Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1011 / 1319
(#) adamhollos válasza adamhollos hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Ez lenne az. Az elöb valamiért nem töltődött fel.
(#) Attila86 hozzászólása Aug 1, 2011 /

Köszönöm az információt Microchip!

FVR.png

(#) potyo válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Nézd meg ezt: Link
(#) El_Pinyo válasza adamhollos hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Arra gondoltam, hogy konkrét alkalmazási példát magyarul, nem arra, hogy a protokollról nincs magyar leírás.
(#) Hp41C válasza szalay.zsolt83 hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Biztonságosan egy típust sem...
(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Ameddig a "Preliminary" olvasható az adatlapon, addig ne várjatok teljes specifikációt. Ezek a típusok túl újak, az adatlap "Tájékoztató jellegű"...
(#) watt válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Igen, egyetértünk, a kérdés, ki fogja ezt leprogramozni, ugyebár. Mert tök jól elvagyunk itt, csak lehet meddően offoljuk szét a topicot hálózati kérdésekkel!
(#) watt válasza El_Pinyo hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Igen a CAN tűnik a legjobbnak.
Idézet:
„Az ethernet túl bonyolult”
Nem kimondottan ethernetre gondoltunk, csak annak a kommunikációnak mintájára elkészített programról, más elektronikai megoldással, akár a 422 védve.
(#) Hp41C válasza adamhollos hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Ezt a megoldást is érdemes megviszgálni - már csak a táplálás kérdése miatt is...
(#) El_Pinyo válasza watt hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Persze értem én, csak akkor is sokkal bonyolultabb a szoftverrészt kifejleszteni, hogy biztonságosan működjön. A CAN pedig alapvetően tartalmazza mindazt, ami szükséges ehhez a projekthez. Relatíve kevesebb fejtörést okoz egy gyári CAN vezérlő alkalmazása, mint kitalálni egy teljesen új protokollt.
(#) pixels válasza szalay.zsolt83 hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

(#) Attila86 válasza potyo hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Mindjárt más! 130pm/°C... ennél még egy mezei TL431 is jobb (50ppm). Kár.
(#) Hp41C válasza pixels hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Szia!

Már válaszoltam rá. Sajnos a JDM fölött eljárt az idő... Miért ne építsünk JDM programozót

Többször megadtuk a válszt, a kereső ebből a fórumból is több tucat találatot adott volna, mindben leírtuk, hogy a mostani gépeken majdnem biztosan nem fog működni...
(#) Attila86 hozzászólása Aug 3, 2011 /

UDATA direktíva után szeretnék két táblázatnak helyet lefoglalni, egy 160 bájtosat és egy 100 bájtosat. Meg utánuk még 22 bájtot csak úgy külön egyenként elnevezve, de nem tetszik az MPLAB-nak. Miért?

Ja és a 100 bájtos táblát szeretném feltölteni értékekkel szépen egymás után, mint az EEPROM-ot:
Idézet:
„ch_tb12 de b'00001101',h'01', h'40', h'00', h'64', d'1', ...”

Lehet?
(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Szia!

A de az eepromba kerülő adatok megadására szolgál, a db vagy dw direktívákat lehet használni a program memóriába kerülő adatoknál. 18F -nél vigyázni, hogy egy sorban mindig páros számú byte -ot adjunk meg, a páratlan számú byte -ot tartalmazó sort kiegészíti egy 0x00 -val.
(#) El_Pinyo válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Az udata jelentése: uninitialized (iniciálizatlan) adat szekció. Ha inicializált adatterület kell akkor azt az idata direktívával lehet elérni.
Bővebben: MPASM Assembler Help/ Directives
Itt mintapéldák is találhatóak!
(#) trudnai válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

UDATA-val nem, ugyanis az (Uninitialized DATA, azaz nem inicializalt adat)... IDATA-val elmeletileg meg lehet csinalni (Initialized DATA, azaz inicializalt adat).

Viszont az sem egyszeru eset, ugyanis ami ilyenkor tortenik, hogy az inicializalo adatokat leteszi a ROM-ba, ja jol emlekszem szekcionkent, es neked kell irnod egy inicializalo rutint amit a megfelelo idoben lefuttatsz (pl resetkor, vagy bekapcsolaskor), es az szepen kiolvassa a ROM-bol az adatokat es felhelyezi a RAM-ba.

Velemenyem szerint sokkal egyszerubb sajat magad megirni az inicializalasrt es nem hasznalni az IDATA-t -- tehat van egy sajat magad altal definialt inicializalo reszed, es onnan manualisan masolod at a cuccot az UDATA-val lefoglalt teruletekre (ugyanis akkor nem kell a linker altal generalt inicializalo teruletek cimet kibogarasznod stb).
(#) Takikaa hozzászólása Aug 4, 2011 /

Üdv!

Az lenne a kérdésem hogy nyertem egy pickit 44-pin demo board-ot és mellé egy pickit3 at . Összekapcsoltam a géppel MPLAB-bal és felélesztettem. Fut rajta egy program egy egyszerű futófény gondolom ez egy ilyen alap program. Az lenne a kérdésem hogy hogyan tudnám visszanyerni belőle MPLAB-bal hogy abból tudjak programot építeni a továbbiakban. Eddig 16f877A-t programoztam ez pedig egy 18f25K20 és neki szeretnék állni ezt programozni viszont nincs egy alap sémám (törzs program) a programozáshoz assembly-ben szeretném programozni és abba szeretném visszanyerni a programot ha lehet.

Segítséget előre is köszönöm.

Üdv: Taki
(#) trudnai válasza Takikaa hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

A Microchip honlapjan van a PicKit3 oldala, annak a legaljan van egy letoltheto ZIP file, aminek az a neve, hogy "PICkit 3 Debug Express Lesson Files". Ez tartalmaz egy csomo demo alkalmazast -- C-ben megirva...
(#) Takikaa válasza trudnai hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

És c-ből át tudnám valahogy vinni assemblybe?
(#) Takikaa válasza Takikaa hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Vagy esetleg valaki tudna nekem szolgálni egy alap programmal ami csak annyi hogy egy port lábát 1-be állítja innen már megoldanám?.

Wizzarddal letrehozol egy uj projectet ahol az MPASM Suite-ot valasztod ki fejlesztesi kornyezetnek. Utana Open-nel ugye elojon a file megnyito ablak, Alul ott van, hogy 'Jump to:', ahol kivalasztod az LKR-t. Utana egy mappaval visszabb lepsz a zold felfele nyilas mappa ikonnal. Ezekutan a Template nevu mappaba, onnan Code, es az eszkozodnek megfelelo file-t megnyitod.

UI: Masold at a tartalmat a sajat file-odba ertelem szeruen!

Köszi a segítséget sikerült megnyitnom.

Elkezdtem programot írni a pdf ből másoltam ki egy példát a portc inicializálására. így néz ki a programom az előtte lefő dolgokat nem másoltam be mert azt a gép állította :

START
CLRF PORTC ; Initialize PORTC by
; clearing output
; data latches
CLRF LATC ; Alternate method
; to clear output
; data latches
MOVLW 0X00 ; Value used to
; initialize data
; direction
MOVWF TRISC ; Set RC<7:0> as outputs
GOTO MAIN ;idáig a pdf-ből másoltam a többit én írtam
MAIN
MOVLW D'255'
MOVWF PORTC
NOP
GOTO $-1 ; loop program counter

END

MPLAB SIM el simuláltam és szépen beállítja a regisztereket és tökéletesen megy a program de ha ráküldöm pickit3 al akkor nem történik semmi. Csináltam két képet amit ki ír mikor rádugom a pickit3 at nem értem mit akar a gép . Tudnál segíteni , hogy azért nem megy a programom mert valamit elrontottam a megírásnál vagy a picki3-al van gond?

Segítséget előre is köszi.
[b]

Azt mondja nem ugyanaz az eszkoz amit a PicKit3 -ra csatlakoztattal, mint ami a projectedben be van allitva... Ellenorizd le a pontos tipusat a Configure / Select device menunel.
(#) icserny válasza Takikaa hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Ha 44 lábú a mikrovezérlőd, akkor ne a 18F25k20 eszközd válaszd ki az MPLAB Configuration/Select Device menüben, hanem a 45k20-at (vagy amid van)!

PIC18 programozáshoz nézegesd a honlapomon található tananyagokat (jelesül PICCOLO vagy PICula projektek első öt fejezete).
(#) Takikaa válasza icserny hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Üdv!

Úgy emlékszem , hogy 18f25k20 van benne mert még adatlapot is töltöttem le hozzá. De majd még megnézem csak most nem vagyok otthon, és köszi a linkeket meg fogom nézni.
(#) potyo válasza Takikaa hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

A 18F25K20 az nem 44 lábú tokban van, így ez nem lehet benne, ha 44 lábú a benne levő.
(#) Takikaa válasza potyo hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Hát a panelra 44-pin van írva akkor lehet hogy csak én olvastam félre elég halványan van ráírva. Majd megvizsgálom nagyító alatt. Köszi a segítséget.
(#) vilmosd válasza Takikaa hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Következő: »»   1011 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem