvezetővel, egyszerűen kiváltsam? Azt szeretném, hogy a félvezető bázisára kötve a kapcsoló áramot (egy osztón keresztül), átmenjen az áram a az emitter és a kollektor közt.

Valami olyan megoldás kellene, amihez nem kell hűtőborda, vagy nem termel számottevő meleget.

Köszi!
(#) colosster hozzászólása Júl 23, 2011 /
 
Hali!

Lenne kettő kérdésem az Elektronikai alapkapcsolások II (tranzisztor) c. cikkhez.

#1: A felső áramkörnél mit jelent az, hogy a kapcsoló zárásákor a (-) ponthoz jobban, erősebben húzza a tranyó bázisát? Mitől függ az, hogy az áram a csomópontból merre folyik tovább és merre nem?

#2: Kapcsolódva ez előzőhöz, az alsó áramkörnél miért nem az R2-es ellenálláson folyik az áram a kapcsoló zárásakor?

Köszi!
(#) deadlyroberta válasza BULL1988 hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Quadot ajánlom monóba 200 wattos 300as trafóról elindul.Bár a 42 volt az kevés a 200 wattnak de sztereóba azaz 2x100-al már elég jó.
(#) qvasz2 válasza colosster hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Topi cikkei valóban néha nehezen átláthatóak. De ha logikusan gondolkozol és ismered a tranzisztor működését, akkor azért ki lehet igazodni.
A felső rajz: ha zárod a kapcsolót, akkor R2 párhuzamosan kapcsolódik a telepre, a tranyóhoz semmi köze többé. R3 pedig a negatív tápra kapcsolódik, ezért a tranzisztor nem kap bázis áramot és lezár.
Az alsó rajz: az R2-n is folyik áram és az R3-on is. Az R3-on folyó áram a lényeges, mert az kinyitja a tranzisztort, és világít a LED.
Következő: »»   1404 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem