Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICL7106/ICL7107

Témaindító: Zoli007, idő: Ápr 10, 2006
Lapozás: OK   44 / 93
(#) janikukac válasza proli007 hozzászólására (») Júl 29, 2011 /

Én 7136-al hajtom a ledeket..
(#) Alkotó válasza janikukac hozzászólására (») Júl 29, 2011 /

Az adatlapja szerint LCD meghajtó.
(#) Hitman3 hozzászólása Júl 30, 2011 /

Helló Mindenki!

Elkészültem a labortápegységemmel+a mérőműszerekkel. Az árammérő működik, a méréshatárváltója is, viszont a feszültségmérésnél problémám akadt. A 200 V-os méréshatár állásban prímán működik, de amikor a 2V-os tartományba váltok, akkor csak 00.0-át mutat a műszer.(Az R3: 0 Ohm, 1% és R4: 1M Ohm, 1%). Valakinek valami ötlete? Azt szeretném ha a műszer ebben az állásban 1999-ig mérne, ami természetesen mV-ot jelent. Csatoltam egy rajzot, miként váltom a méréshatárt.

measuring.pdf

(#) Hitman3 válasza Medve hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Kössz szépen Medve!

Kicseréltem 1M Ohm-ra, bekalibráltam és prímán működik!
(#) janikukac hozzászólása Aug 1, 2011 /

Sziasztok ! A feltöltött pdf alapján akarnék Voltot és Ampert mérni, de nem megy. A másik rossz minőségű vidiben mindent elmondok, mi hogy van, és nézzétek meg mi lehet a baj. Én mindent a rajz alapján csináltam, ahogy a vidiben látszik...
(#) storm válasza janikukac hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Mondjuk mert a sönt ellenálással ügyesen rövdre zártál mindent... A kék vezetéket nem kell az ellenállás másik végére kötni. pozitív kimenet >sönt >fofyasztó>negatív, így kösd be.
(#) janikukac válasza storm hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Nincs is a kék rá zárva.

A +-ra megy az ellenállás, az ellenállás elejére a +hoz a az egyik az ellenállás végére a másik amperméter bemenet, az ellenállás végére a +-ja a voltméternek a minussza meg a -ra.. Én vagyok a hülye, vagy nem értem.
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

A kék nincs az ellenállás végére kötve, leellenőriztem.

Amúgy az nem lehet probléma, hogy ICL7137-et használok... ???
(#) Alkotó válasza janikukac hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Nem célszerű egy "értelmes" (PDF) kiterjesztésű fájl végére tenni egy "alulvonást" (PDF_), mert onnantól értelmezhetetlen lesz. De visszaneveztem és megnéztem.
- A rajz jó, ez így működik. Más kérdés, hogy minek külön sönt, mikor a tápokban úgyis van egy "áramfigyelő" ellenállás. Ezzel a megoldással a söntön eső teljes feszültség hibaként jelenik meg a kimeneten, mert a visszacsatoláson "kívül" van a sönt.
- A kapcsoló már kicsit vitatható, de ez nem a mérés témája. Az a baj vele, hogy a műszer akkor is mutatja a tápfeszültséget, mikor a kimeneten nincs feszültség. Hozzáállás kérdése, de szerintem közvetlenül a kimeneten célszerű feszültséget mérni.
- A videót nem tudom megnézni, azt meg ne kívánd tőlem/tőlünk, hogy lejátszó "kodeket" keresgéljünk.
Írtam néhány gondolatot korábban a labártápok áram és feszültségének méréséről, amibe talán hasznos beleolvasni.

Alulvonást kivettem. Sebi
(#) janikukac válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Zoli bácsi: Nálam működik, Viktortól kaptam.
Alkotó Úr: Azt a vonalat Vic rakta, nálam viszont megjeleníthető. A videot minden player le kéne, hogy játsza, de sebaj. A kapcsoló nincs is berakva. Akkor mit csináljak, illetve ha nem akarsz ebben a formában segíteni, akkor lelinkelnéd, hogy hol írja, hogy hogyan kell csatlakoztatni az Amper métert?

Valójában megtaláltam, de még nem sokat értettem. Akkor mit kell tennem? Csak sorosan kapcsolom, vagy, hogyan , mit , hova forrasszak be?

Idézet:
„4.2 Mint korábban már említettem, a digitális kijelzı
belsı ellenállása (eltérıen a mutatós mőszertıl) olyan
nagy, hogy gyakorlatilag elhanyagolható. Ezért külön
ellenállást használunk az osztáshoz. Nézzünk itt is egy
példát, a korábban is használt minta tápegység adataival.
Mivel a sönt egy alacsony értékő ellenállás, ezért
azon viszonylag kicsi feszültség esik, így az osztón
folyó áramot is kisebbre kell megválasztani, mint feszültségmérésnél”

Ezt alkalmazzam? De hogyan? :yes:
(#) Hitman3 hozzászólása Aug 1, 2011 /

Elkészült az árammérő is . Van egy kis gond, a méréshatár váltást hogy oldottátok meg? Csatoltam az én verziómat.
(#) janikukac válasza Hitman3 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

[OFF] Én is áramméréssel vackolok, csak nem megy semmi se. Ááááá.

Nagyon elbonyolítod ezt az egyszerű kérdést.
Tulajdonképpen nem létezik árammérés. CSAK feszültséget képes mérni a 200mV-os kijelző. Ezért nekünk kell arról gondoskodni, hogy legyen egy olyan feszültségünk, ami alapján tudunk az áramra következtetni. Erre éppen jó nekünk egy ellenállás (ez a sönt), illetve az Ohm-trövény, mi szerint az ellenálláson pontosan a rajta folyó árammal arányos nagyságú feszültség fog esni. Innen már semmi más dolgunk nincs, mint kitalálni milyen legyen az ellenállás értéke és teljesítménye (írtam erről részletesen), illetve ha akarjuk még a söntön eső feszültséget is lehet osztogatni, amivel finoman kalibrálható a mérés.
De mindehhez kell egy jól működő 200mV-os kijelző. Első lépésben azt kell tesztelni. Vagy ha ez éppen nem áll rendelkezésre, akkor használhatod helyette a multimétert is, 200mV-os méréshatárra állítva. Ezen épen azt kell látnod, amit a kijelződ is mutatna.
Illetve még eszembe jutott egy alaphiba, amit sokan elkövetnek. A kijelzőnek külön táplálás kell, minden kijelzőnek egy-egy külön tekercs a trafón (legalábbis ha azokat a kijelzőket használod, amiket én tettem ide fel).

Na, tehát: Akkor segítesz, hogy hogyan számoljam ki, és hogy hogyan kell azt az ellenállást illeszteni ? Még most sem értem, mit hova kéne tenni.. Olyan trafóm van,aminek két kimenete van , 2*9V, és azok külön külön mennek a panelra. A kijelző pontos, már régen beállítottam.
(#) Alkotó válasza Hitman3 hozzászólására (») Aug 1, 2011 / 1

Ha esetleg beleszólhatok, lenne egy észrevételem.
NEM szokás söntöket kapcsolgatni. Ez egyszer nagy áramok kapcsolását jelenti feleslegesen, másodszor az ég világon semmi értelme.
Elegendő egy sönt, ami akkora legyen, hogy a kisebb áramhatáron is essen rajta akkora feszültség, ami elég a kijelzőnek. Erre kell tenni párhuzamosan a két osztóláncot, a két méréshatárhoz.
Csatoltam egy kicsit eltérő példát.
Nagy előnye, hogy csak egy érintkezős kapcsoló kell a méréshatár váltáshoz. Persze a finomhangoló ellenállások lehetnek trimmerek is, és először a nagyobb a méréshatárt kell kalibrálni, utána a kisebbet.
(#) Hitman3 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Itt van akkor az átalakított verzió. Ezek szerint a műszer 2/20 A-es méréshatárban fog működni.Ez így jó lesz?

Mit jelent, hogy nem működik az árammérés? Mi a jelenség, mit mutat a kijelző. (Pontosan ismerni kell a konkrét esetedet, ha javaslatokat vársz.)
A mellékelt pdf-ed alapján, ha terhelést is teszel a kimenetre (mondjuk egy égőt), és ha az világít, akkor mindenképpen folyik áram a 0,1R-os söntön. És ha folyik rajta áram, akkor feszültség is esik rajta. Méghozzá mondjuk Iki=2A esetén, éppen 200mV (U=IxR=2x0,1=0,2V). Tehát ha ettől nem nagyobb az áram, akkor 200mV-os méréshatárt feltételezve, és az első szegmens tizedespontját kigyújtva, pontosan kijelződik a valós áram.
(#) Alkotó válasza Hitman3 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Majdnem jó.
Annyi kis hiba van, hogy mivel megváltoztattad a sönt értékét (nálam 0,165R, nálad meg 0,1R), ezért az osztót át kell számolni (ha gondot okoz segítek ebben), vagy vissza kell térni a nálam lévő söntértékre. Illetve a felső trimmernél talán jobb lenne nagyobb érték (mondjuk 2,2k), mert így végállásban lesz elvileg hiteles.
(Ilyen helyre nem biztos, hogy tuti jó megoldás a trimmer -bizonytalanabb-, ezért rajzoltam én is fix ellenállásokat. Mindezzel együtt, használtam már trimmert is, és azzal se volt az ég világon semmi bajom eddig.)

Biztos le kell cserélni az ellenállásokat? A trimmerek tartományába nem esik bele, ha azokat átállítom? pont ilyen ellenállásaim vannak itthon, azért kérdem.

De nem te mondtad, hogy így nem működik? Sajnos nem tudod megnézni a videot, de abban láthatnád mi a baj. Mindenhol őrült számok vannak, semmihez semmi köze.

Akkor így fogalmazok: Tudsz abban segíteni, hogy a kijelzők 0,000 mutasannak terhelés nélkül, az egyik áramot, helyesen illesztve, a másik feszt? A fesz méré oké, ha nincs a 0,1R-re rakva, a rajz alapján, de így még az se működik...

A dolog nem ilyen egyszerű, de nem is túl bonyolult. Annyi gáz van a 0,1R-al, hogy 2A-en éppen 200mV esik rajta, tehát nincs miből osztogatni.
Ha ezt akarod, akkor R25=470R és R25a=4k7, vagy ha trimmer, akkor mondjuk egy 10k-s, és akkor a középállásnál lesz nagyjából hiteles a nagyobb méréshatár. A kisebb méréshatárhoz egyáltalán nem kell sem ellenállás sem trimmer, hanem a kapcsolóval rövidre kell zárni R25-öt. Ha a 0,1R hiteles volt, akkor ez tökéletes lesz.
Esetleg úgy lehet ügyeskedni (mert a teljesítmény ellenállások nem túl pontosak), hogy 2A-es állásban -kapcsolóval rövidrezárt R25- szükség szerint elállítod a műszer referenciáját (azaz kimozdítod a 100mV-jából), majd miután itt pontos, a 10k-s trimmerrel ehhez állítod a nagyobb méréshatárt.
Csak megjegyezm, hogy ha tényleg 20A-ig ki akarod használni, akkor oda komoly 0,1R fog kelleni. P=IxIxR=20x20x0,1=40W. Én csak 5A-ig mérek a labortápban, és már oda is két párhuzamos 5W-ot használok.

[OFF] Nekem is segít valaki? Már a dobozt kéne csinálnom.

Összedobtam az áramkört Proteusban. Elnéztem, a 10W ellenállás 0,47 Ohm. Hmm. Ezért gondoltam, h a tartományba fog esni. Tehát nem 0,1 Ohm. Nem fogom használni csak max. 4A-ig. A 0,47 Ohm 10 W-os.

Megnéztem a videót is. Mivel terhelsz? Erről semmit nem látni. Olyan, mintha simán bekapcsolnál valamit, amitől minden műszer azonnal mutatni, kezd, holott nincs is kimeneti áram.
Itt a hangot nem hallom, csak kép van, tehát ha abban van a válasz, akkor arról én nem tudok.

Ha jól értelek, számoljam ki az osztótagokat 0,47R-ra?

Van hang is. Nincs semmi terhelés, épp ez a baj, meg ha a potit forgatom se változik semmit. Csak eszetlenséget ír ki...

Nem tudok mint mondani. Itt valami másról van szó, egészen alapvető félreértésről.
ha egy ellenálláson nem folyik áram, akkor azon feszültség se esik. Ha viszont esik rajta feszültség, akkor áram is folyik rajta, aminek itt nem kéne, ha jól értelek. Ha a rajzod szerint van bekötve, akkor ott csak a feszültségmérő műszer terhel, de az hivatalosan rendkívül kicsi terhelés.
Vedd ki a két műszert, és külső multiméterrel ellenőrizd. Ha ez jó, akkor ellenőrizd újra a kijelzőket. Ha az is jó, akkor együtt is menniük kell.
Itt nincs hangszóró, tehát hiába van hang, nem hallom.

Számolom én is, de ha kiszámolod te is, le tudnám ellenőrizni. Megköszönném. Tudom én olyan bogaras emberke vagyok.

Tehtát a 38-39 között mérjem ki a 200mV-ot?
Következő: »»   44 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem