Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Ki kell szedni mert a marató nem oldja.
A leghatásosabb, ha pár másodpercig 10-20 háztartási sósavban megfürdeted majd alaposan folyóvíz alatt lemosod. Minden papír maradvány lejön mindenhonnan és dörzsölni sem kell.
Köszi mindkettőtöknek!
Üdv!
Tapasztalatot osztanék meg veletek TN191 es kimondottan maratásálló filctollal kapcsolatban. Ennyi pénzért már az ember (400 ft) rendes alkoholos filcet vesz ami sokkal jobb. Nekem nem vált be a TN191 nem fed teljesen hiába kentem át 2-3 rétegben , nem is mindig akar fogni, kemény a hegye ellentétben egyes alkoholos filcekkel szemben. Olyan érzés mintha zsírkrétával bohóckodna az ember.
Akkor próbáld ki a edding lakkfilcet és kidobod még az alkoholosat is.
Sosav sem oldja a papirt csak a natronlug. En gyokerkefevel szoktam letisztitani. Kulonben is savval maratok, de ha marad rajta papir alatta nem marja le.
Lehet, hogy nem marja, de próbáld ki.
Én mióta kipróbáltam nem kefézek. Áztatás után egyből sósavba dobom és szépen lejön minden papír maradvány.
Pedigigen . Én úgy kezdem hogy 20% sósavba dobom a nyákot, ez lehozza a maradék papírt. Kis idő múlva hozzáöntöm a hiperoxidot, ez meg segít lehozni a felesleges rezet. Az viszont igaz hogy a két művelet között némi folyóvíz segítségével leöblítve, és hőlégfúvóval megküldve a nyákot sokkal kevesebb lenne az alámaródás.
Biztosan igy van ha Te mondod. Nekem nincs ilyenre idom mikor sok a munka. Egyszeruen egy eros szalu kefevel lesurolom. Az lehozza a maradek papirt, es mar semmi sem akadalyozza a sav munkajat. Nalam kulonben is allandoan benne van a sav a marato edenyben, es csak szukseg eseten ontok hozza H2O2-t. Persze elo fordul hogy a kefe lehozza a nyomtatast is de akkor az a nyomtatas nem er semmit, es a sav ugy is alamarna. Akkor higito, es uj vasalas.
Gulasoftnak üzenem hogy 1 inch az 25,400051 mm
1 Yard = 0.9144 meter. 1 inch = 1 yard/36= 25.4 mm. Ez a nemzetkozi szabvanyban van leirva.
Szoval ha a vasalast le tudom kefelni akkor nem er semmit. A furatokban bennmarado papir viszont maratas utan is ott fog rejtozkodni. Mivel hetente eleg sok panelt csinalok, nekem ez a gyakorlat valt be. Amikor le tudom kefelni a a vasalast, akkor oda ala is fog marni, mert nem volt eleg a homerseklet, es nem ragadt a festek a panelre megfeleloen. Akkor aceton es uj vasalas. Nem engedhetem meg a selejt panelt, mert altalaban eladasra keszulnek. A selejt pedig megbosszulja magat.
[OFF] Ebből a sok kefélésből ez jutott eszembe: Pocsolyába léptem , sáros lett az új cipőm. Minden este kefélem, még is elhagyott a nőm. !
Sejtettem, de kiderült, hogy nem is ez a baj, (egyébként az a 0.0005 gyakorlatilag elhanyagolható) hanem a pdf lett nagyobb.
Simpi! Küld a jó méretű rajzot (ne gerbert hanem pdf-et, mert nem vagyok gépnél, rakjál rá egy feliratot melyik rész az emulziós rész) hétfőn leadom kedden hazafelé fel tudom venni a nyomdából.
ez helyesen így szól:hiába keféltem, elhagyott a nőm.
[OFF]Tanulság: Legközelebb nem lépünk pocsolyába
Jónapot Urak.
Estét inkább. Azt hiszem kitaláltam valami olyat, ami elnyerte a tetszésemet a kémiai ónozóval szemben, ami nálam egy rakás ... . Megfeketedett, arról nem is beszélve, hogy forrasztható sem volt a felület. Eddig is azt csináltam, hogy a lecsiszolt rézfelületet maratás után, és forrasztóvizes lekenés után befutattam cinnel, azzal, amivel forrasztunk is. Kicsit ronda volt, így nem volt nagy szám. Most is befutattam a cinnel a lemart, és lecsiszolt nyákot, ahogy a nyákot lekentem minimális forrasztóvizzel, de mostmár gázégővel megmelegítettem, hogy szépen szétsimuljon a felvitt cinréteg. Ezután den.szesszel áttöröltem a nyákot, mert úgy vettem észre, hogy ez oldja a cinben lévő gyantát, de aztán lehet, hogy nem, csak megtévesztett. Itt is kicsit megfeketedett, de átmentem rajta mosóporral, és láss csodát úgy néz most ki a nyákom, mintha a gyárból jött volna ki. Bizonyítéknak feltöltök pár képet. Nincs feketedés, forraszthatatlanság, sőt, azon sem kell gondolkoznom, hogy hova öntsem ki a vegyi ónozót, arról nem is beszélve, hogy ónozót sem kell vennem, ráadásul mégtöbb ideig tart a nyák elkészítése, amitől nekem jobban tetszik, én csináltam, és nem utolsó sorban élvezem is. Amikor a pákahegyről lehúzom a cint a szivacs szélén, ezt összegyűjtve készülthet az ónozás, és a gyantát sem kell feloldani. És hát a képek: (Igaz a rézfelület kissé hiányos, még van mit javítani a technikámon, de a lényeg, hogy látszdik minden, igaz nem annyira, és áthidalni sem kell. Még mindig ragyás a cinréteg, de ha még lekenném forrasztóvizzel, mégsimább lenne a felület melegítés után. ) Üdv.Tomi
Kend be a gázosok által használt pasztával, melegítsd meg hasonló felületet ad, sokkal kevesebb melóval, vagy csinálj galván ónt, az meg pláne egyenletesebb.
Hajj, azért óvatosan ezekkel a vizekkel-pasztákkal, ilyenektől kezd el szépen vezetni a nyák ott is ahol nem kellene... szívtam már ilyen miatt (igaz extrém kicsi szigetelőtáv volt). Én azt mondom no-clean flux, drága mint az élet, de biztos mint a halál ...
Utánanézek én ennek a galván ónnak.
..gondolom arra gondolsz, amivel a horganyzott esővíz elvezető csatornákat forrasztják. Köszi.
En kizarolag gyantas szesszel szoktam a maratas es tisztitas utan kezelni a panelokat. Egyik elonye, hogy tavol tartja az oxidaciot, a masik hogy nagyon konnyen fut az on a rezen. Minden mas szer alkalmazasa idovel megbosszulja magat. A forrasztoviz (letwasser), a forrasztozsir savat tartamaz, es evek utan szepen megeszi a rezet. A plebanos (badogos) szerek savat tartalmaznak es ezt messzi kell tartani a finom elektronikai panelektol. Vas alapu anyagok forrasztasahoz termeszetesen hasznalhato.
Ez így igaz a forrasztóvíz savas, nem tesz jót a réznek, be is zöldül tőle, de én a rezet nem állni hagyom a f.vízben, csakis halványan lekenem, hogy fusson a rézen az ón, ezután már az ón védi az oxidációtól a rezet.
Üdv.Tomi
Mindenfelekeppen problema a savas folyatoszer hasznalata, mert nem tudod maradek nelkul eltavolitani. Jellemzo hibajai voltak a regi ruszki haditechnikaban a finom releknek. A tekercset valami savas tisztitas utan forrasztottak a kivezeteshez. 8-10 ev utan a forrasztasnal megette a sav a drotot, mert ugye a kivezetes mindig vastagabb volt. Szetszedes utan tisztitas, forrasztas, es utana ment meg 20-30 evig, ha ki nem dobtak, vagy ra nem dobtak egy bombat.
Igaz! . A honvédségnél Uaz mikrobuszt vezettem, a motorján minden elektromos alkatrész hermetikusan le volt zárva. A gyújtótekercs egy alu köcsögbe volt betéve, alig lehetett hozzáférni. A csatlakozó gombákat vastagon belepte a zöld penész. Vakargatással ideig-óráig működött csak. Persze hadgyakorlat közben ette meg a rohadás. Azt mondták azonnal oldjam meg, mert a kocsi nem eshet ki. Egy bicskám volt csak! Meg is oldottam, utána viszont nem lehetett hermetikusan lezárni. Hadgyakorlat után majdnem agyonlőttek érte.
Hát én néztem a gázosok által használt pasztát, nem tartalmaz egy gramm savat sem. Szépen is néznénk ki, ha a fűtéscsövek pár év alatt undorító zöldek lennének a forrasztásoknál.
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy a nyers NYÁK lemezt, hogyan tároljam, hogy ne oxidálódjon? Illetve mielőtt elrakom az ujjlenyomatokat mivel töröljem le róla, mert ahogy észrevettem főleg ott kezd rozsdásodni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |