Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Annak akinek ez még új!
Üdv!
Érdeklődni szeretnék hogy ki honnan veszi a régi rádiókhoz a burkolati szöveteket? Van valami spéci bolt? Milyen lakkot ajánlatok, használtok újrapácolt felületre?
Üdv mindenkinek. Kész vagyok a 332-es dobozával, sikerült eltüntetnem a skálaizzó okozta kiégéseket. Most 5 db / V-os rizsszem izzót tettem be helyettük, remélem ez nem termel akkora hőt, hogy újra leégjen a lakk.
A többit a képeken:
Még képek (az izzók 6V-osak)
Szép!
Szia Hát sajnos nincs jobb ötlet, mint hogy néha végigjárni a méteráru boltokat, és a megfelelőnek tartott anyagból venni, vagy kell keresni maradékokat, azt rendszerint olcsóbban adják. De az így vett anyagot is át szoktam alakítani, pl. lesötétítem úgy, hogy diópácot fújok rá kölniszóróval, vagy varok bele arany szálakat stb.(Napokat lehet a témában elidőzni )
Én kizárólag akril lakkot szórólakkot, dobozosat használok, általában elmegy egy doboz egy rádióra (1150 ft.)
Csak dicsérni tudom. Nagyon szép lett.
Igen akkor jól sejtetem hogy pont ugyanolyat nem fogok találni. Sel lakkot is említenek, van aki azt használ. Van különbség a két lakk között?
Nem tudom, nekem bevált az akril, sel lakkal még nem próbálkoztam.
A kémia más, a látvány nagyjából ugyanaz.
Köszönöm a válaszokat, Neked és zolika 60 nak is.
Néhány hasznos link felület felújításhoz:
Politúrozás- leírás Politúrozás- videó(többi része a videó meg nézése után felajánlódik)
Fene a gusztusát
Nemrégen nekem beszökött egy példány a házba. Sokáig nem jöttünk rá hogy hol fészkel, aztán kapott a macsek éjszakai vadászengedélyt, ami megoldotta a problémát Ugyanakkor utólag meglett hogy hova vackolta be a Miska magát. Sajnos ez egy mosogatógépbe került
Tisztelt Janó bácsi. Én csak itt csendben irigykedem (persze nem olyan értelemben) , hogy, hogyan képes ennyi remek rádiót és régi müszert rendbe tenni. És ami még nem fér a fejembe, hogy hova teszi ezt a rengeteg készüléket. Én itthon eddig 3 rádót raktam renbe, de a kedvesem ezeket is csak veszekedések árán engedte be a lakásba, :yes: pedig van még 4 db-om kint a mühelybe ami várja a vérfrissitést.
Az a helyzet, hogy ezeknek a felújított készülékeknek, csak egy része az enyém, (az sem kevés) nagyrészt a műhelyemet díszíti. Mivel én még aktívan, hivatalosan vállalkozóként is dogozom a szakmában 4 órás kiegészítő munkakörben, (nyugdíj mellett), sokat megrendelésre, illetve javításként újítok fel. Meg persze amiből több van, vagy nekem valami miatt nem tetszik, az eladásra kerül. Nekem 55 éve hobbim a szakmám (1956-ba mentem inasnak) és mivel a környezetemben nincs aki szeretett szakmámat folytatná, szívesen adom át a tapasztalatokat ez úton is, hátha valaki tanul belőlük. Valószínű ezért látszik soknak a felújitott készülék. Üdv.
A 332-est, amiről mostanában írogatok ezt is félig-meddig megrendelésre készítettem. Egy kedves ismerősöm látta meg nálam, még roncsként, és rögtön lecsapott rá, hogy csináljam meg neki. Elkövettem egy szentségtörést is, (lehet hogy kitiltanak az oldalról?) mert az volt a kérése, hogy rakjak bele egy URH-s rádiót is, hogy az asszony beengedje a lakásba, mert hogy akkor használni is lehet, nem csak nézni. (Nem tudom miért nem jó neki a Kossuth egész nap a középhullámon ) De igyekeztem úgy beépíteni, hogy egy pár csavar, meg vezeték bontásával nyomtalanul visszaállítható legyen az eredeti állapot, ha egyszer majd valaki ezt szeretné. Már kész van, a hétvégén el is viszik, úgy hogy ebből nekem csak a fényképek maradnak. Üdv.
Sziasztok!
Az utóbbi időben egyik hobbimmá vált a régi tranzisztoros zseb- és táskarádiók felújítása. Szívesen bogarászok velük, és ha nem bánjátok, néha benéznék ide kicsit, biztosan sokat fogok tanulni Tőletek.
Üdvözlet a fedélzeten! Még lehet hogy felújitani valóval is ellátunk
Ez az! Ezért csináljuk, hogy ne menjen el velünk a tudás, a tapasztalat.
Csak aztán nehogy a kezedbe nyomjak pár kibelezett VEF-et ajándékba
Sziasztok!
Megvettem egy AL071-es zsebrádiót. Olyan, mint ez. Sárga dobozú, jack aljzat nélküli változat. Szeretném felújítani. Első körben kicserélem az elkókat, mert eléggé zajos az adás. A hangszórót már kicseréltem egy jobb állapotban lévőre. Kérdés: - Most csak a Kossuth és valami külföldi adó jön be rajta. Tekergettem a fémdobozos tekercseket, de nem sokat változott tőle a freki. Az előlapon két skála van: 550-1300 Khz, alatta 230-550 m(hz?). De a forgókondi csak 180 fokban tud elfordulni. - Melyik skála az érvényes, Hogy kell leolvasni? - Át lehet hangolni komolyabb átalakítás nélkül, hogy több adót fogjon (88-108Mhz)? - Ha rákötök egy jack aljzatot (a nyákon megvan a helye), amikor csatlakoztatom a hangszóró magától elhallgat, vagy ehhez be kell építenem egy kapcsolót?
Akkor mostantól azokat sem fogja venni. Jól szét tekergetted a KF et. Ez csak a KH vételére alkalmas, ott szokás megadni a hullámhosszat méterben (is)
Hiába tekergettem, ugyanazt értem el vele, mintha a forgókondit tekergettem volna. Még mindig veszi ugyanazt a két adót.
Ja, hogy az m métert jelent!
Hello!
A belső tekercsekhez hozzá ne nyúlj, mert ha elhangolod, megőrülsz mire újra működni fog... A tapasztaltabbak fülre is vissza tudják állítani őket, de tapasztalat nélkül egy jelgenerátor nélkül esélytelen... A m nem mhz, hanem méter... Hülye egy dolog, de mutatja KHz-ben a frekvenciát, meg méterben is a hullámhosszt. Ezzel csak középhullámot lehet venni, URH-ra nagyjából az egész hangfrekis végfok előtt át kéne építeni. Ahhoz hogy a hangszóró elhallgasson, kapcsolós jack aljzatot kell beépítened.
Ebben a frekitartományban tényleg csak ez az 1-2 adó van, vagy csak nem hallom a többit?
A kapcsolós jack-nek utánanézek, szerintem van is itthon pár. Szerk.: Hangkártyából kiforrasztottnak 5 lába van, az jó lehet?
Esti órákban esetleg még bejöhet egy-két külföldi adó.
Idézet: „Hangkártyából kiforrasztottnak 5 lába van, az jó lehet?” Jó, bár ez csak mono.
Arról nem tudom volt-e már szó itt, hogy nem minden javítható elkó cserével. Bár az internet szerint igen, de nem...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |