Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
A WBP kezeli a kérdéses PIC-et és a mini V4 minden LPT-s égető alapja, tehát jónak kell lennie.
A PC táp használata problémás lehet, ha nem jól terheled. Ha a PC-ből vezeted ki a feszeket, akkor kevesebb a gond, de ott meg a PC-t lehet veszélybe sodorni.
Kösz a választ, akkor csinálok egy tápot ezen nem múlik. Vagy tegyek a pc. tápra egy kis terhelést?
Igen, a +5v agra kell egy kis futotest ugy 2-2.5W kornyeke valoszinuleg megteszi (10 ohm). Erdemes a muterheleshez 10W-os darabot valasztani es azt is huteni.
Kozos fold meg nemhogy baj de egyenesen jo, sot ajanlott ha nem kotelezo. Amugy ha ugyanarrol a fazisrol megy a ket tap (es ha a tapok jol vannak megepitve) akkor amugy is kozos lesz a fold, hacsak nem valasztasz masik fold pontot (pl +5V a foldpont es +12V a pozitiv, akkor ugye lesz egy +7V-os feszultseg forrasod, azonban a fold potencialja nem fog megegyezni a PC-ben hasznalatossal...) UI: Most veszem eszr ez a tema nagyon nem ide illik, at kellene menni ezzel valahova mashova -- ki is szurkitettem
Akkor mi a pic. -röl írtam? Ha nem minden férfi HB. építő kedvencéről. (remélem)
Onnan jutott eszembe, hogy az épített táp általában kettős szigetelésű trf. val működik amennyiben lekötöm a "földre" ez már nem igaz. Az érintés védelem egyik fajtája kiesik. Érdemes megfontolni ifjabb HB-ok számára is. Úgy, hogy lehet, jó ha látják miről is beszélünk. Abban tényleg igazad van az ÉV. nem ide tartozik.
Ha nem kötöd össze a testet, mihez képest fog a PGD, PGC, Vdd, Vpp változni?
Ja, ertem mirol beszelsz. Igen, zavaro az elnevezes, valojaban nem fold, hanem referencia pont amit Vss -kent vagy GND-kent, vagy magyarul fold-kent szoktunk csak emlegetni a gyenge aramban. Javits ki, ha rosszul tudom, de PC tapoknal a fold (vedo fold, vagy angolul ground) es a nulla (angolul neutral) nem azonos. Elemeknel pedig a negativ polus. Magyaran ehhez a referenciahoz kepest merodik minden mas potencial, ennek kell kozosnek lennie, hogy ket aramkori modul "ugyanazon a nyelven beszeljen".
Én összekötöm , de az eredeti kérdésem az volt:
Idézet: „Tápnak egy pc tápot használok melynek(pc-táp) a hálózati oldalon a test közös a kérdésem nem okoz zavart ha a programozó és a táp testét is közösítem?” Akkor a válasz nem nem zavaró hacsak ÉV. szempontból nem?
Sziasztok!
Két PIC között szeretnék megvalósítani kommunikációt. Az a probléma, hogy az áthidalandó távolság 5-10 méter. Tud valaki erre a problémára egy jó megoldást? Előre is köszi! ui.: Ha tudtok egy linket ahol utána nézhetek légyszíves rakjátok be!
Ha belegondolsz, a PC fémháza is folyamatosan össze van kötve. Tehát nem zavaró és nem ÉV, ha megfelelő a földelési rendszered.
MAX232 megfelelő erre.
Igy gondoltam én is csak Picit bizonytalan voltam miután újdonság az a fajta pic az életemben.
Hogyan működik ez az IC? Az adatlapból nem igen tudok semmire se rájönni. Egyáltalán milyen fajta kommunikációhoz van? (soros, párhuzamos, szinkron, aszinkron)
Szia!
Aszinkron soros kommunikációhoz (uart) való szintillesztő áramkör. A pic uart TxD kimenetét egy max232 -ben levő meghajtó TTL szintű bemenetére kell kötni, ameghajtó RS232 kimenetét aztán a 4-5 m -re levő másik ilyen áramkör vevő részének RS232 bemenetére, a vevő TTL kimenetét a másik pic RxD, és fordított irányban hasonlóan. A vezeték árnyékolt vagy sodrott érpárak legyenek.
RS232, soros. Pont ami neked kell, vagy nem? Mindkét PIC-re kell egy és össze kell kötni 3 szál árnyékolt vezetékkel, amiből az egyik a GND és max 15méterig 9600bauddal mennie kell.
Köszönöm a válaszokat!
Még egy kérdésem lenne. Szükségem van egy PIC-re aminek van; 2 db kimenete és tud így kommunikálni, van egy legalább 3 byte-os EPROM-ja. Melyiket ajánlanátok?
Lehet ezt a hozzászólást is f..zásának veszed, pedig csak segítő szándékkal írok.
A nyomógombos kapcsolásod úgy rossz, ahogy van. A legnagyobb probléma vele, hogy a bemenetek (ahol néznéd, hogy melyik gomb lett lenyomva, lebeg. Így teljesen fals érzékelések is lehetnek. Főleg, hogy nem a föld az aktív érzékelés, hanem a +táp. Ezeket a bementi lábakat egy ellenállással fel kellene húzni +tápfeszre (ahogy watt is írja). A kimeneteket, meg felesleges földre húzni. A kimenetek közül pedig csak 1-t húznék földre, és ezt lehetne érzékelni a bemeneten ( a többi lebeg, ahogy te is írtad). Ha H szintű a bemenet, akkor nincs nyomogómegnyomva, ha L, akkor igen. Viszont így is a diódák elhagyása szintén hibás működést eredményezhet 2 vagy tömb gomb egyidejű megnyomása esetén. Ezt programból nem fogod tudni kiküszöbölni, mert ez hardveres probléma!
16F627A, de még rengeteg megoldás van. Viszont az elég érdekes lesz a kérdéseidből kiindulva, hogy mit fogsz velük kezdeni? Programot te írod majd?
Részben igazad van, de nem teljesen. Ha csak egy kimenet aktív, a többi bemenet(TRISxbits.x=1), akkor nem okozhat problémát a gombok egymásra zárása.
A jelenlegi testre húzás is működik, csak zavarérzékenyebb, mint ha Vdd-re lenne húzva.
12F1822, ha egészen kicsi tok kell..
RCA6 legyen lehúzva (aktív oszlop).
Mi történik, ha megnyomja az 1-es, a 2-es és a 6-os gombot? Ebben az esetben a pic melyik gomb lenyomását is fogja érzékelni?
Igen én fogom írni a programot, a kis PIC egy riasztórendszer riasztási központjának az agya lenne, kommunikálni fog a központtal és a tápközponttal. A központtól parancsokat fog kapni és visszajelzéseket küld. A tápközponttól a táp állapotáról kap információt aminek fügvényében működteti a sziréná(ka)t és a villogó(ka)t.
Ne kérdezzétek mért kell ilyen bonyolultan! Ez egy barátok közti verseny projekt és az a lényeg, hogyha a rendszer valamely része meg is sérül pl. a központ attól még szirénázzon a sziréna, villogjon a villogó stb, stb... Meg van még egy csomó idióta feltétel.
Fordítva vezérli: A RA vonalak közül 1 magas, a többi 3. állapotban van. Az RC vonalakon olvassa be a szinteket.
Digitális bemenetnek használva az RC lábak ST típusú bemenetek 0.2*Vdd és 0.8*Vdd billenési szintekkel. Miért zavarérzékenyebb a kapcsolás, ha a vonalak földre vannak húzva? (A TTL 1.1 .. 1.4 V komparálási szitjéből jönnek az aggodalmak - de itt teljesen szimmetrikusak a ST bemenetek..)
Szépen hangzik, de a kérdéseid elrettentőek, ha azt nézem milyen bonyolult dologba fogtál! De azért sok sikert!
ST bemenettel igazad van, nem néztem, csak megszokás, hogy felhúzom, nem kell gondolkodni és mindig működik. Kivételek vannak, akkor gondolkodom is!
Az RC6(5,4,3) soha nem aktív, mindig bemenet. A többit Hp41C leírta.
Igen, és bonyolultabb a kezelése és half duplex csak, bár a 422 nem, de az meg drága lenne 10m-re. Egyébként is ha csak 10m kell, akkor az RS232 tökéletes.
Idézet: „RCA6 legyen lehúzva (aktív oszlop). Mi történik, ha megnyomja az 1-es, a 2-es és a 6-os gombot? Ebben az esetben a pic melyik gomb lenyomását is fogja érzékelni?” Nem, az RC3-6 -ig azok nem vezerlo, hanem erzekelo portok, azok mindig bemenetek. RA1,2;RC0,1 a vezerles. Tehat elso lepesben az RA1-et magas kimenetnek kapcsolja, ezzel aktiv 5V-ot tesz a vonalra, a tobbi vezerlo jel bemenet, tehat magas impednanciaval rendelkezik, nincs jelentos hatasa az aramkorre. Megnezi a program, hogy az erzekelo portok kozul melyik magas, egyik sem. Aztan RA1-et bemenetnek kapcsolja mig RA2-t magas kimenetnek, ismet vegig nezi az erzekelo vonalakat, egyik sem magas. RC0 kimenette kapcsolasakor erzekelni fogja, hogy RC5 magas, a tobbi alacsony. Hiaba van nyomva az SW1, mivel az RC1 bemenet, ezert ott tovabbra is le lesz huzva a foldre az RC6. Ezektuan mar csak az RC1 kimenette kapcsolasa van, ahol RC5 es RC6 magas lesz, a tobbi nem... Hacsak nem neztem valamit el nincs ezzel a kapcsolassal kulonopsebb gond, kiveve ha a firmware-ben az ember elszur valamit es egyszerre tobb vezerlo port is kimenet, foleg ha egyik aktiv magas a masik meg aktiv alacsony. Meg lehet amugy egy ilyen billentyu olvasasat oldani 4 pinen keresztul is (ld mellekelt kep), illetve ellenallas terat hasznalva egyetlen A/D bemenettel is (ld masik kep). Csak az a kerdes minek, ha mukodik ez igy is -- ha van elegendo lab akkor nem kellenek az extra kulso alkatreszek.
Szoval az RS232 nem hosszu tavra valo. 10 meterrre nem lehet biztonsagosan hasznalni. Azt nem mondom, hogy nem lehet hasznalni, de pl a cel egy riaszto rendszer, ahol azert a biztonsagos adatatvitel az egyik fo szempont. Annyival nem dragabb az IC, mint amivel tobbet nyujt a busz rendszer. Itt tobb keszulek osszekapcsolasarol beszelunk, es ehhez pontosan a RS485 busz alkalmas. RS232-bol nem lehet buszt kialakitani. A kezelese sem bonyolultabb sokkal, mert fizikailag az UART-ra csatlakozik. A busz iranyvaltasat pedig egy monofloppal lehet automatizalni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |